Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 11

Kiek realu, kad A.Karnišovas nuties Š.Jasikevičiui tiltą į NBA?

Lietuvių įtaka stipriausioje krepšinio lygoje pasaulyje didėja. Artūras Karnišovas gavo vadovaujančias pareigas „Chicago Bulls“ klube ir vienas svarbiausių jo pirmųjų darbų bus naujas vyriausiasis treneris. Šarūnas Jasikevičius jau porą pastarųjų vasarų buvo kviečiamas į darbo pokalbius su NBA klubais. Kiek realu, kad Čikagos klubo remontą pradėsiąs A.Karnišovas vieną svarbiausių pozicijų patikės savo tautiečiui?
Ar Artūras Karnišovas gali pakviesti Šarūną Jasikevičių į NBA?
Ar Artūras Karnišovas gali pakviesti Šarūną Jasikevičių į NBA? / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai turėtų būti intensyvi savaitė Artūrui Karnišovui.

Plaukdamas per sveikinimų jūrą ir derindamas paskutinius formalumus dėl sutarties su „Bulls“, lietuvis, ko gero, po truputį ruošia ir išsikraustymo iš savo namų darbus.

1971-ųjų balandžio 27-ąją gimusiam lietuviui namai buvo Denveris. Krepšininko karjeros po Vilnių, Šolė, Barseloną, Pirėjų ir Boloniją blaškytas A.Karnišovas ilgiau nei Kolorado valstijos sostinėje turbūt užsibuvo tik augdamas Lietuvoje. Na, nebent dar Naujajame Džersyje, į kurį atvyko studijuoti ir žaisti krepšinio JAV koledže, o po profesionalo karjeros įsikūrė būtent šioje Rytinėje pakrantėje.

2013-aisiais atvykęs į Denverį kaip „Nuggets“ generalinio vadybininko Timo Connelly asistentas, A.Karnišovas per tuos metus užaugo iki vieno didžiausių NBA klubų bosų. Bet tuo pačiu įleido šaknis Denveryje taip, kad ištraukti jas nebus taip paprasta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Artūras Karnišovas

A.Karnišovas Čikagoje nesijaus kaip visiškas naujokas. Kalbama, kad 48-erių lietuvio telefonų knygoje yra tiek kontaktų, kad jis galėtų prisiskambinti į bet kurį pasaulio kampelį ir greitai gauti reikiamos informacijos.

Tad ir Čikagoje jis sutiks daug žmonių, su kuriais per du dešimtmečius NBA užmezgė glaudžius ryšius. Juolab, „Chicago Bulls“ garsėjo nedideliu, bet stabiliu ir senosios mokyklos taisyklėmis dirbusiu biuru, kurio vadovai nesikeitė du dešimtmečius.

Vis dėlto pereidamas į tokį atsakingą postą, A.Karnišovas burs komandą, kurioje norės matyti žmones, kuriais labiausiai pasitikėtų. Kuo gali pasitikėti daugiau nei savo bendražygiais, su kuriais 7 metus formavai laiminčią komandą?

Denveryje lieka du lietuviai – „Nuggets“ krepšinio strategijos ir analitikos viceprezidentas Tomas Balčėtis bei skautas Martynas Pocius. Tad nieko keisto, jeigu kažkuris iš jų sulauks A.Karnišovo kvietimo prisijungti prie „Bulls“. Denveryje buvo ir daugiau šaunių darbuotojų, kuriuos AK norėtų matyti savo naujajame biure.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Pocius, Viktorija Pocienė, Tomas Balčėtis ir Rasa Balčėtė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martynas Pocius, Viktorija Pocienė, Tomas Balčėtis ir Rasa Balčėtė

Tačiau Denverio klubas turėjo nedidelį, bet taip pat labai artimą ir lojalų biurą, todėl ištraukti darbuotojus iš aplinkos, kurią suvienijo charizmatiškas „Nuggets“ krepšinio operacijų prezidentas Timas Connelly, bus sudėtinga.

Akivaizdu, kad A.Karnišovui reikės žmonių iš išorės. Ar Šarūnas Jasikevičius galėtų tapti vienu jų tokiose atsakingose vyr. trenerio pareigose?

Lietuviškas pasas

Prielaidą, kad Šarūnas Jasikevičius gali pretenduoti tapti „Bulls“ vyr. treneriu, daugelis daro smarkiai remdamiesi lietuvišku pasu. Tačiau reikia įvertinti, kad jau daugiau nei du dešimtmečius JAV gyvenančio A.Karnišovo mentalitetas jau daugiau amerikietiškas nei lietuviškas.

15min šaltinių teigimu, A.Karnišovas niekada nebuvo iš tų žmonių, kurie vertindavo darbuotojus pagal pasą. Įžvalgiam vadovui pirmoje vietoje visada buvo kompetencija, įgūdžiai, profesionalumas ir darbštumas. Nepriklausomai, kokia pilietybė slypi už visų būtiniausių savybių.

A.Karnišovas 2008-2013 m. dirbo „Houston Rockets“ skautu, o pastaruosius 7 metus užėmė svarbias pareigas Denveryje. Bet per tuos 13 metų, vienintelis lietuvis, patekęs į jo komandą, buvo Donatas Motiejūnas.

2011-ųjų NBA naujokų biržoje „Rockets“ mainų būdu gavo aukštaūgį 20-uoju šaukimu ir A.Karnišovas buvo svarbi priežastis, kodėl lietuvis atsidūrė būtent šioje NBA ekipoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Artūras Karnišovas
„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Artūras Karnišovas

Per kitas 8 naujokų biržas A.Karnišovo klubai rinkosi kitų šalių talentus: amerikiečius, du serbus, ispaną, slovėną, prancūzą, du kanadiečius, JAV pilietybę turintį sudanietį bei dar vieną JAV pilietybę turintį žaidėją su šaknimis iš Kongo.

A.Karnišovas Denveryje dirbo su dar dviem lietuviais, bet T.Balčėtis 2013-aisiais į „Nuggets“ buvo pakviestas netgi dar prieš patį AK. Tuo tarpu M.Pocius – geras T.Balčėčio bičiulis, prisijungė prie organizacijos po ketverių metų, kai baigė krepšininko karjerą.

Tikėtis, kad A.Karnišovas puls kviesti Šarą į darbo pokalbį vien dėl to, kad juos vienija tautybė, Lietuvos krepšinis ir du sezonai, kartu praleisti Barselonoje, būtų naivu.

Bet yra dar svaresnė priežastis, kodėl Š.Jasikevičiaus galimybės tapti „Bulls“ vyr. treneriu nėra labai didelės.

Standartus laužanti filosofija

Šarūnas Jasikevičius savo pasiekimais trenerio profesijoje išgarsėjo iki skardžio atbrailos spausdamas savo žaidėjus ir išreikalaudamas iš jų maksimalų galimybių potencialą.

Tačiau šie metodai siejami su griežta ir labai disciplinuota treniravimo maniera, o tai nėra taip patrauklu NBA pasaulyje.

Juolab, kad Šaras keistų žmogų, kuris Čikagoje išgarsėjo būtent savo griežtais metodais ir nesulaukė jokio palaikymo nei iš rūbinės, nei „Bulls“ fanų bazės.

Tai 54-erių amerikietis Jimas Boylenas, kurio vadovaujama „Bulls“ per pusantrų metų iškovojo 39 pergales ir patyrė 84 pralaimėjimus.

Anot „Chicago Sun-Times“, vos tik sužinojęs, kad A.Karnišovas taps „Bulls“ organizacijos vadovu, J.Boylenas susirūpino dėl savo posto saugumo, bet kolegoms Čikagos klube užsiminė, kad tikisi grįžti prie komandos vairo.

Pasak Čikagos žiniasklaidos, nors yra pasiruošęs priimti bet kokį naujojo viršininko sprendimą, jis tikisi, kad susėdęs su A.Karnišovu prie stalo įtikins jį palikti pareigose. Deja, tai nėra labai tikėtina.

„Scanpix“ nuotr./Jimas Boylenas
„Scanpix“ nuotr./Jimas Boylenas

54-erių amerikiečio Jimo Boyleno laikotarpis Čikagoje buvo trumpas, nepergalingas, bet pakankamai skambus.

Jau nuo pirmų dienų perėmęs „Bulls“ postą, amerikietis išgarsėjo savo muštru. Kai „Bulls“ nusileido „Boston Celtics“ 56 taškų skirtumu, J.Boylenas savo žaidėjams surengė intensyvią fizinę treniruotę, nors jo komanda jau kitą vakarą vėl turėjo žaisti NBA mačą.

Žaidėjai atsisakė vykdyti trenerio nurodymus ir priešingai – surengė atskirą krepšininkų susirinkimą.

Nors neturėjo jokio žaidėjų palaikymo, „Bulls“ pernai vis tiek pratęsė kontraktą su J.Boylenu. Bet sprendimas nepasiteisino – jam vadovaujant, perspektyvi Čikagos komanda iš viso laimėjo tik 31 proc. rungtynių.

„Bulls“ sirgaliai nepažiūrėjo į tai pro pirštus. Per NBA Visų žvaigždžių savaitgalį interviu su Z.LaVine'u metu tiesioginiame eteryje būrys Čikagos klubo aistruolių ėmė šaukti „Atleiskit GARPAX!“ „GARPAX“ reiškė buvusių „Bulls“ vadovų Garo Formano ir Johno Paxsono duetą, kurį dabar keis A.Karnišovas.

Pastaruoju metu J.Boylenas išgarsėjo savo neįprastomis minutės pertraukėlėmis. Štai be didesnio pasipriešinimo pralaimėtose rungtynėse „Phoenix Suns“, kai likus žaisti 30 sekundžių „buliai“ atsiliko 10 taškų skirtumu, treneris sušaukė minutės pertraukėlę.

„Kokio velnio mes imam minutinę su -10 taškų?“ – TV kameros užfiksavo burbančią „Bulls“ žvaigždę Zachą LaVine'ą.

Kitose rungtynėse J.Boylenas sušaukė minutės pertraukėlę viduryje atakos, kai Ryanas Arcidiacono jau buvo pakeliui į lengvą metimą iš po krepšio.

Vaizdas buvo klaikus. Kameros užfiksavo ironišką Luka Dončičiaus šypsenėlę – „Dallas Mavericks“ lyderis negalėjo patikėti tokiu varžovų sprendimu.

„Bulls“ krepšininkai akivaizdžiai protestavo prieš tokią treniravimo filosofiją ir jau nuo pirmųjų dienų parodė, kad nori kitokio trenerio. Nors Čikagos krepšininkai prie J.Boyleno pagerino gynybą, bendras paveikslas buvo niūrus.

J.Boylenas buvo standartus laužantis treneris. Atėjęs į NBA, vienas tokių būtų ir Šarūnas Jasikevičius.

Be jokios abejonės, Šaras yra per daug sumanus, kad nebandytų prisitaikyti prie NBA, kuri ne veltui vadinama žaidėjų lyga, ir rasti kitokį priėjimą prie NBA žvaigždžių. Tačiau Čikaga šią akimirką laukia kitokios trenerio rankos.

Pirmojo ėjimo atsakomybė

Artūras Karnišovas galbūt galėtų įmesti Šarūno Jasikevičiaus netikėtumo faktorių, bet tokie žingsniai mažai tikėtini, kai kalbama apie pirmąjį pasamdymą naujoje organizacijoje. Ypač, kai turime omenyje trenerius iš Europos krepšinio.

2014-aisiais Davidas Griffinas pasamdė Europoje pasižymėjusį Davidą Blattą vyriausiuoju „Cleveland Cavaliers“ treneriu, bet prieš tai Klivlande jis ketverius metus užėmė krepšinio operacijų viceprezidento pareigas. Nors „Cavs“ jau pirmą sezoną pateko į NBA superfinalą, o antrąjį pirmavo Rytų konferencijoje, Klivlando klubas atleido D.Blattą pakeliui pirmojo istorijoje čempionų titulo link.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Davidas Blattas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Davidas Blattas

Europos čempionatą su Slovėnijos rinktine laimėjęs Igoris Kokoškovas 2018-aisiais tapo pirmuoju NBA vyr. treneriu, gimusiu ir augusiu ne JAV. Tačiau nepaisant daugybės metų praktikos NBA trenerių štabuose, ramaus charakterio ir solidžių atsiliepimų iš trenerių bendruomenės, serbas „Phoenix Suns“ išsilaikė tik vieną sezoną. Jį samdę Finikso klubo vadovai organizacijoje dirbo jau kelerius metus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Igoris Kokoškovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Igoris Kokoškovas

Čikaga A.Karnišovą sutiko kaip išgelbėtoją.

Tiek vietos žiniasklaida, tiek didžiulė sirgalių stovykla džiaugsmingai priėmė žinią apie naują vadovą, kurio taip laukė nusivylę keliais pastaraisiais Garo Formano ir Johno Paxsono bado metais.

Ko gero, „Chi-Town'o“ bendruomenė nesuprastų, jeigu A.Karnišovas šį pasitikėjimą paverstų eksperimentu trenerio pozicijoje.

Žinant A.Karnišovo įdirbį NBA ir pažinčių ratą, galima tikėtis, kad svarbiam karjeros žingsniui jis jau turi patikrintų variantų.

Kodėl Šaras galėtų treniruoti „Bulls“

Nors galimybė, kad A.Karnišovas galėtų pakviesti Š.Jasikevičių dirbti NBA yra nedidelė, yra priežasčių, kodėl lietuvis būtų logiškas pasirinkimas „Bulls“ organizacijai.

Pirmiausia, Šaras geriausiai tvarkosi su aukščiausiame lygyje dar nieko neįrodžiusiais krepšininkais, kuriems padeda atsispirti būtent į tą elitą.

Čikagoje yra viena ryški žvaigždė Zachas LaVine'as, kuris jau parodė, ką galvoja apie trenerius, bandančius jį treniruoti savo būdu. Tačiau tai nereiškia, kad šis 25,5 taško vidurkį šį sezoną turėjęs gynėjas yra neliečiamas ir negali būti iškeistas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Zachas LaVine'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Zachas LaVine'as

Kiti trys iš keturių rezultatyviausių „Bulls“ žaidėjų yra ne vyresni nei 22 metų amžiaus. Tokie žaidėjai kaip Coby White'as, Lauri Markkanenas ar Wendellis Carteris laikomi itin perspektyviais krepšininkais, bet jie dar neturėjo spėti sužvaigždėti taip, kad nepaisytų autoritetų prie šoninės linijos. Šis jaunas kolektyvas teoriškai galėtų augti kartu su Š.Jasikevičiumi.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Š.Jasikevičius nėra nežinomas vardas NBA aplinkoje. Simboliška, bet būdamas krepšininkas jis kaip tik labai domino kelias šalia Čikagos esančias NBA komandas – „Indiana Pacers“, „Cleveland Cavaliers“ ir „Detroit Pistons“. Tik Š.Jasikevičiaus pavardė NBA biuruose dabar minima ne žaidimo, o treniravimo kontekste.

Pastaraisiais metais artimai akis į akį su Š.Jasikevičiumi susipažino „Grizzlies“ ir „Raptors“ žmonės. 15min žiniomis, Šaras Memfio klubo vadovams paliko tokį gerą įspūdį, kad buvo tarp pagrindinių kandidatų gauti darbą. Toronte jį nurungė Nickas Nurse'as, vėliau su "Raptors" tapęs NBA čempionu, bet amerikietis kvietė lietuvį tapti pirmuoju jo asistentu Rytų konferencijos lyderių ekipoje.

Anot 15min šaltinių, NBA trenerių kaitos pulsą laikantys agentai teigia, kad Šaro pavardė yra viena populiariausių, kuri iškyla diskusijose svarstant Europos trenerių galimybes sujungti tiltą su NBA. Kai tik užsienio specialistams atsidarys vartai į NBA, Š.Jasikevičius bus vienas pirmųjų, kuris bus griebiamas į stipriausią krepšinio lygą pasaulyje.

Įtakos galutiniam sprendimui gali turėti A.Karnišovo ir Š.Jasikevičiaus pažintis Barselonoje.

Aišku, kai AK tuo metu žaidė du paskutinius savo profesionalo karjeros sezonus, tai Šaras dar tik pradėjo savo kelionę į Europos krepšinio Olimpą. Tai buvo dvi skirtingos asmenybės su skirtingu patirties bagažu. Bet atminkite, kad A.Karnišovas yra patyręs skautas ir jam gali būti reikšminga kiekviena detalė, kurią jis įsidėmėjo per tą dvejų metų Šaro asmenybės pažintį aikštėje ir už jos ribų 2000-2002 m.

Sprendžiant iš aplinkybių, šią akimirką A.Karnišovas Š.Jasikevičiui greičiausiai pasiūlytų nebent vietą trenerių štabe, bet ne už „Bulls“ vairo.

VIDEO: „urBONUSas“: M.Kuzminskas – apie pabėgimą nuo koronaviruso ir savo ateitį Rusijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas