Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 08 02

Kodėl 38-erių Dirkas Nowitzki nusipelnė 25 mln. JAV dolerių per sezoną?

Dirkas Nowitzki ne kartą savo karjeroje susimažino savo atlyginimą tam, kad jo komanda būtų sėkmingesnė. Vokietis dėl NBA galiojančios algų kepurės sutikdavo su kuklesnėmis kontrakto sąlygomis ir tai leisdavo „Dallas Mavericks“ pasiūlyti geresnę sutartį kitiems žaidėjams. Tačiau šią vasarą krepšininkui buvo pasiūlyta dvejų metų 50 mln. JAV dolerių vertės sutartis, nors žaidėjui jau 38-eri.
Dirkas Nowitzki
Dirkas Nowitzki / „Scanpix“/AP nuotr.

Tokių žaidėjų kaip D.Nowitzki ar Timas Duncanas sutartys visuomet yra derinamos tyliai ir be žurnalistų pagalbos. Šie krepšininkai labiau už viską nori laimėti, todėl komandos sėkmė jiems visuomet buvo svarbesnė už pinigus.

T.Duncanui ši investicija visuomet atsipirkdavo, nes „Spurs“ nuolat žaisdavo atkrintamosiose varžybose. Paskutiniuose savo penkiuose sezonuose „Timis“ gaudavo itin juokingus pinigus, tačiau jo komanda reguliariajame sezone vidutiniškai iškovodavo 60 pergalių, keletą kartų pateko į finalą ir laimėjo penktąjį čempionų žiedą.

Karjerą baigęs „Spurs“ žaidėjas per šią atkarpą užsidirbo 35 mln. JAV dolerių, o dar 5,6 mln. gaus už sekantį sezoną kaip San Antonijaus klubo atsisveikinimo dovaną.

D.Nowitzki per pastaruosius du sezonus sutiko atsisakyti apie 30 mln. JAV dolerių, tačiau jo investicija nebuvo tokia pasisekusi. Per šį laikotarpį „Mavericks“ laimėjo vos dvejas atkrintamųjų varžybų rungtynes.

Dalaso klubas nuo 2011-ųjų triumfo NBA superfinale laimėjo vos penkis atkrintamųjų varžybų susitikimus.

Todėl niekas nenustebo, kai Vokietijos krepšininkas nusprendė nutraukti dar metus galiojančią sutartį, kurios dėka jis būtų uždirbęs mažiau nei 10 mln. JAV dolerių. Pasiaukojimas dėl to titulo yra suprantamas, tačiau atsisakyti pinigų dėl šeštosios vietos Vakarų konferencijoje jis tikrai neketino.

„Mavs“ generalinis vadybininkas Markas Cubanas daugelį metų rodė pagarbą savo krepšininkui, todėl pinigų gailėti neketino. Jis leido vokiečiui pačiam pasirinkti sumą už kurią jis nori žaisti ir net ją padidino. D.Nowitzki paprašė mažiau nei tikėtasi.

„Scanpix“/AP nuotr./Kobe Bryantas
„Scanpix“/AP nuotr./Kobe Bryantas

Tai panaši sutartis, kurią gavo ir „Lakers“ komandos simbolis Kobe Bryantas. Daugelis kritikavo jo 48,5 mln. JAV dolerių vertės kontraktą, tačiau pačiam žaidėjui tai visai nerūpėjo:

„Populiaru susimažinti sau algą. Tačiau padėtis į kurią savininkai pastato savo žaidėjus yra nesąžininga. Privalai imti mažiau pinigų, nes kitaip būsi kritikuojamas. Tai puiku, tačiau aš to tikrai neketinu daryti.“

Praėjus keliems metams taip pat nusprendė ir D.Nowitzki.

„Scanpix“/AP nuotr./DeAndre Jordanas
„Scanpix“/AP nuotr./DeAndre Jordanas

Situacija būtų gerokai kitokia, jei praėjusią vasarą į Dalasą būtų sutikęs atvykti DeAndre Jordanas, tačiau dabar tai jau praeityje. „Mavericks“ dar vieną vasarą neprisiviliojo superžvaigždės, todėl apdovanojo savo komandos legendą milžinišku kontraktu.

Per tuos kelis metus M.Cubanas tikrai stengėsi apsupti savo lyderį aukšto kalibro žaidėjais, tačiau jo pastangų neužteko. „Mavericks“ nėra tokia laisvųjų agentų mėgstama stotelė ar legendinė franšizė kaip „Lakers“ ar „Celtics“.

D.Nowitzki sutartis, kurią jis pasirašė 2014-aisiais „Mavs“ klubui padėjo net ir šią vasarą. Laisvų pinigų dėka į Dalasą atvyko Harrisonas Barnesas ir Andrew Bogutas.

Žinoma, 2017 metų vasarą didelė vokiečio sutartis neleis „Mavericks“ prisivilioti jokių laisvųjų agentų, tačiau tai maža kaina, kurią turės sumokėti M.Cubanas už savo legendos ištikimybę jo klubui.

„Mavericks“ artėjantį sezoną yra pakankamai geri, kad patektų į atkrintamąsias varžybas. Jiems nereikės stebėti, kaip D.Nowitzki žaidžia nieko nelemenčias rungtynes savo karjeros pabaigoje.

Tačiau vokiečio karjeros saulėlydis bus nelengvas, nes artimiausiu metu Dalaso ekipos nebus tarp favoričių laimėti NBA čempionų titulą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas