Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 27

Kokios yra ilgalaikės D.Sabonio ir J.Valančiūno klubų perspektyvos NBA?

Nuspėti NBA klubų ateitį yra sudėtinga užduotis. Visos komandos nori laimėti, tačiau kelias link to nebūtinai veda pro vienas duris. Vienos organizacijos imasi kapitalinio remonto, kitos pasitiki esama sudėtimi, trečios kaba ore ir yra sunkiai nuspėjamos. „Bleacher Report“ žurnalistas Danas Favale‘as dėlioja visų NBA komandų perspektyvas artėjantiems trejiems metams, sudarydamas bendrą ateities lygos reitingą.
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas / „Scanpix“ nuotr.

Bandydamas nuspėti ateitį D.Favale'as įtraukė kuo daugiau aspektų – dabartinę ekipų padėtį, pagrindinių žaidėjų amžių, vietą tobulėjimui, vietą algų kepurėje ir kontraktų ilgius, būsimus šaukimus, trenerio situaciją klube ar klubo rezultatų istoriją.

Neapibrėžtumas yra svarbus kiekviename sprendime, tačiau „Bleacher Report“ bando akcentuoti faktus, o ne hipotetinius scenarijus. Ateities šaukimų ar patogių kontraktų turėjimas yra puikus dalykas, bet negalime spėti, kad kiekvienas žaidėjas taps žvaigžde.

Konferencijos stiprumas yra faktorius, tačiau vien dėl to, jog Rytai yra silpnesni už Vakarus, „Orlando Magic“ netampa perspektyvesne komanda už „Phoenix Suns“.

Pateikiame mintis, kokią ateitį lietuvių klubams trejų metų bėgyje piešiama JAV žiniasklaidoje.

Domanto Sabonio atstovaujamai „Indiana Pacers“ artėjančių trejų metų reitinge skiriama 19-oji vieta, o Jono Valančiūno „Memphis Grizzlies“ – 16-oji pozicija.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

„Labai sunkus sprendimas. Per pastaruosius daugiau nei dvejus metus „Pacers“ išlaikė savo pozicijas, tad abejoti jų padėtimi yra siaubingas dalykas“, – rašo žurnalistas D.Favale'as.

Victoro Oladipo ateitį komandoje gaubia tirštas rūkas. Klubo vadovai laukia galimybės išsamiau aikštelėje patyrinėti traumą išsigydžiusį gynėją. Prieš sezono sustabdymą jis ėmė jaustis geriau, tačiau krepšininko kontrakte su „Pacers“ liko paskutiniai metai, tad artėja itin svarbus sprendimas.

Žiūrėti į V.Oladipo kaip į franšizės žaidėją ir mokėti jam atitinkamą atlyginimą yra būtina, bet tuo pačiu ir rizikinga.

Krepšininko pasirodymas 2017–18 metų sezone išlieka šedeveru, tačiau didesnę laiko dalį jis praleido demonstruodamas ne superžvaigždės lygio krepšinį.

V.Oladipo vertė išlieka neaiški, o jo kojos trauma tik dar labiau jaukia situaciją, kurią apibrėžia „The Ringer“ žurnalistas Jonathanas Tjarksas.

„Šio krepšininko žaidimas yra paremtas atletiškumu. Jis yra geras, bet ne puikus metikas – karjeros pataikymas iš toli siekia 35,0 proc., o baudų – 79,3 proc. Jis neturi ir elitiniams gynėjams priskiriamo dydžio. Septintąjį sezoną NBA žaidžiantis atletas turės save įrodinėti iš naujo, jei jam sugrįžus nepavyks atakų užbaiginėti su varžovų kontaktu taip, kaip tą darydavo prieš traumą. Tai buvo pats didžiausias dalykas, kurio V.Oladipo žaidime trūko šį sezoną, kai jis trumpai pasirodė aikštelėje. Arti krepšio jis atakas užbaiginėdavo vos 40,5 proc. tikslumu, o nuo baudų metimo linijos atakuodavo vidutiniškai 3,2 karto per rungtynes. Šie rodikliai nesiekia jo vidurkių 2018–2019 metų sezone, kai tokio pobūdžio pataikymas siekė 60,2 proc., o nuo baudų metimo linijos mesdavo po 3,9 karto per mačą. Krepšininko patvarumas kelia susirūpinimą, atsižvelgiant į jo kūno dydį ir žaidimo stilių. Tokio tipo žaidėjai įprastai suvysta anksčiau laiko.“

Numatytas planas yra V.Oladipo išlaikymas. „Pacers“ be šio krepšininko laimėjo 32 rungtynes, o pralaimėjo – 20. Skaičiuojant per 100 atakų, kai V.Oladipo nėra aikštelėje, „Pacers“ rinkdavo 2,6 taško daugiau už varžovus, tačiau jis jiems yra reikalingas.

Malcolmas Brogdonas, Domantas Sabonis ir Mylesas Turneris nėra atkrintamųjų seriją galintys išspręsti žaidėjai, o būtent toks yra visiškai sveikas V.Oladipo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Oladipo

Sunkūs sprendimai laukia Indianos klubo, net jei krepšininko sugrįžimas ir vėlesnis pasirodymas staigia netaps tokiu, kokį išvysti norėtų treneris Nate'as McMillanas.

M.Brogdonas, V.Oladipo, D.Sabonis, M.Turneris ir T.J.Warrenas kartu klubui kitą sezoną kainuos 91,3 mln. JAV dolerių. Šis bendras įsipareigojimas tik dar labiau padidės, kai bus sudaryta nauja sutartis su V.Oladipo.

Keturi maksimalios vertės žaidėjai siaurina „Pacers“ galimybes.

D.Sabonio ir M.Turnerio duetas sutilpo aikštelėje, tačiau tai tikrai nėra efektyviausia pora. „Pacers“ puolimo reitingas, kai šie krepšininkai yra kartu aikštelėje, yra vos 27-as lygoje. V.Oladipo misija yra pataisyti šią situaciją, bet pilnai išgydyti jos nepavyks.

Vienintelis „Pacers“ būdas lipti į viršų – darbas žaidėjų rinkoje. Vietos algų kepurėje artimiausiu metu neatsivers, tad viltys dedamos į Aaroną Holiday ir Gogą Bitadzę, sugrįžti po sunkios kelio raiščių traumos žada Jeremy Lambas.

Indiana, palyginti su kitomis komandomis, turi mažai galimybių pasibloginti situaciją. Net jei V.Oladipo ateitis nekelia didelio nerimo, didžiausias klausimas kaip komandai pavyks apstatyti brangųjį lyderių ketvertuką.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Jono Valančiūno atstovaujamos „Memphis Grizzlies“ artėjančių trejų metų projekcija brėžiama ties 16 vieta lygoje.

„Dalyvavimas Vakarų konferencijos atkrintamosiose varžybose šį sezoną savaime neįtvirtina sėkmingos „Grizzlies“ artimiausios ateities. Situacija paprasta – Vakarai išlieka Vakarais“, – rašo D.Favale'as.

Realu, jog kitas sezonas Memfio krepšininkams pasibaigs kova dėl geresnio šaukimo naujokų biržoje. Šį sezoną traumos retino „Portland Blazers“, „Golden State Warriors“ ir net „New Orleans Pelicans“, kurios kitą sezoną bus tik geresnės. Žemiau kristi neturėtų ir nė viena iš „Sacramento Kings“, „Pheonix Suns“ ar „Minnesota Timberwolves“ ekipų.

„Grizzlies“ skiriama 16 vieta yra saugus spėjimas, pasverianti kasmetinę beprotystę Vakarų konferencijoje. Uteniškio atstovaujamas klubas šiame sąraše galėjo kristi dar žemiau, tačiau verta akcentuoti galingą šio sezono blykstelėjimą.

Dėl tokių rezultatų didžiausių pagyrų nusipelnė Ja Morantas. Jis nėra tik kylanti žvaigždė, jis gali ateityje tapti kandidatu į MVP apdovanojimą.

Memfis stiprina savo trejų metų perspektyvą su priekinės linijos rotacija, kuri verta dėmesio – Jarenas Jacksonas drasko varžovų gynybos barikadas atakuodamas iš toli, Brandonas Clarke'as atlieka įspūdingus perdavimus bei efektyvius aukštos trajektorijos metimus, o Jonas Valančiūnas laužo varžovus didele jėga arčiau krepšio bei išplėsdamas aikštelę iš toli.

Šio trejeto gynybinis potencialas nežavi, bet aliarmo signalo spausti neverta. B.Clarke'o ir J.Valančiūno duetas nusipelnė didesnės pagarbos, o J.Jacksonas, nors ir renkasi daug pražangų ir stringa kovoje dėl kamuolio, turi gerą ūgį, dėl kurio gali migruoti per dvi pozicijas. Vis dėlto šio krepšininko ateitį derėtų sieti su sunkiojo krašto puolėjo vaidmeniu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jarenas Jacksonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jarenas Jacksonas

Turėti tris aukšto potencialo krepšininkus penkete yra didžiulė pergalė, ypatingai, kai vienas jų ateityje gali tapti MVP kandidatu.

Priskaičiuokite mane prie Dillono Brookso skeptikų, tačiau jo, Kyle'o Andersono ir De'Anthony Meltono rotacija duoda Memfio ekipos sudėtyje taip reikiamo gilio.

Darbas buvo atliktas geras, jei Gorgui Diengas yra ketvirtas aukštaūgis rotacijoje, Tyusas Jonesas yra ketvirtasis geriausias gynėjas, o Joshas Jacksonas žaidė pakankamai gerai, ypatingai G lygoje, jog užsitarnautų dėmesio laisvųjų agentų rinkoje.

„Grizzlies“ 2021-ųjų vasarą algų kepurėje gali turėti vietos maksimaliam kontraktui. Didesnės rinkos labiau traukia ryškiausias žvaigždes, tad Memfis nueina į antrą planą, tačiau „Grizzlies“ gali sėkmingai nusitaikyti į „antrosios lentynos“ žaidėjų turguje.

Jono Valančiūno klubas ir taip turi potencialo, o tinkamas papildymas gali juos stipriai kilstelėti į viršų.

„Scanpix“ nuotr./Jaylenas Brownas
„Scanpix“ nuotr./Jaylenas Brownas

Geriausią ateitį lygoje, pasak „Bleacher Report“, turi „Boston Celtics“ vyrukai. Antroje vietoje yra „Milwaukee Bucks“, trečioje – „Los Angeles Clippers“, ketvirtoje – „New Orleans Pelicans“, o penktoje – „Dallas Mavericks“ komanda.

Sunkiausias laikas piešiamas „Charlotte Hornets“ sirgaliams (30 vieta), 29-oje pozicijoje įsitaisė „Detroit Pistons“, 28-oje – „Washington Wizards“, o „New York Knicks“ – 27-oje vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas