Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 12

Koronaviruso surakintoje NBA ieškoma sprendimų: kokie jie?

Dažnai milžiniška verslo mašina pavadinama NBA lyga – paralyžiuota. Paaiškėjus, jog koronavirusas diagnozuotas „Utah Jazz“ komandos centrui Rudy Gobert'ui, lygos vadovai neribotam laikui atšaukė visas rungtynes.
Atšauktos NBA rungtynės
Atšauktos NBA rungtynės / „Scanpix“ nuotr.

NBA praėjusią naktį pirmiausia atšaukė „Jazz“ rungtynes su „Oklahoma City Thunder“ klubu. Vis dėlto praėjus vos valandai buvo atšaukti ir likę susitikimai išskyrus tuos, kurie jau buvo prasidėję.

Ką tokie sprendimai reiškia pajėgiausiai pasaulio krepšinio lygai ir kokie veiksmai laukia NBA vadovų? ESPN atsako į pagrindinius su koronaviruso krize susijusius klausimus.

Kaip bus pasielgta su „Jazz“ ir „Thunder“ komandomis ir žaidėjais?

Vis dar neaišku. Po to, kai rungtynės buvo oficialiai atšauktos, komandų nariai, o taip pat ir žiniasklaidos atstovai, laukė, kol jiems bus atlikti koronaviruso testai. Adrianas Wojnarowskis iš ESPN trečiadienio naktį pranešė, kad „Jazz“ žaidėjai bent jau kuriam laikui bus karantinuoti Oklahomoje. COVID-19 tyrimų rezultatai gali paaiškėti tik po kelių dienų. Kaip pranešė A.Wojnarowskio kolega Royce'as Youngas, „Thunder“ žaidėjai nebuvo tikrinti ir buvo paleisti vykti namo.

„Scanpix“ nuotr./Rudy Gobertas
„Scanpix“ nuotr./Rudy Gobertas

Kas dar bus ištirti?

Kai kuriems žaidėjams iš komandų, kurios pastarosiomis dienomis žaidė prieš „Jazz“ („Toronto Raptors“, „Detroit Pistons“, „Boston Celtics“, „New York Knicks“ ir „Cleveland Cavaliers“), buvo nurodyta karantinuotis. Kai kurie žaidėjai ir treneriai patys parodė didelę iniciatyvą išsitirti po to, kai paaiškėjo R.Gobert'o diagnozė.

Tačiau tai nesibaigia ties komandomis, kurios žaidė su „Jazz“. Pastarieji „Jazz“ oponentai po susitikimo su Jutos komanda žaidė su kitomis ekipomis. „Jazz“ klubo rungtynėse teisėjavo būrys teisėjų, kurie vėliau dirbo kitose arenose. Kaip praneša ESPN šaltiniai, žaidėjai, kurie kažkuriuo būdu buvo susidūrę su „Jazz“, bandė rasti galimybes pasitikrinti dėl koronaviruso.

Kai kur gali kilti problemų dėl koronaviruso testų. Kaip žaidėjams jie atliekami taip greitai?

Praėjusią savaitę lygos vadovai patarė komandoms bendradarbiauti su sveikatos priežiūros specialistais ir pasirūpinti, kad testai būtų prieinami žaidėjams ir atvykstančių komandų nariams. Praėjusią savaitę COVID-19 testas buvo atliktas Stephenui Curry, kuriam pasireiškė gripo simptomai, vis dėlto šio testo rezultatai buvo neigiami.

„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

Kiek laiko truks NBA sezono sustabdymas?

Reguliarusis sezonas bus sustabdytas mažiausiai dviem savaitėm, kad visi galimai užsikrėtę žaidėjai galėtų praeiti karantino laikotarpį. Tačiau realybėje šis laikotarpis užsitęs ilgiau. Palyginimui, kai virusas išplito Kinijoje, buvo sustabdytas šios šalies krepšinio čempionatas, kuris nevyksta jau pusantro mėnesio. CBA planuoja pratęsti varžybas balandį, kai nuo jų sustabdymo bus praėję beveik 10 savaičių.

Ką komandos veiks per laiką, kai bus sustabdytas NBA sezonas?

Tai irgi lieka neaišku. „Dallas Mavericks“ savininkas Markas Cubanas trečiadienį sakė, kad komandos gali tęsti treniruotes. Vis dėlto tai gali būti neįgyvendinama, jei jau artimiausiu metu prireiks karantinuoti didelę dalį žaidėjų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Markas Cubanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Markas Cubanas

Ar žaidėjai gaus atlyginimus už tą laiką, kai nerungtyniaus?

Greičiausiai, kad taip. Visos pusės yra suinteresuotos tam, kad lyga toliau vykdytų savo veiklą ir kad žaidėjai kažkuriuo vėlesniu laiku pratęstų sezoną, o pati lyga generuotų pajamas.

Vis dėlto dabartiniame susitarime tarp lygos ir žaidėjų asociacijos yra išimtis, pagal kurią komandos gali nemokėti krepšininkams atlyginimų už praleistas rungtynes per ypatingus atvejus, tokius kaip epidemija.

Kaip tai gali paveikti ateities „algų kepurę“?

Pirmiausia, šiuo atveju reiktų klausti, ar sezonas apskritai bus pratęstas. Jei taip, ar komandos sužais likusias joms priklausančias rungtynes, ar žais pagal pakeistą tvarkaraštį?

Bet kuris su krepšiniu susijęs pajamų praradimas tiesiogiai atsilieptų „algų kepurės“ dydžiui kitame sezone. Jeigu visos likusios rungtynės būtų žaidžiamos be sirgalių, tai lygai gali kainuoti apie 500 mln. JAV dolerių, jau nekalbant apie atkrintamąsias varžybas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas uždaro NBA arenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas uždaro NBA arenas

Prisiminkime, kad „algų kepurė“ jau ir taip šiek tiek kris dėl 200 mln. ar net didesnio nuostolių, kurį NBA patyrė dėl konflikto su Kinija.

Jei sezonas būtų pratęstas, o sirgaliai galėtų rinktis į arenas, galimi nuostoliai būtų sumažinti iki minimalios ribos.

Kokį planą paruoš NBA?

Niekas nežino. Komandos jau prieš paskelbiant R.Gobert'o atvejį svarstė įvairius planus, o šis strategavimas tik suintensyvės ir tęsis.

Kaip ESPN laidos „The Jump“ vedėjai Rachel Nichols atskleidė Markas Cubanas, vienas iš planų yra tiesiog nukelti NBA sezoną vėlesniam laikotarpiui. Tokiu atveju NBA atkrintamosios varžybos būtų žaidžiamos antroje vasaros pusėje – tuo metu, kai suplanuotos olimpinės žaidynės Tokijuje.

Jeigu būtų priimtas toks sprendimas, tolyn nusikeltų ir birželį turinti įvykti naujokų birža, NBA Vasaros lyga, greičiausiai būtų pavėlinta ir 2020-2021 m. sezono pradžia.

„Sports Illustrated“ taip pat išskyrė šešis svarbius sustabdyto NBA sezono veiksnius.

  1. Lyga gali pasirinkti nemokėti atlyginimų žaidėjams, tačiau tai atrodo menkai įmanoma;
  2. Arenų darbuotojai ir kiti asmenys, dirbantys arenose rungtynių metu – apsaugininkai, valytojai, bilietų skanuotojai, šokėjai, kasininkai, maisto gamintojai ir kt. – praras valandinius atlyginimus;
  3. Verslai, įkurti netoliese nuo NBA arenų, praras didelę pelno dalį ir dėl to gali imti atleidinėti darbuotojus;
  4. Lygos ir komandų rėmėjai bei informaciniai partneriai peržiūrės sutartis, kuriose ieškos spragų kaip nutraukti arba sumažinti mokėjimus;
  5. Pajamų praradimas sumažins iš krepšinio sekcijos lygos gaunamą sumą, dėl kurios neabejotinai kentės kitų metų „algų kepurė“;
  6. Sustabdytas sezonas gali reikšti, kad pratęsus jis užtruks gerokai ilgiau nei įprasta arba visai bus atšauktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas