Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 19

Kuris NBA klubas pažadėjo Domantui Saboniui vietą komandoje?

Nežinomųjų vis mažiau. Iki NBA naujokų biržos likus kiek daugiau nei mėnesiui po truputį sklaidosi dūmai virš Domanto Sabonio. Po NBA naujokų biržos loterijos paaiškėjo visi 14-os pirmųjų šaukimų savininkai. NBA užkulisiuose kalbama, kad D.Sabonis turi vieno NBA klubo garantijas, kad lygos komisaras Adamas Silveris birželio 23-ąją Brukline tikrai ištars jo pavardę. Kas toji komanda, kuri užmetė tinklą ant 20-mečio lietuvio?
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / „Scanpix“ nuotr.

Kad kažkuris NBA klubas rimtai nusitaikė į Domantą, rašo net tokie patikimi šaltiniai JAV, kaip kad ESPN ar NBA.com.

Būtent tik išskirtiniu vienos komandos dėmesiu galima paaiškinti netikėtą Domanto sprendimą nedalyvauti NBA naujokų stovykloje Čikagoje, kurioje dalyvauja 99 proc. būsimų lygos naujokų.

D.Saboniui prognozuojamas šaukimas pirmojo dešimtuko pabaigoje arba antrajame dešimtuke, t.y. maždaug 7-20.

O šaukimai gegužės 17-ąją NBA komandoms paskirstyti tokia tvarka:

Top 10 Top 20 Top 30
1. „76ers“ 11. „Magic“ 21. „Hawks“
2. „Lakers“ 12. „Jazz“ 22. „Hornets“
3. „Celtics“ 13. „Suns“ 23. „Celtics“
4. „Suns“ 14. „Bulls“ 24. „76ers“
5. „Timberwolves“ 15. „Nuggets“ 25. „Clippers“
6. „Pelicans“ 16. „Celtics“ 26. „76ers“
7. „Nuggets“ 17. „Grizzlies“ 27. „Raptors“
8. „Kings“ 18. „Pistons“ 28. „Suns“
9. „Raptors“ 19. „Nuggets“ 29. „Spurs“
10. „Bucks“ 20. „Pacers“ 30. „Warriors“

Ši tvarka gali žaibiškai pasikeisti NBA naujokų biržos naktį birželio 23-ąją. Mainai gali sujaukti visą standartinę tvarką. Pavyzdžiui, specialistai siūlo „Lakers“ iškeisti antrąjį šaukimą ir mainais gauti superžvaigždę. Iškeisti devintąjį šaukimą jau svarsto ir Jono Valančiūno „Toronto Raptors“.

Žodžiu, naujokų biržoje įmanomas netikėtumo faktorius, kuris Domanto Sabonio likimą galėtų pakreipti nelaukta linkme. Ar net tuo pačiu sujaukti kortas tam vienam NBA klubui, kuris trokšta puolėją pašaukti naujokų biržoje.

Bet panašiau, kad garantijas Domantui galėtų suteikti tik ta komanda, kuri turės aukštesnį šaukimą – maždaug pirmojo rato viduriuke.

Kas yra garantija?

Kaip galima interpretuoti sąvoka „garantijos“? Akivaizdu, kad tam NBA klubui Domantas praverstų po krepšiu, o pats lietuvis toje komandoje gautų galimybę atsiskleisti. Nei NBA klubas, nei pats D.Sabonis nenorėtų atsidurti tokioje komandoje, kur jis būtų tik 12-as žmogus.

Tai bus klubas, kuris aiškiai suinteresuotas pakviesti sunkųjį krašto puolėją be jokių abejonių. Kitaip D.Sabonis taip nebūtų rizikavęs.

Be to, „garantija“ turi reikšti tai, kad tas NBA klubas turi aukštesnį šaukimą, antraip nėra jokio tikslo nesirodyti kitoms NBA komandoms. Juk jei garantiją lietuviui suteikęs klubas turėtų tik 20-ąjį šaukimą, kodėl Domantui nepabandžius pasirodyti NBA naujokų stovykloje ir pakelti savo vertę?

Palyginimui, septintasis naujokų biržos šaukimas debiutiniame sezone NBA gauna maždaug 2,5 mln. JAV dolerių. 10-asis – 2 milijonus, 15-asis – 1,6 mln., 20-asis – 1,3 mln. Kuo žemesnis šaukimas, tuo mažesnis ir atlyginimas. Tai svarbu tiek NBA komandai, tiek žaidėjui.

Beje, D.Sabonis nėra tiesiog eilinis vaikis, norintis žaisti NBA. Jis yra legendinio Lietuvos krepšininko sūnus, kurį supa labai protinga aplinka. Akivaizdu, kad D.Sabonis nelėks akis išdegęs į bet kokią organizaciją. Todėl labai realu, kad „garantijas“ galėjęs suteikti klubas turi taip pat turėti kažkokias garantijas dėl savo profesionalumo ir stabilumo. Todėl sunku įsivaizduoti Domantą tokiose organizacijoje kaip, pavyzdžiui, „Milwaukee Bucks“.

Taigi, susidomėjusiųjų D.Saboniu ratas iškart mažėja.

Jokie NBA naujokų biržos eigą prognozuojantys specialistai nenumato lietuviui aukštesnio nei 7-ojo šaukimo ir žemesnio nei 20-ojo.

Teoriškai susidomėjusiųjų ratas siaurėja iki dvylikos NBA komandų:

  • „Denver Nuggets“, kuri turi bent tris šaukimus dvidešimtuke – 7-ąjį, 15-ąjį ir 19-ąjį.
  • „Sacramento Kings“ (8 šaukimas)
  • „Toronto Raptors“ (9)
  • „Milwaukee Bucks“ (10)
  • „Orlando Magic“ (11)
  • „Utah Jazz“ (12)
  • „Phoenix Suns“ (13)
  • „Chicago Bulls“ (14)
  • „Boston Celtics“ (16)
  • „Memphis Grizzlies“ (17)
  • „Detroit Pistons“ (18)
  • „Indiana Pacers“ (20)

Bet, kaip jau buvo rašyta, garantijas D.Saboniui galėjo suteikti greičiausiai tik NBA naujokų biržos „loterijos komanda“ – tai yra viena iš pirmųjų keturiolikos.

Teoriškai, šis susidomėjusiųjų sąrašas siaurėja iki septynių NBA klubų:

  • Denver Nuggets“ (7 šaukimas)
  • „Sacramento Kings“ (8)
  • „Toronto Raptors“ (9)
  • „Milwaukee Bucks“ (10)
  • „Orlando Magic“ (11)
  • „Utah Jazz“ (12)
  • „Phoenix Suns“ (13)
  • „Chicago Bulls“ (14)

Susidomėjusiųjų ratą galime dar labiau susiaurinti peržvelgę NBA komandų poreikius naujokų biržoje. Tačiau čia ir prasideda visas smagumas. Situacija unikali tuo, kad visoms komandoms, išskyrus galbūt tik „Sacramento Kings“, teoriškai nepamaišytų sunkusis krašto puolėjas.

Lietuviškos sąsajos

„Twitter“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Masai Ujiri
„Twitter“ nuotr./Jonas Valančiūnas ir Masai Ujiri

Įdomu, kad sunkiojo krašto kaip tik labai ieško „Raptors“ klubas, kuris turi pakankamai aukštą šaukimą (9), kad galėtų Domantui suteikti garantijas.

Bėda ta, kad D.Sabonis yra ne tokio amplua sunkusis kraštas, kokio teoriškai reikėtų „Raptors“. Įsivaizduokite starto penketą su Jonu Valančiūnu ir Domantu Saboniu po krepšiu – savižudybė svajojant apie universalų puolimą. Nei Jonas, nei Domantas dar kol kas nekelia grėsmės iš vidutinio nuotolio, o tai gerokai apribotų „Raptors“ žaidimą puolime.

Kita vertus, tokie kovingi krepšininkai kaip D.Sabonis visuomet žavėjo Masai'ų Ujiri – sumanųjį „Raptors“ direktorių, kuriam užtektų gudrumo ir drąsos pakviesti Domantą į Torontą. Domanto galimybės aiškios ir jis galėtų įnešti indėlį į komandos žaidimą nuo suolo.

Tiesa, kol kas tarp favoritų tapti „dinozaurais“ minimi kiti sunkieji kraštai Marquese'as Chrissas ar Skalas Labissiere.

Praleidome „Denver Nuggets“ su septintuoju šaukimu. Šiame klube generalinio direktoriaus asistentu dirba lietuvis Artūras Karnišovas. Tai jau rimta sąsaja kalbant apie garantijas. A.Karnišovas specializuojasi į tarptautinių talentų paieškas. „Nuggets“ pastaraisiais metais pasižymėjo neblogais perliukais iš kitų kontinentų.

Pavyzdžiui, pernai „Nuggets“ tik 41-uoju šaukimu pasirinko „centrą“ iš Serbijos Nikola Jokičių, o šis metų naujoko rinkimuose nusileido tik geriausiu NBA debiutantu išrinktam Karlui-Anthony Townsui bei latviui Kristapui Porzingiui.

Be to, A.Karnišovas geriau nei dauguma kitų NBA komandų pažįsta D.Sabonį, todėl jam nereikia jokių papildomų įrodymų NBA naujokų stovykloje. Asmenine informacija jis gali nesunkiai pasidalyti kad ir su Arvydu Saboniu.

„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Artūras Karnišovas
„Scanpix“/AP nuotr./Donatas Motiejūnas ir Artūras Karnišovas

Nepamirškime fakto, kad 2011-aisiais būtent A.Karnišovas dirbo „Houston Rockets“ klube, kai šis naujokų biržoje mainais iš „Minnesota Timberwolves“ gavo Donatą Motiejūną.

Ar A.Karnišovas nuties tiltą į NBA dar vienam lietuviui?

Kita vertus, A.Karnišovui dar reikėtų gerai įtikinti „Nuggets“ organizaciją, kadangi sunkiojo krašto puolėjo pozicija nėra tokia atvira papildymui.

Universalių sunkiųjų kraštų Denveryje ir taip netrūksta. Ten gali žaisti Kennethas Fariedas, Danilo Gallinari, yra vidurio puolėjai N.Jokičius ir Jusufas Nurkičius. Tik N.Jokičius pavojingesnis prie tritaškio linijos, bet debiutinį sezoną NBA paleisdavo tik po vieną tolimą šūvį. Ar „Nuggets“ trenerių štabą sužavės aukštaūgių grandis, kuri nekelia grėsmės prie tritaškio linijos?

Grįžtant prie sąsajų, D.Sabonis tai ne D.Motiejūnas, kuris dar prieš žengdamas į NBA buvo žinomas kaip pavojingas ginklas prie perimetro.

Klaustukas, į kurį atsakys tik NBA naujokų birža.

Mįslės

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Chicago Bulls“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Chicago Bulls“

Dešimtąjį šaukimą turintis „Bucks“ klubas linkęs sustiprinti gynėjų grandį, o kalbant apie priekinę liniją, su juo siejamas nebent austrų „centras“ Jakobas Poeltlas.

Vienuoliktąjį šaukimą turinti „Orlando Magic“ pastaraisiais metais klijavosi būtent iš naujokų. Bet Orlandui jau reikia pergalių, o ne talentų, todėl labai realu, kad „Magic“ iškeis šaukimą. Net jei jį ir pasiliktų, „Magic“ reikalingesnis lengvasis krašto puolėjas ar „centras“, nei sunkusis kraštas. Juolab, labiau gynybinio stiliaus žaidėjas, galintis žaisti universaliai ir padėsiantis cementuoti baudos aikštelę Nikola Vučevičiui.

Šioje kompanijoje labai nenuspėjama „Jazz“ komanda su dvyliktuoju šaukimu. NBA apžvalgininku teigimu, Solt Leik Sičio miesto klubas gali pasirinkti bet kurį geriausią prieinamą žaidėją. Tai kiek prasilenkia su sąvokos „garantijos“ prasme, ar ne? Beje, analogiška ir „Kings“ situacija su aštuntuoju šaukimu, kuris gali būti iškeistas.

D.Sabonis galėtų įsipaišyti Finikso komandoje (13 šaukimas), kuriai kaip tik praverstų sunkusis kraštas. Pagrindiniu sunkiuoju kraštu „Suns“ gretose žaidžia P.J.Tuckeris, kuris per 31 minutę renka neišsiskiriančius rodiklius – po 8 taškus ir 6,2 atkovoto kamuolio. Be to, „Suns“ turi galimybę nepratęsti sutarties su žaidėju ir kitam sezonui.

Vis dėlto D.Sabonis nebūtų „Suns“ geidžiamiausias krepšininkas naujokų biržoje. Finiksas dar turi ketvirtąjį naujokų biržos šaukimą, į kurį deda daugiausiai vilčių. Klausimas: ar „Suns“ galėjo suteikti garantijas ne prioritetiniam šaukimui?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Devinas Bookeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Devinas Bookeris

Ateina eilė „Chicago Bulls“. Baigiasi sutartys su senbuviais Pau Gasoliu ir Joakimu Noah. Tik metai liko Tajaus Gibsono kontraktui, bet tai yra toks žaidėjas, kurio likimas „bulių“ būryje toli gražu nėra garantuotas.

Kiek aiškiau dėl jaunųjų puolėjų Nikola Mirotičiaus ir Bobby Portiso. Tiesa, kitaip nei D.Sabonis, jie „Bulls“ komandai neduoda tokios žvėriškos kovos dėl atšokusių kamuolių ir kietumo baudos aikštelėje.

Kita vertus, D.Sabonis nėra laikomas stebukladariu, kuriam prognozuojamas šaukimas pirmajame trejete. Tas pats B.Portisas pernai pateko į NBA 22-uoju šaukimu.

Tiesa, „Bulls“ turi pomėgį naujokų biržoje kviesti subrandintus žaidėjus ir vengia „kačių maiše“. D.Sabonis yra būtent toks žaidėjas. Galbūt su pakankamai ribotu, prieštaringai vertinamu potencialu, bet su aiškiomis ir solidžiomis stiprybėmis.

Kol kas daugiau klaustukų nei atsakymų, bet net Amerikoje spėlionių pasėjęs lietuvio sprendimas turi būti kažkuo pagrįstas.

Dabar Domantas Sabonis kažkur šypsosi matydamas, kokį sujudimą kelią jo sprendimai. Visos kortos bus atverstos birželio 23-ąją.

Bet jeigu reikėtų spėti kortą, ant jos puikuotųsi „Nuggets“ logotipas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas