Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07:27

Lietuvių desantas NBA: Sabo pokyčiai, akiplėša Matas ir ar iškeis Joną?

Nusistovėjęs NBA lietuvių skaičius išaugo – startavusiame stipriausios pasaulio lygos sezone varžysis trys mūsų šalies atstovai. 15min konsultavosi su JAV apžvalgininkais ir išsamiai pasakoja apie kiekvieno iš mūsiškių situaciją 2024-2025 m. sezono priešaušryje.
NBA lietuviai
NBA lietuviai / Mariaus Janavičiaus vizualas

Po trejų metų pertraukos NBA lygoje vėl žais daugiau nei du lietuviai.

Prie lygos vilkų Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio prisijungė 11-uoju šaukimu šių metų naujokų biržoje pakviestas Matas Buzelis.

NBA lietuvių sezono startai

  • M.Buzelis – spalio 24 d., 3:00 val., "Pelicans“ – „Bulls“;
  • J.Valančiūnas – spalio 25 d., 2:00 val., „Wizards“ – „Celtics“;
  • D.Sabonis – spalio 25 d., 5:00 val., „Kings“ – „Timberwolves“.

15min aprašo didžiausius klausimus ir intrigas, kurie supa mūsų šalies atstovus už Atlanto pradedančius naują 82 rungtynių NBA reguliariojo sezono maratoną.

Nauja JV stotelė

Labiausiai patyręs tarp dabartinių NBA lietuvių – Jonas Valančiūnas.

32-ejų uteniškis pradeda tryliktą sezoną pajėgiausioje pasaulio krepšinio lygoje. Tiek ilgai šiame turnyre yra žaidęs tik vienas mūsų šalies atstovas – Žydrūnas Ilgauskas (13 sezonų).

Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Jonas Valančiūnas
Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Jonas Valančiūnas

Bet rudenį Jonas sutiko vilkėdamas jau kitos komandos aprangą – dabar jis yra „Washington Wizards“ narys. Tai ketvirtoji ekipa lietuvio karjeroje po „Toronto Raptors“, „Memphis Grizzlies“ ir „New Orleans Pelicans“.

Vasarą su „Wizards“ jis sudarė trejų metų 30 mln. JAV dolerių sutartį. Į JAV sostinę J.Valančiūnas persikėlė pagal „sign and trade“ formulę, t. y. sudaręs sutartį buvo iškart išmainytas.

„Mano pirminė reakcija į mainus, kaip ir daugelio, buvo nuostaba. Bet su laiku, supratus, kad jis pridės komandai dydžio ir jėgos kovoje dėl kamuolių, ko jai labai trūko praėjusiame sezone, tai pasidarė logiška“, – sakė 15min kalbintas Vašingtone dirbantis „Monumental Sports Network“ reporteris Chase'as Hughesas.

„Burtininkai“ praėjusiais metais buvo antri nuo galo lygoje pagal iš viso atkovotus kamuolius ir 28-ti tarp 30 komandų pagal puolime sugriebtus kamuolius.

Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Kyle'as Kuzma ir Alexas Sarras
Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Kyle'as Kuzma ir Alexas Sarras

J.Valančiūnas pernai per susitikimą sugriebdavo po 8,8 kamuolio, o prieš tai keturis sezonus iš eilės fiksavo dviženklį atkovotų kamuolių vidurkį, visus kartus patekdamas tarp dešimties geriausiai dėl kamuolių kovojusių NBA žaidėjų.

„Svarbiausias faktorius ir yra kova po lenta. „Wizards“ pernai buvo viena blogiausiai dėl kamuolių kovojančių komandų, o jis – vienas geriausiai tą darančių žaidėjų, tad ši sąjunga atrodo idealiai. O pagerindami kovą dėl kamuolių, jie patobulins ir gynybą bei visą komandos struktūrą, kuri reikalinga siekiant ugdyti jaunus žaidėjus“, – aiškino Ch.Hughesas.

Lietuviui JAV sostinėje projektuojamas startinio vidurio puolėjo vaidmuo, nors minutes jam teks dalintis su antru šaukimu šių metų naujokų biržoje pakviestu talentingu prancūzu Alexu Sarru. Vis dėlto pastarasis daug minučių turėtų praleisti ir žaisdamas ketvirtoje, sunkiojo krašto puolėjo, pozicijoje.

Pasirengimo cikle lietuvis buvo išnaudojamas kukliai – jis žaidė po 18,3 minutės, rinko po 6,5 taško ir 5,5 atkovoto kamuolio. Bet mažai abejonių, jog tai keisis prasidėjus sezonui.

„Manau, kad Valančiūnas bus pagrindinis komandos centras ir pirmaus komandoje pagal atkovotus kamuolius, – prognozavo Ch.Hughesas. – Dar nematėme daug žaidžiančio Valančiūno, nes vis dar labai ankstyvas metas sezone. Bet jo dydis jau leido išbandyti intriguojantį aukštą penketą, kuriame jis žaidžia šalia naujoko Alexo Sarro ir Kyle'o Kuzmos. Šis trejetas gali leisti „Wizards“ turėti vieną aukščiausių starto penketų lygoje.“

Scanpix/USA TODAY Sports via Reuters Con nuotr./Jonas Valančiūnas
Scanpix/USA TODAY Sports via Reuters Con nuotr./Jonas Valančiūnas

Ne mažiau už dvigubus dublius Vašingtono klubui bus svarbi lietuvio emocinė lyderystė. J.Valančiūnas yra vyriausias „Wizards“ sudėties narys bei didžiausią NBA rungtynių patirtį (856 mačai reguliariajame sezone) sukaupęs krepšininkas.

Komandos naujokams A.Sarrui ir Bubui Carringtonui tėra 19 metų, pernai pakviestam Bilalui Coulibaly ir šių metų naujokui Kyshawnui George'ui – 20, o dar keli žaidėjai ką tik įžengė į trečią dešimtį.

Suprasti akimirksniu

  • J.Valančiūno statistika praėjusiame sezone: 12,2 taško, 8,8 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo.

„Išskirčiau Valančiūno lyderystę rodant pavyzdį. Jis užduoda fizišką toną ir daro skirtumą pernelyg daug nekalbėdamas, – Jono įtaką komandai nusakė Ch.Hughesas. – Kol kas Valančiūnas atrodo kaip puikus papildymas, padėsiantis daugeliui kitų komandos žaidėjų išnaudoti savo stipriąsias savybes.“

Ar bus iškeistas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento