Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 11

Lietuviški ąžuolai siūbuoja NBA: D.Sabonis ir J.Valančiūnas – išskirtinio pasiekimo autoriai

Kovo 11-osios išvakares Lietuvos krepšinio bokštai Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas pažymėjo griausmingais pasirodymais. Aukštaūgiai nuo Baltijos pakrantės ne tik praėjusią naktį, bet ir visą šį sezoną stumia savo komandas link atkrintamųjų varžybų, o pakeliui fiksuoja išskirtinius individualius rodiklius, išsiskiriančius net ir NBA istorijos kontekste.
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas
Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas / „Scanpix“ nuotr.

Tiek ketvirtą sezoną pajėgiausioje pasaulio lygoje judantis 23-ejų D.Sabonis, tiek ketveriais metais vyresnis ir aštuntą sezoną NBA pirmenybėse rungtyniaujantis JV cementuoja savo komandų baudos aikšteles ir vidutiniškai renka dvigubų dublių rodiklius.

„Visų žvaigždžių“ rungtynėse šį sezoną debiutavusio D.Sabonio kraityje per mačą vidutiniškai nusėda 18,5 taško ir 12,4 atkovoto kamuolio. Be to, „Indiana Pacers“ puolimo dispečeriu tapęs lietuvis išskirsto dar ir po 5 rezultatyvius perdavimus.

Pagal visus tris pagrindinius rodiklius Lietuvos rinktinės aukštaūgis įsispraudžia į geriausiųjų 50-tukus – D.Sabonis yra 47-as pagal rezultatyvumą, 5-as pagal sugriebtus kamuolius ir 36-as pagal išdalintus perdavimus.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis

Nors ir kuklesnius, tačiau puikius rodiklius šį sezoną renka ir D.Sabonio partneris Lietuvos rinktinės aukštaūgių grandyje – J.Valančiūnas per mačą fiksuoja 14,9 taško ir 11,2 atkovoto kamuolio skaičius.

Pastarasis rodiklis uteniškiui yra rekordinis – „Memphis Grizzlies“ bokštas dar niekada NBA vidutiniškai viso sezono metu nerinko dviženklio atkovotų kamuolių skaičiaus.

Pastarosiomis savaitėmis itin sukilęs J.Valančiūno sugriebtų kamuolių kiekis leidžia lietuviui žengti įkandin D.Saboniui pagal šio rodiklio vidurkį – „Grizzlies“ centras pagal atkovotus kamuolius NBA yra 6-as.

NBA atkovotų kamuolių lyderiai
Žaidėjas Komanda Vidurkis
Andre Drummondas „Cleveland Cavaliers“ 15,2
Hassanas Whiteside'as „Portland Trail Blazers“ 14,2
Giannis Antetokounmpo „Milwaukee Bucks“ 13,7
Rudy Gobertas „Utah Jazz“ 13,7
Domantas Sabonis „Indiana Pacers“ 12,4
Jonas Valančiūnas „Memphis Grizzlies“ 11,2

Dvigubo dublio rodikliai nėra išskirtiniai milžinišką statistiką fiksuojančių žaidėjų kontekste – vien šį sezoną krepšininkų, vidutiniškai renkančių po dvigubą dublį, yra 12. Vis dėlto iš visų kada nors NBA lygoje žaidusių lietuvių tik vienas žaidėjas buvo pasiekęs dviženklius skaičius viso sezono metu – tą prieš 22 metus padarė Arvydas Sabonis.

Geriausio savo sezono metu Sabas rinko po 16 taškų ir 10 atkovotų kamuolių, taip užkeldamas sugriebtų kamuolių kartelę taip aukštai, jog jos nepasiekė nei Žydrūnas Ilgauskas, nei „Toronto Raptors“ laikų J.Valančiūnas.

Galiausiai, ilgiau nei du dešimtmečius besilaikiusį rekordą vieno sezono metu daužo ir Arvydo sūnus Domantas, ir jau „grizlių“ aprangą persivilkęs J.Valančiūnas.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Negana to, lietuvių duetas išsiskiria ir visos NBA kontekste.

Per 74-us metus trunkančią lygos istoriją bent du žaidėjus, tą patį sezoną rinkusius dvigubus dublius, turėjo tik viena valstybė – JAV.

Daugiau nei 90 proc. kada nors NBA lygoje žaidusių krepšininkų atstovaujama valstybė yra neabejotina šios kategorijos lyderė, tačiau įkandin amerikiečiams seka šiemet lyg tyčia pirmą kartą dvigubų dublių vidurkius pasiekusių D.Sabonio ir J.Valančiūno tėvynė.

Jeigu sezoną jie užbaigs neprarasdami tempo ir išlaikydami dviženklius rodiklius, kas yra daugiau nei tikėtina, lietuviai taps pirmąja tautiečių pora, vieno sezono metu vidutiniškai rinkusia dvigubus dublius.

Nors buvo arti, to nesugebėjo padaryti nei Ispanijos bokštai Pau ir Marcas Gasoliai, nei prieš ketverius-penkerius metus karjeros kreivių atžvilgiu susikirtę prancūzai Rudy Gobertas ir Joakimas Noah, nei 2014-2015 m. sezone netoli šio išskirtinio pasiekimo buvę turkai Enesas Kanteris ir Omeras Ašikas.

Aršiausiai į dvigubų dublių statistines eilutes to paties sezono metu kėsinosi broliai Gasoliai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis

Vyresnysys Pau per oficialiai dar nebaigtą karjerą penkis sykius vidutiniškai atkovojo dviženklį skaičių kamuolių, o vienas iš tokių atvejų buvo 2009-2010 m. sezone, kai P.Gasolio vidurkis siekė 11,3.

Būtent to sezono metu karjeros rekordo tempu žygiavo ir Marcas, bet jam iki dviženklio rodiklio pritrūko – „Memphis Grizzlies“ tuo metu žaidęs katalonas sugriebdavo po 9,3 kamuolio per susitikimą.

Panašiai nedaug trūko ir kitoms arčiausiai buvusioms aukštaūgių poroms – R.Goberto 2015-2016 ir 2016-2017 m. vidurkis buvo daugiau nei 10, bet J.Noah vis pritrūkdavo labai nedaug (abu sezonus jo vidurkis siekė 8,8 kamuolio), o O.Ašikas ir E.Kanteris geriausio sezono metu 2014-2015 m. rinkdavo atitinkamai 9,8 ir 8,9 atkovotų kamuolių rodiklius.

Panašu, kad lietuviams panašių problemų neiškils – D.Saboniui ir J.Valančiūnui liko sužaisti vos po 17 mačų, o jų sutvirtinti dviženkliai vidurkiai jau yra sunkiai pajudinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas