Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 21

Lyg didysis brolis: kaip M.Pocius prisidėjo prie F.Campazzo kelio į NBA

Facundo Campazzo ruošiasi debiutui stipriausioje planetos lygoje, į kurią jį atlydėjo Martynas Pocius, pastaruosius trejus metus skautu dirbantis „Denver Nuggets“ organizacijoje. Argentinos vijurko kelionę bei lietuvio įtaką jam nušvietė „Denver Post“ žurnalistas Mike'as Singeris.

Tai bus jau ketvirtasis Martyno Pociaus sezonas „Denver Nugges“ organizacijoje, o paskutinį profesionalaus krepšininko sezoną 2016-2017 metais jis pasitiko Ispanijoje, Mursijos UCAM klube.

Šioje komandoje lietuvis susipažino su energinguoju atakų organizatoriumi Facundo Campazzo, kuris nuomos sąlygomis Mursijoje nusileido iš karališkojo Madrido „Real“.

Pablo Laso tikėjosi, kad argentinietis kitoje ACB ekipoje turės progą žaisti daug, galės gerinti savo žaidimo įgūdžius ir pratintis prie ispaniško žaidimo.

„Man prireikė kelių draugiškų rungtynių, jog suprasčiau, kad šis vaikinas yra nuostabus“, – portalo „Denver Post“ žurnalistui Mike'ui Singeriui sakė Martynas Pocius.

Lietuvis puikiai prisimena epizodą treniruotėje, kai jis nesitikėjo perdavimo iš F.Campazzo, o kamuolys skriejo tiesiai jam į veidą.

„Jis beveik sulaužė mano nosį!“, – mena M.Pocius.

Šie du krepšininkai Mursijoje artimai susibičiuliavo, o Martynas tapo lyg didžiuoju broliu talentingajam argentiniečiui. Jei F.Campazzo gaudavo techninę pražangą, jį nuramindavo būtent M.Pocius.

F.Campazzo buvo tikras UCAM ekipos variklis – 13,2 taško bei 6,7 rezultatyvaus perdavimo per 30 žaidimo minučių. Kur kas daugiau, nei jis vėliau fiksavo Madride.

„Kiekvieną dieną treniruotėse žaidžiau su juo arba prieš jį. Kartais tiesiog sėdėdavau šalia aikštės ir žiūrėdamas į jį galvodavau, jog šis vaikis čia neturėtų būti. Tai per žemas lygis jam“, – sakė M.Pocius.

Tai buvo paskutinis traumų iškamuoto gynėjo iš Lietuvos profesionalaus krepšininko sezonas. Ilgai netrukus jis prisijungė prie „Nuggets“ bei tapo šio klubo žvalgu.

Viena pirmųjų M.Pociaus ataskaitų buvo būtent apie F.Campazzo: „Žaidžiau su juo ir galvojau, kad jis turėtų būti šiame lygyje. Šis vyrukas yra labai geras krepšininkas. Jis gali žaisti NBA“.

29-erių metų 180 cm ūgio „Denver Nuggets“ naujokas su „Real“ klubu iškovojo du Eurolygos titulus, tris ACB trofėjus, o pasaulio čempionate 2019-aisiais nukeliavo iki pat finalo, kuriame krito prieš Ispaniją.

M.Pocius savo darbdaviams akcentavo argentiniečio konkurencingumą bei pasišventimą.

„Pažvelkime į Milošą Teodosičių, kuris galbūt yra toks pat geras kamuolio perdavinėtojas, bet jų nusiteikimas yra visai kitoks. Facu yra labai kietas, super konkurencingas žaidėjas, kuris nemėgsta pralaimėti“, – aiškino M.Pocius.

Lietuvis su argentiniečiu svorių salėje Mursijoje kartu yra praleidę ne vieną valandą, per kurią išliejo daugybę prakaito. Svorių kilnojimai, sprintai, kūno stiprinimas. Būtent tada Facu nusprendė iš savo maisto raciono išimti glitimą ir cukrų.

Bičiulių ryšys stiprėjo ir kai karjeros etapas UCAM klube pasibaigė.

Jie ėmėsi vis dažniau susirašinėti po Eurolygos rungtynių, o M.Pocius „Real“ dvikovas stebėdavo visur – tiek keliaudamas į Europą, tiek vakarieniaudamas su šeima ar draugais.

M.Pocius papasakojo F.Campazzo apie NBA, apie Mike'o Malone'o asistentą iš Ispanijos Jordi Fernandezą, apie Denveryje įdiegtą pergalingą kultūrą.

„Visada galvoje turėjau mintį, kad vieną dieną jis gali atvykti į Denverį“, – sakė „Nuggets“ skautas.

VIDEO: „urBONUSas“: rekordinis „Žalgiris“, pigus „Ryto“ naujokas ir peticija prieš D.Gudelį

Norinčių įsigyti F.Campazzo NBA padangėje buvo ir daugiau.

Krepšininkui buvo siūlomi didesni pinigai ir vaidmuo, tačiau „Nuggets“ žaidė Vakarų konferencijos finale, mėgsta bei sėkmingai pritaiko žaidėjus iš Europos, tad M.Pocius ir Denveris tikėjo savo šansais.

„Denver Post“ žurnalistas Mike'as Singeris skelbia, jog F.Campazzo sudarė dvejų metų 6 mln. JAV dolerių sutartį, tačiau didžiąją dalį išpirkos „Real“ klubui turės sumokėti pats argentinietis.

„Jis galėjo gauti daugiau pinigų ir didesnį vaidmenį, bet tai nebūtų atkrintamųjų komandos, – sakė M.Pocius. – Manau, kad Facu svarbiausia buvo atsidurti pergalingoje kultūroje bei turėti šansą laimėti titulą.“

F.Campazzo Madride turėjo gerą uždarbį bei pagrindinio įžaidėjo vaidmenį.

Nors Mike'as Malone'as mėgsta šį atakų organizatorių, tačiau „Nuggets“ naujokui teks kovoti dėl minučių ir jomis kuo geriau pasinaudoti.

Euroleague.net nuotr./Facundo Campazzo
Euroleague.net nuotr./Facundo Campazzo

NBA debiutanto gidu Amerikoje tapo jam gerai pažįstamas M.Pocius.

Jis padėjo įsikurti, įsivesti televiziją ir internetą, užsisakyti maisto, paaiškino, kaip paprasčiausia ir lengviausia vykti iš namų į areną.

„Jis turėjo labai daug klausimų apie procesus komandoje ir lygoje. Ko tikėtis, kokie teisėjai, taisyklių skirtumai ar net klausimai apie anglų kalbą“, – aiškino lietuvis, kurio susirašinėjimas su F.Campazzo nulietas klausimais apie gramatiką.

Pirmieji atsiliepimai apie į Denverį iš Argentinos atvykusį kamuolio burtininką yra puikūs. Pagrindinis įžaidėjas Jamalas Muray savo įpėdinį pavadino „Žmogumi voru“ dėl jo gebėjimo matyti įvairias perdavimų linijas bei puikiai perduoti kamuolį.

Nikola Jokičius pabrėžė F.Campazzo pergalingus įpročius, o Willas Bartonas paminėjo argentinietį kaip didžiausią treniruočių stovyklos išsišokėlį.

Svarbiausia, kad naujoku tiki ir treneris M.Malone'as.

„Sunku būtų nepamilti tokio jauno vaikio kaip Facu. Jis nedidelio ūgio, bet negali spręsti apie žmogų pagal tai. Reikia spręsti pagal jo širdį“, – sakė „Nuggets“ vairininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas