Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 13

Nauja dinastija NBA padangėje? „Nuggets“ viršūnėje gali įsitaisyti ilgam

„Nepasisotinsime vienu – norime daugiau!“ – iš karto po „Denver Nuggets“ triumfo NBA finale tėškė ilgametis komandos treneris Michaelas Malone'as. Ar realu, kad pirmą kartą į viršūnę užkopęs kalnakasių klubas joje užsibus ilgiau nei metus?
Nikola Jokičius ir Jamalas Murray
Nikola Jokičius ir Jamalas Murray / „Scanpix“ nuotr.

Nikolos Jokičiaus ir Jamalo Murray vedami „Nuggets“ uždarė NBA finalo seriją prieš „Miami Heat“ praėjusią naktį, triumfuodami 4-1 ir aukso raidėmis įrašydami 2022-2023 m. sezoną į klubo istoriją.

1976 m. į NBA lygą iš tuometinių ABA pirmenybių persikėlęs Denverio klubas beveik pusę amžiaus laukė triumfo stipriausioje pasaulio lygoje, kol galiausiai dominuojančiu stiliumi išplėšė NBA čempionų karūną.

„Nuggets“ atkrintamosiose varžybose buvo sunkiai sulaikomi. Keturias serijas Denverio klubas laimėjo pralaimėjęs vos ketverias rungtynes.

Tai įspūdingiausias žygis nuo 2017 m. „Golden State Warriors“, kurie link titulo nuskriejo pralaimėję viso labo vieną kartą. Tik ši komanda atkrintamosiose pasirodė geriau už šių metų „Nuggets“ per pastaruosius 16 metų.

Suprasti akimirksniu: „Nuggets“ kelias link titulo

  • 4-1 prieš „Minnesota Timberwolves“
  • 4-2 prieš „Phoenix Suns“
  • 4-0 prieš „Los Angeles Lakers“
  • 4-1 prieš „Miami Heat“

Pergales Denveris pasiekė įspūdingu stiliumi. Per keturis atkrintamųjų etapus „Nuggets“ fiksavo 120,7 taško puolimo reitingą ir ryškiai lenkė antroje vietoje buvusią „Boston Celtics“ komandą (117,2).

Denverio klubo nesugebėjo sustabdyti nė vienas oponentas atkrintamosiose – prieš „Miami Heat“ finale „Nuggets“ fiksavo žemiausią puolimo reitingą (119,2), bet ir jis gerokai viršijo lygos vidurkį ir būtų geriausias šiose atkrintamosiose.

Visa tai Denveris padarė su jauna sudėtimi, ypač jei lygintume su kitomis titulus iškovojusiomis komandomis.

Finalo serijos MVP N.Jokičiui tėra 28-eri, pagrindiniam jo pagalbininkui J.Murray – 26-eri, gynybos specialistui Aaronui Gordonui – 27-eri, snaiperiui Michaelui Porteriui – 24-eri.

Visi jie turi sutartis su „Nuggets“ dar mažiausiai dvejiems metams, o klubas turi pakankamai lankstumo „algų kepurėje“ nepaisant to, jog net trys žaidėjai (N.Jokičius, J.Murray, M.Porteris) yra pasirašę maksimalias sutartis.

„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius
„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius

Be to, „Nuggets“ vis randa būdų kaip sustiprinti sudėtį pernelyg neišlaidaudami, o geriausiais to pavyzdžiais tapo ėjimai praėjusią vasarą.

Sutartis su Bruce'u Brownu buvo genialus ėjimas, stipriai padėjęs iškovoti titulą, bet savo vertę išauginęs žaidėjas veikiausiai atsisakys žaidėjo opcijos ir ners į laisvųjų agentų rinką, kur turėtų susižerti pinigus, kurie nebus prieinami „Nuggets“ ekipai.

Pernai „Nuggets“ gavo ir Kentaviousą Caldwellą-Pope'ą, kuris dar bent sezoną žais Denveryje, bet gali atsidurti panašioje į B.Browno situaciją po metų.

Scanpix/USA TODAY Sports via Reuters Con nuotr./Kentaviousas Caldwellas-Pope'as
Scanpix/USA TODAY Sports via Reuters Con nuotr./Kentaviousas Caldwellas-Pope'as

Vis dėlto „Nuggets“ jau eilę metų sugeba apstatyti savo starto penketą itin mažai uždirbančiais, bet efektyviais krepšininkais. Ateinantį sezoną penki Denverio starto penketo žaidėjai uždirbs apie 150 mln. dolerių, o tai – tik 12 mln. žemiau mokesčių mokėjimo ribos.

Tačiau nė vienas kitas žaidėjas, jei komandą paliks B.Brownas, negaus didesnės negu 5 mln. sumos. Sudėtį „Nuggets“ užpildo naujokų arba veteranų kontraktais, pavyzdžiui pirmą sezoną NBA lygoje žaidusiu, bet netgi NBA finale sužibėjusiu Christianu Braunu arba 16-ą sezoną lygoje užbaigusiu Jeffu Greenu.

„Nuggets“ žaidėjus renkasi itin atsakingai. Pavyzdžiui, Ch.Braunas ar kitas naujokas Peytonas Watsonas buvo pasirinkti kaip dideli ir puikiai gintis galintys puolėjai, puikiai tinkantys keistis ginamaisiais ir daryti juodą darbą rungtyniaujant šalia tokio puolimo talento kaip N.Jokičius.

„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius
„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius

Tokio tipo žaidėjai dažnai yra brangūs laisvųjų agentų rinkoje, bet „Nuggets“ jų ieško naujokų biržoje ir, dažniausiai, randa.

Būtent šios strategijos vedini jie jau atliko vieną ėjimą praėjusią savaitę, kai susitarė dėl mainų su „Oklahoma City Thunder“ klubu. Nors mainai dar nepatvirtinti oficialiai, juose „Nuggets“ turėtų gauti vieną naujokų biržos pirmojo rato ir du antrojo rato šaukimus, už tai atiduodami tolimos ateities (2029 ir 2030 m.) šaukimus.

Vietoje to, kad bandytų gauti dar vieną brangų žaidėją ir apriboti save „algų kepurės“ atžvilgiu, „Nuggets“ žvalgosi galimybių, kaip sustiprinti savo komandą per naujokų biržą. O tą Denveriui pastarąjį dešimtmetį sekasi daryti puikiai.

41-uoju šaukimu pakviestas N.Jokičius praėjusią naktį tapo vėliausiai naujokų biržoje savo pavardę išgirdusiu krepšininku, kuris atsiėmė finalo MVP apdovanojimą.

2014-aisiais akis į serbą nukreipė tuomet komandai vadovavę Timas Connelly ir lietuvis Artūras Karnišovas, bet net ir jie negalėjo įsivaizduoti, į kokį žvėrį išaugs jų pasirinktas krepšininkas.

Po dvejų metų, 2016-aisiais, „Nuggets“ septintuoju šaukimu pasikvietė J.Murray, 2018-aisiais išnaudojo 14-ąjį šaukimą M.Porteriui, o pernai Ch.Brauną atrado 21-uoju pasirinkimu.

O per mainus arba laisvųjų agentų rinką pridėję nebūtinai skambiausius gyvenimo aprašymus turinčius, bet labiausiai prie lyderių tinkančius žaidėjus „Nuggets“ sukūrė mašiną, galinčią sėkmingai riedėti ir ateityje.

„Manau, kad tai pirmas iš daugelio (titulų)“, – po triumfo Denveryje pasitikėjimu tryško J.Murray, finale rinkęs po 21,4 taško ir 10 rezultatyvių perdavimų.

„Scanpix“ nuotr./Jamalas Murray
„Scanpix“ nuotr./Jamalas Murray

Kanadietis kartu su N.Jokičiumi tapo pirmąja komandos draugų pora NBA istorijoje, kurie visų atkrintamųjų metu fiksavo bent 25 taškų, bent 5 atkovotų kamuolių ir bent 5 rezultatyvių perdavimų vidurkius.

N.Jokičius užfiksavo ir sunkiai protu suvokiamą pasiekimą. Jis tapo pirmuoju NBA istorijoje, kuris per atkrintamąsias pelnė daugiausiai taškų (600), atkovojo daugiausiai kamuolių (279) ir atliko daugiausiai rezultatyvių perdavimų (190).

Denveris pasižymi ir begaline kantrybe. Nuo N.Jokičiaus karjeros pradžios NBA lygoje prabėgo aštuoneri metai, nuo J.Murray starto – septyneri, nuo M.Porterio – penkeri, bet „Nuggets“ nė akimirkai nesudvejojo žaidėjais, kuriuos turi.

Nors „Nuggets“ eilę metų vis atsimušdavo į varžovus atkrintamosiose, J.Murray patyrė kryžminių kelio raiščių traumą ir negalėjo žaisti ilgiau nei metus, o M.Porterį vis kamavo nugaros problemos, dėl kurių ligšiol per karjerą jis daugiau rungtynių praleido, nei sužaidė, tačiau „Nuggets“ nekeitė kurso.

Pokyčių jie nedarė ir vyr. trenerio pozicijoje, kurią nuo 2015-ųjų užima M.Malone'as. Nuo 2001-ųjų NBA trenerių štabuose besisukęs specialistas turėjo vos pusantrų metų vyr. trenerio patirties, kai buvo pasamdytas „Nuggets“ klubo, bet dabar jau aštuonerius metus stovi prie ekipos vairo ir tapo vienu ilgiausiai viename klube dirbančių specialistų.

„Scanpix“ nuotr./Michaelas Malone'as
„Scanpix“ nuotr./Michaelas Malone'as

Maža to, praėjusią naktį M.Malone'as tapo ilgiausiai komandoje išdirbusiu ir pirmąjį titulą iškovojusiu treneriu – iki tol jokia organizacija nebuvo išlaukusi aštuonerių metų su vienu strategu iki pirmojo čempionų trofėjaus.

Bet M.Malone'as, kaip ir J.Murray, nenori apsiriboti tik vienu titulu. Jauna sudėtis, protingi vadovai ir dabar jau didelę patirtį sukaupęs treneris yra kokteilis, kuris gali išlaikyti „Nuggets“ NBA viršūnėje dar ne vienerius metus.

„Patas Riley (ilgametis treneris, dabartinis „Miami Heat“ prezidentas – red. past.) prieš daugybę metų yra pasakęs kai ką, ką buvau užsirašęs ant lentos, kai dar dirbau treneriu Sakramente. Tai buvo apie evoliuciją, kurią praeini krepšinyje: nuo nieko iki kylančios komandos, nuo kylančios komandos iki laiminčios ekipos, nuo laiminčios ekipos iki pretendento į titulą, nuo pretendento į titulą iki čempiono, o kitas žingsnis laimėjus titulą yra tapimas dinastija, – pasakojo M.Malone'as. – Nesame pasisotinę. Pasiekėme tai, ko ši organizacija dar nebuvo padariusi, bet turime daug jaunų talentų ir ką tik iškovodami 16 pergalių parodėme, ko esame verti ryškiausioje scenoje.“

Parengta pagal „The Athletic“ ir ESPN publikacijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas