Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 17

NBA apžvalga: pirmasis reguliariojo sezono ketvirtis

NBA reguliarusis sezonas jau įgavo pagreitį, todėl metas apžvelgti pirmąjį jo ketvirtadalį. Per šį trumpą laiką mes jau spėjome pamatyti keletą įspūdingų rungtynių, lygos rekordų, vienos komandos stebino, o kitos nuvylė. Pateikiame pirmojo ketvirčio NBA apžvalgą.
Kevinas Durantas, Russellas Westbrookas ir Jamesas Hardenas
Kevinas Durantas, Russellas Westbrookas ir Jamesas Hardenas / 15min nuotr.

Naudingiausias reguliariojo sezono krepšininkas – Jamesas Hardenas

„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas
„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas

Suprantu, kad Russello Westbrooko renkama statistika yra žvėriška. Suprantu ir tai, jog nuo 1961–1962 metų Oscaro Robertsono sezono daugiau niekam nėra pavykę vidutiniškai per rungtynes rinkti trigubo dublio. Tačiau žvelgiant į dabartinę Vakarų konferencijos turnyrinę lentelę „Thunder“ rikiuojasi septintoje vietoje.

Praeityje turėjome nemažai krepšininkų, kurių skaičiai buvo fenomenalūs, tačiau balsų jiems pritrūkdavo vien dėl komandos rezultatų.

O „Rockets“ žengia ketvirti ir turi tiek pergalių ir pralaimėjimų, kiek „Clippers“. Hjustono klubas dar nusileidžia ir „Warriors“ bei „Spurs“, tačiau visos šios trys komandos yra elitinės.

„Rockets“ sudėtis toli gražu nėra įspūdinga: Ryanas Andersonas, Trevoras Ariza, Clintas Capella, Ericas Gordonas, Patrickas Beverley bei daugelis kitų žemo kalibro žaidėjų.

Mike'as D'Antoni yra sutvertas treniruoti šią komandą, o J.Hardenas šiemet visus aplink save padaro geresniais žaidėjais. „Rockets“ su savo puolimo mašina šluoja visus, o barzdotasis gynėjas demonstruoja geriausią krepšinį savo karjeroje. Įdomu tai, kad sugrįžus Patrickui Beverley Hjustono komandos gynybos reitingas pakilo iki dešimto visoje NBA, todėl „raketos“ tapo tik dar labiau pavojingesnės.

Kova dėl MVP šiuo metu vyksta tik tarp R.Westbrooko ir J.Hardeno, o daugiau galimybių laimėti šį trofėjų turės tas, kurio komanda užims aukštesnę poziciją Vakaruose. Jeigu R.Westbrookas sugebės aplenkti „Rockets“ ir užimti penktą arba aukštesnę vietą, tuomet naudingiausiu krepšininku turėtų būti „Thunder“ lyderis.

Tačiau kalbant apie dabartį – mano pasirinkimas yra J.Hardenas.

Labiausiai nustebinusi komanda – „Memphis Grizzlies“

„Scanpix“ nuotr./Zachas Randolphas ir Marcas Gasolis
„Scanpix“ nuotr./Zachas Randolphas ir Marcas Gasolis

Sezono pradžioje stebino „Lakers“, „Clippers“, o šiuo metu labai realūs variantai į šią kategoriją yra ir „Knicks“ bei „Hornets“. Tačiau neįmanoma išlikti abejingam komandai, kuri žengia penktoje vietoje Vakarų konferencijoje, o jos lyderiai dėl traumų praleido visą krūvą rungtynių.

„Grizliai“ sužaidė 27 rungtynes (18-9), o dėl traumos arba kitų priežasčių daugiau nei 7 susitikimus jau praleido Tony Allenas, Vince'as Carteris, Zachas Randolphas, Mike'as Conley bei vos 6 mačus sužaidęs Chandleris Parsonsas.

Naujasis Memfio ekipos treneris Davidas Fizdale'as kol kas atlieka nuostabų darbą, o Marcas Gasolis ir vėl taikosi į geriausio vidurio puolėjo titulą visoje NBA. Ispanas tempia komandą ant savo pečių, o tai jiems padeda pasiekti tokius gerus rezultatus.

Nors „Grizzlies“ puolimas yra vos 28 visoje lygoje, tačiau jų gynybos reitingas yra pirmoje vietoje (99,4). Memfio komanda vis dar žaidžia kietą ir klampų krepšinį, o juk yra sakoma, kad gynyba laimi čempionatus. Žinoma, „Grizzlies“ iki to dar šiek tiek trūksta, tačiau atkrintamosiose su jais nenorės susidurti niekas.

Labiausiai nuvylusi komanda – „Dallas Mavericks“

„Scanpix“ nuotr./Dirkas Nowitzkis
„Scanpix“ nuotr./Dirkas Nowitzkis

Prieš sezoną daugelis NBA ekspertų „Mavericks“ matė atkrintamosiose varžybose, tačiau jau dabar galime teigti, kad ten Dalaso klubo nebus. Sunku buvo įsivaizduoti, kad stebukladarys Rickas Carlisle'as nesugebės iš dar kartą pasikeitusios komandos nulipdyti aštuntosios vietos Vakaruose.

Tačiau „Mavericks“ nuvylė ne tik savo gerbėjus, bet ir ilgametį savo lyderį Dirką Nowitzkį. Vokietis jau užsiminė ir apie galimą karjeros pabaigą bei teigė, jog vasarą norės rimtai pasikalbėti su Marcu Cubanu dėl savo ateities klube.

Į sąrašą komandų, kurios sezoną pradėjo ne pagal galimybes, galima pridėti ir „Celtics“, „Wizards“ ir galbūt „Timberwolves“. Bostono ekipai buvo piešiama antroji vieta Rytuose, o šiuo metu Brado Stevenso auklėtiniai neranda savojo žaidimo ir rikiuojasi penkti. Tiesa, tik iš jų dar galima tikėtis pokyčių.

„Wizards“ pastaruoju metu demonstruoja vis geresnį žaidimą, tačiau jie vis dar vienuolikti Rytų konferencijoje. Taip pat ir iš Minesotos komandos buvo daug tikimasi, nes jaunieji ekipos krepšininkai turėjo šiek tiek patobulėti, o Tomo Thibodeau gynyba perkelti šį klubą į aukštesnį lygį. Tačiau laiko dar yra ir ateityje „vilkai“ turėtų būti elitine lygos komanda.

Russellas Westbrookas – renka trigubą dublį vidutiniškai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas

Vienas iš mano daugelio spėjimų apie artėjantį sezoną pasiteisino. „Thunder“ lyderis vidutiniškai renka trigubą dublį ir aš net neabejoju, kad jis reguliarųjį sezoną baigs su šiais vidurkiais.

R.Westbrookas žaidžia su tokia aistra ir užsidegimu, kuris jam kiekvienose rungtynėse sukraus labai daug statistinių rodiklių. Pats įžaidėjas teigia, kad jam nerūpi šie skaičiai, tačiau labai abejoju, kad jis visiškai nekreipia į juos dėmesio.

Favoritai laimėti NBA – vis dar „Warriors“

„Scanpix“/AP nuotr./NBA rungtynės: „Warriors“ – „Nuggets“
„Scanpix“/AP nuotr./NBA rungtynės: „Warriors“ – „Nuggets“

Ouklando komanda nuo „Spurs“ pirmose reguliariojo sezono rungtynėse gavo stiprų antausį, o netrukus pralaimėjo ir jaunajai „Lakers“ komandai. Tačiau nuo to laiko „Warriors“ rungtyniauja vis geriau, o jų puolimas yra tiesiog nepriekaištingas.

Šiuo metu „kariai“ užima antrąją vietą pagal puolimo reitingą (113,5), tačiau jų taškų skaičius ir rezultatyvūs perdavimai primena „Showtime Lakers“ renkamą statistiką.

Reikia pripažinti, kad „Warriors“ kol kas dar neįjungė aukščiausios pavaros gynyboje, o dažniausiai tiesiog stengiasi įmesti daugiau taškų nei varžovai. Kita vertus, jų gynybos reitingas yra septintas visoje NBA, todėl ši superkomanda vis dar yra pati grėsmingiausia visoje lygoje.

Geriausias pirmametis treneris savo ekipoje – Mike'as D'Antoni

„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas ir Mike'as D'Antoni
„Scanpix“ nuotr./Jamesas Hardenas ir Mike'as D'Antoni

Nėra geresnio debiutanto savo poste nei M.D'Antoni. Atrodo, kad šiam puolimo specialistui „Rockets“ klubas buvo tiesiog sutvertas. Trečias puolimo reitingas visoje lygoje ir J.Hardenas, kuris žaidžia geriausią krepšinį savo karjeroje.

Tiesa, šį kartą „7 sekundės“ arba mažiau nėra naudojamos, nes „Rockets“ tempas yra devintas visoje NBA, tačiau net ir gynyboje Hjustono komanda atrodo neprastai.

Pagyrų nusipelnė ir Luke'as Waltonas bei „Lakers“, tačiau po puikaus starto traumų išretinta Los Andželo ekipa nukrito į vienuoliktąją poziciją Vakaruose. Tačiau jų žaidimas yra labai simpatiškas, o ateityje tai bus labai galingas klubas.

Labiausiai nuvylęs krepšininkas – Rajonas Rondo

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rajonas Rondo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rajonas Rondo

R.Rondo ir Dwyane'o Wade'o sprendimas papildyti „Bulls“ buvo priimtas labai skeptiškai. Trenerio Fredo Hoibergo puolimo sistema remiasi erdve aikštėje bei tolimais metimais, todėl sunku buvo įsivaizduoti, ką jis darys su šiais dviem vyrukais, kurie nepasižymi tritaškių pataikymu.

Nesupraskite manęs klaidingai, „Bulls“ žaidžia puikiai ir tildo kritikus, tačiau R.Rondo jiems nelabai reikalingas.

Įžaidėjas dėl traumos praleido ketverias rungtynes, sugebėjo pasiekti trigubą dublį, tačiau jo indėlio puolime bei gynyboje „buliams“ labai trūksta. R.Rondo atrodo nesusidomėjęs gynyboje, o puolime dažnai vengia mesti į krepšį.

Nors krepšininkas kartais ir nustebina nebloga statistika, tačiau R.Rondo nuvilia stipriai, o „Bulls“ komanda be jo aikštėje kartais atrodo žymiai geriau.

Įsimintiniausias pasirodymas – Stepheno Curry 13 tritaškių

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

60 Klay Thompsono taškų, Anthony Daviso pasirodymai ar Russello Westbrooko trigubi dubliai buvo įspūdingi, tačiau kai pamušamas toks rekordas, tai abejingų nelieka.

S.Curry per rungtynes sumetė net 13 tritaškių ir iš karto kilo klausimas: „kodėl jis to nepadarė anksčiau?“

Beveik neabejoju, kad apie rekordinius „Warriors“ įžaidėjo tolimus metimus mes dar kalbėsime ne kartą, o jeigu reikėtų spėti visų laikų geriausią jo pasiekimą, tai nepabijočiau pasirinkti skaičiaus 16.

VIDEO: Stepheno Curry rekordas: 13 tritaškių per rungtynes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento