Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 15

NBA įgūdžių konkursas: kas jo favoritai ir kodėl jame dalyvauja Domantas Sabonis?

Žvarbi Čikaga šiomis dienomis yra užsikrėtusi krepšinio virusu. Net iki -20 laipsnių pastarosiomis dienomis atšalusiame JAV didmiestyje prasidėjo NBA „All-Star“ savaitgalio renginiai, kuriuose šį kartą netrūks ir lietuviškų prieskonių. Jau šeštadienio vakarą vietos laiku Domantas Sabonis taps pirmuoju NBA žaidžiančiu lietuviu, sudalyvavusiu viename iš „All-Star“ savaitgalio konkursų.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / „Scanpix“ nuotr.
Vasario 16 d., 3 val. ryto | NBA Įgūdžių konkursas | Čikaga

Iki tol ši garbė iš Lietuvos krepšininkų teko tik Rimui Kurtinaičiui ir Šarūnui Marčiulioniui. Vis dėlto pirmasis 1989 m. tritaškių konkurse varžėsi būdamas Kauno „Žalgirio“ žaidėju ir pakviestas kaip svečias, o antrasis 2002 m. į „Hoop It Up“ konkursą kvietimą gavo kaip karjerą baigusi NBA legenda.

D.Sabonio atvejis kitoks – ketvirtus metus NBA rungtyniaujantis aukštaūgis nusipelnė kvietimo į „All-Star“ rungtynes, o kaip priedą gavo ir pakvietimą į NBA „Įgūdžių iššūkį“, kuriuo bus atidarytas šeštadienio konkursų vakaras.

15min pažvelgia į tai, kodėl D.Sabonis buvo pakviestas į įgūdžių konkursą ir kas jo laukia ant Čikagos „United Center“ arenos parketo.

Kodėl Domantas Sabonis?

NBA lygos kvietimą D.Saboniui lėmė bent keli kertiniai faktoriai.

Pirmiausia, nuo 2016-ųjų pakeistas NBA įgūdžių konkurso formatas, suteikęs progą šioje rungtyje varžytis aukštaūgiams.

Atsirandant vis daugiau greitų, mobilių ir pataikyti galinčių aukštų krepšininkų NBA nutarė įgūdžių konkursą paversti nykštukų ir bokštų varžymosi ringu.

2016 m. į konkursą pakviesti Draymondas Greenas, Karlas-Anthony Townsas, DeMarcusas Cousinsas ir Anthony Davisas ne tik metė iššūkį gynėjų ketvertukui – Jordanui Clarksonui, CJ McCollumui, Isaiah Thomasui bei Emmanueliui Mudiay, bet ir sugebėjo triumfuoti konkurse – tą padarė finale 38 cm žemesnį oponentą I.Thomasą nugalėjęs K.Townsas.

Daugelį sužavėjęs formatas prigijo, o jau kitais metais aukštaūgiai džiaugėsi dar vienu laimėtoju iš savo gretų – 2017-ųjų įgūdžių konkursą laimėjo 221 cm ūgio latvis Kristapas Porzingis.

„Scanpix“ nuotr./Kristapas Porzingis
„Scanpix“ nuotr./Kristapas Porzingis

Gynėjams atsiteisti pavyko tik per pastaruosius dvejus metus, kai trofėjų iškovojo Spenceris Dinwiddie ir Jaysonas Tatumas.

Kita priežastis, leidusi D.Saboniui gauti kvietimą į įgūdžių konkursą, yra išaugęs lietuvio žinomumas. Geriausio „Pacers“ žaidėjo statusas, keturi trigubi dubliai per mažiau nei mėnesį ir 18,3 taško, 12,5 atkovoto kamuolio bei 4,8 rezultatyvaus perdavimo rodikliai leido lietuviui atkreipti NBA lygos dėmesį ir įgauti statusą, leidžiantį tikėtis pakvietimų į tokius konkursus.

Šis statusas tik dar labiau sustiprėjo D.Saboniui patekus į „Visų žvaigždžių“ rungtynes, kuriose lietuvis rungtyniaus sekmadienį.

Siekdami kuo didesnio aistruolių susidomėjimo, lygos vadovai konkursuose siekia turėti kuo daugiau „All-Star“ rungtynių dalyvių, o D.Sabonis tik vienas iš penkių tokių krepšininkų – be jo, svarbiausiame savaitgalio renginyje sekmadienį žais ir J.Tatumas, Pascalis Siakamas, Khrisas Middletonas ir Bamas Adebayo.

Penki „All-Star“ rungtynių dalyviai įgūdžių konkurse yra pakartotas rekordas – tiek pat žvaigždžių šioje rungtyje varžėsi tik 2017 metais. Palyginimui, pernai konkurse buvo vos du žaidėjai iš sekmadienio mačo – Nikola Jokičius ir Nikola Vučevičius.

„All-Star“ rungtynių dalyvių skaičius įgūdžių konkurse nuo 2016 m.
Metai „All-Star“ žaidėjų skaičius
2016 3
2017 5
2018 3
2019 2
2020 5

Paskutinė, bet galbūt net svarbiausia priežastis, kodėl D.Sabonis sulaukė kvietimo į konkursą, yra neeiliniai lietuvio sugebėjimai.

Rungtyje, kurioje žaidėjai turės driblingu apibėgti kliūtį, perdavimu pasiųsti kamuolį į tinklą, tada skuosti per visą aikštę metimui iš po krepšio ir sugrįžus atgal pataikyti iš toli, labai svarbus yra universalumas.

Šį sezoną visu gražumu atsiskleidęs 23-ejų D.Sabonio universalumas atsispindi tiek skaičiuose, tiek stebint lietuvio pasirodymus „Pacers“ rungtynėse.

Su 4,8 rezultatyvių perdavimų vidurkiu D.Sabonis yra 45-as lygoje, o tarp aukštaūgių jį lenkia tik keturi žaidėjai – N.Jokičius, Giannis Antetokounmpo, D.Greenas ir B.Adebayo.

Negana to, D.Sabonis tarp priekinės linijos žaidėjų beveik neturi lygių pagal trigubus dublius – jų jau keturis užfiksavusį Lietuvos rinktinės bokštą lenkia tik 11 trigubų dviženklių rodiklių surinkęs N.Jokičius.

Tarp visų NBA žaidėjų daugiau nei 4 trigubus dublius savo sąskaitoje turi vos penkios lygos žvaigždės – Luka Dončičius, LeBronas Jamesas, N.Jokičius, Russellas Westbrookas ir Benas Simmonsas.

D.Sabonis taip pat pasižymi ir greičiu, turi puikius kamuolio valdymo įgūdžius, o taip pat gali ir pataikyti iš toli – nors šį sezoną tikslą pasiekė tik 13 iš 58 jo tolimų metimų, apskritai per karjerą lietuvis yra realizavęs jau 86 tritaškius (iš 271).

Lietuvio konkurentai

Šių metų konkurse galėjo dalyvauti net keturi anksčiau jį jau laimėję krepšininkai.

Čikagoje titulą gins J.Tatumas, jį nugvelbti bandys 2018 m. čempionas S.Dinwiddie, o susigrąžinti titulą mėgins ir Patrickas Beverley.

Greta šių krepšininkų varžytis konkurse turėjo ir Derrickas Rose'as, laimėjęs šią rungtį 2009 m., bet traumą patyręs „Detroit Pistons“ įžaidėjas buvo pakeistas kylančia Kanados krepšinio žvaigžde Shai Gilgeous-Alexanderiu.

Būtent šį „Oklahoma City Thunder“ žaidėją „CBet“ ekspertai kartu su J.Tatumu mato kaip pagrindinius favoritus laimėti šių metų konkursą.

„Scanpix“ nuotr./Shai Gilgeousas-Alexanderis ir Chrisas Paulas
„Scanpix“ nuotr./Shai Gilgeousas-Alexanderis ir Chrisas Paulas

Abu krepšininkai pasižymi puikiais kamuolio valdymo gebėjimais, yra vikrūs ir solidžiai atakuoja iš toli – tai ir yra pagrindiniai raktai į pergalę.

Vos blogiau nei J.Tatumas ir Sh.Gilgeous-Alexanderis vertinamas sykį konkursą jau laimėjęs S.Dinwiddie, o tarp vidutiniokų priskiriami Kh.Middletonas, P.Beverley ir P.Siakamas.

Mažiausiai šansų suteikiama dviem tradiciniams aukštaūgiams – D.Saboniui ir B.Adebayo. Jų šansai laimėti įgūdžių konkursą įvertinti atitinkamai 11 ir 20 koeficientu.

Domanto Sabonio konkurentai NBA įgūdžių konkurse
Žaidėjas Taškų vidurkis Atk. kam. vidurkis Rez. perd. vidurkis
Pascalis Siakamas 23,5 7,5 3,5
Jaysonas Tatumas 22,4 6,9 2,9
Spenceris Dinwiddie 21 3,5 6,6
Khrisas Middletonas 20,4 6,1 4,3
Shai Gilgeous-Alexanderis 19,5 6,1 3,2
Bamas Adebayo 15,8 10,4 4,9
Patrickas Beverley 8,5 5,8 4

Tiesa, JAV bukmekeriai pateikia ir kitokias prognozes, kuriose D.Sabonio galimybės triumfuoti konkurse vertinamos ir geriau, ir prasčiau.

Vienoje iš lažybų bendrovių lietuvis iškeltas aukščiau negu P.Beverley ir pagal galimybes rikiuojasi šeštas, tačiau bent vienos bendrovės ekspertai D.Sabonį mato ir kaip konkurso autsaiderį, net už B.Adebayo nugaros.

D.Sabonio šansai ir nauda iš konkurso

Domanto šansai laimėti įgūdžių konkursą vertinami kukliai, o tai galima pagrįsti vienu jo rodikliu – retu ir nepakankamai stabiliu tritaškių pataikymu.

Pastaraisiais metais būtent taiklus tolimas metimas dažniausiai nulemdavo, kuris žaidėjas laimės įgūdžių konkursą.

D.Sabonis jau yra įrodęs, kad pataikyti gali, tačiau tokiame konkurse reikia dar ir šaltų nervų bei kuo staigesnio kamuolio išleidimo – pastaroji savybė lietuviui pranašumo greičiausiai nesuteiks.

Būtent tritaškių pataikymu galima aiškinti ir tai, jog D.Sabonio šansai laimėti šią rungtį vertinami kur kas geriau už „Miami Heat“ centro B.Adebayo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Bamas Adebayo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Bamas Adebayo

Šis krepšininkas per tris sezonus trunkančią NBA karjerą yra pataikęs tik 4 tritaškius iš 33, o norėdamas iškovoti įgūdžių konkurso trofėjų turės pataikyti bent tris tolimus metimus – ketvirtfinalyje, pusfinalyje ir finale.

Tiesa, ne visuomet konkurso nugalėtoją lemia tai, kaip tiksliai žaidėjai pataiko nuo tritaškio linijos. Štai pernai konkurso nugalėtojas J.Tatumas finale Trae Youngą pergudravo švystelėjęs kamuolį ir pataikęs iš aikštės vidurio, T.Youngui nė nespėjus išmesti metimo nuo tritaškio linijos.

VIDEO: Jaysono Tatumo pasirodymas 2019 m. įgūdžių konkurse

Vis dėlto pasitaiko ir atvejų, kuomet žaidėjai gerokai užstringa ties tritaškio linija, o dvikovos nugalėtojas paaiškėja tik po trečio ar ketvirto šūvio iš toli. Taip atsitiko ir būsimajam laimėtojui K.Porzingiui, kuris 2017-aisiais pirmoje dvikovoje prieš D.Cousinsą pergalę iškovojo tik ketvirtuoju metimu.

VIDEO: Kristapo Porzingio pasirodymas 2017 m. įgūdžių konkurse

Šie pavyzdžiai rodo, koks nenuspėjamas yra „Įgūdžių iššūkis“, kuriame realių šansų iškovoti pergalę įprastai turi visi konkurso dalyviai.

Kad motyvacijos siekti pergalės jiems nestigtų, NBA yra paruošusi paskatinamąsias premijas.

Konkurso nugalėtojas atsirieks 55 tūkst. JAV dolerių prizą ir taip gaus beveik keturis sykius stambesnį čekį už visus likusius dalyvius, kurių sąskaitos papilnės 15 tūkst.

Be piniginės paskatos, įgūdžių konkursas jo dalyviams gali praversti ir netiesiogiai.

„Pacers“ klubui atstovaujantis D.Sabonis nepaisant fantastiško savo žaidimo nėra itin matomas plačiajai NBA gerbėjų rinkai – per nacionalines JAV televizijas šį sezoną bus parodyti vos šeši Indianos klubo mačai, o tai yra vienas iš mažiausių rodiklių tarp lygos ekipų.

„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Mylesas Turneris
„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Mylesas Turneris

Savo ruožtu „Visų žvaigždžių“ savaitgalis yra vienas žiūrimiausių NBA renginių – įprastai daugiau sirgalių dėmesio pritraukia tik finalų susitikimai.

Gerai pasirodęs įgūdžių konkurse, D.Sabonis gali sau padėti kurdamasis žvaigždės statusą, kuris reikalingas siekiant prisivilioti naujus rėmėjus ar bandant įsitvirtinti lygos elite bei turėti daugiau šansų ir ateityje praverti „All-Star“ savaitgalio duris.

Ar D.Saboniui pavyks paneigti prognozes ir suspurdėti NBA „Įgūdžių iššūkyje“, išaiškės naktį iš šeštadienio į sekmadienį. Konkursų nakties pradžia numatyta 3 val. Lietuvos laiku, o įgūdžių konkursas su lietuvišku prieskoniu bus pirmasis šios nakties akcentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant