Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 25

NBA naujokų birža: dešimties didžiausių talentų pristatymas

Praėjusių metų NBA naujokų birža buvo įvardijama kaip geriausia per pastarąjį dešimtmetį. Tačiau šiemet geriausios pasaulio krepšinio lygos skautai vieningai tvirtina, jog 2015-aisiais NBA pasipildys ne ką prastesniais žaidėjais, o net ir vėlai pašaukti krepšininkai gali tapti staigmenomis juos pražiūrėjusioms komandoms. Apžvalgininkas Paulius Bakanauskas prognozuoja, kaip atrodys pirmasis birželio 25-ąją Brukline pakviestas naujokų dešimtukas.
NBA naujokų birža
NBA naujokų birža 2014 m. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis trejetas staigmenų pateikti neturėtų:
1. „Minnesota Timberwolves“ – Karlas-Anthony Townsas
2. „Los Angeles Lakers“ – Jahlilas Okaforas
3. „Philadelphia 76ers“ – D‘Angelo Russellas

Jei praėjusiais metais NBA ekspertai negalėjo apsispręsti, ar pirmuoju šaukimu „Cleveland Cavaliers“ pasirinks Andrew Wigginsą, ar Jabari Parkerį, šiemet tai nuspėti žymiai lengviau. Nors ilgą laiką pirmasis šaukimas buvo prognozuojamas šių metų NCAA čempionui Djuko vidurio puolėjui J.Okaforui, studentų lygos sezonui einant į pabaigą niekas neabejojo, jog tarp dviejų perspektyvių devyniolikmečių geriausias 2015 metais lygą papildysiantis žaidėjas yra Kentukio koledžo lyderis K.Townsas.

Statistika 2014-15 m. NCAA sezone
Žaid. Rungt. Min. Tšk. Atk.
kam.
Rez.
perd.
Blk. Per.
kam.
Kld.
K.Townsas 39 21,1 10,3 6,7 1,1 2,2 0,5 1,3
J.Okaforas 38 30,1 17,3 8,5 1,3 1,4 0,8 2,5

211 cm ūgio tiek sunkiojo krašto, tiek vidurio puolėjo pozicijoje rungtyniaujantis K.Townsas yra toks užtikrintas, jog bus pašauktas pirmasis, jog net nedalyvavo antrąjį šaukimą turinčios „Lakers“ privačioje treniruotėje.

Tiesa, krepšininkas kiek apatiškai elgiasi ir su „Timberwolves“ atstovais. Tai siejama su tuo, jog krepšininkas norėtų žaisti ketvirtąjį šaukimą turinčios „New York Knicks“ gretose. K.Townsas gerai sutaria su „Knicks“ lyderiu Carmelo Anthony ir mano, jog tiktų Philo Jacksono trikampio puolimo sistemai.

Pagrindinė priežastis, kodėl K.Townsas naujokų lenktynėse nurungė J.Okaforą, – universalumas. Didėjantis NBA rungtynių tempas diktuoja tendenciją, jog lygai reikalingi atletiški, greiti ir iš vidutinio nuotolio atakuoti galintys aukštaūgiai, koks būtent yra K.Townsas. Taip pat jis labiau tinka prie jaunų bei išskirtinėmis fizinėmis galimybėmis išsiskiriančių „Timberwolves“ komandos ateities žaidėjų – Andrew Wigginso bei Zacho Lavine‘o. Taip pat jis pasižymi ir patikima gynyba, kuri yra silpnoji J.Okaforo vieta.

Savo ruožtu Djuko 211 cm ūgio „centras“ puikiai tinka savo veido vis dar ieškančiai „Lakers“. Pirmiausia, sunkiojo krašto pozicijoje taip pat rungtyniaus fiziškai stiprus J.Randle‘as, kuris dėl traumos negalėjo debiutuoti praėjusiame sezone. Los Andželo ekipos vadovas Mitchas Kupchakas, kuris pasižymi kaip tradicinio krepšinio gerbėjas, mano, jog šie du galingai sudėti krepšininkai sudarys puikų tandemą.  

Tiesa, pagyrų J.Okaforui negailėjo ir „Timberwolves“ treneris bei vadovas Flipas Saundersas, kuris „centrą“ įvardijo kaip „geriausią kojų darbą turintį aukštaūgį naujoką nuo Timo Duncano atėjimo į lygą laikų“. Palyginimas su 1997-aisiais NBA duris pravėrusia „San Antonio Spurs“ legenda yra didelis įvertinimas bet kuriam krepšininkui.

VIDEO: „Lakers“ analitiko palyginimas: J.Okaforas vs. K.Townsas

D.Russellas – dar viena „76ers“ dėlionės detalė 

Galiausiai, niekas neabejoja, jog pirmąjį trejetą užbaigs Ohajo valstijos koledžo pažiba, tiek įžaidėjo, tiek atakuojančio gynėjo pozicijoje rungtyniaujantis D.Russellas.

Statistika 2014-15 m. NCAA sezone
Žaid. Rungt. Min. Tšk. Atk.
kam.
Rez.
perd.
Blk. Per.
kam.
Kld.
D.Russellas 35 33,9 19,3 5,7 5 0,3 1,6 2,9

Tai lėmė, jog „76ers“ praėjusį sezoną iškeitė savo pagrindinį atakų organizatorių Michaelą Carterį-Williamsą. Priežastys, dėl kurių buvo nuspręsta atsisveikinti su 2014-ųjų metų geriausiu lygos naujoku, – prastas taiklumas atakuojant tiek iš vidutinės, tiek iš tolimos distancijos, prastas žaidimo organizavimas. Devyniolikmetis D.Russellas visus šiuos žaidimo komponentus gali drąsiai įvardyti kaip savo privalumus.

Antra, „76ers“ yra numačiusi, jog aukštaūgių tandemą sudarys Nerlensas Noelis ir Joelis Embiidas, o pagrindiniu lengvuoju kraštu žais Turkijoje rungtyniaujantis Dario Šaričius. Todėl dabar pagrindinis komandos vadovo Samo Hinkie tikslas – surasti gerą atakų organizatorių, kuriuo, tikimasi, taps D.Russellas. Verta paminėti, jog jis puikiai sutaria su „76ers“ atstovaujančiu N.Noeliu, o vidurinėje mokykloje kartu rungtyniavo su J.Embiidu.

A photo posted by D'Angelo Russell (@dloading) on

Pagrindiniai 193 cm ūgio gynėjo trūkumai: jis nepasižymi kieta gynyba, išskirtiniais fiziniais gebėjimais, yra stipriai kritikuojamas dėl prasto pirmojo žingsnio. Tačiau pasitikėjimo savimi nestokojantis krepšininkas teigia savo žaidimą tobulinantis stebėdamas „Spurs“ legendą Manu Ginobili bei šių metų NBA čempioną, naudingiausią lygos žaidėją bei „Golden State Warriors“ žvaigždę Stepheną Curry. Stebint, kaip krepšininkas valdo kamuolį ir kaip sėkmingai atlieka vadinamąjį „eurostepą“, galima neabejoti, jog jis ras būdų kompensuoti savo trūkumus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas