Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 21

NBA naujokų biržos favoritai – atletiški milžinai ir magiškasis slovėnas

Prieš NBA naujokų biržą, kuri mūsų šalies laiku vyks iš ketvirtadienio į penktadienį, vis garsiau svarstoma, kas gi taps pirmuoju šių metų šaukimu. Jaunieji talentai būsimas komandas sužinos „Barclays Center“ arenoje Brukline, o pirmasis teisę rinktis šiais metais turi „Phoenix Suns“ klubas.
NBA naujokų biržos favoritai, L.Dončičius (viduryje) tarp jų.
NBA naujokų biržos favoritai, L.Dončičius (viduryje) tarp jų. / „Scanpix“ nuotr.

Apžvelgiame prognozuojamus potencialius TOP-5 šaukimus:

  1. Deandre Aytonas (19 metų, pozicija: centras/sunkusis krašto puolėjas)

Šis Nasau mieste Bahamų salyne gimęs 216 cm ūgio krepšininkas 2017–2018 metų sezone rungtyniavo Arizonos universiteto „Wildcats“ ekipoje.

NCAA pirmenybėse jis sužaidė 35 rungtynes ir vidutiniškai pelnė po 20,1 taško, atkovojo po 11,6 kamuolio ir atliko po 1,6 rezultatyvaus perdavimo.

„Scanpix“ nuotr./Deandre Aytonas
„Scanpix“ nuotr./Deandre Aytonas

Jeigu turėtumėte galimybę pasikviesti Joelį Embiidą, tik be nugaros problemų, jūs ja pasinaudotumėte, tiesa? „Suns“ tai gali padaryti, pasirinkdama D.Aytoną, kuris yra panašių fizinių duomenų žaidėjas.

Krepšininkas turi labai geras atletines savybes bei pakankamai neblogą metimą iš distancijos. Rungtyniaudamas NCAA jis pataikė 34 proc. tritaškių. Krepšininkui neblogai sekėsi mesti ir baudos metimus, kuriuos realizavo 73 proc. tikslumu. Verta paminėti, kad, būdamas tvirto sudėjimo, yra labai mobilus aukštaūgis. Jis moka tinkamai išnaudoti savo jėgą baudos aikštelėje ir pagal taisykles nusistumti varžovus.

D.Aytono silpnoji vieta yra prastas komandinės gynybos suvokimas bei blankus žaidimas du prieš du. Kad ir kaip bebūtų, D.Aytonas juda pirmyn teisinga linkme – su laiku viskas bus tik geriau.

2. Luka Dončičius (19 metų, pozicija: įžaidėjas/atakuojantis gynėjas)

Bene geriausiai iš visų kandidatų naujokų biržoje žinomas krepšininkas.

198 cm ūgio slovėnas nuo 2015 metų atstovauja pagrindinei Madrido „Real“ komandai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius

Praėjusį mėnesį su Ispanijos komanda tapo Eurolygos čempionu ir finalo MVP, o šiame turnyre vidutiniškai per 26 minutes rinko po 16 taškų, atkovojo po 4,8 kamuolius ir atliko po 4,3 rezultatyvius perdavimus.

„Sacramento Kings“ ekipa jau kurį laiką stebi L.Dončičiaus žaidimą ir, atėjus pasirinkimo metui, neturėtų dvejoti. Jeigu klubo savininkas, Vivekas Ranadive‘as, leis rinktis Vlade Divacui, kuris yra atsakingas už krepšinio operacijas komandoje, tuomet L.Dončičius taps „Kings“ žaidėju.

L.Dončičius turi milžinišką talentą puolime ir kuo puikiausiai galėtų žaisti šalia praėjusių metų pirmojo rato šaukimo DeAarono Foxo. Sakramento komandai reikia žmogaus, kuris galėtų nuimti kažkiek atsakomybės nuo D.Foxo pečių ir gerai kontroliuotų kamuolį. Ar L.Dončičius turės sunkumų gynyboje? Taip. Bet neverta dabar dėl to jaudintis.

3. Jarenas Jacksonas JR (18 metų, pozicija: centras).

Amerikietis 2017–2018 metų sezoną rungtyniavo Mičigano valstijos „Spartans“ universiteto komandoje. Per sužaistas 33 rungtynes jis vidutiniškai pelnė po 11,3 taško, atkovojo po 5,8 kamuolio ir atliko po 1,2 rezultatyvaus perdavimo.

211 cm ūgio J.Jacksonas JAV U-17 jaunimo rinktinei 2016-aisiais padėjo iškovoti aukso medalius pasaulio jaunimo čempionate, o vidutiniškai tame turnyre pelnė po 4,3 taško, atkovojo po 5,2 kamuolio.

Atletiškasis J.Jacksonas dėl savo greičio ir judrumo yra puikus pagalbininkas gynyboje. Jis pakankamai greitas, kad galėtų apsiginti prieš varžovų gynėjus, taip pat gali blokuoti jų metimus.

„Scanpix“ nuotr./Jarenas Jacksonas JR
„Scanpix“ nuotr./Jarenas Jacksonas JR

Nepaisant savo ūgio, J.Jacksonas puikiai valdo kamuolį abiem rankomis. Verta paminėti, kad praėjusį sezoną NCAA J.Jacksonas tritaškius metė beveik 40 proc. tikslumu, o baudos metimus – 80 proc. tikslumu. Nesvarbu, kad, palyginti su tuo pačiu D.Aytonu, J.Jacksono pelnomų taškų vidurkis neatrodo taip įspūdingai. Modernioje NBA universalumas yra labai svarbu, o būtent toks yra J.Jacksonas.

Galbūt jis galėtų dar bent metus palaukti su paraiška NBA naujokų biržoje, tačiau jam to nereikia. Tokiam žaidėjui su tokiais gebėjimais yra tik vienintelė vieta augti – tai NBA.

4. Mohamedas Bamba (20 metų, pozicija: centras)

216 cm ūgio amerikietis praėjusį sezoną atstovavo Teksaso universitetui. Per sužaistas 29 rungtynes žaidėjas vidutiniškai pelnė po 12,9 taško, atkovojo po 10,4 kamuolio.

Viena pagrindinių savybių, kuria gynyboje pasižymi šis krepšininkas – tai blokuoti metimai. Vidutiniškai per rungtynes NCAA M.Bamba išrašydavo po 3,7 „stogo“.

„Scanpix“ nuotr./Mohamedas Bamba
„Scanpix“ nuotr./Mohamedas Bamba

NBA lygoje jis iš trijų taškų zonos, ko gero, nemėtys, tačiau bent jau neblogu metiku iš vidutinio nuotolio gali būti. Taip pat vienas iš privalumų – puikus kojų darbas, o nubausti baudos aikštelėje jis gali mesdamas dešine ranka puskablį.

Vienas iš didžiausių minusų – trūksta raumenų, yra pakankamai lengvas, taip pat trūksta ištvermės.

5. Marvinas Bagley III (19 metų, pozicija: sunkusis krašto puolėjas)

Praėjusį sezoną šis amerikietis atstovavo Djuko universitetui. Per sužaistas 33 rungtynes vidutiniškai pelnė po 21 tašką, atkovojo po 11,1 tašką ir atliko po 1,5 rezultatyvų perdavimą.

Būdamas 211 cm ūgio M.Bagley pasižymi gera kamuolio kontrole ir gera perdavimo kokybe. Tačiau labai reikėtų pasitempti su baudos metimais, kuriuos NCAA mesdavo tik 61 proc. tikslumu. Vis tik viena iš stipriųjų šio krepšininko pusių – atletiškumas.

„Scanpix“ nuotr./Marvinas Bagley III
„Scanpix“ nuotr./Marvinas Bagley III

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai