Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 05

NBA netrukus tvirtins naujo sezono gaires: kokios jos ir kaip atsilieps olimpinėms žaidynėms?

NBA vadovai ir NBA žaidėjų asociacija (NBPA) artėja link susitarimo dėl naujo sezono plano. Jei derybos nesubliukš, kaip atrodys stipriausia pasaulio krepšinio lyga 2020-2021 m.?
Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis veikiausiai neturės galimybių žaisti Lietuvos rinktinėje kitą vasarą, sprendžiant iš A.Silverio (dešinėje) žodžių.
Lietuvos rinktinės bokštai veikiausiai galės žaisti nacionalinėje komandoje / „Scanpix“ nuotr.

ESPN žurnalistai Adrianas Wojnarowskis ir Zachas Lowe praėjusią naktį pranešė, jog NBA valdyba ir žaidėjų asociacija ketvirtadienį kalbėsis dėl naujojo sezono plano, tačiau jau dabar praktiškai aiškios jo gairės.

Žaidėjams bus suteikta balsavimo teisė, tačiau ESPN šaltiniai jau patikino, kad balsavimas bus tik formalumas – krepšininkai turėtų pritarti NBA iniciatyvoms.

Jeigu neįvyks nieko netikėto, dar iki šios savaitės pabaigos NBA turėtų paskelbti naujo sezono pradžios datą – gruodžio 22-ąją.

Tai reiškia, kad iki naujojo sezono pradžios bus likusios viso labo šešios savaitės, o iki tol dar turi įvykti NBA naujokų birža, laisvųjų agentų rinka ir treniruočių stovyklos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./NBA naujokų birža 2019
AFP/„Scanpix“ nuotr./NBA naujokų birža 2019

NBA teks suktis labai greitai. Naujokų biržos data jau suplanuota lapkričio 18-ąją, o laisvųjų agentų turgus greičiausiai atsidarys gruodžio 1-ąją. Dabar jau manoma, kad tą pačią dieną NBA leis pradėti ir treniruočių stovyklas, kurios šį kartą nusimato rekordiškai trumpos – vietoje įprastų šešių-septynių savaičių, komandos sezono startui ruošis viso labo dvi-tris savaites.

Kodėl prieš Kalėdas?

Priežasčių, kodėl NBA starto data pasirinko gruodžio 22-ąją, yra bent kelios.

Pirmiausia, finansinė. Iš pradžių ketinę laukti ir sezoną pradėti tik tada, kai arenose jau galės rinktis žiūrovai, galiausiai NBA vadovai suprato, jog toks laukimas gali atsisukti prieš juos, o sirgaliai į tribūnas gali negrįžti net ir vasarį ar kovą.

Dėl to NBA prioritetu ėmė laikyti televizijų transliacijas, kurios lygai suneša ne mažesnes sumas, nei bilietus perkantys aistruoliai.

Skaičiuojama, kad sezono startas gruodį, o ne vasarį ar juolab kovą, į NBA biudžetą suneš papildomus 0,5 – 1 mlrd. JAV dolerių.

Kalėdinės rungtynės yra tikras reguliariojo sezono desertas, tad nenorėdami jo prarasti, NBA vadovai nusprendė sezoną pradėti dar šių metų pabaigoje.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Anthony Daviesas vedė „Lakers“ į pergalę.
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas ir Anthony Daviesas vedė „Lakers“ į pergalę.

Tačiau priešingai nei manė daugelis, pasirinkta sezono starto data yra ankstesnė nei gruodžio 25-oji.

Taip irgi nuspręsta dėl televizijos. Įprasta, kad pirmosios sezono dienos rungtynės sutraukia didžiulį dėmesį, o pridėjus dar ir kalėdinius mačus, NBA per kelias dienas gali tikėtis didžiulio žiūrimumo – sirgaliai visame pasaulyje ekranus stebės tiek sezono atidarymo vakarą, tiek per Kalėdas.

Ką tai reiškia olimpinėms žaidynėms?

Ankstyvesnis, nei tikėtasi, sezono startas yra puiki žinia Lietuvos ir kitų šalių krepšinio rinktinėms.

Jeigu sezonas būtų prasidėjęs sausį ar vėliau, būtų iškilusi didžiulė grėsmė krepšininkų norui atstovauti savo šalims olimpiniuose atrankos turnyruose ar net pačiose Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Valančiūnas

Visgi dabar toks pavojus praktiškai išgaravo.

NBA sezoną ne tik pradės pakankamai anksti, bet ir ryšis jį sutrumpinti nuo 82 iki 72 rungtynių.

Maža to, su žaidėjų asociacija jau kalbamasi apie intensyvėsiantį tvarkaraštį, kas reiškia, jog reguliarusis sezonas turėtų baigtis greičiau, nei įprastai, kai užtrunka kone pusmetį.

Dėl to realu tikėtis, jog reguliariojo sezono batalijos finišuos dar gegužę ar net paskutinėmis balandžio dienomis, o atkrintamosios varžybos turėtų būti baigtos vėliausiai birželio pabaigoje.

Tai reiškia, jog praktiškai visi NBA žaidėjai turės galimybę padėti savo šalių rinktinėms olimpinėse atrankose, kurios vyks birželio 29 – liepos 4 dienomis, ir Tokijo žaidynėse, kurių startas numatytas liepos 23-ąją.

Svarbūs derybiniai objektai

NBA valdybos ir žaidėjų asociacijos pokalbiuose yra ir kitų svarbių takoskyrų.

Viena iš jų – kolektyvinės sutarties, kuria remiamasi sprendžiant lygos finansinius aspektus, klausimas.

Iki penktadienio NBA gali priimti sprendimą nebesilaikyti „50-50“ susitarimo, dėl kurio buvo susitarta 2017-aisiais. Pagal jį pusė lygos pajamų turi atitekti žaidėjų atlyginimams, o likusi pusė nusėda klubų ir pačios lygos kišenėse.

NBA vadovai neseniai informavo klubus, kad dėl pandemijos gali netekti apie 40 proc. kito sezono pajamų. Praėjusį sezoną NBA dėl konflikto su Kinija ir COVID-19 jau ir taip prarado apie 1,5 mlrd. dolerių.

„Scanpix“ nuotr./NBA prarado 1,5 mlrd. dolerių
„Scanpix“ nuotr./NBA prarado 1,5 mlrd. dolerių

Akivaizdu, kad dėl tokių nuostolių trauksis „algų kepurė“, tačiau krepšininkų asociacija siekia pasirūpinti, kad finansinis smūgis žaidėjams kirstų ne per vieną sezoną, o ilgesniu laikotarpiu, bet pamažu.

Be to, vienas iš NBPA reikalavimų yra didinti vadinamąjį rezervą, kurį lyga atideda tuo atveju, jei neišgali žaidėjams išmokėti numatytų atlyginimų.

Iki šiol šis rezervas siekė 10 proc. visų lygos komandų išlaidų, o NBPA siekia pasirūpinti, jog ateinantiems dviem sezonams jis išaugtų iki 18 proc.

Kada galima laukti sirgalių tribūnose?

Nors sezono pradžioje aistruolių NBA arenų tribūnose tikrai nebus, lyga vis dar viliasi juos susigrąžinti sezono eigoje.

Daugelis NBA miestų šiuo metu riboja skaitlingesnius nei 500 asmenų susibūrimus, o COVID-19 situacija šalyje – tik truputį geresnė nei Europoje. Maža to, neatmetama, kad Jungtines Valstijas gali pasiekti dar viena koronaviruso banga.

„Scanpix“ nuotr./NBA sezonas sustabdytas dėl koronaviruso
„Scanpix“ nuotr./NBA sezonas sustabdytas dėl koronaviruso

Vis dėlto sezonas ilgas, o NBA klubai ženklias finansines įplaukas pajustų, jei galėtų į arenas leisti bent kelis tūkstančius sirgalių.

Tad tikėtina, kad bent jau vėlyvą pavasarį komandos jau nebežais 20 tūkst. ar daugiau vietų turinčiose arenose švilpaujant tik vėjui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas