Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 12

NBA sezono „oskarai“: serbų galiūno „dublis“ ir duoklė lietuvio triūsui

30 komandų kirto finišo liniją NBA reguliariojo sezono maratone, o 20 klubų jau ruošiasi lemiamoms įkrintamųjų arba atkrintamųjų kovoms. Prieš jų pradžią 15min pažvelgė į šešis mėnesius trukusį reguliarųjį sezoną ir išdalino tradicinius apdovanojimus geriausiems sezono žaidėjams.

Nuo naudingiausio reguliariojo sezono žaidėjo iki geriausio metų trenerio bei generalinio vadybininko.

15min išrinko savo laureatus septyniose NBA apdovanojimų kategorijose.

Naudingiausias krepšininkas (MVP)

Nikola Jokičius („Denver Nuggets“)

15min prognozuoja, kad antrą sezoną iš eilės naudingiausiu NBA žaidėju bus pripažintas galiūnas iš Serbijos.

„Nuggets“ dėl traumos visą sezoną neturėjo Jamalo Murray, tik devynis mačus sužaidė Michaelas Porteris, tačiau Denveris vis tiek išliko konkurencingas ir pateko į atkrintamąsias varžybas užimdamas šeštą vietą Vakaruose, tik penkiomis pergalėmis nusileisdamas trečioje likusiems „Golden State Warriors“.

„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius
„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius

N.Jokičius buvo pagrindinė to priežastis: 27,1 taško, 13,8 atkovoto kamuolio ir 7,9 rezultatyvaus perdavimo vidurkiai puikiai iliustruoja serbo naudą savo komandai, bet dar daugiau slypi už šių skaičių.

Su serbu aikštėje „Nuggets“ žaidžia elitinį krepšinį ir demonstruoja geriausią puolimo reitingą lygoje (118,8 taško per 100 atakų), bet jam prisėdus ant suolo jis krenta iki 108,8 taško per 100 atakų – tai rodiklis, lenkiantis vos penkias komandas lygoje.

Be to, nors renka įspūdingus skaičius, N.Jokičius nėra tas žaidėjas, kurio rankose kamuolys būtų beveik visą laiką – pagal išnaudojimo procentą (usage rate) jį lenkia visi kiti kandidatai į MVP, o serbas yra tik devintas (jis prisideda prie 31,8 proc. atakų būdamas aikštėje).

Negana to, nors neturi gerai besiginančio žaidėjo statuso, N.Jokičius labai padeda komandai ir savo aikštės pusėje. Jis yra keturioliktas lygoje pagal perimtus kamuolius (1,5), vienas lyderių pagal išmuštus kamuolius, o jam esant aikštėje (108,8 taško per 100 atakų) „Nuggets“ gynyba yra elitinė. Tačiau serbui prisėdus (116,8 taško per 100 atakų) tampa viena blogiausių lygoje.

Be to, N.Jokičius tapo pirmu žaidėju NBA istorijoje, per sezoną pelniusiu 2000 taškų, atkovojusiu 1000 kamuolių ir išdalinusiu 500 rezultatyvių perdavimų.

Savų argumentų turi ir kitos šio sezono žvaigždės, bet akivaizdu, kad joks kitas krepšininkas savo komandai neduoda tiek daug, kiek N.Jokičius.

Kiti kandidatai: Giannis Antetokounmpo („Milwaukee Bucks“), Joelis Embiidas („Philadelphia 76ers“).

Geriausiai besiginantis krepšininkas (DPOY)

Mikalas Bridgesas („Phoenix Suns“)

Išrinkti geriausiai besiginantį NBA krepšininką šiemet sunku kaip niekad, bet 15min galiausiai apsistojo ties NBA lyderių puolėjo pavarde.

M.Bridgesas yra geriausiai besiginantis krepšininkas komandoje, kuri reguliariajame sezone demonstravo trečią geriausią gynybą lygoje (vid. 106,8 taško per 100 atakų), o su 64 pergalėmis dar likus kelioms savaitėms iki sezono pabaigos užsitikrino nugalėtojų vardą.

25-erių 198 cm ūgio M.Bridgesas pasižymi įspūdingo ilgio rankomis (216 cm), o jas geriausiai išnaudoja gindamasis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mikalis Bridgesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mikalis Bridgesas

„Suns“ puolėjas neišsiskiria akinančiais statistiniais rodikliais (1,2 perimto kamuolio, 0,4 bloko per rungtynes), bet visuomet ginasi prieš pavojingiausius varžovų žaidėjus ir yra ypač universalus – gali gintis tiek prieš žemesnius žaidėjus, kaip Stephenas Curry, tiek prieš aukštesnius, kaip Kevinas Durantas.

M.Bridgesas pateko tarp dešimties geriausių NBA žaidėjų pagal „defensive win shares“ rodiklį, apskaičiuojantį, kiek žaidėjo buvimas aikštėje prisideda prie komandos sėkmės gynyboje, taip pat buvo tryliktas pagal sudėtingą puolant prieš jį bei pirmas pagal šį rodiklį iš visų ne aukštaūgių.

O pats svarbiausias su M.Bridgesu susijęs rodiklis – 82 jo sužaistos rungtynės. Geležiniu žmogumi jau pramintas puolėjas per ketverius metus trunkančią karjerą dar nėra praleidęs nė vieno susitikimo, o tai jį stipriai išskiria iš kitų kandidatų į DPOY apdovanojimą, dažnu atveju praleidusių bent 10, o kartais ir daugiau nei 20 rungtynių.

Maža to, M.Bridgesas yra ir daugiausiai minučių šį sezoną sužaidęs NBA krepšininkas – net 2854. O, kaip sakoma už Atlanto, kartais geriausia krepšininko savybė – tai, kad jis gali žaisti.

Kiti kandidatai: Marcusas Smartas („Boston Celtics“), Jarenas Jacksonas („Memphis Grizzlies“).

Geriausias metų naujokas (ROY)

Scottie Barnesas („Toronto Raptors“)

Dažnai geriausiais metų naujokais yra išrenkami prastų komandų lyderiai, bet ne šįkart, kai dėl prizo susirėmė į pirmąjį Rytų konferencijos aštuonetą patekusių „Raptors“ ir „Cavaliers“ žaidėjai – S.Barnesas ir Evanas Mobley.

Visgi galiausiai prizas atitenka ketvirtajam praėjusių metų šaukimui S.Barnesui. 20-metis 206 cm puolėjas šį sezoną rinko po 15,3 taško, atkovojo po 7,5 kamuolio ir atliko po 3,5 rezultatyvaus perdavimo – iki šiol joks naujokas, rinkęs tokius skaičius, nebuvo pralaimėjęs kovos dėl metų naujoko prizo.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Scottie Barnesas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Scottie Barnesas

Maža to, S.Barnesas sezono metu pademonstravo ir universalumą, kai traumą patyrus „Raptors“ varikliui Fredui VanVleetui, stojo į įžaidėjo poziciją, o 74 solidžios jo rungtynės svariai prisidėjo prie Toronto klubo sėkmės – prieš sezoną daugelio nurašyti „ropliai“ Rytuose finišavo penkti.

Kiti kandidatai: Evanas Mobley („Cleveland Cavaliers“), Cade'as Cunninghamas („Detroit Pistons“).

Labiausiai patobulėjęs krepšininkas (MIP)

Darius Garlandas („Cleveland Cavaliers“)

Trečią sezoną NBA rungtyniaujantis 22-ejų gynėjas pakėlė ne tik savo rodiklius, bet ir visą savo komandą.

Praėjusiame sezone rinkęs po 17,4 taško ir 6,1 rezultatyvaus perdavimo, šiemet D.Garlandas pakėlė savo skaičius iki 21,7 taško ir 8,6 perdavimo, tapdamas vienu geriausių gynėjų lygoje ir dažnai nulemdamas savo komandos pergales paskutinėmis minutėmis.

„Scanpix“/AP nuotr./Darius Garlandas
„Scanpix“/AP nuotr./Darius Garlandas

Savo pasikeitusį statusą jis įtvirtino ir pirmą kartą patekdamas į „All-Star“ rungtynes, o „Cavaliers“ didelę sezono dalį žengė tarp 4–5 stipriausių Rytų konferencijos komandų, kol galiausiai nusmuko į aštuntą poziciją traumas patyrus komandos aukštaūgiams Jarrettui Allenui ir Evanui Mobley.

Gerų kandidatūrų į šį prizą yra ir daugiau, tačiau D.Garlando šuolis aukštyn, ko gero, yra maloniausia šio sezono staigmena.

Kiti kandidatai: Ja Morantas („Memphis Grizzlies“), Dejounte Murray („San Antonio Spurs“).

Geriausias šeštasis (atsarginis) žaidėjas (6MOY)

Tyleris Herro („Miami Heat“)

Kategorija, kurioje nugalėtojas bene aiškiausias.

66 rungtynes šį sezoną sužaidęs ir tik 10 iš jų starto penkete pradėjęs T.Herro vidutiniškai rinko po 20,7 taško, 5 atkovotus kamuolius ir 4 rezultatyvius perdavimus.

„Scanpix“/AP nuotr./Tyleris Herro
„Scanpix“/AP nuotr./Tyleris Herro

Rungtynių pabaigose 22-ejų gynėjas dažniausiai tampa „Heat“ puolimo ašimi, o Majamio klubas dar likus kelioms dienoms iki reguliariojo sezono finišo užsitikrino pirmąją vietą Rytų konferencijoje.

Kiti kandidatai: Cameronas Johnsonas („Phoenix Suns“), Kevinas Love'as („Cleveland Cavaliers“)

Geriausias metų treneris (COY)

Tayloras Jenkinsas („Memphis Grizzlies“)

NBA kuluaruose beveik neabejojama, kad geriausio metų trenerio prizą gaus ne T.Jenkinsas, o „Phoenix Suns“ strategas Monty Williamsas. Bet geriausios NBA komandos strategas būtų apdovanotas ne tik už šį, tačiau ir už praeitą sezoną, kai „saulės“ šovė į antrąją vietą Vakaruose, bet geriausio trenerio prizas teko „New York Knicks“ prikėlusiam Tomui Thibodeau.

Tad vertindamas tik šį sezoną, 15min geriausio trenerio prizą teikia „Grizzlies“ strategui į rankas.

„Scanpix“/AP nuotr./Tayloras Jenkinsas
„Scanpix“/AP nuotr./Tayloras Jenkinsas

Kelerius metus ir Joną Valančiūną Memfyje muštravęs vos 37-erių specialistas jau praėjusiame sezone viršijo lūkesčius, kai jauna „Grizzlies“ komanda Vakarų konferencijoje užėmė 9 vietą, o per įkrintamąsias pateko į atkrintamąsias varžybas.

Šį sezoną „grizliai“ pademonstravo dar įspūdingesnes šuolio savybes ir tapo antra pagal gerumą NBA komanda po „Suns“.

Su 56 pergalėmis Memfio komanda pakartojo klubo rekordą, o praėjusio sezono rezultatą, kai buvo žaidžiama 10 rungtynių mažiau, pagerino net 18 pergalių (2020–2021 m. sezone „Grizzlies“ rezultatas buvo 38–34).

Ir visa tai – be jokio didesnio pastiprinimo, o vertinant „ant popieriaus“, net susilpnėjus, mat vieną praėjusio sezono lyderių J.Valančiūną vasarą „grizliai“ atidavė už Steveną Adamsą.

Be to, itin jauną komandą treniruojantis T.Jenkinsas didelę sezono dalį (25 rungtynes) neturėjo lyderio Ja Moranto, nemažai rungtynių praleido ir kiti svarbūs „Grizzlies“ krepšininkai.

Kiti kandidatai: Monty Williamsas („Phoenix Suns“), Erikas Spoelstra („Miami Heat“).

Geriausias metų generalinis vadybininkas (EXOY)

Artūras Karnišovas („Chicago Bulls“)

Prizas lietuviui. Ir tikrai ne už gražias akis.

2020 m. balandį perėmęs legendinę, bet tuo metu merdėjusią Čikagos organizaciją A.Karnišovas ją pakeitė iš pagrindų, o labiausiai atsiraitojo rankoves praėjusią vasarą.

15min ir Scanpix nuotr./Artūro Karnišovo sustyguota „Bulls“ komanda – viena NBA lyderių
15min ir Scanpix nuotr./Artūro Karnišovo sustyguota „Bulls“ komanda – viena NBA lyderių

Daugelio kritikuotas trejų metų kontraktas DeMarui DeRozanui tapo vienu labiausiai giriamų sandorių, kai nurašytas žaidėjas pražydo naujomis spalvomis ir vienu metu net užkėlė „bulius“ į Rytų konferencijos viršūnę.

„Los Angeles Lakers“ nebereikalingas Alexas Caruso iki skaudžios traumos buvo vienas pretendentų į geriausiai besiginančio sezono žaidėjo prizą.

O Naujajame Orleane nepritapęs Lonzo Ballas tapo tikru „Bulls“ varikliuku ir generolu ne tik puolime, bet ir gynyboje.

Prie gerų A.Karnišovo darbų dar galima pridėti ir sėkmingą darbą naujokų biržoje, kur 38-u šaukimu pasikviestas Ayo Dosunmu, sezono metu tapęs svarbiu „Bulls“ rotacijos žaidėju.

Lietuvio kandidatūrą kiek pablogino tik prasta „Bulls“ sezono finišo tiesioji, kai traumų išretinta Čikagos komanda iš pirmų Rytų vietų nusileido į šeštąją, bet joks kitas NBA vadybininkas per pastaruosius metus nenuveikė tiek, kiek „Bulls“ šlovę priminęs A.Karnišovas.

Kiti kandidatai: Zachas Kleimanas („Memphis Grizzlies“), Patas Riley („Miami Heat“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas