Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 12 12

NBA supermamos: kas sieja Mindaugą Kuzminską ir Kristapą Porzingį

Portalas „News Day“ atkreipė dėmesį į tris „New York Knicks“ krepšininkus, kurių šeimos kraujyje teka oranžinis kraujas. Willy Hernangomezo, Kristapo Porzingio ir lietuvio Mindaugo Kuzminsko mamos profesionaliai žaidė krepšinį. Zita Kuzminskienė buvo elitinė žaidėja, kuri 1974–1988 metais rungtyniavo sunkiojo krašto puolėjos pozicijoje.
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas / NBA TV nuotr.

Ūgis ir meilė krepšiniui dažniausiai būna perduodami iš kartos į kartą, todėl neretai dabar žaidžiantys krepšininkai turi tėčius, kurie kadaise yra rungtyniavę profesionaliai. NBA teigimu, lygos istorijoje buvo bent jau 69 krepšininkai, kurių tėčiai rungtyniavo NBA arba ABA lygoje.

Rečiau pasitaiko, kad krepšininkės specialybę pasirenka motina. WNBA susikūrė vos prieš du dešimtmečius, o moterų krepšinis olimpinių žaidynių programą papildė tik 1976 metais.

„Kai buvau mažas, visuomet ėjau stebėti savo mamos rungtynių, – prisiminė lietuvis. – Daugiau laiko praleidau krepšinio arenose nei namuose.“

Nėra kitos tokios komandos, kurioje net trys žaidėjai turėtų mamą, kuri rungtyniavo profesionaliai. W.Hernangomezui, M.Kuzminskui ir K.Porzingiui pasisekė, nes jie šeimoje turėjo žmogų, kuris supranta šį sportą ir gali patarti krepšinio klausimais.

„Handouts“ nuotr./Zita Kuzminskienė, Ivonne Margarita Geuger ir Ingrida Porzingis
„Handouts“ nuotr./Zita Kuzminskienė, Ivonne Margarita Geuger ir Ingrida Porzingė

M.Kuzminskas gali šmaikštauti, kad rungtyniavo dar net negimęs, nes jo mama nustojo žaisti tik ketvirtą nėštumo mėnesį. Kai lietuvio mama Zita norėjo priversti savo sūnų atlikti namų ruošos darbus, tai mesdavo jam iššūkį Lietuvoje vadinamo „kiaušinio“ ar „minuso“ žaidime.

„Jeigu aš laimėdavau, tai Mindaugas turėdavo išsiurbti visus kambarius, tačiau jo pergalės atveju eidavome papietauti į jo pasirinktą vietą, – prisiminė Z.Kuzminskienė. – Iš pradžių tai buvo puikus planas, bet vėliau supratau, kad per dažnai keliaujame į restoranus.“

Kuzminskų šeimoje sportavo ne tik mama ir sūnus. Mindaugo tėtis Vladas Kuzminskas buvo nacionalinis stalo teniso čempionas, o vyresnis brolis Saulius profesionaliai rungtyniavo Lietuvoje bei Europoje.

„Jis per daug gerai žaidė, kad prieš jį žaistume, – pasakojo Z.Kuzminskienė. – Iš pradžių sugalvodavome įvairių taisyklių: jis negali mesti iš baudos aikštelės, negali blokuoti metimų, o vėliau jam leisdavome mesi tik tolimus metimus.

Galų gale, nebeleidome jam su mumis žaisti.“

„Scanpix“/AP nuotr./Kristapas Porzingis
„Scanpix“/AP nuotr./Kristapas Porzingis

Tuo tarpu gimus K.Porzingiui, jo mama jau seniai buvo baigusi savo profesionalės karjerą. Prieš tai ji rungtyniavo Latvijos čempionate, tačiau puolėjas niekada taip jos ir nematė žaidžiant profesionaliai. Ingrida Porzingė taip pat treniravo ir Latvijos rinktinę.

„Mama mane dažnai kritikuoja už tai, kad per mažai jėgų atiduodu aikštėje, – atskleidė latvis. – Turime savo šalyje posakį, kuris išvertus reiškia: „tau reikia suvalgyti skutimosi peiliuką“. Negaliu pakęsti šios frazės.“

„Twitter“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Kristapas Porzingis
„Twitter“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas ir Kristapas Porzingis

Lietuvei Z.Kuzminskienei šiuo metu yra 61-eri, tačiau ji dar nenustojo rungtyniauti ir vis dar žaidžia veteranių lygoje. Ji jau nebesiunčia patarimų savo sūnui, nors M.Kuzminskas pripažino, kad jų sulaukti neprieštarauja, nes mama jam yra kovingumo pavyzdys.

Nors Z.Kuzminskienė buvo elitinė krepšininkė, tačiau niekuomet nerungtyniavo olimpiadoje, dėl sudėtingos situacijos Sovietų Sąjungoje. Todėl ji itin džiaugėsi, kad jos sūnus turėjo šansą atstovauti savo šaliai šių metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse bei praverti NBA duris būnant 27-erių.

„Jis pasiekė tai, ko man padaryti nepavyko, – džiaugėsi lietuvio mama. – Mindaugas tai padarė dėl manęs ir aš juo labai didžiuojuosi.“

Visi trys „Knicks“ krepšininkai džiaugėsi savo mamomis, o M.Kuzminskas juokavo, kad jos galės viena prieš kitą sužaisti Niujorke: „Galbūt per Kalėdas mūsų mamos galės sužaisti viena prieš kitą, nes šventes sutiksime JAV.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas