Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 04 14

NBA turtai: kiek iš tikrųjų uždirba lietuviai Amerikoje

Skundžiatės mokesčiais Lietuvoje? Pažiūrėkite, kaip JAV mokesčiai nurėžia NBA lietuvių atlyginimus, kur mokesčių sistema sunkiai perprantama net vietiniams.
Donatas Motiejūnas, Domantas Sabonis, Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Valančiūnas
Donatas Motiejūnas, Domantas Sabonis, Mindaugas Kuzminskas ir Jonas Valančiūnas / 15min nuotr.

Oficialiai internete nurodomas NBA žaidėjo kontraktas yra atlyginimas „ant popieriaus“, bet ne „į rankas“, t.y. dar neatskaičiavus mokesčių.

O jie Amerikoje tokie dideli, kad kartais turi įtakos NBA žaidėjų sprendimui, į kokią komandą pereiti pasibaigus kontraktui.

Kaip pavyzdį, paimkime Jono Valančiūno ketverių metų 64 milijonų JAV dolerių sutartį – tai yra po 16 milijonų per metus.

„Į rankas“ nubyra tik maždaug pusė šios sumos. „Toronto Raptors“ žaidėjai moka maždaug 49,53 proc. mokesčių.

Tik kadangi J.Valančiūnas moka atskirus mokesčius žaisdamas kitose valstijose, ši suma šiek tiek skiriasi. Bet J.Valančiūnas per sezoną sumoka maždaug 7,8 milijono JAV dolerių mokesčių. Tai reiškia, kad nuo šios sumos J.Valančiūnas susirenka maždaug 8,1 mln. grynųjų per metus.

Skirtinga valstija – skirtingi mokesčiai.

Torontas dėl mokesčių yra bene neparankiausias taškas NBA žaidėjams. Dėl to „Raptors“ kyla sunkumų vasaros žaidėjų turguje bandant privilioti garsenybes į Kanadą.

VIDEO: J.Valančiūnas – apie sprendimą dėl Lietuvos rinktinės ir kitų NBA lietuvių ketinimus

Bet žaidėjams finansiškai nėra labai paranku veržtis ir į Niujorką.

Yra trys pagrindiniai faktoriai, kurie lemia žaidėjo atlyginimą: kontrakto vertė, gyvenamoji vieta (valstija) ir išvykos rungtynių vieta, kur jis žaidžia.

Pavyzdžiui, Mindaugas Kuzminskas gavęs atlyginimą turi sumokėti 39,6 proc. mokesčių JAV. Tada jis dar sumoka virš 12 procentų Niujorko valstijos mokesčių. Ką turime?

„Personal Capital“ tyrimo duomenimis, NBA žaidėjas išleidžia vidutiniškai 42,5 tūkst. dolerių per mėnesį.

Iš dvejų metų M.Kuzminsko beveik 6 milijonų sutarties, mokesčiams atriekiama beveik 3,1 mln. dolerių. Tai reiškia, kad „į rankas“ 27-erių lietuvis gauna maždaug 2,9 milijono – 1,45 milijono per sezoną.

Pavyzdžiui, Oklahomoje apsistojęs Domantas Sabonis įpareigotas sumokėti maždaug 44 procentus mokesčių. Jo dvejų metų kontrakto vertė siekia 4,9 milijono. Į rankas D.Sabonis gaus 2,8 milijono – 1,4 milijono per metus.

Donatas Motiejūnas su „New Orleans Pelicans“ sudarė minimalią vienerių metų 618 tūkst. JAV dolerių sutartį. Mokesčiai Naujajame Orleane siekia apie 45 procentus, todėl lietuvis galėtų išsigryninti apie 340 tūkstančių.

Pavyzdžiui, ketverius metus „Houston Rockets“ žaidęs D.Motiejūnas mėgavosi mokesčių rojumi. Teksaso valstijos mokesčiai siekia visą apskritą nulį, tad lietuvis mokėdavo tik JAV valstybės mokesčius – beveik 40 proc. nuo kontrakto.

Valstijos mokesčiai nemokami Floridoje ir Teksase, todėl finansiškai patraukliausius pasiūlymus pateikia „Miami Heat“, „Orlando Magic“ (abu iš Floridos), „San Antonio Spurs“, „Dallas Mavericks“ ir „Houston Rockets“ (Teksasas) klubai.

NBA komanda gali pasiūlyti vizualiai mažesnį kontraktą, tačiau atskaičiavus mokesčius, mažesnė sutartis gali būti vertingesnė už kitos komandos žaidėjo skaičius „ant popieriaus“.

VIDEO: M.Kuzminskas paneigė Niujorke pasklidusį gandą ir pranešė gerą žinią dėl rinktinės

Taigi, pavyzdžiui, jei J.Valančiūnas žaistų ne „Raptors“, o „Heat“, pagal analogišką sutartį per sezoną „į rankas“ gautų ne 8,1, o 9,6 milijono per metus.

Beje, palyginimui, didžiausi mokesčiai JAV papurto Kalifornijoje žaidžiančių NBA žaidėjų pinigines – „Los Angeles Lakers“, „Los Angeles Clippers“, „Golden State Warriors“ ir „Sacramento Kings“ žaidėjai sumoka maždaug 52 proc. mokesčių.

Vidutinės išlaidos – 42 tūkstančiai per mėnesį

Ir ne tik JAV bei valstijos mokesčiai priverčia NBA žaidėjus pakratyti piniginę.

Kitaip nei Europoje, krepšininkai patys turi susirasti ir mokėti už nuomojamąjį būstą.

Donatas Motiejūnas yra minėjęs, kad yra įsigijęs būstą Hjustone. Tai reiškia, kad jis dar per metus turi mokėti 2 procentų būsto mokestį nuo jo vertės.

NBA žaidėjai taip pat turi patys pasirūpinti automobiliu, kitomis išlaidomis. NBA klubas įpareigotas tik išmokėti atlyginimą.

„Personal Capital“ tyrimo duomenimis, NBA žaidėjas išleidžia vidutiniškai 42,5 tūkst. dolerių per mėnesį. Tik 10 tūkstančių mažiau, nei vidutinis amerikietis uždirba per metus.

Į šią sumą įeina elementariausios išlaidos, pradedant drabužiais, baigiant „Uber“ paslaugos naudojimu.

VIDEO: J.Valančiūnas – apie gandus, ateitį Toronte ir kritinį metą NBA

Anot tyrimo, 39 procentų vidutinių išlaidų sudaro panašios išlaidos kaip būsto nuoma.

NBA sezonas trunka iki 10 mėnesių. Tai reiškia, kad vidutinės sezono išlaidos NBA žaidėjui gali siekti maždaug 420 tūkst. dolerių. Nepamirškime agentui išrašomą čekį, kuris sudaro apie 5 proc. nuo NBA kontrakto sumos.

Tad nieko nuostabaus, kad dar 2008-aisiais NBA žaidėjų asociacija patvirtino, jog prabėgus penkeriems metams nuo karjeros NBA pabaigos, bankrutuoja net 60 procentų stipriausios krepšinio lygos pasaulyje krepšininkų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Allenas Iversonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Allenas Iversonas

Paini JAV mokesčių sistema skatina žaidėjus užtikrinti savo finansinę gerovę ir pajamų skirstymo planą šios srities specialistams. Nes greitai atėję didžiuliai pinigai gali taip pat nepastebimai išlėkti vėjais.

Tiesa, tik 50 procentų NBA krepšininkų naudojasi tokių specialistų pagalba.

Užsitikrinti saugesnę ateitį padeda ne tik specialistai, bet ir NBA pensija. Ją gali gauti tris sezonus žaidęs NBA krepšininkas, sulaukęs 50 metų. Pagal NBA pensijos planą, žaidėjas gali kasmet nusiimti nuo 19 tūkstančių dolerių. 10 ir daugiau sezonų NBA praleidęs krepšininkas gali per metus gauti ir 60 tūkst. dolerių pensiją.

Jeigu pinigus iš pensijos fondo nusiimtų ne nuo 50-ies, o 62-ejų metų, pensijos metinė vertė prasidėtų nuo 60 tūkstančių.

NBA žaidėjai ir maisto kuponai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kawhi Leonardas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kawhi Leonardas

Yra ir paprastesnių būdų taupyti.

30 milijonų per karjerą uždirbęs Mattas Bonneris važinėdavo viešuoju transportu ir pigiais automobiliais.

181 milijoną jau uždirbęs Carmelo Anthony iš sekmadienio laikraščių karposi kuponus.

5 metų 94 milijonų sutartį sudariusi „San Antonio Spurs“ žvaigždė Kawhi Leonardas vasaras leidžia dviejų kambarių bute, vairuoja 1997-ųjų „Chevrolet Tahoe“ (verta apie 1,5 tūkst. dolerių) ir kavinėse naudoja kuponėlius.

4 metų 11 milijonų sutartį sudaręs „Utah Jazz“ gynėjas Trey Burke'as savo finansus susiplanavo taip, kad per mėnesį neišleistų daugiau 5 tūkstančių dolerių.

28 milijonus uždirbęs DeShawnas Stevensonas savo namuose įsirengė ATM bankomatą. Jo namuose apsilankę svečiai, užsimanę nusiimti nuo kortelės pinigų, turėdavo sumokėti vienkartinį 4,5 dolerio mokestį.

JAV mokesčių sistema paini patiems NBA žaidžiantiems amerikiečiams. Patikėkite, koks tai iššūkis lietuviams.

Suvaldyti finansus – ne mažesnis talentas, nei apsivaryti varžovą aikštėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas