Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 20

Negirdėtos istorijos apie JV virsmą: picos antrai vakarienei ir 600 dolerių už pupeles

​​​​​​​ESPN žurnalistas Zachas Lowe'as papasakojo įdomių istorijų apie Jono Valančiūno sudėtingą karjeros pradžią Toronte ir jo virsmą vienu iš efektyviausių NBA vidurio puolėjų.

Pateikiame visą istoriją apie J.Valančiūną, kurią ESPN apžvalgininkas pasakojo ketvirtadienį.

„Valančiūnas atvyko į Torontą, kai „Cavaliers“ praleido jį naujokų biržoje, nes jis planavo sužaisti dar vieną sezoną Europoje. Jis atrodė kaip žuvis, ištraukta iš vandens. Angliškai kalbėjo laužytai, o taip pat strigo gynyboje – „Raptors“ negalėjo žaisti zoninės gynybos schemas su juo, – prisiminė treneriai.

Jo žaidimo įgūdžiai buvo riboti – lėtas, nugara į krepšį paremtas brutalus krepšinis. Kyle'as Lowry nebuvo šykštus, parodydamas jo klaidas.

„Jonas kartais sakydavo: „Ką man padaryti, kad jis taip ant manęs nerėktų“, – sakė Aaronas Gray, žaidęs tris sezonus „Raptors“.

R.Vyšniausko nuotr./Jonas Valančiūnas
R.Vyšniausko nuotr./Jonas Valančiūnas

Toronto gynėjai buvo nusivylę, kad J.Valančiūnas, nepaisant energijos ir agresyvaus žaidimo du prieš du, nebuvo pakankamai paslankus, – pasakojo treneriai.

„Mes esame šeima, o kartais šeimoje pasitaiko sunkumu sutarti tarpusavyje“, – kartą pasakė man J.Valančiūnas savo karjeros Toronte pradžioje.

Jaunas Valančiūnas maitinosi prastai – soda, gausybė padažų. Davidas Gale'as, buvęs „Raptors“ trenerio asistentas prisiminė vakarienę Toronto kepsnių restorane, kai jaunas pašėlęs Valančiūnas dar užsisakė dvi picas iš picerijos dviem aukštais žemiau, kad galėtų į namus nusinešti sau antrą vakarienę.

„Jis atrodė kaip „Andre the Giant“ (prancūzų imtynininkas-aktorius), – sakė D.Gale'as.

Net ir tada, J.Valančiūnas mėgo dirbti. Jis žiūrėdavo vaizdo įrašus. Jis uždavinėjo klausimus apie oponentų žaidimą. Kai Timas Duncanas apstulbino veiksmais po krepšiu, J.Valančiūnas, sėsdamas ant suolo, pareiškė D.Gale'ui.

„Nežinau kaip kas nors gali sustabdyti šį vaikiną“, – prisiminė D.Gale'as.

Per kiekvieną treniruotę per kitas dvi savaites J.Valančiūnas reikalavo, kad A.Gray ir Edas Davisas, kitas veteranas vidurio puolėjas, žaistų prieš jį vienas prieš vieną – o J.Valančiūnas tik gynėsi, – pasakojo A.Gray.

R.Vyšniausko nuotr./Jonas Valančiūnas
R.Vyšniausko nuotr./Jonas Valančiūnas

„Viskas, dėl ko mes dirbome, jis vykdė 100 proc.“, – sakė Billas Bayno, buvęs „Raptors“ asistentas, dabar dirbantis „Pacers“.

Retai ir lėtai mesdamas iš toli J.Valančiūnas niekada nevirto moderniu vidurio puolėju. Vietoj to, jis tapo geriausia savo paties versija.

Tai žaidėjas, kuris pražydo Memfyje šį sezoną: po 15 taškų per rungtynes (nors žaidžia tik po 26 minutes!), atakuojant geriausiu karjeroje taiklumu – 59 proc., o taip pat storiausiais atkovotų kamuolių skaičiais per savo gyvenimą NBA. J.Valančiūnas rikiuojasi 11-as pagal puolime ir šeštas pagal gynyboje sugriebtus kamuolius.

Dalį to lemia jo pozicija: treneris Tayloras Jankinsas įsodino J.Valančiūną giliai po krepšiu. Lietuvis yra arčiau krepšio, kai jo oponentas atakuoja, nei bet kuris kitas lygos žaidėjas, – skaičiuoja „Second Spectrum“.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

J.Valančiūnas teritorinį pranašumą sujungia su vienais kiečiausių lygos blokais.

Jis nesiūlo daug lakstymo gynyboje. Jis nesivaiko Damiano Lillardo ir aukštai nekyla per pikenrolus, nes „Grizzlies“ labiau remiasi gynėjais tokiose situacijose.

Tačiau J.Valančiūnas išmoko žaisti savuoju stiliumi pakankamai gerai. Jis išmintingiau skaito žaidimą ir žino, kur nukirsti kampus. Prie krepšio jis panaudoja savo lengvumą.

Jis daug geresnės fizinės būklės nei buvo 20-ies. Tas procesas prasidėjo dar 2014 metų vasarą, kai Masai Ujiri, „Toronto Raptors“ vadovas, panoro paversti J.Valančiūną geriausios sportinės formos. Jis praleido vasarą dirbdamas po dukart per dieną su D.Gale'u Los Andžele. Jis išmetė į šiukšlinę nesveiką maistą.

D.Gale'as pamena, kaip su J.Valančiūnu šventė vasarą Malibu. Sėdėdamas leidžiantis saulei J.Valančiūnas pareiškė, kad užsigeidė ekologiškų pupelių. Jis nusprendė save išbandyti taip: užsisakys alaus su kiekvienu pupelių patiekalu. „Manau, kad mes užsisakėme penkis porcijas pupelių“, – juokėsi D.Gale'as. Jis prisiminė, kad sąskaita siekė apie 600 dolerių.

J.Valančiūnas užsidirbo. Jis išmoko laikytis sveikatos dietos ir darbo etikos. Kai kada jis gali tempti visą Memfio komandos puolimą žaisdamas po krepšiu.

Jis nėra super efektyvus prieš begemotus, kurie prilygsta jam ūgiu. Jis vis dar nėra geras kamuolio perdavinėtojas, kai varžovai dvigubina, nors patobulėjo.

Tačiau, pastatę žemesnį vidurio puolėją prieš J.Valančiūną, galite pažadinti žvėrimi. Jis lengvai nusipurto ir nusviedžia nuo savęs mažuosius vaikinus.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Jis gali panaudoti ir kairiąją ranką, nors karjeros pradžioje rėmėsi tik dešine.

Lengva pamiršti, kad J.Valančiūnas buvo išmainytas prieš metus. „Raptors“ vietoj jo gavo Marcą Gasolį ir laimėjo NBA čempionų titulą. J.Valančiūnas buvo neteisingai įvertintas siauroje rinkoje.

Tačiau jis vis tiek pritapo. Jis puikiai pritapo poroje su kitais Memfio aukštaūgiais Jarenu Jacksonu Jr., Brandonu Clarke'u ar Solomonu Hillu – visi deriniai veikė. O J.Valančiūno ir B.Clarke'o duetas tapo kone pergalingu.

Memfio komanda buvo viena laimingiausių lygos istorijų šį sezoną, kol baisusis virusas sukaustė NBA. Daug dėmesio teko jaunosioms žvaigždėms, ypač bebaimiui charizmatiškajam Ja Morantui. Tačiau J.Valančiūnas yra dalis to.

Jo senieji treneriai ir komandos draugai dabar žiūri ir šypsosi. „Jis man lyg sūnus“, – sykį tarė Billas Byano.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas