Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 06

Nuo niekam nežinomo storulio iki NBA žvaigždės: ypatinga Nikolos Jokičiaus istorija

Artūras Karnišovas trina rankomis. Vargu, ar Denveris matė tokio kalibro talentą kaip Nikola Jokičius nuo Carmelo Anthony laikų. Per keturis sezonus pajėgiausioje planetos krepšinio lygoje aukštaūgis iš Serbijos ne tik stebina stulbinančiu progresu, bet ir pirmą kartą nuo 2012-13 m. sezono atvedė „Nuggets“ į NBA atkrintamąsias kovas. Europiečiui kelias į NBA elitą nebuvo lengvas: teko išgyventi neramumus gimtojoje Serbijoje, antsvorį bei abejones, kad gali žaisti krepšinį aukščiausiu lygiu.
Nikola Jokičius
Nikola Jokičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Denver Nuggets NBA

Užaugo karo zonoje

Dabar jis karaliauja NBA arenose.

N.Jokičius renka po 24,5 taško, atkovojo po 12,5 kamuolio ir atlieka po 9,3 rezultatyvaus perdavimo atkrintamosiose varžybose, nors jose žaidžia pirmą kartą.

Tačiau būti karštoje zonoje jokia naujiena serbui, vaikystėje patyrusiam rimtesnius išgyvenimus.

1999 metais, kai N.Jokičiui buvo ketveri, NATO pajėgos bombardavo Serbiją dėl serbų agresijos Kosove. Karo zonoje augęs Nikola Jokičius kalbėjo: „Atsimenu sirenas, bombardavimus. Visada išjunginėdavome šviesas. Praktiškai gyvenome tamsoje, nes jau apie 21 valandą šviesos turėjo būti išjungtos“.

Vojvodinos apylinkėse, kur užaugo N.Jokičius, per 11 savaičių žuvo 201 civilis.

Vida Press nuotr./Serbija žiemos metu.
Vida Press nuotr./Serbija žiemos metu.

Buvo manoma, kad karas (Serbija kariniais veiksniais buvusios Jugoslavijos sudėtyje bandė išlaikyti Kroatiją, Slovėniją bei Bosniją ir Hercegoviną) ilgam pakenks ilgalaikiams buvusių Jugoslavijos valstybių atletų santykiams. Tačiau laikas po truputį gydo žaizdas.

„Dauguma tų, kurie dabar žaidžia NBA, neprisimena karo. Ar mes nekenčiame vieni kitų? Ne. Nesu tikras, ar net valstybės dabar pyksta viena ant kitos. Tai tiesiog buvo karas, neturintis nieko bendro su žmonių santykiais“, – tikino N.Jokičius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius ir Bojanas Bogdanovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikola Jokičius ir Bojanas Bogdanovičius

Po treniruotės išgerdavo po tris litrus kolos

Jaunystėje serbas turėjo labai rimtų mitybos problemų. Prieš atvykdamas į NBA jis svėrė arti 136 kilogramų!

Didžiausia priklausomybė – kola. Krepšininkas sako, kad išgerdavo net po tris litrus kolos per dieną. Negerdavo jos tik ryte, nes reikėjo eiti į treniruotes. Užtat sugrįžęs siurbdavo kolą stiklinė po stiklinės.

Krepšininko agentas Miško Raznatovičius pasakojo, kad N.Jokičiaus brolis Strahinja ir „Nuggets“ fizinio parengimo treneriai svariai padirbėjo, kad vidurio puolėjas atsisakytų saldumynų ir kolos. Dabar Nikola sveria 113 kilogramų ir teigia, kad paskutinį kartą kolą gėrė prieš atvykdamas į Denverį.

„Scanpix“/AP nuotr./Nikola Jokičius
„Scanpix“/AP nuotr./Nikola Jokičius

Kaip M.Raznatovičius rado adatą šieno kupetoje

Nikola Jokičiui pakako vieno įspūdingo pasirodymo „Vojvodina“ jaunimo komandoje, kad patrauktų vieno garsiausių Europos agentų dėmesį. 25 taškai ir 25 atkovoti kamuoliai. Natūralu galvoti, kad tokią statistiką gali turėti gerokai vyresnis ir aukštesnis už kitus vaikinas, bet klaustukai dėl vaikino talento vis dar kybojo. Agentūra neturėjo absoliučiai jokių duomenų apie serbo galimybes.

Galų gale skautų išvados buvo tokios: antsvoris, bjaurus sudėjimas, bet didžiulis potencialas tobulėti. N.Jokičius net neturėjo kontrakto su pagrindine „Vojvodina“ klubo sudėtimi, nes vis nepatekdavo į treniruotes su pagrindine komanda – niekas negalėjo dorai pamatyti jo talento.

M.Raznatovičius surizikavo ir ta rizika pasiteisino – liepė agentams važiuoti į Novi Sado miestą ir negrįžti tol, kol N.Jokičius nepasirašys kontrakto su „Beobasket“ agentūra.

41-asis šaukimas ir žlugęs planas žaisti Barselonoje

2012 metais N.Jokičius pasirašė kontraktą su Belgrado „Mega Vizura“ ekipa. Kaip ir dauguma norinčių atkreipti skautų dėmesį iš už Atlanto, serbas padavė paraišką 2014–ųjų metų NBA naujokų biržai. Prieš ją daug žadama Nikolai nebuvo, o tai patvirtina ir faktas, kad naujokų biržos naktį Nikola ramiai miegojo.

2013–14 sezonas serbui buvo tikrai sėkmingas: po 11,3 taško ir po 6,4 atkovoto kamuolio ir 2,5 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes pajėgioje Adrijos lygoje. M.Raznatovičiui pavyko įtikinti krepšininką neatsiimti paraiškos į NBA naujokų biržą. Garsusis serbų agentas buvo teisus – „Nuggets“ aukštaūgį pašaukė 41-uoju šaukimu 2014 NBA naujokų biržoje.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nikola Jokičius
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nikola Jokičius

Nors ir buvo pašauktas, Nikolai žengti į pajėgiausią planetos lygą dar buvo ankstoka. Serbui teko skintis kelią į NBA žaidžiant Europoje. Tiesa, tai galėjo ir neįvykti.

2014–15 metų sezone Nikola Jokičius liko „Mega Vizura“ gretose, tačiau didelį dėmesį jam rodė „Barcelona“. Jau buvo beveik suderintos visos persikėlimo į Ispaniją detalės, tačiau Barselonos klubo skautai dar norėjo pamatyti serbą žaidžiantį gyvai. Sutapimas, bet tai buvo bene prasčiausios Nikola Jokičiaus karjeros rungtynės vilkint „Mega Vizura“ marškinėliais.

„Pelniau keturis taškus, atkovojau keturis kamuolius ir tragiškai gyniausi, – prisimena serbas. – Jei šios rungtynės būtų susiklosčiusios geriau, dabar, ko gero, žaisčiau Barselonoje“.

Savo vertę „Nuggets“ atstovams Nikola įrodė Adrijos lygoje: 2014–15 metų sezone serbas pelnė po 15,4 taško, atkovojo po 9,3 kamuolio ir atliko po 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

Maksimalus kontraktas ir Denverio renesansas

2015 metais Nikola Jokičius oficialiai tapo „Denver Nuggets“ žaidėju. Per 4 sezonus jo progresas yra daugiau nei akivaizdus. Nuo pirmojo sezono net dešimčia minučių išaugęs žaidimo laikas, tiek pat ir pelnomų taškų skaičius. Praėjusią vasarą „Nuggets“ ilgam susiejo ateitį su serbu ir pasirašė 148 mln. JAV dolerių vertės penkerių metų maksimalų kontraktą.

N.Jokičius apie save yra pasakęs: „Esu storas įžaidėjas“. Iš dalies tai yra tiesa, nes be 20,1 pelnomo taško šį sezoną jis atkovojo net po 10,8 kamuolio ir atliko net po 7,3 rezultatyvaus perdavimo. Statistika, kuria galima lygintis su trigubų dublių mašina Russellu Westbrooku, tačiau esminis skirtumas – Denveris dideliais žingsniais artėja NBA finalo link ir dabar kaunasi su Portlando klubu, kuris jau eliminavo R.Westbrooko vedamą „Thunder“ pirmajame NBA atkrintamųjų varžybų etape.

„Denver Nuggets“ vienas vadovų Artūras Karnišovas, vienas iš trijų Denverio klube dirbančių lietuvių, apie serbą atsiliepia itin pagarbiai: „Jis vienas pats sugebėjo mūsų komandai suteikti tapatybę“.

„Džokeriui“ dar tik 24–eri, o rezultatai jau dabar stulbinantys. Denveris greitai įsimylėjo N.Jokičių. O jis atsilygina nuostabiu žaidimu.

Pastaba: straipsnis paremtas šaltiniais si.com, denverstiffs.com, bleachreport.com, espn.com.

VIDEO: „Atsarginiai“: Šaras su Jonu Memfyje, „Raptors“ sunkumai ir atkrintamųjų karštis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento