Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 22

Paslaptingas vadybininkas, kuris galų gale sulaukė ir M.Jordano pripažinimo – J.Krause'as

Antradienį krepšinio pasaulis neteko legendinio „Chicago Bulls“ generalinio vadybininko Jerry Krause'as, kurio gyvybė užgeso jam einant 78 metus. Jis apsupo Michaelą Jordaną talentu, labiausiai rūpinosi komandos pergalėmis, tačiau draugų neieškojo. Čikagos klubo vadovas turėtų būti įvardijamas, kaip vienas geriausių istorijoje, bet jo nesukalbamas charakteris dažnai pakišdavo jam koją.
Jerry Krause
Jerry Krause / „Scanpix“ nuotr.

J.Krause'o pasiekimai kalba patys už save. Jis pats nulipdė komandą Čikagoje, kurioje per naujokų biržą atsidūrė Scottie Pippenas, Horace'as Grantas, Stacey Kingas bei Willas Perdue. Vėliau mainų būdu jis prijungė ir tokius žaidėjus, kaip Billas Cartwrightas, Johnas Paxsonas bei Craigas Hodgesas.

Nereikia nė sakyti, kad ši kompanija su M.Jordanu priešakyje laimėjo tris NBA čempionų titulus iš eilės. Vėliau legendinis krepšininkas nusprendė kurį laiką pažaisti beisbolą, o jam sugrįžus J.Krause'as ir vėl pasidarbavo iš peties.

Jis į „Bulls“ gretas priviliojo Steve'ą Kerrą, Roną Harperį ir svarbiausia – Dennisą Rodmaną. Čikagos klubo vadybininkas nebijojo rizikuoti ir sutartį taip pat pasiūlė Europoje spindėjusiam Toni Kukočiui, o ši grupelė laimėjo dar tris NBA čempionų žiedus.

J.Krause'as buvo tas žmogus, kuris suteikė pirmąjį šansą vyriausiuoju treneriu tapti Philui Jacksonui. Tuo metu pastarasis dar buvo CBA lygos treneris, kuris vadovavo „Albany Patroons“ komandai. Kas žino, ar Ph.Jacksonui būtų pavykę tapti tituluočiausiu strategu visoje NBA istorijoje, jeigu jis nebūtų gavęs šanso dirbti Čikagoje. Tai vienas iš didžiausių J.Krause'o atradimų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philas Jacksonas baigė karjerą.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philas Jacksonas

„Bulls“ laimėjo 808 rungtynes per 18 metų, kol jai vadovavo J.Krause'as, o Rytų konferencijoje tai geriausias rodiklis per šį laikotarpį.

Argumentas prieš J.Krause'o nuopelnus yra tai, jog jis jau pradėjo dirbti komandoje, kurioje buvo M.Jordanas. Legendinį „Bulls“ žaidėją pasirinko tuo metu dirbęs Rodas Thornas, tačiau jis nelabai ir turėjo variantų, kai vienu šaukimu anksčiau buvę „Blazers“ netikėtai pašaukė Samą Bowie.

1993-1994 metų sezonas įrodo, kad J.Krause'as komandas lipdė puikiai, o Ph.Jacksonas nėra geras tik tuomet, kai treniruoja žvaigždes. Tais metais M.Jordanas nerungtyniavo, o „Bulls“ vis tiek pasiekė 55 pergales reguliariajame sezone.

J.Krause'as visuomet buvo labai paslaptingas. Jis niekuomet neatskleisdavo jokių detalių apie galimas permainas žurnalistams ir nemėgo daug kalbėti. Jis nieko nepatvirtindavo ir nieko nepaneigdavo, o tai sukurdavo šiek tiek paranojos.

„Scanpix“ nuotr./Jerry Krause
„Scanpix“ nuotr./Jerry Krause'as

Dažniausiai NBA titulus laimi komandos, kurios turi stiprų ryšį tarpusavyje. Generalinis vadybininkas, trenerių štabas bei žaidėjai yra lyg vienas kumštis.

Tačiau tik ne „Bulls“. M.Jordanas niekada nemėgo klubo valdybos, o dažnai jo pyktis buvo nukreiptas į generalinį vadybininką J.Krause'ą. Legendinis žaidėjas nemėgo, kad valdžia bando prisiimti sau visus nuopelnus už jo sėkmę, o ši buvo nepatenkinta, kad visi nuopelnai atitenka MJ.

„Jis visuomet labai norėjo iškovoti pergales, – Šlovės muziejaus ceremonijoje kalbėjo M.Jordanas. – Jerry visuomet sakė, kad organizacijos laimi titulus. Tačiau niekas iš valdžios neina žaisti, kol serga gripu. Niekas nerungtyniauja, kai jiems skauda.

Manau, kad krepšininkai laimi čempionatus. Galų gale aikštėje turi gerai pasirodyti žaidėjai.“

Tiesa, antradienį pasirodžiusiame spaudos pranešime M.Jordanas pagaliau padėkojo savo buvusiam generaliniam vadybininkui: „Jis buvo kertinė dalis Čikagos komandos, kuri laimėjo visus tuos titulus.“

Po daugelio metų J.Krause'as pagaliau gavo įvertinimą, kurio taip ilgai laukė.

Jis visuomet atliko tuos dalykus, kuriuos reikėjo padaryti valdant komandą. Nors dabar mažai kas kalba apie tokius vadybininkus, kaip J.Krause'as, tačiau beveik nėra abejonių, kad kiekvienas dabartinis ekipos vadovas turėtų lygiuotis būtent į jį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas