Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 17

Penkiasdešimtmečio spurtą surengę „Warriors“ – vėl NBA karaliai

Dvejus metus pailsėję nuo atkrintamųjų ir išsilaižę žaizdas, „Golden State Warriors“ krepšininkai vėl sugrįžo į NBA viršūnę. Steve'o Kerro auklėtiniai šeštose NBA finalo rungtynėse svečiuose 103:90 (27:22, 27:17, 22:27, 27:24) nugalėjo „Boston Celtics“ ir laimėję seriją 4-2 iškovojo lygos čempionų titulą.
„Golden State Warriors“ – 2022 m. NBA čempionai
„Golden State Warriors“ – 2022 m. NBA čempionai / „Scanpix“ nuotr.

2015, 2017 ir 2018 metais tapę NBA čempionais, o 2016 ir 2019 m. pralaimėję finale, „Warriors“ pasitraukė į šešėlį, kai Klay Thompsonas patyrė iš pradžių kryžminių kelio raiščių, o vėliau – ir Achilo sausgyslės traumą, tuo tarpu Kevinas Durantas paliko komandą persikeldamas į „Brooklyn Nets“.

Traumų neišvengė ir kiti „Warriors“ vedliai – Stephenas Curry nežaidė dėl rankos lūžio, o Draymondas Greenas šiame sezone keliems mėnesiams iškrito dėl nugaros traumos.

2019-2020 m. sezone „Warriors“ buvo paskutiniai visoje lygoje ir net nepateko į 22 komandų „burbulą“ Orlande, o 2020-2021 m. sezone liko už atkrintamųjų ribos, kai įkrintamosiose suklupo prieš „Memphis Grizzlies“.

Bet išsilaižę žaizdas ir suradę pamainą K.Durantui, „kariai“ vėl užlipo į NBA olimpą.

Po trejų metų sugrįžę į NBA finalą Kalifornijos krepšininkai du kartus buvo atsilikę nuo „Celtics“ (0-1 ir 1-2), bet perlaužę seriją ketvirtajame susitikime, įrodė savo pranašumą per šešerias rungtynes.

Panašiai kaip serija klostėsi ir lemiamas šeštasis mačas, kuriame „kariams“ teko lipti iš dviženklio deficito, bet tą jie padarė įspūdingu būdu.

„Celtics“ puikiai pradėjo rungtynes, kai po Jayleno Browno ir Jaysono Tatumo tritaškių „Warriors“ strategui teko prašyti ankstyvos minutės pertraukėlės, nes šeimininkų pranašumas buvo dviženklis – 14:2.

Bet patyrusi „Warriors“ komanda neištirpo priešiškoje Bostono atmosferoje.

Gynybos klaidas ištaisę svečiai pamažu ėmė vytis varžovus, o kėlinio pabaigoje užpylė „keltų“ krepšį tritaškiais: pirmą tolimą metimą serijoje pataikė Draymondas Greenas, sudėtingą metimą įmetė Stephenas Curry, nuo lentos švystelėjo Jordanas Poole'as ir 11:0 spurtavę „kariai“ po 12 žaidimo minučių jau pirmavo – 27:22.

Įspūdinga GSW atkarpa prasitęsė ir į antrąjį kėlinį – dar du tritaškius pataikęs J.Poole'as pasiuntė „Celtics“ į nokdauną, kai svečių persvara pasiekė net 15 taškų (37:22).

Įskaitant ir pirmojo kėlinio pabaigą, vos per dvi su puse minutės „Warriors“ spurtavo 21:0 – tai didžiausia atkarpa NBA finaluose per 50 metų.

Neatsigavo Bostono krepšininkai iki pat paskutinių pirmosios rungtynių pusės akimirkų, o Klay Thompsono tritaškis buvo suteikęs „kariams“ net 21 taško persvarą (54:33). Kiek geriau šeimininkams pavyko sužaisti tik paskutinę atkarpą, kai pelnė 6 taškus iš eilės, bet įpusėjus mačui Ime Udokos treniruojama komanda vis tiek atsiliko 39:54.

„Warriors“ uraganas tęsėsi ir trečiajame kėlinyje. S.Curry pataikė tris tritaškius per pusę kėlinio, o tuo metu jau 16 tolimų metimų įmetę svečiai triuškino varžovus 72:50.

„Celtics“ pagaliau prikėlė veteranas Alas Horfordas. Jis per kėlinį pelnė 14 taškų bei užkūrė Bostoną spurtui 15:2, po kurio skirtumas tarp komandų ištirpo iki vienženklio (65:74).

Lemiamo ketvirtojo kėlinio pradžioje „Warriors“ niekaip nesugebėjo pataikyti tritaškių, kurių prametė 10 iš eilės, bet „Celtics“ tuo nepasinaudojo ir patys klydo bei strigo puldami.

Arčiausiai Bostonas buvo priartėję iki 8 taškų (78:86), bet į visus varžovų smūgius atsakę „kariai“ išsaugojo pakankamą atstumą nuo „keltų“ ir užbaigė seriją laimėdami trejas rungtynes iš eilės.

Kaip ir visos serijos metu, į priekį San Fransisko komandą tempė Stephenas Curry.

Naudingiausio finalo serijos žaidėjo prizą atsiėmęs krepšininkas lemiamose rungtynėse per 40 minučių pelnė 34 taškus (6/10 dvit., 6/11 trit., 4/4 baud.), atkovojo 7 kamuolius ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

Ketvirtą titulą nuo 2015-ųjų iškovoję „Warriors“ tapo pirmąja komanda nuo legendinių „Chicago Bulls“, kurie per aštuonis sezonus triumfavo keturis kartus. „Buliai“ 1990-1998 m. laikotarpiu iškovojo net šešis trofėjus.

Prie dalies iš pastarųjų prisidėjo ir tuo metu dar žaidęs dabartinis „karių“ treneris S.Kerras. Su Čikagos klubu čempionu tapęs trissyk, vėliau du kartus iškovojęs titulą žaisdamas „San Antonio Spurs“, dabar specialistas jau ketvirtą kartą tapo lygos nugalėtoju treniruodamas „Warriors“, tad iš viso ant S.Kerro pirštų – jau devyni NBA čempiono žiedai.

Visus keturis žiedus su „Warriors“ iškovojo keturi krepšininkai – S.Curry, K.Thompsonas, D.Greenas ir Andre Iguodala.

„Scanpix“ nuotr./Andre Iguodala, Draymondas Greenas, Klay Thompsonas, Stephenas Curry
„Scanpix“ nuotr./Andre Iguodala, Draymondas Greenas, Klay Thompsonas, Stephenas Curry

Iš viso „Warriors“ dabar turi 7 NBA čempionų taures – su tokiu kraičiu „karių“ organizacija atitrūko nuo „Bulls“ (6), bet vis dar stipriai atsilieka nuo „Celtics“ ir „Los Angeles Lakers“ (po 17).

„Celtics“: Jaylenas Brownas 34 (5/11 trit., 7 atk. kam., 5 kld.), Alas Horfordas 19 (4/5 trit., 14 atk. kam.), Jaysonas Tatumas 13 (6/18 metimai, 7 rez. perd., 5 kld.), Robertas Williamsas 10 (7 atk. kam., 5 blk.).

„Warriors“: Stephenas Curry 34 (6/11 trit., 7 atk. kam., 7 rez. perd.), Andrew Wigginsas 18 (4/9 trit., 6 atk. kam., 5 rez. perd., 4 per. kam.), Jordanas Poole'as 15 (3/8 trit.), Draymondas Greenas (12 atk. kam., 8 rez. perd., 5 kld.) ir Klay Thompsonas (5/20 metimai) po 12.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas