Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 20

Pirmo mėnesio išvados: kas labiausiai džiugina ir nuvilia NBA sezono starte?

Pirmas NBA sezono mėnuo bėga į pabaigą, o apie penktadalį rungtynių jau sužaidę klubai pamažu įgauna tikrąjį veidą ir atsisijoja turnyrinėje lentelėje. 15min surikiavo sezono pradžioje labiausiai džiuginančias ir nuviliančias komandas.
DeMaras DeRozanas, Stephenas Curry, Damianas Lillardas
DeMaras DeRozanas, Stephenas Curry, Damianas Lillardas / „Scanpix“ nuotr.

Džiuginančios komandos

„Chicago Bulls“ (11-5)

Artūro Karnišovo surikiuota „bulių“ kapela smagiai juda sezono pradžioje.

Čikagos komanda yra lyg gauja alkanų šunų, surinktų iš sudėtingų situacijų ir puikiai veikiančių tarpusavyje.

Nors daug kam kėlė klausimų ilgalaikė sutartis su DeMaru DeRozanu vasarą, kol kas ji atsiperka su kaupu.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./DeMaras DeRozanas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./DeMaras DeRozanas

„San Antonio Spurs“ gretose kelerius metus vegetavęs veteranas pražydo naujomis spalvomis Čikagoje, kur kol kas yra vienas geriausių NBA žaidėjų.

Iš Los Andželo kilęs D.DeRozanas renka po 26,9 taško (penkta vieta lygoje), atkovoja po 5,3 kamuolio ir atlieka po 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Naujasis „Bulls“ vedlys ypač galingai rungtyniauja ketvirtuosiuose kėliniuose – su 7,9 taško vidurkiu jis pirmauja pagal rezultatyvumą tarp visų NBA žaidėjų.

Negana to, kad verčia kalnus puolime, D.DeRozanas nėra skylė ir savoje aikštės pusėje.

Praėjusiame sezone amerikietis buvo prasčiausias NBA žaidėjas pagal gynybinį reitingą, o šiemet patenka tarp 20-ties geriausiųjų. Žinoma, išvadas daryti dar anksti, bet D.DeRozano pastangos matosi ir plika akimi, ne tik statistiniuose protokoluose.

Prie „Bulls“ sėkmės prisideda ir geležinė gynyba. Septintą gynybinį reitingą sezono pradžioje demonstruojantis Čikagos klubas taiko itin agresyvią gynybą, kurios pagrindas – perimti ir pamušti (angl. deflections) kamuoliai.

Pagal tai „Bulls“ rikiuojasi pirmajame lygos trejete, o Alexas Caruso, bene svarbiausias ekipos žaidėjas savoje aikštėje pusėje, visoje lygoje pagal pamuštus kamuolius gynyboje yra antras.

Prie gynybinės sėkmės prisideda ir rotacijos žaidėjai – Javonte Greenas, Derrickas Jonesas, Toney Bradley, tapę nepralaužiama siena varžovams savoje aikštės pusėje.

O puolime ginklų „buliams“ netrūksta ir tai ši komanda kol kas įrodinėja labai sėkmingai. Be D.DeRozano, net po 26,8 taško renka Zachas LaVine'as, kuris iki šio sezono per visą karjerą nė sykio nebuvo laimėję ketverių rungtynių iš eilės. Šį rudenį Z.LaVine'as su „Bulls“ tą padarė jau per pirmuosius keturis mačus.

Tuo tarpu Lonzo Balas tritaškius meta net 43,6 proc. tikslumu, pataikydamas po 3 per susitikimą, nors dar prieš kelerius metus kėlė daug klausimų dėl savo pataikymo, o ypač – metimo technikos.

Nepaisant puikaus starto, „Bulls“ dar turi ir rezervų. Jų tvarkaraštis sezono pradžioje tikrai nelepina (pateko tarp penkių sudėtingiausių), o Nikola Vučevičius, iki kol užsikrėtė COVID-19, žaidė žemiau savo galimybių ribos, pelnydamas po 13,6 taško ir iš žaidimo pataikydamas tik 39,5 proc. metimų.

Panašu, kad „buliai“ šį sezoną tikrai grįžta į NBA elitą, o Artūrą Karnišovą galime laikyti pagrindiniu pretendentu į metų NBA vadybininko prizą.

„Golden State Warriors“ (14-2)

„Kariai“ sezoną pradėjo fantastiškai. Vos dukart suklupę „Warriors“ yra geriausia NBA ekipa ir tą daro nuostabiai žaisdami abiejose aikštės pusėse.

Ypač solidūs „kariai“ yra gynyboje. Pagal gynybinį reitingą San Fransisko komanda yra pirma lygoje ir praleisdama po 98,9 taško per 100 atakų demonstruoja geriausią gynybą nuo legendinio 2003–2004 m. sezono „Detroit Pistons“.

Startiniame penkete „Warriors“ gynybą cementuoja sykį geriausiai besiginančiu NBA žaidėju rinktas ir vėl į šį apdovanojimą nusitaikęs Draymondas Greenas, o ant suolo Steve'as Kerras turi ne tik geriausią gynybinį reitingą NBA lygoje demonstruojantį veteraną Andre Iguodalą, bet ir reaktyvinę „kumštinę pirštinę“ (angl. mitten) – Gary Paytono sūnų (vadintą „pirštine“), Gary Paytoną antrąjį.

Ketverius metus po NBA klajojęs 28-erių gynėjas pagaliau atrado savo vietą. Iš pradžių S.Kerras jį išleisdavo paskutinėmis atakų sekundėmis, o G.Paytonas už tai atsilygino triskart iš eilės perimdamas kamuolius iš varžovų, o dabar 190 cm ūgio gynėjas jau tapo stabiliu rotacijos žaidėju.

165 minutes šį sezoną sužaidusiam NBA legendos sūnui esant aikštėje „Warriors“ varžovus pranoko net 105 taškais. Naudingas jis ir puolime, ypač – greitajame, kai „Warriors“ lyderiams svaidant perdavimus ore G.Paytonas juos dažnai užbaigia įspūdingais dėjimais.

Savo ruožtu „Warriors“ puolimo sėkme rūpinasi Stephenas Curry.

Daugiausiai tritaškių NBA istorijoje (sudėjus reguliarųjį sezoną ir atkrintamąsias) jau pataikęs snaiperis yra rezultatyviausias NBA žaidėjas (vid. 29,5 taško) ir pagrindinis pretendentas į MVP apdovanojimą.

VIDEO: Stepheno Curry pasirodymas prieš „Brooklyn Nets“

Stephas vienas pats išsprendžia bet kurio „Warriors“ penketo „spacingo“, t. y. aikštės praplėtimo, problemas, nes traukia visų penkių varžovų žaidėjų dėmesį ir neįtikėtinai juda aikštėje.

Be to, S.Curry nevengia ir juodo darbo, būdamas daugiausiai užtvarų NBA lygoje pastatančiu gynėju. Po jo užtvarų per rungtynes 2,4 karto pelnomi taškai – geresniu rodikliu pasižymi tik aukštaūgiai.

Tiesa, yra šiek pagrindo dvejoti tuo, jog „Warriors“ išlaikys dabartinę formą. Ligšiolinis jų tvarkaraštis buvo lengviausias lygoje, tad susidūrus su rimtesniais oponentais, gali išryškėti kai kurios „karių“ bėdos.

Tačiau turi „auksinės valstijos“ komanda ir neįtikėtiną rezervą – netrukus, greičiausiai iš karto po naujųjų metų, į aikštę grįš Klay Thompsonas, kuris, kalbama, tikrai neprarado savo gebėjimų atakuoti iš toli ir tikrai sustiprins jau ir taip daugelį stebinančią „Warriors“ ekipą.

„Washington Wizards“ (10-5)

Rytų konferencijos lyderiai „Washington Wizards“. Pripažinkite, skamba keistai, ar ne?

„Burtininkai“ per du tarpsezonius pavertė, atrodytų, neišmainomą Johno Wallo kontraktą į solidžią, galbūt net sėkmę atkrintamosiose prisišauksiančią komandą.

Iš pradžių išmainę J.Wallą į Russellą Westbrooką, praėjusią vasarą už pastarąjį JAV sostinės komanda gavo, kaip juokaujama už Atlanto, visą funkcionalią NBA ekipą.

Mainų metu komandą papildė iš Los Andželo atvykę Kyle'as Kuzma, Kentaviousas Caldwellas-Pope'as ir Montrezlas Harrellas, o pasinaudoję „algų kepurėje“ atsiradusia erdve „Wizards“ prisiviliojo ir Spencerį Dinwiddie bei Aaroną Holiday.

O gavęs tinkamą medžiagą, treneris-debiutantas Wesas Unseldas sulipdė funkcionalią NBA ekipą, kuri šiuo metu demonstruoja ketvirtą geriausią gynybą lygoje.

Vašingtonui kol kas nė nereikia kosminių lyderio Bradley Bealo rodiklių. Praėjusiame sezone po 31,3 taško rinkęs gynėjas šį rudenį pradėjo pelnydamas po 23,9 taško su prastoku 42,5 proc. pataikymu, bet jo sunkumus kompensuoja S.Dinwiddie (vid. 15,7 taško ir 5,7 rez. perd.), M.Harrello (vid. 17,8 taško, 8,5 atk. kam.) ir kitų rodikliai.

Be to, „Wizards“ dar turi rezervų. Po traumos netrukus turėtų grįžti praėjusiame sezone puikiai žaidęs Thomasas Bryantas, o prie ekipos vis dar nepritapo ir pastarąsias kelias savaites dėl čiurnos traumos nerungtyniaujantis latvis Davis Bertanis.

„Cleveland Cavaliers“ (9-8)

„Kavalieriai“ pagaliau įrodinėja, jog gali būti solidžia komanda ir be LeBrono Jameso.

Klivlando ekipa rodo šeštą geriausią gynybą lygoje ir demonstruoja, kad aukštaūgiai NBA lygoje vis dar svarbūs.

„Cavaliers“ starto penkete šį sezoną ne sykį žaidė net trys bokštai vienu metu – Jarrettas Allenas, Lauri Markkanenas ir Evanas Mobley.

Būtent pastarasis tapo ryškiausiu „Cavs“ sezono pradžios šviesuliu. Trečiasis šių metų naujokų biržos šaukimas sezono pradžioje demonstruoja neįtikėtiną brandą ir kartu su J.Allenu tapo pagrindiniais komandos gynybos ramsčiais.

E.Mobley jau sulaukia ir palyginimų su jauna Kevino Garnetto versija dėl savo universalumo – ne tik gynyboje, bet ir puolime, kur jis gali tiek įžaisti kamuolį ir kurti progas sau ir kitiems, tiek pataikyti tritaškius.

Tiesa, artimiausiu metu „Cavaliers“ turės verstis be jo – E.Mobley 2–4 savaites praleis dėl traumos.

Kitas „Cavaliers“ laimikis – karjeros sezoną žaidžiantis Ricky Rubio. Ispanas tapo tikru komandos generolu (vid. 15,3 taško ir 6,4 rez. perd.) bei geriausiai karjeroje pataiko tritaškius – 38 proc. atakuojant 5,8 karto per susitikimą.

Jei šie skaičiai išsilaikys, „Cavaliers“ gali pretenduoti sugrįžti į atkrintamąsias pirmą kartą nuo LeBrono išvykimo 2018 m.

Nuviliančios komandos

„Atlanta Hawks“ (7-9)

Praėjusiame sezone Pelenės istoriją kūrę „vanagai“ kol kas nepateisina lūkesčių.

Pagal gynybos reitingą „Hawks“ lygoje yra vos 28-ti, o tai labiausiai galima sieti su pernai gynybos ašimi buvusio Clinto Capelos smukusia forma.

Problemų sezono pradžioje turi ir Trae Youngas. Nors gynėjas demonstruoja panašią statistiką kaip pernai (vid. 25,1 taško ir 9,2 rez. perd.), šiemet jis meta gerokai mažiau baudų metimų (5,6, kai buvo 8,7), o neseniai skundėsi, jog sunkiai randa motyvacijos nusiteikti reguliariojo sezono mačams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Trae Youngas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Trae Youngas

Gal truputį ankstoka tokiems nusiskundimams, kai kalbame apie 23-ejų metų vaikį, per karjerą žaidusį trijose atkrintamųjų serijose?

Dar vieną problemą „Hawks“ turi ir puolėjų grandyje, kurioje neteko riešo lūžį patyrusio De'Andre Hunterio.

Vienas solidžiausių Atlantos gynybinių žaidėjų bent keliems mėnesiams iškrito iš rikiuotės ir atvėrė „Hawks“ gynyboje spragą, kurią užlopyti bus ypač sudėtinga.

Džordžijos valstijos komandai po sunkoko sezono starto belieka guostis tuo, jog laimėtos jau trejos rungtynės iš eilės, o pagal tvarkaraščio sudėtingumą „Hawks“ patenka tarp trijų rimčiausius barjerus įveikusių komandų.

„Milwaukee Bucks“ (8-8)

NBA čempionai žengia vos vienuolikti Rytų konferencijoje, bet ar verta dėl to sunerimti?

Vienareikšmiško atsakymo nėra.

„Bucks“ sezono pradžioje yra šienaujami traumų ir ligų, bet ne visos jos komandai turi arba turės trumpalaikį efektą.

Trumpai nerungtyniavę Jrue Holiday, Bobby Portisas ir Giannis Antetokounmpo jau pasveiko, Khrisas Middletonas pagijo nuo COVID-19, bet nežinia vis dar gaubia „Bucks“ gynybos širdį Brooką Lopezą.

„Scanpix“/AP nuotr./Brookas Lopezas
„Scanpix“/AP nuotr./Brookas Lopezas

213 cm bokštas kenčia nuo nugaros skausmų, o mistinė vidurio puolėjo trauma nežinioje paliko visą „Bucks“ organizaciją, nežinančią, kada gali tikėtis sugrįžtančio pagrindinio komandos centro.

Net ir su Gianniu, bet be B.Lopezu, „Bucks“ gynyba sezono pradžioje kenčia ir yra vos 18-ta visoje lygoje, o tai lemia prasčiausią sezono startą trenerio Mike'o Budenholzerio eroje.

Niūroką sezono pradžią kiek praskaidrina tik atradimu tapusio Graysono Alleno žaidimas. Iš Memfio į Milvokį tarpsezonio metu persikėlęs snaiperis pelno po 15,3 taško ir pataiko net po 3,6 tritaškio per susitikimą.

„Los Angeles Lakers“ (8-9)

Dar viena favoritų būriui prieš sezoną priskirta komanda, kuriai sezono pradžia nėra rožėmis klota.

Beveik pusę komandos rotacijos žaidėjų už Russellą Westbrooką atidavę „Lakers“ kol kas turbūt gailisi, nes šis klysta (vid. 5 klaidos) nedaug rečiau, nei dalija rezultatyvius perdavimus (vid. 8,6), o tritaškius meta vos 29,7 proc. tikslumu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Russellas Westbrookas

„Lakers“ sirgaliai vylėsi, kad R.Westbrookas ims žaisti geriau įgavęs raktus nuo komandos po LeBrono Jameso traumos, bet taip neįvyko ir įžaidėjas toliau išlieka nestabilumo įsikūnijimu.

Maža to, sezono pradžioje „Lakers“ ištaikė ant vieno lengviausių tvarkaraščių lygoje, bet net ir tai nepadėjo, nes „ežeriniai“ sugebėjo dvejas rungtynes prapilti prieš vieną silpniausių lygos ekipų „Oklahoma City Thunder“.

Vis dėlto nurašyti sezono Los Andžele dar neverta. L.Jamesas jau pagijo po pilvo raumens patempimo ir penktadienį grįžo į aikštę, R.Westbrookas dažniausiai įsivažiuoja sezono metu, o Anthony Davisas pagaliau išpildė savo pažadą ir ėmė daugiau žaisti vidurio puolėju, kas leidžia „Lakers“ sumažinti neproduktyvių centrų DeAndre Jordano ir Dwighto Howardo minutes.

Be to, po traumos grįžęs įspūdingai spindi vienas jauniausių komandos žaidėjų Talenas Hortonas-Tuckeris, per pirmas trejas rungtynes pelnęs po 23 taškus.

O bene didžiausias „Lakers“ šviesulys sezono starte – Carmelo Anthony. Prieš kelerius metus nurašytas veteranas pagaliau susitaikė su atsarginio vaidmeniu ir yra vienas pretendentų į geriausio šeštojo žaidėjo apdovanojimą, per susitikimą rinkdamas po 15,1 taško ir tritaškius mesdamas 44,9 proc. tikslumu.

„Portland Trail Blazers“ (8-8)

Gerai, sutinku, komandos rezultatai galbūt nėra tokie jau nuviliantys, ypač po dviejų pergalių iš eilės pastarosiomis dienomis, bet nerimą kelia tai, kas supa šią komandą pastaraisiais mėnesiais.

Suirutė prasidėjo dar vasarą, kai komandos treneriu buvo paskirtas Chauncey Billupsas, o tuomet prisimintas jį 1997 metais lydėjęs skandalas, kai NBA čempionas apkaltintas seksualiniu nusikaltimu.

Portlando žiniasklaida rėmė prie sienos „Blazers“ krepšinio operacijų prezidentą Neilą Olshey, kuris paskyrė Ch.Billupsą vyr. treneriu neatsižvelgęs į šio praeitį, bet netrukus į radarą jau pateko pats komandos vadovas.

Prieš kelias savaites Portlando klubo savininkė Jody Allen išplatino pranešimą, kuriame teigė, jog klubas pradėjo vidinį tyrimą dėl N.Olshey elgesio su klubo darbuotojais. Jau apklausta apie 60 žmonių, nuo tyrimo atsiribojo ir galiausiai komandą paliko Chrisas McGowanas, o klubą ši istorija suskaldė į dvi stovyklas.

Panašu, kad šalia aikštės vykstantys dalykai veikia ir komandos žaidimą. Su N.Olshey ne per geriausiai sutariantis Damianas Lillardas sezoną pradėjo nykiai ir kol kas renka viso labo 20,4 taško, atakuodamas vos 38,4 proc. tikslumu bei pataikydamas tik 28,3 proc. tritaškių.

Dėl tokio savo sezono starto Dame'as kaltina ir naująjį NBA kamuolį, kurį nuo šio sezono gamina nebe „Spalding“, o „Wilson“, ir pilvo raumens traumą, kurią patyrė dar Tokijo olimpinėse žaidynėse ir dėl kurios jau praleido vienerias šio sezono rungtynes.

„Scanpix“ nuotr./Damianas Lillardas
„Scanpix“ nuotr./Damianas Lillardas

Be to, vis dar atviras klausimas, ar D.Lillardas apskritai nori likti Portlande, ypač jei komandai ir toliau vadovaus N.Olshey, kuris per pastaruosius metus niekaip nesugeba sustiprinti komandos, jau daugybę sezonų vegetuojančios tame pačiame lygyje ir su tais pačiais kertiniais žaidėjais.

Nenustebkite, jei artimiausiu metu išgirsite skambių naujienų iš vieno labiausiai į Vakarus nutolusių JAV miestų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas