Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 20

Po įstabaus J.Valančiūno pasirodymo – liaupsės lietuviui: „Prabanga turėti tokį žaidėją“

Jonas Valančiūnas sužaidė vienas geriausių savo rungtynių NBA lygoje, bet jos nuplaukė vėjais, nes „New Orleans Pelicans“ nesugebėjo nugalėti NBA lyderių. Visgi lietuvis po mačo sulaukė liaupsių tiek iš trenerių, tiek iš komandos draugų.

30-metis Lietuvos rinktinės kapitonas Giannį Antetokounmpo ir kitus „Milwaukee Bucks“ žaidėjus nubaudė net 7 tritaškiais ir pelnė net 37 taškus (7/14 dvit., 7/10 trit., 2/2 baud.), užfiksuodamas antrą rezultatyviausią karjeros pasirodymą.

VIDEO: Pritrenkiantis Jono Valančiūno pasirodymas

Kartu tai – ir ketvirtas geriausias rezultatas tarp NBA kada nors žaidusių lietuvių. Rekordas – 42 taškai – priklauso Domantui Saboniui, Linas Kleiza buvo įmetęs 41, o J.Valančiūnas užima trečią ir ketvirtą vietas su 39 ir 37 taškų rungtynėmis.

Karjeros ir NBA lietuvių pataikytų tritaškių rekordą pakartojęs J.Valančiūnas po mačo pripažino, kad iš dalies tokį jo pasirodymą lėmė „Bucks“ taikyta gynyba.

Suprasti akimirksniu: rezultatyviausi lietuvių pasirodymai NBA

  • Domantas Sabonis – 42 taškai (2021-01-08)
  • Linas Kleiza – 41 taškas (2008-01-07)
  • Jonas Valančiūnas – 39 taškai (2021-11-29)
  • Jonas Valančiūnas – 37 taškai (2022-12-19)
  • Domantas Sabonis – 36 taškai (2021-02-17)

Vieną geriausiai besiginančių lygos centrų Brooką Lopezą turinti Milvokio ekipa taiko gynybą, kai vidurio puolėjas po pikenrolo situacijų nekyla į viršų, o priešingai – leidžiasi žemyn po krepšiu. Tai vadinamoji drop gynyba ir ji J.Valančiūnui beveik kiekvienoje atakoje suteikė erdvės prie tritaškio.

Be to, „Bucks“ siekė bet kokia kaina sustabdyti „Pelicans“ žvaigždę Zioną Williamsoną ir neretai tam pasitelkdavo dvigubą gynybą, taip atlaisvindami kitus žaidėjus, įskaitant ir J.Valančiūną.

„Žinojome, kad jie taip ginsis. Ruošėmės tam su treneriais ir to tikėjomės“, – po rungtynių kalbėjo lietuvis.

Vis dėlto viena yra planas, o kita – jo išpildymas. Tą J.Valančiūnas padarė idealiai, vien per pirmus du kėlinius surinkdamas 28 taškus ir įskraidindamas šešis tritaškius.

„Kai pamatai, kaip įkrenta pirmas metimas, tai visada yra gerai. Tai suteikia motyvacijos mesti dar kartą, – aiškino JV po rungtynių. – Mano metimai atveria baudos aikštelę Zionui. Jis supertalentingas, superatletiškas, tad geras išsidėstymas yra labai svarbus mūsų komandai.“

Nepaisant fantastiško lietuvio, dar atkovojusio 18 kamuolių ir atlikusio 5 rezultatyvius perdavimus, „Pelicans“ pralaimėjo jau ketvirtą kartą iš eilės, nors prieš tai buvo laimėję septyniskart paeiliui. Šis nesėkmingas ruožas lėmė, jog „pelikanai“ Vakarų konferencijoje iš pirmos vietos nusileido į ketvirtą.

„Taip, pralaimėjome keturis kartus iš eilės, niekas nenori to patirti, bet taip jau nutinka. Turime išlikti kartu, tęsti pradėtus darbus. Žinome, ką galime, tad turime pasitikėti savo darbu. Kaip ir sakė CJ [McCollumas], jau rytoj turime grįžti į salę, toliau dirbti ir tai mus grąžins į pergalių kelią“, – teigė J.Valančiūnas.

Sėkmingas rungtynes prieš „Bucks“ sužaidė ir lietuvio paminėtas „Pelicans“ gynėjas CJ McCollumas, pataikęs šešis tritaškius ir įmetęs 31 tašką.

Po rungtynių jis sulaukė klausimo apie J.Valančiūną ir negailėjo pagyrų savo komandos centrui.

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas

„Man patiko jo agresyvumas. Žinojome, kad jie didžiąją rungtynių dalį ginsis dropu, tad numatėme, kad jis dažnai bus laisvas. Jis buvo agresyvus, nesibaidė metimų ir sužaidė nuostabias rungtynes. Labai gaila, kad jam sužaidus taip gerai, nesugebėjome iškovoti pergalės. Bet tokios rungtynės padės jam dar labiau pasitikėti savimi ir savo metimu ateityje“, – vylėsi vienas „Pelicans“ lyderių.

Gražiai apie J.Valančiūną atsiliepė ir komandos vyriausiasis treneris Willie Greenas, vos antrą kartą šiame sezone leidęs lietuviui žaisti daugiau negu 30 minučių – prieš „Bucks“ jis rungtyniavo net 37 minutes, nors prieš tai jo sezono rekordas buvo 31 minutė ir 17 sekundžių.

„JV buvo nuostabus. Jis laikėsi žaidybinio plano ir žinojo, kad jo tiesioginis oponentas eis padėti gintis prieš Zioną, – apie savo auklėtinį kalbėjo W.Greenas. – Jis metė laisvus metimus, juos pataikė, deja, tai nesibaigė pergale. Bet tai buvo nuostabios JV rungtynės.“

J.Valančiūno vaidmuo šį sezoną yra kiek sumenkęs – iki rungtynių prieš „Bucks“ lietuvis buvo vos penktas komandoje pagal rezultatyvumą, bet tokiais pasirodymais jis demonstruoja, kad bet kada gali tapti komandos vedliu.

„Mums prabanga turėti tokį žaidėją kaip JV. Jis tikras profesionalas, niekada nepraleidžia treniruočių ar rungtynių, – sakė W.Greenas. – Jis žmogus, kuris visada pasiruošęs ir žaidžia kietai kiekvienoje situacijoje. Jam gali tiesiog įmesti kamuolį po krepšiu ir jis pasielgs su juo teisingai. Šiandien jis atliko nuostabų darbą, priėmė teisingus sprendimus ir pademonstravo savo gebėjimą pataikyti iš toli.“

Po nuostabaus pasirodymo J.Valančiūno rodikliai šį sezoną pakilo iki 13,7 taško, 9,3 atkovoto kamuolio ir 1,8 rezultatyvaus perdavimo per mačą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas