Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 07

Po titaniškos lietuvių akistatos ir D.Sabonio rekordo – kraujo kvapas Sakramente

Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas devintą kartą surėmė ragus ant NBA parketo, o po fantastiškai rungtyniavusių lietuvių akistatos šypsojosi „Sacramento Kings“ atstovaujantis Domas – jis ne tik pakartojo klubo rekordą, bet ir kartu su komanda jau dairosi į seniai neregėtas aukštumas turnyrinėje lentelėje.
Domantas Sabonis prieš Joną Valančiūną
Domantas Sabonis prieš Joną Valančiūną / „Scanpix“/AP nuotr.

Plačiomis šypsenomis D.Sabonis ir J.Valančiūnas žengė šokti dėl ginčo kamuolio „Golden 1 Center“ arenos centre.

Lietuvių akistata buvo pakibusi ant plauko, nes „Pelicans“ centras iš Utenos dėl blauzdos traumos praleido du iš eilės susitikimus ir iki pat apšilimo prieš rungtynes nežinojo, ar stos į akistatą su geru bičiuliu iš Lietuvos rinktinės, tačiau galiausiai Naujojo Orleano ekipa paskelbė, kad 30-metis J.Valančiūnas galės rungtyniauti po savaitės pertraukos.

Anot „Kings“ rungtynių komentatorės Katye Christensen, lietuviai rungtynių išvakarėse vakarieniavo kartu Kalifornijos sostinėje, o nuo pat pirmųjų mačo minučių du Lietuvos bokštai buvo esminės figūros savose komandose.

„Kings“ vertėsi be pakinklinės sausgyslės skausmus pajutusio įžaidėjo De'Aarono Foxo, o „Pelicans“ trečią mėnesį rungtyniauja be tos pačios kūno dalies traumą besigydančio Ziono Williamsono. Jų netektis teko kompensuoti D.Saboniui ir J.Valančiūnui.

Beveik visą laiką aikštėje kartu prabuvę lietuviai rungtynes užbaigė su identišku taškų skaičiumi – 19, J.Valančiūnas rinko dvigubą dublį su 12 atkovotų kamuolių, o D.Sabonis pasižymėjo trigubu dubliu.

Keturi pastarojo rezultatyvūs perdavimai buvo labai svarbūs trečiajame kėlinyje, kurio metu „Kings“ nuskuodė į priekį – jei įpusėjus susitikimui rezultatas dar buvo lygus 59:59, tai po trijų ketvirčių „karaliai“ jau užtikrintai pirmavo 97:79 ir atgal nebesižvalgė.

VIDEO: Rungtynių santrauka

Dar likus 7 minutėms iki rungtynių pabaigos trigubą dublį pasiekęs Domas rungtynes užbaigė su 19 taškų (7/12 dvit., 1/1 trit., 2/3 baud.), 11 sugriebtų kamuolių ir 11 rezultatyvių perdavimų per 34 minutes.

Tai – jau aštuntas D.Sabonio trigubas dublis šį sezoną, o su juo lietuvis pakartojo daugiau nei pusę amžiaus skaičiuojantį „Kings“ rekordą.

Iki tol tik Maurice'as Stokesas (1957–1958 m. sezone) ir Oscaras Robertsonas (1967–1968 m. sezone) buvo vieno sezono metu surinkę tiek daug trigubų dublių, bet jie tą padarė dar tada, kai atstovavo ne „Sacramento Kings“, o „Cincinnati Royals“ komandai, kurios vietą NBA lygoje ir perėmė dabartinė D.Sabonio komanda.

„Nuolat kalbu apie tai, kad Domas ir Foxas turi būti geriausių NBA sezono žaidėjų penketuose. Domas surinko aštuntą trigubą dublį šiame sezone ir pakartojo klubo rekordą. Kalbame apie krepšinio šlovės muziejaus žaidėjus Maurice'ą Stokesą ir Oscarą Robertsoną, o jis dabar stojo šalia jų. Tai daug reiškia, ypač kai šiandien neturėjome Foxo“, – po rungtynių savo auklėtinį gyrė „Kings“ treneris Mike'as Brownas.

Maža to, „Kings“ lyderis priartėjo ir prie dar vieno rekordo.

Pasiekęs jau 52-ą dvigubą dublį šiame sezone ir dar labiau sutvirtinęs asmeninį rekordą (anksčiau lietuvio rekordas buvo 50 dvigubų dublių per sezoną), jis jau taikosi į beveik dešimtmetį DeMarcusui Cousinsui priklausantį pasiekimą.

Ilgametis „Kings“ centras 2013–2014 m. sezone surinko 53 dvigubus dublius, bet dabar D.Sabonis yra nusiteikęs ne tik pasiekti jo rekordą, bet ir jį gerokai pagerinti – lietuviui iki amerikiečio trūksta vos vieno dvigubo dublio, o iki sezono pabaigos jam dar liko 18 rungtynių.

Toks galingas Domo žaidimas leido „Kings“ iškovoti šeštą pergalę per septintąsias rungtynes po „All-Star“ pertraukos, o vieną geriausių formų NBA lygoje demonstruojanti komanda taikosi į labai seniai Sakramente nematytas aukštumas.

Su 38 pergalėmis ir 26 pralaimėjimais „Kings“ yra trečioje Vakarų konferencijos vietoje, bet vos žingsneliu atsilieka nuo problemų pastaruoju metu kamuojamų „Memphis Grizzlies“, kurie irgi turi 38 laimėjimus, bet yra sužaidę vieneriomis rungtynėmis mažiau ir turi 25 nesėkmes.

Kraujo kvapą pajutęs ir į pirmaujančias Vakarų pozicijas nusitaikęs Sakramento klubas jau kitose rungtynėse gali pasiekti ir geriausią rezultatą per 17 metų – nuo 2006-ųjų „Kings“ rekordas buvo 39 pergalės, iškovotos 2018–2019 m. sezone.

„Tai labai svarbu, bet dar nesame tuo patenkinti. Turime eiti ir žaisti, nesvarbu, kurioje vietoje esame – trečioje, penktoje ar šeštoje. Turime eiti ir laimėti rungtynes, o tada nereikės žvalgytis ir į turnyrinę lentelę“, – po rungtynių su „Pelicans“ kalbėjo „Kings“ aukštaūgis Trey Lylesas.

Naujajame Orleane – niūrios nuotaikos

Visai kitokiomis nuotaikomis gyvena Naujasis Orleanas.

Traumų kamuojami „Pelicans“ iš pastarųjų šešerių rungtynių pralaimėjo penkis sykius, o nuo Z.Williamsono traumos nugalėjo vos 7 rungtynėse iš 27.

Dar prieš kelis mėnesius netgi pirmoje Vakarų konferencijos vietoje buvęs Luizianos valstijos klubas dabar nusirito net už įkrintamųjų ribos – „Pelicans“ yra tik dvylikti. Tiesa, jie pateko į didelį kamštį turnyrinėje lentelėje, kur net keturi klubai turi po 31 pergalę ir 34 pralaimėjimus bei dalinasi 9–12 vietas.

Nors niekas „pelikanams“ dar neprarasta ir sėkminga sezono pabaiga gali garantuoti šiai komandai vietą ne tik įkrintamosiose, bet ir atkrintamosiose varžybose, tačiau pastarųjų mėnesių tendencijos ir komandos forma neramina.

„Pelicans“ jau 128 dienas negali laimėti rungtynių svečiuose prieš teigiamą pergalių ir pralaimėjimų balansą turinčias komandas – per šį laikotarpį jie pralaimėjo jau 15 sykių tokiose situacijose.

Maža to, Naujojo Orleano ekipa nėra laimėjusi dvejų rungtynių iš eilės svečiose aikštėse nuo pačių pirmųjų sezono susitikimų.

„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis prieš Joną Valančiūną
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis prieš Joną Valančiūną

„Pradėjome gerai, dalinomės kamuoliu, stabdėme juos gynyboje, bet trečiajame kėlinyje sustojome, o jie parodė, kad yra viena geriausių komandų trečiuosiuose kėliniuose“, – po rungtynių su „Kings“ kalbėjo „Pelicans“ vyr. treneris Willie Greenas, pabrėžęs, jog jo komandai trūko kantrybės gliaudant „Kings“ aikštės gynybą po ilgosios pertraukos.

Gilioje duobėje atsidūrę „pelikanai“ mėgins iš jos lipti artimiausiu metu, kai jų lauks akistatos su aplink turnyrinėje lentelėje esančiomis komandomis – 13 vietoje žengiančia „Oklahoma City Thunder“ bei tokius pat pergalių ir pralaimėjimų balansus turinčiomis „Portland Trail Blazers“ ir „Los Angeles Lakers“.

Šie trys susitikimai gali būti kertiniai J.Valančiūno komandos sezone.

„Pelikanai nebegali sau leisti pralaimėti dėl kovingumo stygiaus. Pastaraisiais mėnesiais jie renka gerokai daugiau pralaimėjimų nei pergalių, o jei ši tendencija tęsis, apie įkrintamųjų turnyrą galime pamiršti“, – po dar vienos nesėkmės konstatavo žurnalistas Olehas Koselis iš „The Bird Writes“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas