Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 08 05

„Raptors“ dilema – ką daryti su Jonu Valančiūnu?

Jonas Valančiūnas šią vasarą norėtų sudaryti ilgalaikę sutartį su „Toronto Raptors“ komanda, tačiau pinigus kruopščiai skaičiuojantis klubo direktorius Masai'us Ujiri neskuba. Būtų logiška, jei kanadiečiai jau dabar pasirašytų naują kontraktą, kadangi kitą vasarą dėl išsipūsiančios NBA „algų kepurės“ Toronto ekipai grėstų permokėti už J.Valančiūną. Tačiau jei nauja sutartis bus pasirašyta dabar, „Raptors“ gerokai suverš savo galimybes kitą vasarą dar labiau sustiprinti komandą. Kaip elgtis?
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Grantland“ analizuoja „Raptors“ pasirinkimo būdus.

Pagrindinis dalykas toks – jei „Raptors“ iki spalio 31-osios su J.Valančiūnu pasirašys naują ilgalaikę sutartį, Toronto klubas išvengs permokos už vidurio puolėją kitą vasarą, nes „algų kepurė“ 2016-2017 metų sezoną gerokai išsipūs, o atitinkamai augs ir žaidėjų atlyginimai.

Bet pratęsę sutartį jau šiemet, „Raptors“, pagal NBA komandų atlyginimų taisykles, suriš sau rankas kitai vasarai.

Pasirašę su J.Valančiūnu sutartį kitą vasarą, „Raptors“ išsaugotų maždaug papildomus 10 milijonų JAV dolerių, kuriuos galėtų panaudoti tokių būsimų laisvųjų agentų kaip Kevinas Durantas, Dwightas Howardas, Alas Horfordas, Mike'as Conley, Joakimas Noah ar Joe Johnsonas priviliojimui.

Jono Valančiūno statistika
Sezonas Skaičiai
2012-2013 m. 24 min., 8,9 tšk. (55,7 proc. dvit.), 6 atk. kam., 1,3 blk.
2013-2014 m. 28,2 min., 11,3 tšk. (53,1 proc. dvit.), 8,8 atk. kam., 0,9 blk.
2014-2015 m. 26,2 min., 12 tšk. (57,2 proc. dvit.), 8,7 atk. kam., 1,2 blk.

Šiuos pinigus bus galima panaudoti ir naujai sutarčiai su D.DeRozanui.  Kad ir kokį sprendimą priimtų „Raptors“ vadovai, naujas kontraktas su J.Valančiūnu kitą vasarą būtų brangesnis, bet atrištų komandos rankas.

„Grantland“ neabejoja, kad J.Valančiūnas sieks maksimalios sutarties, pagal kurią lietuvis šią vasarą galėtų tikėtis pasirašyti viso 65-70 mln. JAV dolerių kontraktą. „Grantland“ skaičiavimais, kitą vasarą potencialus atlyginimas J.Valančiūnui galėtų siekti 80-93 milijonus per ketverius metus.

Trenerio sprendimai numušė vertę

Aukštaūgiai gauna gerus pinigus, o šis aukštas vyrukas krepšį atakuoja 51 proc. taiklumu, yra 23 metų ir sėkmingai stumdosi su geriausiais priekinės linijos žaidėjais pasaulyje.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Dwane'as Casey ir Jonas Valančiūnas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Casey ir Valančiūnas

Kaip rašo „Grantland“, J.Valančiūnas – žvėris po varžovų krepšiu, nuo baudų metimo linijos atakuoja beveik 80 proc. tikslumu ir turėtų pagerinti puolimą „du prieš du“ – tiek metant iš po krepšio, tiek toliau nuo krepšio.

Visi šie J.Valančiūni privalumai įvertinti solidžiu potencialiu atlyginimu.

Be to, J.Valančiūnas nėra iki galo išnaudojamas dėl to, kad „Raptors“ puolimas grindžiamas per gynėjus, o treneris Dwane'as Casey dažnai remiasi taktika žaisti žemu penketu.

Klasikinė taisyklė

Klasikinė NBA klubo direktoriaus taisyklė: jei žaidėjas nori maksimalaus kontrakto, bet nesi tikras, ar jis toks geras, būk kantrus ir leisk žaidėjui tapti apribotu laisvuoju agentu. Kas gali nutikti blogiausia?

Jono Valančiūno atlyginimas NBA
Sezonas Suma
2012-2013 m. 3,37 mln. (neatskaičiavus mokesčių)
2013-2014 m. 3,526 mln.
2014-2015 m. 3,678 mln.
2015-2016 m. 4,66 mln.

Vyrukas gali sužaisti gerai, kita komanda kitą vasarą negailės jam dosnaus pasiūlymo, bet jei jis to vertas, gali pasinaudoti sąlyga – už tokią pat kaip konkurentų pasiūlytą sumą, pratęsti sutartį.

Yra keletas nedidelių rizikos faktorių. Žaidėjas gali išvengti klubo žingsnio pagerinti konkurentų kontraktą ir ryžtis pratęsti sutartį už mažą kvalifikacinį pasiūlymą. Tačiau čia prasideda didžiulė loterija – joks žaidėjas neatsisakė maksimalios sutarties, priimdamas kelis kartus mažesnį kvalifikacinį pasiūlymą.

Varžovai taip pat gali pasiūlyti dvejų metų sutartį su galimybe pratęsti trečiajam – taip, kaip „Dallas Mavericks“ pasielgė su „Houston Rockets“ puolėju Chandleriu Parsonsu. Todėl net jei ir pasinaudosi privilegija ir pateiksi identišką pasiūlymą, pasirašysi dvejais metais trumpesnę sutartį, nei norėtum.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Bet koks sutaupymas gali labai praversti ateityje bandant prisivilioti laisvuosius agentus.

Padėtų net doleriu už maksimalią sutartį mažesnis kontraktas – tai apsaugotų klubus nuo nekontroliuojamo „algų kepurės“ augimo, nuo kurio tiesiogiai priklauso ir maksimalios sutarties vertės pakilimas.

Maksimalios sutarties vertė nustatoma pagal „algų kepurę“. 2016-2017 metų sezono „algų kepurė“ sieks maždaug 89,5 mln. JAV dolerių. Bet nuo tada sudarytas kontraktas augs priklausomai nuo „algų kepurės“ išsipūtimo.

Greitų J.Valančiūno derybų su „Raptors“ pabaigos vargu ar galima tikėtis. M.Ujiri per kruopščiai skaičiuoja kiekvieną centą, kad Toronto klubas lengva ranka suskubtų pasirašyti naują sutartį su Lietuvos rinktinės lyderiu.

Apžvalgininkai siūlo „Raptors“ neskubėti su nauja sutartimi.

J.Valančiūno kontraktas

Lietuvis net ir pasirašęs naują sutartį kitą sezoną uždirbs numatytus 4,6 mln. JAV dolerių (neatskaičiavus mokesčių). Naujas kontraktas įsigaliotų nuo 2016-2017 m. sezono, nes krepšininkas turi dar metus galiojančią seną sutartį.

Jei „Raptors“ šiemet sutarties su J.Valančiūnu nepratęs, kitą vasarą kontraktą jam galės siūlyti ir visos likusios NBA komandos. 

VIDEO: Gražiausi Jono Valančiūno epizodai

Pirmenybė į J.Valančiūną priklausys „Raptors“. Tai reiškia, kad jei komanda „X“ susitars su "centru" dėl 80 mln. sutarties per keturis sezonus, „Raptors“ turės galimybę per keletą dienų patvirtinti identišką pasiūlymą ir pagal NBA taisykles taip susigrąžinti J.Valančiūną.

Jei nė vienas iš pasiūlymų lietuvio netenkins, J.Valančiūnas liks Toronte pagal kvalifikacinį pasiūlymą, kurio numatyta vertė – 6,2 mln. 2017-2018 m. J.Valančiūnas jau būtų neapribotasis laisvasis agentas ir "Raptors" nebeturėtų į lietuvį pirmumo teisės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas