Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 16

Šalia NBA vasaros lygos titulo likusį K.Maksvytį nustebino Las Vegaso patirtis

Kazys Maksvytis susikrimtęs žingsniavo paskui „Minnesota Timberwolves“ trenerių štabą „Thomas & Mack Center“ arenos koridoriumi. Jo atstovaujama komanda prieš keletą minučių paskutinėmis akimirkomis buvo palikta be NBA vasaros lygos čempionų titulo. Bet netrukus 42-ejų treneris nusišypsojo – jis jau buvo įsijautęs į pasiutusį Las Vegaso rungtynių maratoną, todėl pralaimėjimas finale, net ir ne oficialaus turnyro, paliko kartėlį. Bet pirmoji tokia NBA patirtis trenerį maloniai nustebino.
Gediminas Petraitis ir Kazys Maksvytis
Gediminas Petraitis ir Kazys Maksvytis / 15min nuotr.

Pirmadienį Las Vegase krepšinio aistruoliai į „Thomas & Mack Center“ areną rinkosi pamatyti paskutinio 82-ojo vasaros lygos mačo.

Tribūnos jau buvo ištuštėjusios. Dar iki savaitgalio Las Vegasą paliko didžioji dalis komandų, su visais žaidėjais, vadovais ir skautais, nebeliko agentų ir didžiųjų žiniasklaidos pajėgų.

Prieš rungtynes „Timberwolves“ vadovai šiek tiek papildomai motyvavo komandą didesne premija, tačiau, atrodo, tai nepažadino žaidėjų geram rungtynių startui.

„Memphis Grizzlies“ krepšininkai labai greitai įgijo dviženklį pranašumą, atitrūko 17 taškų skirtumu, o po to šiaip ne taip jį išlaikė.

„Timberwolves“ keliskart turėjo galimybę išsiveržti į priekį, tačiau svarstyklės taip ir liko Memfio ekipos pusėje.

„Pasiruošimas rungtynėms nesikeitė, bet gal pasijuto finalo atmosfera. Tiesa, gana vangiai pradėjome mačą, – 24sek Las Vegase pripažino K.Maksvytis. – Malonu, kad sugebėjome sugrįžti ir viskas sprendėsi pabaigoje. Patekti į finalą yra neblogas rezultatas, bet tikrai norėjosi laimėti.

Kita vertus, sulaukėme klubo administracijos sveikinimų. Visi laimingi, kad pasiekėme neblogą rezultatą ir uždavėme toną pagrindinei komandai kitam sezonui.“

Už triumfą NBA vasaros lygoje nugalėtojams skiriama 25 tūkst. dolerių premija.

Tačiau K.Maksvytis su „Timberwolves“ trenerių štabu pernelyg neliūdėjo. Po finalinės sirenos į krūvelę susirinkę specialistai vėliau apsikabino ir dėkojo vieni kitiems už smagią 11 dienų patirtį.

K.Maksvytis su visa „Timberwolves“ komanda išvyko į paskutinę šventinę vakarienę ilgam žygiui Las Vegaso vasaros lygoje paminėti. Prieš tai lietuvis dar spėjo nusifotografuoti su Gediminu Petraičiu – pirmuoju ir vieninteliu Lietuvos teisėju NBA.

NBA vasaros lyga ilgam įstrigs Permės „Parma“ vyr. trenerio atmintyje. Pats K.Maksvytis nesitikėjo, kad Las Vegase jo lauks tiek daug įdomių iššūkių.

„Su kolega iš Ispanijos buvome nustebę. Galvojome, kad būsime tik pasyvūs darbo stebėtojai, bet buvome įtraukti į veiklą ir buvome lygiaverčiai treneriai“, – 24sek teigė K.Maksvytis, susibičiuliavęs su Rastos „Vecha“ treneriu Pedro Callesu.

Didžiuliame trenerių kolektyve, kuriam vadovavo „Timberwolves“ asistentas Pablo Prigioni, treneriai pasiskirstė darbais.

Kiekvienas treneris turėjo tam tikrą užduotį. Pavyzdžiui, K.Maksvyčiui teko ruošti žaidimo planą dvejoms NBA vasaros lygos rungtynėms – su „Miami Heat“ preliminariame etape ir „Brooklyn Nets“ turnyro pusfinalyje. Abu susitikimus „Timberwolves“ laimėjo.

„Buvom ir pačiam malonu jį ruošti, ir pamatyti, kaip jis ruošiamas. Aišku, negalėjome visiškai savivaliauti ir turėjome įtilpti į tam tikrus rėmus“, – pasakojo K.Maksvytis.

Jis paruošė visą informaciją Europoje puikią karjerą turėjusiam P.Prigioni, kurio žodis buvo galutinis.

„Trenerių susirinkimas vyko diskusijų forma. Visa informacija buvo pateikiama vyr. treneriui, kuris ir spręsdavo, ar žaisime pagal tokį planą, ar jį kaip nors keisime. Bet kadangi tai vasaros lyga, nebuvo labai griežtos kontrolės – laisva forma“, – dalijosi įspūdžiais K.Maksvytis.

Lietuvis taip pat išsamiau nagrinėjo „Golden State Warriors“ komandos žaidimą – turėjo išrinkti geriausius šios ekipos žaidėjus ir pristatyti pastebėjimus trenerių štabui.

„Daug ką pasiimsiu iš šios kelionės, – pripažino patenkintas K.Maksvytis. – Ir iš krepšinio terminologijos, ir iš taktikos. Juk krepšinis keičiasi, o JAV yra krepšinio lopšys, todėl viskas prasideda čia.

Pasisėmiau naudingų dalykų kalbant apie pasiruošimą rungtynėms, darbų pasiskirstymą trenerių kolektyve, buvo naujų pažinčių. Daug gerų dalykų.“

Sykį K.Maksvytis jau stažavosi Amerikoje, kai lankėsi „Houston Rockets“ ir „Dallas Mavericks“ klubų stovyklose. Tačiau šįkart lietuviui įstrigo tai, kad buvo labiau įtrauktas į darbų procesą.

Šią patirtį Permės „Parma“ treneris mielai pakartotų ir kitąmet. Jis bandys pasinaudoti galimybe ir 2020-ųjų vasarą atvykti į NBA vasaros lygą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kazys Maksvytis

Las Vegase specialistas tikėjosi rasti naujų žaidėjų ir Permės klubui, tačiau dėl didžiulio užimtumo krepšininkų paieškoms pernelyg daug laiko nebuvo.

Tiesa, viena akimi jis matė trijų lietuvių – Deivido Sirvydžio, Arnoldo Kulbokos ir Igno Brazdeikio pasirodymą.

„Teko sutikti daug lietuvių, pabendrauti su Sirvydžiu ir Kulboka, – pasakojo K.Maksvytis. – Tiek Sirvydis, tiek Kulboka buvo panašioje situacijoje – per tiek laiko kažką ypatingo padaryti sunku. Gal Kulboka gavo daugiau žaidimo laiko, bet vis tiek jam nebuvo lengva.

Nedaug teko matyti Igną Brazdeikį, bet Brazdeikis suspindėjo visomis prasmėmis.“

Ankstyvą trečiadienio rytą K.Maksvytis sės į lėktuvą ir grįš į Lietuvą. Specialisto laukia ilga kelionė namo ir mėnuo gero poilsio prieš naujausią išbandymą Rusijoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kazys Maksvytis – apie įdomią NBA galimybę ir uždavinius Las Vegase

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas