Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 23

Šaro kova dėl paskutinio NBA posto: kaip Memfyje vertina jo šansus?

Jeigu likusiems 29 NBA komandų savininkams nesusapnuos pranašystės, stipriausioje krepšinio lygoje liko tik vienas laisvas vyr. trenerio postas. Į jį pretenduoja ir Kauno „Žalgirio“ specialistas Šarūnas Jasikevičius. Kovoje dėl Lietuvoje net nesapnuoto NBA trenerio darbo Šaras turi penkis konkurentus. „Daily Memphian“ žurnalistas Chrisas Herringtonas dėl lietuvio galimybių įsidarbinti „Grizzlies“ iškėlė kelis klausimus.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šaro konkurentai

Pastarosiomis dienomis į „Grizzlies“ kandidatų sąrašą pateko dvi naujos pavardės. Įdomu, kad tik vienas iš šešių specialistų turi NBA vyr. trenerio darbo patirties.

Tai Igoris Kokoškovas, pastarąjį sezoną debiutavęs „Phoenix Suns“ klube, bet atleistas dėl prastų komandos rezultatų. Su 19 pergalių ir 63 pralaimėjimais serbo vadovaujama Finikso ekipa pralenkė tik „New York Knicks“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Igoris Kokoškovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Igoris Kokoškovas

Tarp kandidatų neseniai pateko Adrianas Griffinas ir Nate'as Tibbettsas.

Pirmasis pastaruoju metu dirbo „Toronto Raptors“ trenerių štabe. 44-erių A.Griffinas, buvęs NBA žaidėjas, asistentu dirba jau nuo 2008-ųjų: talkino „Milwaukee Bucks“, „Chicago Bulls“, „Orlando Magic“ ir „Oklahoma City Thunder“ organizacijose.

nuotr. stopkadras /Adrianas Griffinas
nuotr. stopkadras /Adrianas Griffinas

N.Tibbettsas NBA asistentu pradėjo dirbti 2011-aisiais, „Cleveland Cavaliers“ klube. Prieš tai jis dvejus metus treniravo NBA G lygos komandas. Nuo 2013-ųjų N.Tibbettsas dirbo „Portland Trail Blazers“ trenerių štabe.

40-metis Jarronas Collinsas baigęs krepšininko karjerą nuo 2014-ųjų dirbo „Golden State Warriors“ trenerių štabe.

„Scanpix“/AP nuotr./Jarronas Collinsas
„Scanpix“/AP nuotr./Jarronas Collinsas

„Utah Jazz“ asistentas Alexas Jensenas Solt Leik Sityje darbuojasi nuo 2013-ųjų. Iki tol jis dvejus metus vadovavo NBA G lygos komandai, ketverius dirbo NCAA ekipos asistentu. Šiuo metu jis talkina ir Vokietijos vyrų krepšinio rinktinės trenerių štabui.

„Grizzlies“ terminas

Memfio klubas neforsuoja atleisto trenerio JB Bickerstaffo įpėdinio paieškų. Remiantis ESPN informacija, „Grizzlies“ gali nepasamdyti naujo trenerio iki pat liepos mėnesio, kai prasidės NBA laisvųjų agentų turgus.

Anksčiau buvo manoma, kad sprendimas bus priimtas po NBA naujokų biržos loterijos. Tačiau „Grizzlies“ gavus antrąjį šaukimą, per 10 dienų Memfio klubas dar nerado tinkamo kandidato.

Pats „Grizzlies“ klubas informavo, kad trenerio paieškoms nėra jokio termino.

Klaustukai dėl Šaro

„Grizzlies“ kandidatų sąrašas sufleruoja aiškią klubo vadovų kryptį – Memfis ieško NBA dar neįsitvirtinusio jauno specialisto, kuris galėtų augti su visa atjaunėsiančia komanda.

Tą kol kas rodo ne tik kandidatų patirties bagažas, bet ir jų amžius. 43-ejų Šarūnas Jasikevičius yra vienas vyresnių pretendentų užimti „Grizzlies“ vyr. trenerio pareigas. Jauniausiajam J.Collinsui – 40-imt, N.Tibbettsui ir A.Jensenui – 42-eji, A.Girffinui – 44-eri, I.Kokoškovui – 47-eri.

„Daily Memphian“ peržvelgę kandidatų CV svarsto, kad galbūt klubas ieško naujų idėjų, mat keturi iš šešių kandidatų jau turi vyr. trenerio darbo patirties už NBA ribų.

Pavyzdžiui, A.Jensenas ir N.Tibbettsas vertinami kaip sėkmingai G lygoje dirbę specialistai. Galbūt „Grizzlies“ paliko įspūdį kitų sėkmingai NBA įsitvirtinusių trenerių praeitis, tokių kaip Davido Joergerio, Nicko Nurse'o arba Quino Snyderio?

„Daily Memphian“ išskyrė Šarūno Jasikevičiaus darbo Europoje patirtį. Memfio žurnalistas priminė apie Mike'o D'Antoni karjeros NBA priešistorę būtent Senajame žemyne.

„Scanpix“ nuotr./Mike'as D'Antoni
„Scanpix“ nuotr./Mike'as D'Antoni

Memfio žiniasklaidos vertinimu, visi kandidatai užsitarnavo juodadarbių reputaciją.

Nors NBA paplitęs stereotipas, kad buvę NBA žaidėjai nedirba tiek, kiek į trenerių štabus patekę asistentai ar skautai, kaip kad I.Kokoškovas, A.Jensenas ir N.Tibbettsas, J.Collinso ir A.Griffino istorija kitokia. J.Collinsas ir A.Griffinas visą savo karjerą garsėjo kaip labai profesionalaus požiūrio, pavyzdinės darbo etikos ir aukšto krepšinio intelekto žaidėjai.

Galima prognozuoti, kokia svarbi „Grizzlies“ klube bus komunikacija tarp trenerio ir žaidėjų.

Prognozuojama, kad artėjančioje NBA naujokų biržoje „Grizzlies“ antruoju šaukimu pasirinks įžaidėją Ja Morantą ir iškeis ryškiausią komandos žvaigždę, kitą atakų organizatorių Mike'ą Conley.

„Daily Memphian“ rašo, kad jaunoje komandoje svarbiausia bus ne komandos potencialo išpildymas 48 minutes per rungtynes ir 82 kartus per sezoną, bet ekipos auginimas ilgalaikėje perspektyvoje.

„Grizzlies“ planuoja ateitį aplink 19-mečius Ja Morantą bei Jarreną Jacksoną.

„Pirmiausia ir svarbiausia, Memfiui reikia kantraus mokytojo, kuris gali padėti tobulėti Moranto bei Jacksono kūnams, įgūdžiams ir įpročiams“, – rašo „Daily Memphian“.

Anot Ch.Herringtono, šių dienų NBA trenerių taktinio meistriškumo reikšmė klubuose yra vis mažesnė, todėl dar labiau vertinama komunikacija tiek aikštėje, tiek už jos ribų, pradedant žaidėjais, baigiant savininkais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ja Morantas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ja Morantas

Memfio žiniasklaida rašo, kad būtent N.Tibbettsas ir A.Jensenas garsėja kaip su žaidėjais puikiai sutariantys ir juos gerai auginantys specialistai.

Pavyzdžiui, N.Tibbettsas artimai sutarė su garsiuoju „Trail Blazers“ gynėjų tandemu Damianu Lillardu bei CJ McCollumu. A.Jensenas giriamas už indėlį į „Jazz“ žvaigždės Rudy Gobert'o progresą, kuris iš mįslingo 27-ojo šaukimo tapo geriausiai besiginančiu NBA krepšininku.

A.Griffinas dirbdamas Čikagoje prisidėjo prie Jimmy Butlerio virsmo į NBA superžvaigždę. Tikimasi, kad J.Collinsas, kaip buvęs aukštaūgis, padėtų tobulėti „Grizzlies“ krašto puolėjui J.Jacksonui.

„Didžiausias klaustukas šiame fronte kyla dėl Jasikevičiaus, – rašo „Daily Memphian“. – Ar po darbo mažoje Europos komandoje, kurioje svarbios kiekvienos rungtynės, jis galėtų prisitaikyti prie ilgo NBA persitvarkymo projekto?

Ir ar jo treniravimo stilius, kaip kad apibūdino jį vienas Lietuvos krepšinio sirgalius, „šaukiantis beprotis“, būtų produktyvus auginant NBA talentus?“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Daily Memphian“ taip pat rašo, kad Š.Jasikevičius kiek primena buvusį strategą Dave'ą Fizdale'ą. Esą kaip ir dabartinis „New York Knicks“ strategas, Šaras be užuolankų sako tai, ką galvoja.

„Tai gerai spaudos konferencijoje, bet vėlgi, kaip tai suveiks rūbinėje ir treniruotėse? Kaip tai veiks kalbant su vadovybe?“ – klausė Ch.Herringtonas.

„Daily Memphian“ rašo, kad naujam treneriui Memfyje reikės įdiegti naują kultūrą. Jeigu po Marco Gasolio bus iškeistas ir kitas „Grizzlies“ senbuvis Mike'as Conley, klubas pradės visiškai naują erą.

Ar ji prasidės su Šarūnu Jasikevičiumi, mes jau greitai sužinosime.

Memfio publikai, be abejo, žalgirietis yra svetimas ir kiek neįprastas kandidatas. Bet galutinį žodį tars ne žurnalistai ir sirgaliai, o „Grizzlies“ vadovai, Lietuvoje jau susitikę su Š.Jasikevičiumi.

VIDEO: „Ginčas“: ar verta Š.Jasikevičiui palikti „Žalgirį“ ir vykti į NBA?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas