Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 01

Saugus J.Valančiūno sprendimas: ar 45 milijonai buvo lubos?

Jonas Valančiūnas priėmė 45 milijonų JAV dolerių vertės sprendimą ir trejiems metams įsipareigojo „Memphis Grizzlies“ komandai. Ar fantastiškai 2018-2019 m. sezoną dvigubo dublio statistika užbaigęs 27-erių lietuvis galėjo tikėtis didesnio algalapio?
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“/AP nuotr.

J.Valančiūno sprendimo logika aiški.

Vidurio puolėjas atsisakė 17,6 mln. JAV dolerių vertės kontrakto 2019-2020 m. sezonui, kuris buvo numatytas dar 2015 metų susitarime su „Toronto Raptors“, kad galėtų pasirašyti naują ilgalaikę sutartį.

Daugelis nustebo, kai J.Valančiūnas priėmė tokį sprendimą, bet tai tik signalizavo, jog JV jau yra sutaręs dėl naujo sandorio.

24sek šaltiniai tą tik patvirtino – J.Valančiūnas dar žvejodamas prie Norvegijos krantų žinojo, kokios trukmės ir vertės bus jo naujas kontraktas.

juruvilkas.lt archyvo nuotr./Jonas Valančiūnas žvejojo prie Norvegijos krantų.
juruvilkas.lt archyvo nuotr./Jonas Valančiūnas žvejojo prie Norvegijos krantų.

Prieš pat laisvųjų agentų turgaus atidarymą ESPN žurnalistas Adrianas Wojnarowskis pranešė, jog J.Valančiūnas su „Grizzlies“ susitarė dėl trejų metų 45 mln. dolerių sutarties.

Ar Jonas Valančiūnas galėjo uždirbti dar daugiau?

J.Valančiūnas per paskutinę 19 rungtynių atkarpą rinko vid. 19,9 taško ir 10,7 atkovoto kamuolio, tačiau to buvo per maža, kad lietuvis pakeistų NBA klubų požiūrį į jo potencialą ir atlyginimo lubas.

Žvelgiant į vis krentančią vidurio puolėjų vertę NBA, J.Valančiūnui buvo sunku tikėtis labai pelningo sandorio. Jis galėjo apsidairyti į aplinkui vykstančius sandorius, kur kol kas pelningomis derybomis galėjo pasigirti tik du žinomi centrai.

Pirmąją laisvųjų agentų turgaus dieną naujus kontraktus pasirašė dar penki NBA centrai – Alas Horfordas, Nikola Vučevičius, DeAndre Jordanas, Dwightas Powellas bei Edas Davisas.

A.Horfordas šioje kompanijoje sudarė vertingiausią sutartį – uždirbs 109 mln. JAV dolerių per ketverius metus, t.y. vidutiniškai 27,3 mln. per sezoną.

Juodkalnietis Nikola Vučevičius taip pat gavo solidų čekį. 28 metų 213 cm ūgio centras sudarė ketverių metų 100 mln. JAV dolerių vertės sutartį su „Orlando Magic“. Tai reiškia, kad per metus N.Vučevičius uždirbs vidutiniškai apie 25 mln. dolerių.

Žaidėjas Sutartis 2018-2019 m. statistika
Alas Horfordas 109 mln., 4 metai („76ers“) 13,6 tšk., 6,7 kam. („Celtics“)
Nikola Vučevičius 100 mln., 4 metai („Orlando Magic“) 20,8 tšk., 12 kam. („Magic“)
Jonas Valančiūnas 45 mln., 3 metai („Grizzlies“) 19,9 tšk., 10,7 kam. („Grizzlies“)
DeAndre Jordanas 40 mln., 4 metai („Nets“) 11 tšk., 13,1 kam. („Mavericks“)
Dwightas Powellas 33 mln., 3 metai („Mavericks“) 10,6 tšk., 5,3 kam. („Mavericks“)
Edas Davisas 10 mln., 2 metai („Trail Blazers“) 5,8 tšk., 8,6 kam. („Nets“)

Tačiau kitų vidurio puolėjų uždarbis buvo gerokai menkesnis.

Pavyzdžiui, 23 milijonus per praėjusį sezoną uždirbęs DeAndre Jordanas su „Brooklyn Nets“ sudarė ketverių metų 40 mln. dolerių kontraktą, t.y. apie 10 mln. per metus.

Dwighto Powello uždarbis Dalase sieks vid. 11 mln. per sezoną, o susitarimas pasiektas trejiems metams.

Taigi, NBA klubai nebuvo linkę išlaidauti vidurio puolėjams. Nebent tai buvo aukščiausio kalibro aukštaūgiai, arba įrodę savo gebėjimą tapti pozityvia laiminčios organizacijos dalimi kaip A.Horfordas, arba pasiekę karjeros piką kaip N.Vučevičius.

„Scanpix“/AP nuotr./Alas Horfordas
„Scanpix“/AP nuotr./Alas Horfordas

Palyginimui, 33-ejų A.Horfordas yra penkiskart NBA Visų žvaigždžių rungtynių dalyvis, dar pernai išrinktas į antrą simbolinį geriausiai besiginančių žaidėjų penketą. Prieš tapdamas laisvuoju agentu, aukštaūgis atsisakė 30 mln. JAV dolerių metinio atlyginimo iš „Boston Celtics“.

N.Vučevičių ir A.Horfordą sieja du komponentai, kuriais jiedu pranoksta J.Valančiūną. Tai gebėjimas gintis prieš žemesnius varžovų penketus ir galimybė išplėsti aikštę tolimais metimais. Nors ir J.Valančiūnas pasižymėjo NBA kaip taikliarankis trijų taškų zonoje – per pusantrų metų įleido 35,7 proc. tritaškių, iš toli jis atakuoja tik po kartą per mačą, kai N.Vučevičius ir A.Horfordas tą daro bent tris kartus per susitikimą.

J.Valančiūnas Memfyje irgi parodė, kad gali žaisti lemiamas minutes, bet N.Vučevičius ir A.Horfordas jau tą darė keletą pastarųjų sezonų, todėl užsitarnavo gerokai pelningesnį čekį.

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Nikola Vučevičius rungtynėse, kuriose „Memphis Grizzlies“ komanda pranoko „Orlando Magic“.
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Nikola Vučevičius rungtynėse, kuriose „Memphis Grizzlies“ komanda pranoko „Orlando Magic“.

Bet J.Valančiūno stovykla turėjo labai gerai žinoti visas rizikas.

Kitaip ji nebūtų puolusi dar likus kelioms savaitėms iki NBA laisvųjų agentų turgaus atidarymo sukirsti rankomis su „Grizzlies“.

Net jeigu būtų reali galimybė tikėtis solidesnio atlygio, J.Valančiūnas gal ir būtų išmėginęs savo jėgas liepos karštinėje.

Ankstyvas apsisprendimas rodė ir aiškią J.Valančiūno intenciją. Iš Utenos kilusiam krepšinio deimantui labai gerai pažįstama patarlė „geriau žvirblis rankoje, nei briedis girioje“. O tas žvirblis tikrai mielas – trys metai solidaus kontrakto, kuris beveik nenusileido 2015 m. pasirašytam karjeros kontraktui – 64 milijonams per ketverius metus Toronte.

Su nauju kontraktu J.Valančiūnas nukrito į 21 vietą kitą sezoną daugiausiai uždirbsiančių NBA centrų sąraše. Tiesa, tik todėl, kad „Spotrac“ skaičiavimais, pirmą sezoną turėtų uždirbti apie 13,9 mln. JAV dolerių.

Spotrac skaičiavimai
Sezonas Amžius Numatoma alga
2018-2019 m. 27 m. 13,8 mln.
2020-2021 m. 28 m. 15 mln.
2021-2022 m. 29 m. 16,1 mln.

Už kai kurias aukščiau šiame sąraše esančias pavardes J.Valančiūnas demonstruoja tikrai produktyvesnį krepšinį. Bet praeityje išsipūtusios NBA algų kepurės padariniai, nelogiški NBA komandų sprendimai ir besikeičianti rinka patupdė JV į trečiąjį dešimtuką.

7 iš 9 aukščiau J.Valančiūno metinio atlyginimo esančių centrų savo kontraktus pasirašės vėliausiai 2017-ųjų vasarą, kai NBA klubai dar taškėsi pinigais ir dalijo neadekvačius kontraktus, kaip, pavyzdžiui, 64 mln. Per ketverius metus Timofejui Mozgovui (85 rungtynės NBA, 6,3 tšk.) ar Bismackui Biyombo (4,4 tšk., 4,6 kam. 2018-2019 m. sezoną).

Spotrac informacija
1 Kevin Love

Kevin Love

28,9 mln.
2 Joel Embiid

Joel Embiid

27,5 mln.
3 Nikola Jokic

Nikola Jokic

27,4 mln.
4 Karl-Anthony Towns

Karl-Anthony Towns

27,3 mln.
5 Hassan Whiteside

Hassan Whiteside

27,1 mln.
Andre Drummond

Andre Drummond

27,1 mln.
7 Steven Adams

Steven Adams

25,8 mln.
8 Marc Gasol

Marc Gasol

25,6 mln.
9 Rudy Gobert

Rudy Gobert

25 mln.
10 Al Horford

Al Horford

22,6 mln.
11 Nikola Vucevic

Nikola Vucevic

22,3 mln.
12 Tristan Thompson

Tristan Thompson

18,5 mln.
13 Myles Turner

Myles Turner

18 mln.
14 Bismack Biyombo

Bismack Biyombo

17 mln.
15 Timofey Mozgov

Timofey Mozgov

16,7 mln.
16 Gorgui Dieng

Gorgui Dieng

16,2 mln.
17 Ian Mahinmi

Ian Mahinmi

15,5 mln.
18 Clint Capela

Clint Capela

14,9 mln.
19 Cody Zeller

Cody Zeller

14,5 mln.
20 Mason Plumlee

Mason Plumlee

14 mln.
21 Jonas Valanciunas

Jonas Valanciunas

13,9 mln.

Verta atkreipti dėmesį į dvi pavardes, kurios sąraše įrašytos 13 ir 18 vietoje.

Moderniam krepšiniui puikiai tinkantys jauni, mobilūs, atletiški ir gerai besiginantys centrai – Mylesas Turneris bei Clintas Capela, 2018-aisiais sudarė atitinkamai 4 metų 80 mln. ir 5 metų 90 mln. JAV dolerių kontraktus.

2019-2020 m. sezoną metinis M.Turnerio atlyginimas sieks 18, C.Capelos – 14,9 mln. JAV dolerių.

Tai rėmai, kuriuos gerai įvertinti galėjo ir J.Valančiūno stovykla, braižydama naujo potencialaus sandorio projekcijas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Valančiūnienė ir Jonas Valančiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Valančiūnienė ir Jonas Valančiūnas

Atrodo, JV išsirinko saugų tarpinį variantą, kuris garantuos finansinę ramybę trejiems metams į priekį.

Kai perkops 30-imt, būtent pasibaigus šiam 45 mln. kontraktui, J.Valančiūnas turės visas galimybes žvalgytis nebe tik finansinių garantijų, bet ir geresnių įrankių kautis dėl NBA čempionų žiedų.

Bus įdomu pamatyti, kokį laikmetį NBA centrai išgyvens 2022-aisiais. Bet dabar Jonas gali ramiai planuotis žvejybą bent dviem vasaroms į priekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento