Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 11

Šią dieną prieš 20 metų: legendinės Michaelo Jordano „gripo rungtynės“

Kad ir kiek kartų matėte epizodą, kai visiškai bejėgį Michaelą Jordaną po rungtynių laiko Scottie Pippenas, jis niekada neatsibosta. Ši akimirka simbolizuoja lygiai prieš 20 metų įvykusį NBA superfinalo mūšį tarp „Chicago Bulls“ ir „Utah Jazz“, kuriame kovodamas, kaip teigiama, geriausias visų laikų krepšininkas sirgo gripu, tačiau padėjo savo klubui iškovoti pergalę.
Michaelas Jordanas
Michaelas Jordanas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Svarbiausia istorija šiandien yra tai, kad M.Jordanas nėra pačios geriausios fizinės būklės, – tuomet kalbėjo rungtynes pradėjęs krepšinio komentatorius Marvas Albertas. – MJ į areną atvyko prieš keletą valandų, tačiau panašu, jog jis serga gripu.“

Tuo metu NBA superfinalo serijos rezultatas buvo lygus 2-2, o legendinis „Bulls“ krepšininkas net negalvojo jų praleisti. Tačiau aikštėje jau nuo pat rungtynių pradžios M.Jordanas atrodė silpnas ir bejėgis, o „Jazz“ po pirmojo kėlinuko įgijo 16 taškų pranašumą.

Tačiau tada MJ pradėjo demonstruoti daugeliui pažįstamą žaidimą ir vien per antrąjį ketvirtį sumetė net 17 taškų. Sustabdžius žaidimą legendinis gynėjas vos gaudė kvapą, o atsisėdęs ant suolo stengėsi gerti kuo daugiau skysčių bei laikė ledo kompresus ant savo galvos.

Nors M.Jordanas ir jautėsi blogai, tačiau tai jam nesutrukdė nugalėti „Jazz“ 90:88 ir baigti rungtynių pelnius 38 taškus, atkovojus 7 kamuolius, atlikti 5 rezultatyvius perdavimus, perimti 3 kamuolius bei atlikti 1 bloko.

Nereikia pamiršti ir labai svarbaus gynėjo tritaškio paskutinę minutę, kuris leido „Bulls“ išsiveržti į priekį, o „Jazz“ daugiau rezultato nepersvėrė.

VIDEO: Michaelo Jordano pasirodymas „gripo rungtynėse“

„Tai buvo rungtynės, kuriose vos neapalpau, – po mačo teigė MJ. – Ant parketo užlipau praradęs daugybę skysčių, o visos mano pastangos buvo skirtos tam, kad laimėtume šį susitikimą. Negalėjau kvėpuoti ir beveik neturėjau energijos. Jie davė man energinio gėrimo, tačiau aš jau galvojau apie lašinę.“

Penktosios 1997-ųjų NBA superfinalo rungtynės yra vienos geriausių bei garsiausių M.Jordano karjeroje, tačiau neretai į jas žvelgiama skeptiškai. Kai kurie žmonės abejoja, kad viduryje birželio mėnesio jis Jutoje pasigavo gripą, o tai yra visiška tiesa.

Nuo šio mačo praėjus 15 metų buvęs M.Jordano asmeninis treneris Timas Groveris atskleidė, jog krepšininkas apsinuodijo maistu.

„Užsisakėme picą, o ją mums į kambarį atnešė net penki vyrukai, – prisiminė T.Groveris. – Paėmiau ją ir iš karto turėjau labai blogą nuojautą. Michaelas ją valgė vienintelis, o antrą nakties aš sulaukiau jo skambučio.

Atėjęs į kambarį pamačiau jį susirietusį ant žemės. Iš karto ieškojome specialisto, bet diagnozė buvo aiški. Tai tikrai ne gripas, o apsinuodijimas maistu.“

Dar viena teorija, apie kurią dažnai kalba NBA gerbėjai, yra pagirios. Teigiama, kad M.Jordanas tiesiog per daug šventė naktį prieš rungtynes ir dėl to buvo bejėgis kitos dienos susitikime.

„Jis darydavo viską, kad tik laimėtų dvikovą. Jeigu dėl pergalės reikia apgauti varžovą, tai jis tikrai tai padarys, – prisiminė vietinis Čikagos žurnalistas Samas Smithas. – Kartais aš dažnai susimąstau apie tai, koks iš tikrųjų pavargęs jis buvo tame mače.“

Galų gale nesvarbu, tai buvo „gripo rungtynės“, „maisto apsinuodijimo mačas“ ar „pagirių dvikova“, tačiau tai buvo istorinis pasirodymas bei vienas geriausių M.Jordano karjeroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas