Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 10

Sugrįžimo belaukiant: svarbiausi Donato Motiejūno namų darbai po rekordinių metų

Fantastiškas Donato Motiejūno sezonas vainikuotas nedėkinga nugaros trauma pristabdė didžiulį 25-erių lietuvio progresą NBA. Juodadarbis 213 cm ūgio puolėjas dievina sunkų darbą treniruočių salėje, tačiau pastaruosius šešis mėnesius gyveno taip, kaip leido nugara. D-Mo jau praėjusį sezoną paliko ryškų pėdsaką NBA, bet ko jam dar trūksta iki elitinio žaidėjo statuso?
Donatas Motiejūnas
Donatas Motiejūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ar jis žais, kaip praėjusį sezoną? Ar jis gali tapti elitiniu krepšininku? Ar tai yra žmogus, kuris gali padėti „Rockets“ lyderiams nusikalti čempionų žiedus? Pateikiame nušlifuotus „FanSided“ pasvarstymus.

Puolimas

Prieš 2014–2015 metų sezoną visi tikėjosi, kad D-Mo tiesiog mėtys tritaškius ir naudosis savo ūgio pranašumu, bet tokių nušlifuotų judesių po krepšiu nesitikėjo niekas.

Lietuvis tapo pavojingiausiu „Rockets“ žaidėju po krepšiu. Jis gali po verpstės įmesti puskablį dešine ranka, kitoje atakoje jis gali pagąsdinti varžovą ir pagavęs „ant judesio“ įridenti du taškus. Zonoje po krepšiu D.Motiejūnas krepšį atakavo net 61,5 proc. tikslumu.

Aišku, D.Motiejūno ūgis išlieka pranašumu, bet labiausiai džiugina jo mobilumas. Jis įrodė, kad gali sėkmingai žaisti tiek sunkiojo krašto, tiek „centro“ pozicijose.

Žaisdamas šalia Dwighto Howardo, Donatas naudojasi savo centimetrų pranašumu. Kai rungtyniauja „centru“, D.Motiejūnas yra kokius penkis kartus greitesnis už daugumą masyvesnių NBA vidurio puolėjų.

2 hours, 1134 three point shots taken - 750 made. What's your score? ;) #Pursuit #Rockets 2 valandos. 1134 tritaškiai metimai. 750 pataikymų. Koks jūsų rezultatas? ;)

Posted by Donatas Motiejunas on 2015 m. spalio 8 d.

Gynyba

Gynyba po krepšiu nėra stiprioji Donato pusė, bet savo duomenimis jis bando užkamšyti kuo daugiau trūkumų. Aukštaūgis nenustygstamai stengiasi baudos aikštelėje, puikiai žaidžia gynyboje besikeisdamas dengiamaisiais, greitai reaguoja į užtvaras.

Jis išskirtinai gerai išprovokuoja varžovų pražangas puolime. Lietuviui nėra sunku stabdyti varžovų greitų atakų. Po krepšiu jis išvengia pražangų, o jei blokuoja metimą, tai daro elegantiškai naudodamasis savo ūgiu.

Visos šios savybės verčia gerbti D.Motiejūną ir gynyboje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas ir Joakimas Noah
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas ir Joakimas Noah

Kur tobulėti?

Kai D.Motiejūnas atvyko į NBA, daugelis iš jo tikėjosi, kad prie trijų taškų zonos jis bus toks pat pavojingas kaip Chrisas Boshas ir Ryanas Andersonas. Praėjusį sezoną jis jau padarė pažangą – iš toli atakavo 36,8 proc. tikslumu.

Norėdamas tobulėti D.Motiejūnas turi gerinti pataikymo procentą ir mesti iš toli dar dažniau, nes vis daugiau jam turėtų tekti žaisti su traumas išsigydžiusiu D.Howardu. Tada erdvės baudos aikštelėje bus mažiau.

Be to, D.Motiejūnui reikia įgyti daugiau pasitikėjimo užbaigiant atakas ore. Jis dar retai drįsta sugavęs kamuolį ore iškart nusiųsti jį į krepšį dėjimu. Tokioje situacijoje jis dažniau sugavęs kamuolį apsižiūrės, ar nieko nėra šalia, jei bus – suklaidins, o tik tada mes į krepšį.

Ir, žinoma, D.Motiejūnas turi gerinti kovą dėl atšokusių kamuolių. Iš vidutiniškai 4 gynyboje atkovotų kamuolių, 2,9 sugriebiami tada, kai joks varžovas nesudaro lietuviui kliūčių to padaryti.

Be to, po krepšiu varžovai per D.Motiejūną įmeta 48,9 proc. metimų. Rezultatas nėra prastas, bet iki kolegų dar yra kur pasitempti – jo pagrindinis konkurentas Terrence'as Jonesas praleidžia 45,9 proc. metimų.

Prognozė

Neteisinga, kad nugaros trauma atėmė iš D.Motiejūno galimybę keliauti į NBA Vakarų konferencijos finalą. Vis dar neaišku, kada jis grįš į aikštę ir kaip atrodys daugiau nei po pusmečio be krepšinio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Nors dėl traumos D.Motiejūno pažanga dabar buvo pristabdyta, per anksti pasakyti, kad D-Mo pasiekė savo potencialą.

Nušlifavęs nelygumus savoje aikštės pusėje, D.Motiejūnas gali tapti dar didesne jėga NBA aikštėse.

Kol „Rockets“ vadovai vis svajoja apie trečiąją NBA superžvaigždę komandoje, D.Motiejūnas kantriai, iš lėto gali tapti ta svarbia dalimi, pakelsiančia Hjustono klubo žaidimo kartelę iki superfinalo.

2014-2015 m. pasiekti geriausi D-Mo rezultatai karjeroje:

  • Taškų vidurkis (12 tšk.)
  • Minučių skaičius (vid. 28,7 min.)
  • Atkovotų kamuolių vidurkis (5,9 atk. kam.)
  • Rezultatyvių perdavimų vidurkis (1,8 rez. perd.)
  • Rungtynių starto penkete skaičius (62)
  • Sužaistų rungtynių skaičius (71)
  • Pataikymo procentas (50,4 proc.)
  • Tritaškių pataikymo procentas (36,8 proc.)
  • Indėlio į pergales rodiklis (4,7)

Kiti pasiekimai:

  • D.Motiejūnas buvo antras pagal pataikytus kablius ir puskablius (128) bei pirmas, pagal baudos aikštelėje pataikytus metimus (158)
  • Antras pagal tritaškių pataikymą tarp visų NBA vidurio puolėjų
  • Dešimtas pagal dvitaškių taiklumą (53,6 proc.)
  • Septintas pagal puolime išprovokuotas pražangas (24)

Asmeniniai pasiekimai:

  • Septyni balsai NBA labiausiai patobulėjusio žaidėjo rinkimuose
  • Rezultatyviausios karjeros rungtynės: 26 taškai į „Boston Celtics“ krepšį (2015-ųjų sausio 30 d.)
VIDEO: Donato Motiejūno gražiausių sezono epizodų „Top-10“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas