Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 03

Sukritikavo įspūdingą D.Sabonio kontraktą: „Kings“ permokėjo, galėjo luktelėti“

Domantas Sabonis susitarė dėl įspūdingos naujos sutarties su „Sacramento Kings“. Ją įvertino NBA lygos ekspertai, sukritikavę Kalifornijos sostinės ekipą už tokį sprendimą.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / USA TODAY Sports/„Scanpix“ nuotr.

15min sekmadienio rytą jau rašė, kad „Kings“ klubas sutiko 27-erių lietuviui per artimiausius penkerius metus išmokėti net 217 mln. dolerių.

Sakramento klubas ne tik pasiryžo mokėti D.Saboniui po daugiau negu 40 mln. dolerių nuo 2024 iki 2028 metų, bet ir persiderėjo su juo ateinančio sezono sutartį, kuri dar galiojo iš anksčiau įvykdyto susitarimo tarp D.Sabonio ir buvusios jo ekipos „Indiana Pacers“. Dabar vietoje anksčiau planuotų 19,4 mln. dolerių (su priedais ši suma galėjo išaugti iki 22 mln.), „Kings“ lietuviui mokės daugiau negu 30 mln.

Toks Sakramento komandos ir 211 cm ūgio vidurio puolėjo susitarimas kiek nustebino NBA komandų ėjimus vertinančius ekspertus.

„Kings“ klubas dar prieš NBA naujokų biržą ryžosi iškeisti 24-ąjį šaukimą ir atsarginį aukštaūgį Richauną Holmesą, mainais iš „Dallas Mavericks“ negaudami praktiškai nieko. Tai leido Sakramento ekipai atlaisvinti daugiau nei 30 mln. dolerių laisvos vietos algų kepurėje.

Dalį šios sumos „Kings“ panaudojo įteikdami naują trejų metų 54 mln. dolerių sutartį puolėjui Harrisonui Barnesui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Harrisonas Barnesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Domantas Sabonis ir Harrisonas Barnesas

Manyta, kad likusius pinigus Sakramentas panaudos kontrakto pasirašymui su kažkuriuo laisvuoju agentu, bet daugeliui kiek netikėtai nemaža šios sumos dalis nukeliaus Domantui Saboniui.

Anot pranešimų, susitarę su lietuviu, „Kings“ algų kepurėje laisvų pinigų turi vos maždaug 8 mln. dolerių.

„Sakramentas atvėrė naują teritoriją, išnaudodami vietą algų kepurėje tam, kad permokėtų už savo, o ne kažkieno kito žaidėją. Apibūdinčiau šį 217 mln. dolerių vertės susitarimą kaip draugišką žaidėjui, o ne komandai“, – iš karto po paskelbtų naujienų vertino dabar „The Athletic“ rašantis, o anksčiau „Memphis Grizzlies“ klubo vadovu dirbęs Johnas Hollingeris.

Anot jo, daug klausimų kelia ne tik ateinančio sezono D.Sabonio atlyginimo kilstelėjimas, bet ir suma, kurią „Kings“ jam mokės už likusius ketverius kontrakto metus.

Apibūdinčiau šį 217 mln. dolerių vertės susitarimą kaip draugišką žaidėjui, o ne komandai.

„Sabonis yra vertingas žaidėjas, nusipelnęs visų pagyrų ir vietos simbolinėje „All-NBA“ komandoje praėjusį sezoną, bet tai atrodo kaip perdėta reakcija į 2022-2023 m. D.Sabonio ir „Kings“ sezoną. Kai jam bus nuo 28 iki 31 metų, Sabonis uždirbs daugiau negu po 40 mln. dolerių per sezoną.

Klausimas, ar „Kings“ tikrai turėjo eiti taip toli? Jie ne tik prarado galimybę pasirašyti kontraktą su kitu žaidėju už laisvus 17 mln. dolerių, bet dar ir paleido pirmojo rato šaukimą. Ir viskas tam, kad pasiūlytum Saboniui kontraktą, kurio jis vargiai būtų sulaukęs iš kitų komandų ateinančią vasarą, kai „Kings“ vis dar priklausytų Birdo teisės į lietuvį (galimybė pasiūlyti ilgesnį ir didesnės vertės kontraktą – red. past.)“, – teigė J.Hollingeris.

„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis

Jam pritarė ir kitas „The Athletic“ atstovas Zachas Harperis. Jo manymu, „Kings“ vertėjo palaukti ir neskubėti su kontraktu D.Saboniui.

„Pritariu Johnui Hollingeriui šiuo klausimu. Kiek netikėta, kad jie nusprendė persiderėti ateinančio sezono sutartį ir išnaudoti dalį iš 17 mln. dolerių, kuriuos turėjo algų kepurėje. Neturiu problemų dėl to, kad jie nusprendė pasirūpinti Saboniu, nes jis buvo nuostabus praėjusį sezoną. Bet „Kings“ galėjo nuveikti daugiau būdami tokioje padėtyje ir luktelėti su Saboniu, pratęsdami sutartį su juo vėliau“, – teigė žurnalistas.

Praėjusiame reguliariajame sezone D.Sabonis vidutiniškai rinko po 19,1 taško, 12,3 atkovoto kamuolio ir 7,3 rezultatyvaus perdavimo bei padėjo „Kings“ nutraukti net 16 metų trukusį atkrintamųjų badą – Sakramento klubas užėmė trečiąją vietą Vakarų konferencijoje.

Tiesa, atkrintamosiose patriukšmauti „karaliams“ nepavyko – pirmajame etape jie 3-4 nusileido tuo metu dar čempionų titulą gynusiems „Golden State Warriors“ krepšininkams. Lietuvis serijoje prieš „karius“ rinko po 16,4 taško, 11 atkovotų kamuolių ir 4,7 rezultatyvaus perdavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas