Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 22

Tarp geriausių NBA kviestų, bet neprisišauktų europiečių – ir du Lietuvos bokštai

Daugybė Europoje žibėjusių krepšininkų išgirdo savo pavardes NBA naujokų biržose ir savo talentus perkėlė į stipriausią planetos lygą, tačiau dalis jų nusprendė likti ir tęsti karjeras Senajame žemyne. „Euro Hoops“ pristato 15 geriausių šiame amžiuje NBA kviestų, bet neprisišauktų europiečių, tarp kurių – ir du bokštai iš Lietuvos.

Praeityje – Nikos Galis ir Dejanas Bodiroga, moderniame krepšinyje – Sergio Llullas. Tai žaidėjai, kurie dominavo ir skynė titulus Europoje, bet taip ir nežengė žingsnio į NBA.

NBA naujokų birža yra puiki proga jauniems žaidėjams išpildyti savo svajonę nusileisti į stipriausią planetos lygą, bet dėl vienokių ar kitokių priežasčių kai kurie krepšininkai nusprendžia likti Europoje.

„Euro Hoops“ atrinko 15 geriausių tokių krepšininkų.

Šiame sąraše neatsidūrė Eurolygoje žibantys tokie žaidėjai kaip Nikola Milutinovas ar Vasilije Micičius, kurie į NBA dar gali persikelti ateityje.

Tarp 15 „Euro Hoops“ atrinktų žaidėjų – du lietuviai Robertas Javtokas ir Artūras Gudaitis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas

Fantastiškais duomenimis pasižymėjęs Robertas Javtokas 2001-aisiais metais buvo pasirinktas 55-uoju šaukimu „San Antonio Spurs“ klubo.

Po metų 22-ejų vidurio puolėjas kelyje Vilnius–Trakai su motociklu pateko į siaubingą avariją. Nors medikai sakė pamiršti apie krepšinį, bet R.Javtokas į aikštelę sugrįžo po metų.

„Robertas Javtokas buvo vienas efektyviausių Lietuvos krepšinio aukštaūgių, ypač pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje. Žinoma, geriausias buvo Arvydas Sabonis, bet centras su rykliu ant bicepso buvo susikūręs savo vardą Europoje. Jis su Vilniaus „Rytu“ laimėjo Europos taurę 2005-aisais, o 2007-aisiais su Atėnų „Panathinaikos“ triumfavo Eurolygoje. Su „Valencia“ klubu 2011-aisias ketvirtfinalio serijoje 2–3 krito prieš Madrido „Real“ komandą“, – rašo „Euro Hoops“ žurnalistas Semihas Altinbas.

41-ąjį gimtadienį neseniai paminėjęs dabartinis Kauno „Žalgirio“ sporto direktorius medalių prisirinko ir su Lietuvos rinktine.

2007-aisiais iškovojo Europos čempionato bronzą, o 2013-aisiais ir 2015-aisiais – sidabrą. 2010-aisiais R.Javtokas buvo vienintelės Lietuvos rinktinės, sugebėjusios užlipti ant prizininkų pakylos pasaulio čempionate, kapitonas.

Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis
Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis

27-erių Artūras Gudaitis per karjerą irgi spėjo atstovauti ir Kauno „Žalgiriui“, ir Vilniaus „Rytui“, o 2015-aisiais jį 47-uoju šaukimu pasirinko „Philadelphia 76ers“.

„Nors A.Gudaičiui kelia į NBA užkirto traumos, bet jis toliau rodo gerus rezultatus Europoje. Bent jau tai jis demonstruoja Sankt Peterburgo komandoje, – rašo S.Altinbas. – Jis yra vienintelis šio sąrašo krepšininkas, kurio NBA svajonė vis dar yra gyva. Nors lengva ten patekti nebus.“

„Terminatoriumi“ vadinamas 211 cm ūgio dičkis Eurolygoje fantastiškai žaidė 2018–2019 metų sezone, rikiavęsis trečioje naudingiausių turnyro krepšininkų vietoje, tačiau sezoną anksčiau laiko užbaigė sudėtinga kelio raiščių trauma.

Jei pernai sezonas A.Gudaičiui tapo kaip įsibėgėjimo takas, tai šįmet jis vėl demonstruoja puikų žaidimą.

Startiniu Sankt Peterburgo „Zenit“ vidurio puolėju tapęs lietuvis per 21 minutę pelno po 10 taškų, atkovoja po 4,3 kamuolio bei fiksuoja po 13,6 naudingumo balo.

Kiti 12 šio sąrašo krepšininkų: Franas Vasquezas, Axelis Hervelle, Milošas Vujaničius, Sani Bečirovičius, Sofoklis Schortsanitis, Erazemas Lorbekas, Petteri Koponenas, Georgios Printezis, Ante Tomičius, Sergio Llullas, Bojanas Dubljevičius, Alessandro Gentile ir Adamas Hanga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas