Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 22

Tautybė viena, misijos skirtingos: ketvertas lietuvių stoja prie NBA starto linijos

Trisdešimt NBA komandų išsirikiavo prie 75-ojo sezono starto linijos. Prie jos prisistatė ir lietuvių skaičius, paskutinį kartą matytas prieš daugiau nei trejus metus. 15min pristato kiekvieno NBA lietuvio situaciją ir iškelia po misiją, kuri jiems ateinantį pusmetį bus svarbiausia.
Keturi NBA lietuviai pradeda sezoną
Keturi NBA lietuviai pradeda sezoną / Scanpix ir FIBA nuotr., D.Gvildžio fotomontažas

Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, Ignas Brazdeikis, Deividas Sirvydis – keturių lietuvių NBA lygoje nebuvo nuo 2017 metų pradžios, kai trumpai vienu metu už Atlanto žaidė J.Valančiūnas, D.Sabonis, Mindaugas Kuzminskas ir Donatas Motiejūnas.

Įdomūs faktai

  • Pastarąjį kartą keturi lietuviai NBA lygoje vienu metu žaidė 2016-2017 m. sezono antroje pusėje. J.Valančiūnas tada atstovavo „Toronto Raptors“, D.Sabonis – „Oklahoma City Thunder“, M.Kuzminskas – „New York Knicks“, o D.Motiejūnas – „New Orleans Pelicans“ komandai;
  • Bent keturi lietuviai NBA žaidė ir dar du sykius. 2005-2006 m. sezone jų buvo net šeši – Žydrūnas Ilgauskas, Martynas Andriuškevičius (abu – „Cleveland Cavaliers“), Darius Songaila („Chicago Bulls“), Šarūnas Jasikevičius („Indiana Pacers“), Linas Kleiza („Denver Nuggets“) ir Arvydas Macijauskas („New Orleans Hornets“);
  • 2006-2007 m. sezone lietuvių buvo keturi – Ž.Ilgauskas („Cavaliers“), D.Songaila („Washington Wizards“), Š.Jasikevičius („Pacers“ ir „Golden State Warriors“) ir L.Kleiza („Nuggets“).

Jei JV Memfyje jau laikomas veteranu ir pradeda devintąjį savo sezoną NBA lygoje, o D.Sabonis dar praėjusiame sezone užsitarnavo lygos žvaigždės statusą, tai kiti lietuviai dar tik tvirtina savo pozicijas geriausių planetos žaidėjų būryje.

Su kokiomis nuotaikomis ir lūkesčiais naują sezoną sutinka NBA lietuviai?

Jonas Valančiūnas

Misija: sugrįžti į atkrintamąsias varžybas

Lietuviškasis žaibas, kaip Joną dar Toronte praminė kanadiečiai rungtynių komentatoriai, jau senokai netrenkė per svarbiausias NBA kovas.

Su „Raptors“ penkis kartus iš eilės atkrintamosiose žaidęs JV po to, kai buvo iškeistas į Memfį, spėjo primiršti, ką reiškia kautynės dėl titulo.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

2018-2019 m. sezone „Grizzlies“ Vakaruose liko tik 12-ti, o J.Valančiūnas tik per televizorių galėjo stebėti, kaip jo bičiuliai iš Toronto nuėmė „Golden State Warriors“ nenugalimumo aureolę NBA finale.

Po metų, pasipildę ambicingu naujoku Ja Morantu, „grizliai“ jau rimčiau kabinosi į lemiamų sezono kovų traukinį, bet paleido jį „burbule“.

J.Valančiūno 2019-2020 m. statistika 14,9 tšk., 11,3 atk. kam., 1,9 rez. perd.

Su gana saugia persvara 8-oje vietoje į Orlandą išvykusius jaunuosius Memfio krepšininkus palaužė tiek svarbių reguliariojo sezono rungtynių įtampa, tiek pasipylusios traumos, o pralaimėję septynis kartus iš devynių, įskaitant ir papildomą akistatą prieš „Portland Trail Blazers“, „grizliai“ galiausiai liko už borto ir atkrintamosiose nežaidė.

Sunku bus ir šiais metais.

Nors „Grizzlies“ naują sezoną pasitinka pasistiprinę jau praėjusį vasarį mainų būdu gautu, bet tik dabar traumas išsilaižiusiu Justise'u Winslow, vietoje nestovėjo ir likusios Vakarų konferencijos komandos.

TAIP PAT SKAITYKITE: J.Valančiūnas – apie naują realybę, veterano statusą, barzdos priežiūrą ir tritaškius

„Los Angeles Lakers“, „Los Angeles Clippers“, „Denver Nuggets“ ir „Utah Jazz“ išlieka aukštumoje, raumenis toliau pučiasi „Dallas Mavericks“ su Luka Dončičiumi, traumų padarinius pamiršo ir gerokai per tarpsezonį pasistiprino „Blazers“, o į atkrintamąsias taikysis ir Chrisą Paulą sumedžioję „Phoenix Suns“, „New Orleans Pelicans“ su sveiku Zionu Williamsonu bei, žinoma, „Golden State Warriors“, kurių gretose vėl turėtų spindėti Stephenas Curry. Bent jau kol kas nederėtų nurašyti ir „Houston Rockets“, kurie vis dar turi Jamesą Hardeną, nors šis ir reikalauja būti iškeistas.

Vilčių „grizliams“ gali pridėti jau „burbule“ pasiteisinę pokyčiai, suteikiantys antrąjį šansą net ir už aštuoneto ribos reguliariajame sezone likusioms komandoms.

Pirmos J.Valančiūno sezono rungtynės
Gruodžio 24 d. 3.00 val. „Memphis Grizzlies“ – „San Antonio Spurs“

2020-2021 m. sezone tiesioginius bilietus į atkrintamąsias varžybas gaus tik pirmos šešios konferencijų komandos, tuo tarpu 7-10 vietas užėmę klubai žais papildomas rungtynes dėl paskutinių dviejų kelialapių į pjautynes dėl titulo.

Tad jeigu ne per paradines, tai bent jau per galines duris „Grizzlies“ pamėgins įšokti į atkrintamųjų varžybų vakarėlį, kuriame ši komanda nesilankė jau nuo 2017, o J.Valančiūnas – nuo 2018 metų.

Domantas Sabonis

Misija: pakelti „Pacers“ į aukštesnį lygį

Trys sezonai „Indiana Pacers“ gretose, trys pasitraukimai jau po pirmojo atkrintamųjų varžybų etapo, bet kasmet augantis vaidmuo ir žvaigždės statusas – taip trečią sezoną su geltonai-mėlyna „Pacers“ apranga užbaigė D.Sabonis.

D.Sabonio 2019-2020 m. statistika 18,5 tšk., 12,4 atk. kam., 5 rez. perd.

Visus tris sezonus Indianapolyje jį treniravo Nate'as McMillanas, bet prieš 2020-2021 m. kampanijos startą „Pacers“ griebėsi pokyčių ir dabar jau buvusį trenerį pakeitė kitu Nate'u – Nicko Nurse'o pašonėje „Toronto Raptors“ klube užsirekomendavusiu N.Bjorkgrenu.

45-erių specialistas keičia „Pacers“ žaidimą iš pagrindų. Ikisezoninėse rungtynėse N.Bjorkgreno įvesti pokyčiai matėsi vos pažvelgus į statistines „Pacers“ eilutes.

Pernai su 28 išmestų tritaškių per rungtynes vidurkiu Indianos ekipa buvo paskutinė NBA lygoje, bet per šių metų draugiškus susitikimus šis vidurkis šovė į viršų lyg raketa – per tris mačus „Pacers“ išmetė 44, 40 ir 42 tolimus metimus, atsidurdami tarp septynių daugiausiai tritaškių išmetančių NBA ekipų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Spindintis D.Sabonis mėgaujasi „Pacers“ pokyčiais: „Visi yra sužavėti“

Iš toli kur kas dažniau ėmė mėtyti ir D.Sabonis, per tris draugiškus mačus pabandęs laimę aštuonis kartus, kai per pastaruosius du sezonus jo išmestų tolimų metimų vidurkiai siekė 0,2 ir 1,1 per susitikimą.

Ne tik tritaškius, bet ir greitą puolimą akcentuojantis N.Bjorkgrenas bando paversti „Pacers“ modernia komanda, kokia per pastaruosius kelerius metus tapo „Raptors“. Indianos klubo sirgaliai palankiai žvelgia į šiuos pokyčius, o naujo trenerio sistemoje kol kas spindi ir D.Sabonis.

„Scanpix“ nuotr./Nate'as Bjorkgrenas ir Domantas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Nate'as Bjorkgrenas ir Domantas Sabonis

Draugiškų rungtynių cikle jo vidurkiai siekė 20 taškų ir 11 atkovotų kamuolių, o naujas „Pacers“ strategas lietuviui suteikia dar daugiau laisvės puolime.

Praėjusių metų „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvį N.Bjorkgrenas skatina patį persivaryti kamuolį per aikštę atsikovojus jį gynyboje, taip inicijuojant greitas atakas. Nesumažėjo ir „Pacers“ du prieš du atakų, kurių smaigalyje po Malcolmo Brogdono perdavimų dažniausiai atsiduria D.Sabonis, skaičius.

Be to, „Pacers“ stovykloje vis mažiau tikima kitu centru Mylesu Turneriu, kurio paslaugų per tarpsezonį Indianos klubas net buvo pasiruošęs atsisakyti, jei būtų pavykę įgyvendinti Gordono Haywardo mainus. Vietoje traumą patyrusio 213 cm ūgio vidurio puolėjo N.Bjorkgrenas ikisezoninėse rungtynėse į starto penketą leido gynėją Aaroną Holiday, taip apsupdamas D.Sabonį keturiais „mažiukais“ ir sukurdamas lietuviui dar daugiau erdvės judėti baudos aikštelėje.

Pirmos D.Sabonio sezono rungtynės
Gruodžio 24 d. 2.00 val. „Indiana Pacers“ – „New York Knicks“

„Manau, kad visi yra sužavėti. Visi, su kuriais kalbėjau, mėgaujasi pakeitimais. Norime tobulėti ir kuo greičiau įsisavinti naują sistemą, nes ji patinka visiems“, – sakė lietuvis.

Ar pokyčiai pakylės „Pacers“ į kitą lygį ir padės peržengti bent vieną atkrintamųjų etapą, nežinia. Bet Indianapolyje nuotaikos kol kas pakilios – sirgaliai tiki savo komanda su jos pagrindiniu sraigtu D.Saboniu.

Ignas Brazdeikis

Misija: užsitarnauti Tomo Thibodeau pasitikėjimą

Ignas Brazdeikis pradeda antrą sezoną Niujorko komandoje, nors prieš kelias dienas dar negalėjo būti tikras dėl savo vietos „Didžiojo obuolio“ mieste.

Vasarą „Knicks“ vairą perėmė Tomas Thibodeau, į Niujorką atsinešantis gynybinį mentalitetą, kuriuo jis bandys grįsti pergalių kultūrą du dešimtmečius NBA paraštėse besivelkančiame klube. Bet I.Brazdeikio šie pokyčiai vos nepaliko už „plačiakelnių“ (taip iš anglų kalbos verčiasi originalus komandos pavadinimas „Knickerbockers“) borto.

„Twitter“ nuotr./Ignas Brazdeikis
„Twitter“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Kol kas tik Kanados pilietybę turintį lietuvį ant adatų laikė „Knicks“ sudėties situacija, kai šie bandė surasti vietą 15 žaidėjų sudėtyje trumpalaikį kontraktą sudariusiam Michaelui Kiddui-Gilchristui. Visgi galiausiai nuspręsta ikisezoninių rungtynių cikle dėl ligos į aikštę taip ir neišbėgusio žaidėjo atsisakyti, taip užtikrinant vietą sudėtyje I.Brazdeikiui.

47-uoju šaukimu 2019 m. naujokų biržoje pašauktas puolėjas debiutiniame sezone su „New York Knicks“ marškinėliais sušmėžuodavo retokai. NBA lygoje jis sužaidė tik 9 mačus, kuriuose jo minučių vidurkis siekė 5,9, o taškų – 1,9 per susitikimą.

I.Brazdeikio 2019-2020 m. statistika 1,9 tšk., 0,6 atk. kam., 0,4 rez. perd.

Kur kas dažniau I.Brazdeikis trynė G lygos arenų parketą, kai atstovavo dukterinės „Knicks“ komandai „Worchester Knicks“.

Antrinėje lygoje 21-erių žaidėjas buvo ryški žvaigždė – per mačą I.Brazdeikis rinko 20,9 taško, 7,1 atkovoto kamuolio ir 3 rezultatyvių perdavimų rodiklius. Bet tokie solidūs skaičiai jam negarantuoja vietos naujo „Knicks“ trenerio T.Thibodeau žaidimo planuose.

Per trejas ikisezonines rungtynes „Iggy“ už Atlanto vadinamas lietuvis į aikštę išbėgo tik sykį, kai jo klubui triuškinant „Cleveland Cavaliers“ puolėjas per 17 minučių pelnė 1 tašką, sugriebė 5 kamuolius ir atliko 2 rezultatyvius perdavimus.

Iš kietakakčio T.Thibodeau daug minučių 21-erių krepšininkas neturėtų tikėtis ir reguliariojo sezono metu. Penkmetį „Chicago Bulls“ klubą treniravęs gynybinių schemų specialistas pagarsėjo kaip treneris, spjaunantis į gilią komandos rotaciją ir paprastai išnaudojantis tik 7-8 žaidėjus.

„Scanpix“/AP nuotr./Tomas Thibodeau
„Scanpix“/AP nuotr./Tomas Thibodeau

Žaidėjai T.Thibodeau treniruojamose komandose neretai ant parketo praleidžia ir po 40 minučių per susitikimą, o svarbiausias aspektas, pagal kurį 62-ejų treneris vertina savo auklėtinius, yra žaidimas gynyboje. O tai, bent jau kol kas, nėra pati stipriausia I.Brazdeikio savybė.

„Tiesiog dirbu kiekvieną dieną, kad tapčiau geresniu žaidėju, – prieš sezono startą „New York Post“ sakė Iggy. – Turiu tobulinti savo žaidimą. Vis dar esu jaunas ir turiu kur tobulėti. Nesu net arti to žaidėjo, kokiu noriu būti.“

Niujorke spėliojama, jog bent jau sezono pradžioje I.Brazdeikis daug šansų iš T.Thibodeau sulaukti neturėtų. Nors ir nepasistiprino ryškiomis žvaigždėmis, „Knicks“ silpnesnėje Rytų konferencijoje puoselėja viltis pakovoti dėl vietos atkrintamosiose varžybose ar bent jau 9-10 vietų, kurios garantuotų bilietą į papildomą turnyrą dėl patekimo į atkrintamąsias.

Pirmos I.Brazdeikio sezono rungtynės
Gruodžio 24 d. 2.00 val. „Indiana Pacers“ – „New York Knicks“

Iggy telieka viltis, jog sezono eigoje sunkiu darbu jam pavyks išsikovoti T.Thibodeau pasitikėjimą, kuris jam gali tekti ir nuvylus pagrindiniams komandos žaidėjams.

Deividas Sirvydis

Misija: pajusti, ką reiškia NBA krepšinis

Parašą ant trejų metų sutarties suraitęs D.Sirvydis NBA kelionę pradėjo su nesklandumais – dėl problemų su viza snaiperis buvo priverstas užsibūti Vilniuje ir dėl to praleido pasiruošimą sezonui ir ikisezoninių „Detroit Pistons“ rungtynių ciklą.

FIBA nuotr./Deividas Sirvydis
FIBA nuotr./Deividas Sirvydis

Tai – skaudus dūris vietos po Saule stipriausioje pasaulio lygoje ieškosiančiam lietuviui, kuriam draugiškos rungtynės galėjo tapti proga įtikinti „Pistons“ strategą Dwane'ą Casey savo sugebėjimais ir išsikovoti vietą pagrindinėje sudėtyje.

Dabar D.Sirvydžiui teks plušėti retose NBA ekipų komandinėse treniruotėse ir individualiai bei laukti NBA sprendimo dėl G lygos sezono.

Nors apie tai dar nepranešta oficialiai, jis ateinančiais metais bus kitoks negu įprasta. Vietoje beveik pusmečio trukmės reguliariojo sezono visos komandos bus sukviestos į vieną miestą, greičiausiai Atlantą, kur per 6-7 savaites sužais visą 2021 m. G lygos sezoną – ir reguliarųjį, ir atkrintamąsias varžybas.

Improvizuotame „burbule“ greičiausiai dalyvaus ir dukterinė „Pistons“ ekipa „Grand Rapids Drive“, o jos marškinėlius Atlantoje ar kažkuriame kitame NBA paskirtame mieste veikiausiai vilkės ir D.Sirvydis.

Tai lietuviui bus pirma proga iš artimiau susipažinti su amerikietiško žaidimo subtilybėmis, kurios jam pravers bandant išsikovoti vietą „Pistons“ gretose.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Stūmokliai“ verčia naują lapą: kas Detroite laukia Deivido Sirvydžio?

Tą padaryti nebus lengva, nors Detroito klubas ir rodo milžinišką pasitikėjimą 20-ties metų lietuviu.

Ilgalaikė trejų metų sutartis, garantuota vieta 15 žaidėjų sudėtyje ir gražūs klubo vadovų žodžiai apie lietuvį rodo, kad D.Sirvydis matomas „Pistons“ ateities planuose, o tai leidžia tikėtis, kad vilnietis gaus šansų jau ir ateinantį sezoną.

Pirmos D.Sirvydžio sezono rungtynės
Gruodžio 24 d. 3.00 val. „Minnesota Timberwolves“ – „Detroit Pistons“

Juolab, kad „Pistons“ ekipai šviesi ateitis bent jau kol kas nesišviečia – prognozių puslapio „FiveThirtyEight“ spėjimu, Detroito klubas 2020-2021 m. sezone bus absoliučiai prasčiausias NBA lygoje ir nuo kitų komandų atsiliks šešiomis ir daugiau pergalių.

Jei jau sezono viduryje „Pistons“ neteks galimybių žengti į atkrintamąsias, galbūt ir D.Sirvydis gaus daugiau šansų pasirodyti NBA rungtynėse.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jubiliejinio NBA sezono intrigos: kas vers iš sosto Karalių ir kur talentus perkels barzdočius?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas