Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 08

Trijų lietuvių kelias į NBA – per užpakalines duris

Keturių lietuvių NBA gretas gali papildyti dar bent vienas tautietis. Trys Lietuvos krepšininkai – Artūras Gudaitis, Egidijus Mockevičius ir Gilvydas Biruta, tą bandys padaryti per užpakalines duris. Liepos 8-ąją Las Vegase startuoja 10 dienų truksianti NBA Vasaros lyga, kurioje lietuviai bandys atkreipti stipriausios krepšinio lygos komandų dėmesį.
Artūras Gudaitis
Artūras Gudaitis / Facebook.com

Nedėkinga A.Gudaičio situacija

Artūras Gudaitis – garsiausias vardas šioje trijulėje. Vilniaus „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas jau savotiškai yra NBA žaidėjas – pernai jį 47-uoju šaukimu pasirinko „Philadelphia 76ers“ ekipa, netrukus išmainiusi „Sacramento Kings“.

„Kings“ klubo direktorius Vlade Divacas mėgsta europiečius – naujokų biržoje pakvietė graiką Georgios Papagiannį, jau turi kitą graiką Kostą Koufą, mainais gavo serbą Bogdaną Bogdanovičių.

Problema tame, kad „Kings“ jau turi keturis „centrus“ – minėtąjį graikų duetą, taip pat NBA žvaigždę DeMarcusą Cousinsą ir pernai 6-uoju šaukimu naujokų biržoje pakviestą Willie Cauley-Steiną.

Nors pastarasis ir nuvylė Sakramentą, „Kings“ tikrai neišspirs jo iš komandos vien dėl A.Gudaičio.

Dar didesnė bėda ta, kad W.Cauley-Steinas žais Las Vegaso Vasaros lygoje. Tai gali kainuoti A.Gudaičiui brangias minutes ant parketo. Negavęs tinkamo minučių skaičiaus, 22 metų „centras“ gali tiesiog nespėti atskleisti savo galimybių.

O jam tą reikia padaryti norint įtikinti „Kings“ arba bet kurios kitos NBA komandos vadovus, ar jis gali žaisti stipriausioje krepšinio lygoje.

Į Artūrą akis įbedę bus ir kitų Europos klubų skautai. Nors 210 cm ūgio krepšininkas dar turi sutartį su „Lietuvos rytu“, už solidžią išpirką žaidėjas teoriškai gali persikelti į kitą komandą.

A.Gudaičio pasirodymai
Rungtynės Diena Lietuvos laikas
„Kings“ – „Raptors“ Šeštadienis 5 val.
„Kings“ – „Rockets“ Pirmadienis 1 val. 30 min.
„Kings“ – „Pelicans“ Antradienis 5 val.

Kitoks kontraktas

„Twitter“ nuotr./Egidijus Mockevičius
„Twitter“ nuotr./Egidijus Mockevičius

Egidijus Mockevičius vilkės „Brooklyn Nets“ komandos marškinėlius, nors su šia komanda neturi nieko bendro.

Bet kitaip nei daugelis išvykusiųjų į Las Vegasą ieškoti laimės, vidurio puolėjas turės didžiulį pranašumą. „Nets“ su 23 metų lietuviu sudarė dalinai garantuotą sutartį.

Tai reiškia, kad „Nets“ po Las Vegaso vasaros lygos spręs, ar pasirašyti su 208 cm ūgio krepšininku vienerių metų sutartį. Kol Bruklino klubas nenuspręs, kiti NBA klubai turės laukti.

Beje, dalinai garantuota sutartis su E.Mockevičiumi teoriškai galioja iki pat sausio 7-osios. Jeigu iki to laiko NBA klubas jos nenutraukia, ji įsigalioja iki sezono pabaigos.

Aišku, ištempti Brukline iki sausio 7-osios ir debiutuoti NBA E.Mockevičiui būtų didžiulis pasiekimas. Beje, tokio tipo kontraktas suteikia galimybę „Nets“ pasikviesti E.Mockevičių ir į priešsezoninę Bruklino komandos stovyklą, kur lietuvis bandytų įsitvirtinti NBA klube jau su pagrindiniais „Nets“ žaidėjais.

Bet iki tol Egidijui dar reikia sužibėti Las Vegase. Svarbiausia, kad E.Mockevičius turėtų gauti užtektinai laiko pasireikšti.

VIDEO: Amerikiečių pokštai: kas yra Egidijus Mockevičius?

Kitaip nei A.Gudaitis, jis po krepšiu neturės tokio stipraus konkurento. Vienintelis kitas „Nets“ vidurio puolėjas – 26-erių Henry Simsas, jau ketvirtus metus nesėkmingai bandantis įsitvirtinti NBA.

Tiesa, pastarojo pranašumas – NBA patirtis. Brukline H.Simsas užbaigė sezoną ir per vid. 18,8 minutės rinko 6,5 taško ir atkovojo 5,1 kamuolio. Aišku, kadangi „Nets“ buvo pasmerkti tūnoti NBA turnyro lentelės dugne, daugiau progų gavo pasireikšti mažai žaidžiantys krepšininkai.

Todėl jeigu E.Mockevičius yra toks geras, kad galėtų prasibrati į NBA, tokie priešininkai kaip H.Simsas jam neturėtų būti baisūs.

Paskutinį savo sezoną NCAA E.Mockevičius „Evansville Purple Aces“ komandoje rinko vid. 15,7 taško, atkovojo 13,9 kamuolio ir blokavo 2,8 metimo. Jo atkovotų kamuolių vidurkis buvo aukščiausias visoje NCAA.

Tai labai domina NBA skautus, nes atkovotų kamuolių statistiką lygiavertiškai iš NCAA aikščių persinešti į NBA yra paprasčiausia. Tiesa, E.Mockevičius turės įrodyti, kad puolime gali daugiau, nei tas vienas vienintelis metimas iš vidutinio nuotolio praėjusį sezoną.

Vienintelis kitas žaidėjas, su kuriuo „Nets“ sudarė dalinai garantuotą sutartį, yra gynėjas Yogi Ferrellas. Jo galimybės patekti į NBA vertinamos pakankamai solidžiai. Ar tai reiškia, kad galime tikėtis išvysti E.Mockevičių NBA ir rudenį?

E.Mockevičiaus pasirodymai
Rungtynės Diena Lietuvos laikas
„Nets“ – „Cavaliers“ Šeštadienis 23 val. 30 min.
„Nets“ – „Hawks“ Pirmadienis 23 val. 30 min.
„Nets“ – „Wizards“ Antradienis 23 val.
VIDEO: Egidijaus Mockevičiaus žaidimo epizodai

Galimybė pasirodyti

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gilvydas Biruta
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gilvydas Biruta

Iš šios lietuviškos trijulės mažiausiai galimybių patekti į NBA turi Gilvydas Biruta.

24 metų 203 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas jau pernai dalyvavo „Denver Nuggets“ peržiūroje, bet į NBA neprasibrovė, nesužibėjo Klaipėdos „Neptūne“ ir sezoną baigė Graikijoje.

Antrasis G.Birutos bandymas – „Washington Wizards“ stovykloje. Tačiau panašu, kad jam tai daugiau šansas atkreipti Las Vegase viešinčių Europos klubų skautų dėmesį.

G.Birutos pasirodymai
Rungtynės Diena Lietuvos laikas
„Wizards“ – „Jazz“ Sekmadienis 1 val. 30 min.
„Wizards“ – „Hawks“ Sekmadienis 23 val.
„Wizards“ – „Nets“ Antradienis 23 val.

Lietuvis buvo MVP

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas Vasaros lygoje 2013 m.
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas Vasaros lygoje 2013 m.

Vasaros lygoje yra žaidęs tiek Jonas Valančiūnas, tiek Donatas Motiejūnas. Beje, J.Valančiūnas 2013-aisiais žaidė taip gerai, kad tapo naudingiausiu Vasaros lygos žaidėju.

Tada jis per ketverias rungtynes rinko vid. 18,8 taško ir atkovojo po 10 atšokusių kamuolių.

Dar po metų savo pėdsaką Las Vegase paliko Donatas Motiejūnas. 2014-aisiais jis buvo išrinktas į simbolinį Vasaros lygos žaidėjų penketą.

Tokį įvertinimą „Houston Rockets“ puolėjui garantavo 16,4 taško ir 7,9 atkovoto kamuolio vidurkis.

Las Vegaso Vasaros lygoje varžysis 23 NBA komandos ir Plėtojimosi lygos rinktinė. Šiame JAV mieste lyga pirmą kartą surengta 2004-aisiais. NBA vasarą dar vyksta turnyrai Orlande ir Jutoje, bet daugiausiai komandų ir žaidėjų pasirodo Las Vegase.

Kuo šiemet Las Vegasą nustebins A.Gudaitis, E.Mockevičius ir G.Biruta?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas