Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 20

Žvėries režimą įjungęs J.Valančiūnas suplėšė „Spurs“ ir pratęsė „grizlių“ sezoną

Jonas Valančiūnas padarė viską, kad „Memphis Grizzlies“ sezonas nesibaigtų trečiadienio naktį. Vienas įspūdingiausių karjeros rungtynių sužaidęs lietuvis nukalė „grizlių“ pergalę žūtbūtinėse NBA įkrintamųjų rungtynėse prieš „San Antonio Spurs“ – 100:96 (38:19, 18:30, 16:16, 28:31).
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / „Scanpix“ nuotr.

Memfio „FedExForum“ arenoje susirinko rekordinis skaičius sirgalių šį sezoną (7019), o rungtynės prasidėjo taip, jog atrodė, kad aistruolių užnugarį pajutę „grizliai“ varžovus yra pasiruošę suplėšyti jau per pirmąjį kėlinį.

Nors pirmus rungtynių taškus pelnė „Spurs“, Jareno Jacksono tritaškių ir Jono Valančiūno dominavimo po krepšiu užvesti šeimininkai spurtavo net 23:2 ir nepaisant kelių Greggo Popovichiaus prašytų minutės pertraukėlių triuškino varžovus 27:6.

Nesustabdomai žaidęs J.Valančiūnas per pirmąjį kėlinį vienas atkovojo daugiau kamuolių nei visa „Spurs“ komanda ir beveik pasiekė dvigubą dublį – 12 taškų ir 9 sugriebti kamuoliai įkrito į lietuvio sąskaitą dar pirmajame ketvirtyje, o švieslentėje degė dviguba „Grizzlies“ persvara 38:19.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Memfio bėdos prasidėjo tuomet, kai Jonas prisėdo ant suolo.

Antrojo kėlinio pradžioje šeimininkai niekaip nerado kelių link varžovų krepšio, o „Spurs“ ėmė šeimininkauti „grizlių“ baudos aikštelėje, mesdami vieną metimą iš po krepšio po kito.

J.Valančiūnui nesant aikštėje, „Spurs“ spurtavo net 17:0 ir dar neįpusėjus antrajam kėliniui atsiliko tik 39:41.

Grįžęs į aikštę lietuvis stabilizavo padėtį, o jo įspūdingas dvigubas dublis per pirmus du kėlinius (16 taškų ir 15 atkovotų kamuolių) leido „grizliams“ įpusėjus susitikimui pirmauti 56:49.

Trečiajame ketvirtyje skirtumas tarp komandų nei augo, nei menko, tačiau J.Valančiūno skaičiai ir toliau stiebėsi į viršų. Dar šio kėlinio pabaigoje pasiekęs 20 taškų ir 20 atkovotų kamuolių ribą lietuvis tapo pirmuoju „Grizzlies“ istorijoje, šiuos rodiklius surinkusiu per tris kėlinius, bei leido savo ekipai pirmauti 72:65 prieš paskutinį ketvirtį.

Jo pradžioje „Grizzlies“ trumpam buvo susigrąžinę dviženklę persvarą (77:67), tačiau iniciatyvą perėmę „Spurs“ pirmą kartą nuo pačių pirmųjų rungtynių akimirkų išsiveržė į priekį (80:79).

Degant „grizlių“ padams, komandą ant savo pečių užsimetė kanadietis Dillonas Brooksas. Bebaimis gynėjas gynyboje dusino DeMarą DeRozaną, o puolime pelnė 6 taškus ir sugrąžino „grizliams“ persvarą, kurią po atkovoto kamuolio puolime ir pelnytų taškų iki 7 taškų padidino J.Valančiūnas (94:87).

„Spurs“ paskutinėmis minutėmis dar bandė gelbėtis, kai du sudėtingus tritaškius pataikė Rudy Gay, bet Ja Morantas likus 8 sek. pataikė labai svarbų baudos metimą, nutolinusį „Grizzlies“ iki 4 taškų (100:96), o paskutinis R.Gay bandymas pakeisti mačo baigtį buvo nesėkmingas.

Neįtikėtinai rungtyniavęs J.Valančiūnas šiame mače ant parketo praleido net 37,5 minutės, per kurias pelnė 23 taškus (10/15 dvit., 0/1 trit., 3/6 baud.), atkovojo net 23 kamuolius, atliko 1 rezultatyvų perdavimą, blokavo 3 metimus, nė sykio nesuklydo ir du kartus prasižengė.

Tai vienuoliktas kartas lietuvio karjeroje, kai jis atkovoja bent 20 kamuolių, o iki karjeros rekordo (25) jam pritrūko vos dviejų nusiimtų kamuolių.

Tai buvo ir septintos J.Valančiūno karjeros „20+20“ rungtynės su bent 20 taškų ir bent 20 sugriebtų kamuolių. Net ketverias iš tokių rungtynių lietuvis surengė šiame sezone.

Nors „Grizzlies“ iškovojo pergalę tik 4 taškų skirtumu, J.Valančiūnui esant aikštėje Memfis tiesiog dominavo ir pranoko „Spurs“ net 26 taškais.

Išgyvenę vieną įkrintamųjų kovą, „grizliai“ naktį iš penktadienio į šeštadienį mėgins atlaikyti kitą. Lemiamoje akistatoje dėl bilieto į atkrintamąsias varžybas „Grizzlies“ grumsis su „Los Angeles Lakers“ arba „Golden State Warriors“ komanda.

Pergalė lemtų vietą atkrintamosiose ir seriją iki keturių pergalių su geriausia NBA reguliariojo sezono komanda „Utah Jazz“, o pralaimėjimo atveju „Grizzlies“ sezonas baigsis.

„Grizzlies“: Dillonas Brooksas 24 (10/18 dvit., 7 atk. kam.), Jonas Valančiūnas 23 (23 atk. kam.), Ja Morantas 20 (6 atk. kam., 6 rez. perd.), Jarenas Jacksonas 10.

„Spurs“: DeMaras DeRozanas (5/21 dvit., 10/11 baud.) ir Rudy Gay (7 atk. kam.) po 20, Keldonas Johnsonas 11 (11 atk. kam.), Dejounte Murray (4/17 metimai, 13 atk. kam., 11 rez. perd.) ir Jakobas Poeltlas (10 atk. kam.) po 10.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas