Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 04

Žymus žurnalistas S.Nasho paskyrimą vadina „baltojo privilegija“: „Juodaodžiams taip nenutinka“

„Brooklyn Nets“ ketvirtadienį sudrebino NBA padangę netikėta naujiena – vyriausiuoju komandos treneriu tapo vyr. trenerio patirties neturinti NBA legenda Steve'as Nashas. Nors daugelis tokį „Nets“ žingsnį sveikino, buvo ir tokių, kurie šiame paskyrime įžvelgė rasizmo užuomazgas.
Steve'as Nashas
Steve'as Nashas / „Scanpix“ nuotr.

46-erių S.Nashas krepšininko karjerą baigė prieš penkerius metus, o nuo tada dirbo „Golden State Warriors“ klubo konsultantu.

Ten jis susibičiuliavo su Kevinu Durantu, o būtent ši lygos superžvaigždė kitą sezoną turėtų tapti svarbiausiu „Nets“ svertu kovoje dėl NBA čempionų titulo.

Tačiau žymiam NBA žurnalistui Stephenui A. Smithui šis faktas prasprūdo pro akis – amerikietis kanadiečio paskyrimą „Nets“ vyr. treneriu pavadino „baltojo privilegija“.

„Tai – vienas sudėtingiausių teiginių, kuriuos kada nors turėjau pasakyti. Bet ponios ir ponai, negaliu to išvengti. Tai – baltojo privilegija. Juodaodžiams taip nenutinka“, – „First Take“ laidoje kalbėjo milijonus savo darbe uždirbantis žurnalistas.

Jis pabrėžė, kad „Nets“ stratego darbo kur kas labiau nusipelnė vyr. trenerių arba asistentų patirties jau turintys juodaodžiai specialistai – Tyronnas Lue, Markas Jacksonas arba Samas Cassellas.

„Kartais norisi tiesiog išsirėkti ir klausti: kaip tai vis nutinka kažkam kitam, bet ne mums? Kodėl turime būti dvigubai geresni, kad gautume kažką perpus prastesnio? Nesvarbu, kad kažkur dirbame žymiai sunkiau, pereiname visą procesą, tačiau vis tiek kažkaip atsiranda priežasčių ignoruoti esminius kriterijus ir sukurti išimtį kažkam kitam, o ne mums“, – tulžį liejo S.A.Smithas.

Kodėl turime būti dvigubai geresni, kad gautume kažką perpus prastesnio?

Tiesa, žurnalistas pabrėžė, jog labai vertina patį S.Nashą. Anot jo, ši kritika nebuvo nukreipta į kanadietį kaip asmenybę.

„Steve'as Nashas yra nuostabus vyrukas ir jei kas nors be trenerio patirties nusipelno šio darbo, tai tik jis. Steve'as yra labai gerbiamas ir mylimas tarp įvairių NBA virtuvės žmonių – juodaodžių, baltaodžių ir visų kitų“, – sakė ESPN žurnalistas.

Iš 26 šiuo metu darbus turinčių NBA komandų vyr. trenerių yra tik šeši juodaodžiai. Savo ruožtu juodaodžių žaidėjų lygoje yra praktiškai trys ketvirtadaliai – 74 proc.

S.Nashas nėra pirmasis krepšinio specialistas, be patirties stojęs iškart prieš NBA klubų vairo. Anksčiau taip pat treneriais tapo 15 asmenybių, tarp jų ir juodaodžiai: Marcas Jacksonas, Isiah Thomasas, Docas Riversas, Magicas Johnsonas, Paulas Silasas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas