Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atėnų skaudulį menantis K.Maksvytis: „Italija – nestandartinė ir neparanki komanda“

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė – per du žingsnius nuo Paryžiaus olimpinių žaidynių. Kazio Maksvyčio vyrams pirmiausia reikės peržengti Italijos komandą, kuri didžiuosiuose turnyruose pastarąjį kartą prieš mūsiškius triumfavo prieš dvidešimt metų – lietuvių sirgalių ašaromis nulietų Atėnų žaidynių pusfinalyje.

Didžiausios šalies krepšinio žvaigždės Jose Alvarado įžiebtas Puerto Rikas praėjusią naktį 80:69 nudaužė Italiją, kuri dėl bilieto į olimpinių žaidynių atrankos San Chuane finalą kovos su Lietuva.

Vargo su Meksika ir Dramblio Kaulo Kranto rinktinėmis turėjusi, bet pergales iškovojusi Kazio Maksvyčio kariauna vis dar mena 2004-ųjų metų rugpjūčio 27-ąją dieną vykusią akistatą, kai apie olimpinį auksą užsisvajojusi Lietuva pusfinalyje galiausiai sudegė 91:100.

Vienas pagrindinių šios didžiausios Italijos krepšinio istorijoje pergalės herojų – dabartinis komandos treneris Gianmarco Pozzecco.

Vėliau Lietuva laimėjo visus penkis pagrindiniuose turnyruose vykusius tarpusavio mačus – 2006, 2007, 2013, 2015 ir 2017 metais.

„Tipinis vienerių rungtynių sindromas, koks tik gali nutikti, – 2004-ųjų metų akistatą mačo su Italija išvakarėse prisiminė Kazys Maksvytis. – Galimai stipresnė komanda, kokia tuo metu buvo Lietuva, pralaimėjo, nors iš dešimties mačų gal būtų laimėjusi devynis. Būtent tas rungtynes pralaimėjome italams. Jie mus užmėtė tritaškiais – tiek aukštaūgiai, tiek gynėjai. Kartais taip nutinka, todėl yra sunku, kai žaidi iš vienerių rungtynių.“

„Gal rezultatas ir kažkiek nustebino, bet vis tiek bet kokiu atveju reikės eiti gilyn, iki galo. Mums reikia laimėti dvi pergales“, – apie Puerto Riko antausį italams sakė K.Maksvytis.

FIBA nuotr./Jose Alvarado
FIBA nuotr./Jose Alvarado

Italai į atranką atvyko nukraujavę – nacionalinei komandai šią vasarą neatstovauja NBA žaidžiantis Simone Fontecchio, natūralizuotas amerikietis Darius Thompsonas, jaunasis talentas Gabriele Procida.

Ryškiausi dabartinės Italijos komandos žaidėjai atrankoje – Danilo Gallinari (14 tšk., 17,5 naud. bal.), Nicolo Melli (10,5 tšk., 17 naud. bal.), Nico Mannionas (10 tšk., 12,5 naud. bal.), Marco Spissu (7,5 tšk., 13,5 naud. bal.).

G.Pozzecco vadovaujamos komandos sudėtyje – net aštuoni vyresni nei 30 metų žaidėjai.

„Tai – nestandartinė komanda, kuri neturi išreikšto aukštaūgio, – sakė K.Maksvytis. – Jie žaidžia mobiliais aukštaūgiais, kurie Eurolygoje daugiau rungtyniauja sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. Tai kažkiek apsunkina gynybą, gynybines rotacijas, nes turi išeiti iš komforto zonos, turi pakeisti savo schemas. Italai žaidžia greitą krepšinį, judina kamuolį. Tai – nestandartinė ir neparanki komanda.“

FIBA nuotr./Danilo Gallinari
FIBA nuotr./Danilo Gallinari

Praėjusį sezoną „Milwaukee Bucks“ komandai atstovavęs naudingiausias pirmųjų dviejų Italijos rungtynių žaidėjas 35-erių metų D.Gallinari neužbaigė praėjusios nakties rungtynių su Puerto Riku, kai nemaloniai prasiveržimo metu slystelėjo ant žemės ir nukrypavo tiesiai link atsarginių suolo.

Vis dėlto Italijos federacija skelbia, jog šis krepšininkas nepraleis rungtynių su Lietuva.

„Jis turėjo geras paskutines rungtynes, kurias teko stebėti gyvai. Jis taškus renkasi ir iš žaidimo nugara, ir iš „du prieš du“ situacijų. Tai – patyręs žaidėjas. Jis – labai svarbus Italijos krepšininkas. Mes ruošiamės Danilo žaidimui prieš mus“, – sakė K.Maksvytis.

VIDEO: PIKENROLAS: rinktinės vargai San Chuane, italų barjeras ir D.Motiejūno šachmatų partija

– Kaip pavyko išnaudoti beveik dvi laisvas be rungtynių dienas?

– Šviežumo klausimu viskas yra gerai. Manau, kad labiausiai turime susitvarkyti psichologiškai, turime būti geresni negu buvome praėjusiose rungtynėse.

– Kokiais būdais bandote susitvarkyti psichologiškai?

– Pokalbiai. Mes palaikome vieni kitus, kalbame ir drąsiname. Kartais ir pagėdiname, jeigu reikia. Žaidžiame už Lietuvą, tad turime būti geresni.

– Ar liepos 6-oji diena (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo diena) pridės motyvacijos rungtynėse?

– Žinoma, svarbi diena, bet motyvacijos ir taip turime.

FIBA/Kazys Maksvytis
FIBA/Kazys Maksvytis

– Dėl kokių žaidimo aspektų ir detalių gėdinate vieni kitus?

– Dėl gynybos vienas prieš vieną, dėl išpildymo ar atšokusių kamuolių. Turime būti žymiai geresni.

– Ko galėtumėte pasimokyti iš Puerto Riko pergalės prieš Italiją?

– Jie žaidė greitai, o italai ties tuo turėjo problemų. Žinoma, prie savų žiūrovų komanda yra kitokia, bet yra medžiagos, kurią galime pasižiūrėti.

– Italijos komandoje žaidžia aštuoni virš 30 metų žaidėjai, o dar vienas krepšininkas yra netoli šios ribos. Lietuva – žymiai jaunesnė komanda. Ar greitas žaidimas bus vienas Lietuvos privalumų?

– Žinoma, bandysime žaisti greitai. Bet jei nori žaisti greitai, turi apsiginti. Kuo geriau apsiginsime, tuo daugiau turėsime šansų.

– Jau kartą praėjusiame sezone žaidėte prieš Gianmarco Pozzecco komandą, kai Kaune su „Žalgiriu“ nusileidote Vilerbano ASVEL. Kiek tai nenuspėjamas treneris ir kiek sunku ruoštis prieš jį žaisti?

– Gana laisvas krepšinis, daug improvizacijos ir laisvės žaidėjams. Toks yra šio trenerio stilius, prie kurio jam sekasi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gianmarco Pozzecco
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gianmarco Pozzecco

– Rungtynėse su Dramblio Kaulo Kranto komanda strigo Rokas Jokubaitis. Ko iš šio žaidėjo tikitės rytojaus dvikovoje?

– Tikimės, kad jis sužais geras rungtynes. Mes nemažai priklausomi nuo jo, kadangi Rokas yra pagrindinis mūsų įžaidėjas. Mes palaikome Roką, tikiu, kad jis mus tikrai temps į priekį kitame mače.

– Mindaugo Kuzminsko akį puošia mėlynė – ar šiam žaidėjui dar gali būti priekaištų dėl agresijos?

– Teko pasikalbėti vyriškai dėl jo gynybos (šypteli).

– Ar rungtynėse su Italija naudosite siauresnę žaidėjų rotaciją?

– Taip, sakykime, ką norime, bet prieš tai dar turėjome šansą suklysti, o dabar bus dvejos atkrintamųjų rungtynės. Kiekviena ataka bus svarbi. Davėme visiems šansą, o dabar bandysime trumpinti rotaciją.

– Gal Jonas Valančiūnas siunčia linkėjimų?

– Ne, kol kas dar. Dar nieko negirdėjome iš Jono.

VIDEO: PIKENROLAS: rinktinės vargai San Chuane, italų barjeras ir D.Motiejūno šachmatų partija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus