Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 28

Braliukų svajonės: latvių tolimesnis kelias ir kodėl jų sėkmė nebūtinai palanki Lietuvai

Latvijos krepšininkai nubloškė Prancūzijos rinktinę nuo kelio pasaulio krepšinio čempionate, o tai paskatino pamąstyti apie įvairius tolesnius turnyro scenarijus.

Viena gera žinia, kita – nebūtinai.

Taip galima vertinti Latvijos rinktinės sukurtą sensaciją pasaulio krepšinio čempionate, kai sekmadienį jie 88:86 įveikė Prancūzijos komandą.

Antroji pergalė latviams užtikrino vietą antrajame turnyro etape, o antrą pralaimėjimą patyrę prancūzai turės žaisti rungtynes dėl 17-32 vietų.

Braliukų sėkmė, ypač žinant, kad čempionate jie žaidžia be savo superžvaigždės Kristapo Porzingio ir poros svarbių gynėjų, o per mačą su prancūzais susižeidė ir Dairis Bertanis, į euforiją pasiuntė Latviją.

Vienas komandos lyderių Davis Bertanis pergalę prieš Prancūziją pavadino pačia svarbiausia per Latvijos krepšinio istoriją nuo 1935 metų, kai latviai laimėjo Ženevoje surengto pirmojo Europos čempionato auksą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Latvijos rinktinės sirgaliai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Latvijos rinktinės sirgaliai

Rygoje kai kurie latvių sirgaliai atnešė gėlių prie Prancūzijos ambasados, o ši reagavo draugiškai ir pasveikino latvius su pergale. „Latvijos fanai kaip visad siekia aukščiausių tikslų“, – socialiniame tinkle X parašė Prancūzijos atstovai Latvijoje.

Ši pergalė pradžiugino ir Lietuvos krepšininkus bei krepšinio mėgėjus, nors treneris Kazys Maksvytis sveikindamas kaimynus su laimėjimu priminė svarbų dalyką: prancūzų iškritimas pragmatiniu požiūriu nėra palankus lietuviams.

VIDEO: Vyrų rinktinės trenerio Kazio Maksvyčio komentarai po rytinės treniruotės

Kaip žinia, pasaulio čempionate kovojama ir dėl olimpinių kelialapių į 2024 metų žaidynes Paryžiuje.

Prancūzijos rinktinė kaip šeimininkė turi garantuotą vietą olimpiniame 12-os komandų turnyre, o kildama aukštyn pasaulio čempionate būtų galėjusi eliminuoti vieną kitą Europos komandą savo kelyje. Ji pati konkurencinėje kovoje dėl olimpinių bilietų nesiskaičiuoja, su lietuviais galėjo susidurti ne anksčiau pusfinalio etapo.

Tik dvi Europos komandos iškovos tiesioginius bilietus per pasaulio čempionatą, kuriame būtina užkopti kuo aukščiau, kad patektum į Paryžių tiesiai ir nereiktų grumtis kitais metais atrankos varžybose.

H grupėje Indonezijoje žaidžianti Latvija antradienį dar žais dėl pirmos vietos su Kanada, o antrajame etape pateks į naują grupę, kurioje susikryžiuos G ir H grupių stipriausių komandų keliai.

Realu, kad iš G grupės į antrą etapą iškops Ispanija ir Brazilija, kurios pirmosiose rungtynėse nugalėjo Irano ir Dramblio Kaulo Kranto ekipas.

Regis, po dramatiškos pergalės prieš prancūzus, latvių ambicijos auga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Latvijos rinktinės sirgaliai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Latvijos rinktinės sirgaliai

Žvelgdamas tolyn Latvijos krepšinio legenda Valdis Valteris socialiniame tinkle X nubraižė optimistinį scenarijų, pridėjęs visą turnyro medį.

„Taigi, teoriškai, keturios Europos šalys ir 4 kitos (JAV, Kanada, Australija ir Dominikos Respublika) gali būti ketvirtfinalyje. Jei mes išmesime Ispaniją ir Braziliją, tada keturios vietos iš Europos galėtų būti Serbija, Vokietija, Lietuva ir mes, – savo versiją dėstė V.Valteris. – O tada kova dėl Paryžiaus galėtų būti kruvina. Kaip jums toks scenarijus?“

Iš tiesų, ir latvių, ir lietuvių, dar laukia sudėtingas kelias iki ketvirtfinalio. Bet juokauti ar svajoti neuždrausi.

„Lietuva ir Latvija finale nebūtų prastas variantas“, – po V.Valterio įrašu parašė vienas Latvijos sirgalių.

Daugiau krepšinio čempionato naujienų skaitykite čia.

VIDEO: France ?? vs Latvia ?? | J9 Highlights | FIBA Basketball World Cup 2023

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas