Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 31

Graikų iškamantinėtas K.Maksvytis: „Laukia atkrintamųjų rungtynės“

Vienintelį kartą, kai Lietuvos rinktinė laimėjo pirmąsias ketverias rungtynes pasaulio čempionate, turnyras mūsiškiams baigėsi bronzos medaliais. Penktadienį Kazio Maksvyčio vyrai sieks žengti ketvirtą pergalingą žingsnį Maniloje, bet tą jiems padaryti trukdys negerus prisiminimus kelianti Graikijos komanda.

Tik 2010-aisiais tuomet Kęstučio Kemzūros treniruota Lietuvos rinktinė planetos pirmenybes pradėjo nepralaimėdama ketverių pirmųjų rungtynių. Iš viso tada mūsiškių žygis užsitęsė net iki septynių pergalių, kol pusfinalyje nusileista amerikiečiams.

Tada po mūsiškių kojomis krito tokios komandos kaip Kanada, Ispanija, Prancūzija ir Argentina, o dabar lietuvių kelyje atsidūrė greta FIBA reitinge esantys graikai (lietuviai – aštunti, graikai – devinti).

Nors iš devynių tarpusavio dvikovų lietuviai yra laimėję šešias, pastarąjį susidūrus šioms komandoms triumfo šokį šoko graikai.

Lietuvos ir Graikijos tarpusavio akistatos

  • 1995 m. EČ grupių etapas: Lietuvos pergalė 89:73
  • 1996 m. OŽ ketvirtfinalis: Lietuvos pergalė 99:66
  • 1997 m. EČ antras etapas: Graikijos pergalė 73:66
  • 1999 m. EČ grupių etapas: Lietuvos pergalė 82:64
  • 2004 m. OŽ grupių etapas: Lietuvos pergalė 98:76
  • 2006 m. PČ grupių etapas: Graikijos pergalė 81:76
  • 2007 m. EČ rungtynės dėl bronzos: Lietuvos pergalė 78:69
  • 2011 m. EČ rungtynės dėl penktos vietos: Lietuvos pergalė 73:69
  • 2017 m. EČ aštuntfinalis: Graikijos pergalė 77:64

Tai nutiko 2017 m. Europos čempionato aštuntfinalyje, į kurį Lietuva atkeliavo kaip pirmąją vietą užėmusi grupės komanda, o Graikija – ketvirtoji.

Vis dėlto Kosto Slouko vedama rinktinė naudojosi Lietuvos spragomis ginantis ir supančiojo mūsiškių puolimą, iškovodama užtikrintą pergalę 77:64 ir žengdama į ketvirtfinalį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Graikijos krepšininkai eliminavo Lietuvos rinktinę iš Europos krepšinio čempionato.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Graikijos krepšininkai eliminavo Lietuvos rinktinę iš Europos krepšinio čempionato.

Nuo tada prasidėjo jau šešerius metus trunkantis etapas, kai Lietuvos rinktinė nepatenka į jokio turnyro stipriausiųjų aštuonetą. 2019 m. pasaulio čempionate mūsiškiai kovas baigė antrajame etape, praėjusių metų Europos pirmenybėse iškrito aštuntfinalyje, o prieš dvejus metus į olimpines žaidynes nė nepateko.

Progą nutraukti šį nesėkmingą etapą lietuviai turės jau penktadienį. Jei įveiks Graikiją ir sulauks JAV pergalės prieš Juodkalniją, K.Maksvyčio auklėtiniai užsitikrins bilietą į ketvirtfinalį ir sekmadienį su amerikiečiais kovos dėl pirmosios vietos grupėje.

Kaip ir 2017-aisiais, akistatą su graikais lietuviai pasitinka prieš tai užėmę pirmąją vietą grupėje – mūsiškiai nugalėjo Egiptą (93:67), Meksiką (96:66) ir Juodkalniją (91:71).

Graikai C grupėje liko antri ir netgi balansavo ant iškritimo ribos, kai vienu metu nuo Naujosios Zelandijos atsiliko 15 taškų skirtumu. Vis dėlto antroje rungtynių pusėje susiėmę, jie iškovojo pergalę 83:74. Prieš tai Graikija įveikė Jordaniją (92:71) ir nusileido amerikiečiams (81:109).

J grupės lentelė
Perg.-pral. +/-
1. JAV 3-0 +103
2. Lietuva 3-0 +76
3. Juodkalnija 2-1 +15
4. Graikija 2-1 +2

Iš 2017-ųjų akistatos Lietuvos rinktinėje liko Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas, Eimantas Bendžius ir Donatas Motiejūnas, graikų gretose vėl žais Kostas Papanikolaou, Georgios Papagiannis, Ioannis Papapetrou ir Thanasis Antetokounmpo, bet tai bus nauja istorija, kurią rašys jau Eurolygoje susidūrę treneriai K.Maksvytis ir Dimitris Itoudis.

Prieš pokalbį su Lietuvos žiniasklaida K.Maksvytis ilgai buvo kamantinėjamas graikų spaudos, o galiausiai priėjęs prie lietuvių neslėpė šypsenos.

„Bandė išprovokuoti, – juokavo darbėniškis, bet netrukus surimtėjo. – Bandome komandą nuteikti labai rimtoms rungtynėms. Nesvarbu, kad mes dabar turime pergalių pranašumą, bet pralaimėjus viskas pasikeistų. Labai svarbios atkrintamųjų rungtynės, praktiškai rungtynės dėl aštuntuko. Žinant graikų trenerių štabą ir patyrusius žaidėjus, kurie yra sužaidę nemažai tokių rungtynių, laukia sunkus mačas. Bandome komandą jam paruošti.“

– Mindaugas Kuzminskas teigė, kad nustebo, jog graikai kone iki rungtynių pabaigos nesugebėjo palaužti zelandų. Ar jus tai nustebino?

– Nustebino. Labai patiko zelandų žaidimas pirmoje rungtynių pusėje, bet vėliau jie greičiausiai pavargo. Graikai padarė savo, antroje pusėje visiškai kontroliavo rungtynes. Tai pavyzdys, kad su jais nebus lengva. Patyrusi, fiziška komanda. Bus labai sunku.

– Ar galima sakyti, kad Graikija yra klasikinė gynybinė komanda?

– Vien tik Thomasas Walkupas ką reiškia. Jis daug užkamšo skylių, palengvina pikenrolo gynybą, dažniausiai ginasi prieš varžovų lyderį. Turbūt, kad galima taip sakyti.

– Varžovai prieš pat čempionatą neteko Konstantino Mitoglou, liko su vienu vidurio puolėju Georgiu Papagianniu. Ar tai ir bus didžiausias Lietuvos pranašumas?

– Ant popieriaus atrodo pranašumas, bet galbūt jie taikysis prie to ir nėra lengva išnaudoti didelio žmogaus pranašumą. Šių dienų krepšinis vis tiek sukasi aplink gynėjus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Kas pavojingiausia graikų žemame penkete, kai G.Papagiannis sėdi ant atsarginių suolo?

– Vienu metu žaidė penki pataikantys žaidėjai, berods, Papapetrou, kuris Eurolygoje kartais žaidžia trečioje pozicijoje, tuo metu užėmė penktą poziciją. Arba jie primes savo taktiką, arba mes turėsime išeiti iš komforto zonos.

– Ar tai, kad turėjote papildomą poilsio dieną lyginant su graikais, yra pranašumas?

– Dvi ar trys dienos tiek neprideda, bet tikiuosi, kad turėsime daug jėgų.

– Su Juodkalnija puikiai pavyko nusistatyti taikinius varžovų komandoje. Ar graikų gretose matote daug tokių taikinių?

– Yra taikinių, tik klausimas, kaip pavyks viską išpildyti.

Labai svarbios atkrintamųjų rungtynės, praktiškai rungtynės dėl aštuntuko.

– Graikai neabejotinai dės didžiulį akcentą ant Roko Jokubaičio. Kaip jį išvaduoti iš Thomaso Walkupo gniaužtų?

– Thomasas greičiausiai bus ant jo. Jie yra žaidę kartu, be abejo, bandysime padaryti, kad Rokui būtų lengviau.

– Su Graikijos rinktinės ir Stambulo „Fenerbahče“ treneriu Dimitriu Itoudžiu susidūrėte Eurolygoje, pasidalinote po pergalę. Kokiais pagrindiniais bruožais apibūdintumėte šį trenerį?

– Ne tik Eurolygoje, yra tekę ir VTB lygoje žaisti tris sezonus iš eilės. Susidūrimų yra nemažai. Aukščiausios klasės treneris, laimėjęs Eurolygą – tai turbūt viską ir pasako.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Kiek bus svarbūs sirgaliai? Iki šiol varžovai jų beveik neturėjo, o graikų sirgaliai yra audringi ir netgi įvykdo pažeidimų.

– Bus lygiavertė sirgalių dvikova. Kiek teko matyti, graikų delegacija gausi. Bet mes labiau kreipiame dėmesį į savus sirgalius. Sirgaliai sukurs atmosferą, bet už mus taškų nepelnys.

– Nuo 2016 metų Lietuvos rinktinė nėra patekusi į jokio turnyro ketvirtfinalį. Ar tai prideda papildomo spaudimo?

– Spaudimas visada yra, mes jo patys sau nesusikuriame. Nemanau, kad kažką reikėtų daryti kitaip. Reikia išlaikyti tą patį fokusą, susikauti ir nepabėgti į krūmus lemiamomis dvikovos akimirkomis. Tikiuosi, kad komanda žais taip, kaip žaidė iki šiol.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Trenriuotės akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Trenriuotės akimirkos

– Vakar antroje pusėje graikus labai stipriai truktelėjo Giannoulis Larentzakis. Kaip reikia pristabdyti tokį žaidėją?

– Jis yra paskutinių minučių žaidėjas. Pernai Eurolygoje jis vienu metu nepramesdavo tritaškių ketvirtame kėlinyje. Toks lemiamų momentų žaidėjas, kuris nebijo imtis ant savęs. Tai vienas emocinių lyderių, kuriam skirsime nemažą dėmesį.

– Vakar buvote susitikime su sirgaliais. Gal jie turėjo kokių nors patarimų?

– Sirgalius mes gerbiame, jie atvažiavo tokį ilgą kelią, tad norėjosi atiduoti duoklę tiems ištikimiausiems, kurie kartu su mumis. Tikiuosi, kad atiduosime duoklę ne tik per susitikimą, bet ir savo žaidimu.

VIDEO: Mindaugo Kuzminsko komentarai prieš rungtynes su graikais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas