Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 01

Laimingas Kazys Maksvytis: „Seniai nebuvę tokių gerų emocijų“

Mokslo ir žinių dieną Lietuvos rinktinė gavo graikiškų pamokų, bet perėmusi žaidimo vadžias po ilgosios pertraukos iškovojo kol kas svarbiausią pergalę pasaulio krepšinio čempionate. „Jau yra aštuonetas, smagu būtų ir ten toliau nueiti“, – po pergalės prieš Graikiją laimingas kalbėjo Kazys Maksvytis.

„Jau nusipirkę bilietus atgal gal buvote?“ – šmaikščiai Lietuvos žurnalistų būreliui kirto išsišiepęs Kazys Maksvytis, nors dar prieš kelias valandas šypsenos ant jo veido nė su žiburiu nebūtum radęs.

Rungtynių pradžia nieko blogo nežadėjo.

Gausesnių nei graikų Lietuvos sirgalių užvesti mūsiškiai galingai žengė į rungtynes ir pelnė pirmuosius 7 rungtynių taškus, bet net lanko nelietusiais metimais startavę graikai greitai atkuto ir ėmė bausti lietuvius už rizikas ir gynybos klaidas.

Thomasas Walkupas vien per pirmą ketvirtį pelnė 10 taškų, lietuvius gėlė ir graikiškoji kobra Giannoulis Larentzakis, o 12:0 atkarpą laimėję varžovai greitai mėgavosi persvara.

Dar su didesniais sunkumais mūsiškiai susidūrė antrajame ketvirtyje, kai ėmė strigti vienos solidžiausių gynybinių čempionato komandų pančiuose, padarydami keturias klaidas per penkias atakas, ir atsiliko 8 taškais (27:35). Savo ruožtu graikai per visą pirmąją mačo pusę klydo vos du kartus ir abu sykius išnaudodami 24 sekundžių limitą, kas reiškia, jog lietuviai negalėjo bėgti į greitas atakas ir rinkti lengvų taškų po oponentų klaidų.

Klampus žaidimas persidavė ir į komandos nervingumą – po kelių teisėjų švilpukų lietuviai niršo ant arbitrų, o K.Maksvytis pavymui jų rėkė ir keliaudamas į rūbinę per ilgąją pertrauką.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

Bet viskas aukštyn kojomis apsivertė antroje mačo dalyje.

Klimpę graikų gynyboje tarsi dumble per pirmuosius du kėlinius, mūsiškiai išsilaisvino tritaškiais. Per trečiąjį kėlinį Lietuvos rinktinė švystelėjo šešis taiklius tritaškius iš tiek pat galimų, o po to, kai iš toli pasižymėjo ir Donatas Motiejūnas, mūsiškiai į ketvirtą kėlinį išėjo jau su 6 taškų pranašumu.

Pasiųsti į nokdauną, graikai atsitiesti nebesugebėjo. 30 taškų pirmoje mačo pusėje pelnę Th.Walkupas ir G.Larentzakis po ilgosios pertraukos sukrapštė tik 8 taškus, o tritaškių lietų pratęsę lietuviai ne tik iškovojo pergalę, bet ir padarė tai įspūdingu stiliumi – 92:67.

Per antrąją mačo dalį užsivedę lietuviai pelnė net 53 taškus, praleido 24 ir įmetė net 12 tritaškių iš 16.

„Smagu dėl pergalės, nors ne viskas klojosi sklandžiai nuo rungtynių pradžios. Dvi skirtingos pusės: pirmoje per daug galvojome ir per mažai darėme, šiek tiek mus apstumdė, neatsakėme į kontaktą ir nukreipinėjome energiją ne ten, kur reikia, o antroje pusėje pradėjome gintis iš visų jėgų, su dideliu kontaktu, spausti kamuolį visoje aikštelėje ir neduoti priimti, – rungtynes analizavo K.Maksvytis. – Varžovai pavargo, gal įtakos turėjo ir tai, kad jie turėjo viena diena mažiau poilsio. Bet mes žiūrime į savo tikslus ir ypatingai smagu, kad komanda nesugriuvo bei grįžo stipresnė po ilgosios pertraukos.“

– Kas buvo pasakyta per ilgąją pertrauką ir kokie buvo sudėlioti pagrindiniai akcentai?

– Buvome priruošę rungtynių planų, bet kartais reikia ne tik ruošti ir galvoti, bet ir daryti. Pradėjome daryti, pradėjome žaisti su stipriu kontaktu, nuėmėme rizikas kažkiek, nes pirmame kėlinyje Walkupas mus nubaudė už rizikas. Pakeitėme gynybą prieš Walkupą ir padidinome kontaktą.

– Kiek jums svarbu kaip treneriui po septynerių metų pertraukos atvesti Lietuvos rinktinę į turnyro ketvirtfinalį?

– Labai svarbu – tam ir atėjau čia, kad laimėčiau. Nesmagu pralaimėti, juolab kai žinome, kaip Lietuvoje mylimas krepšinis, kiek sirgalių mus sekioja, kiek žurnalistų atvažiavo. Dvigubai smagu.

– Puolime vienas iš svarbiausių dalykų buvo nusimetimai žaidžiant nugara į krepšį?

– Kažkiek varžovai pakeitė savo gynybą ginantis prieš mūsų aukštaūgius po krepšiu. Jeigu prieš tai padėdavo iš galo, dabar pakeitė gynybą. Itoudis panašia gynyba ginasi su savo komanda Turkijoje. Sureagavome gal ir vėlokai, bet po to juos už tai nubaudėme.

– Prieš rungtynes teigėte, kad tikitės staigmenų iš Dimitrio Itoudžio. Ar buvo, kuo jis nustebino?

– Vienas iš tų buvo gynyba žaidžiant nugara į krepšį. Graikai labai didelį kontaktą pasiūlė, matėte turbūt patys pirmoje pusėje. Bet antroje pusėje jie patys to kontakto neatlaikė.

– Jau nuo rungtynių pradžioje matėme Joną Valančiūną besiginantį prieš Thanasį Antetokounmpo, o Tadą Sedekerskį prieš Georgį Papagiannį. Ar tai yra būdas paslėpti J.Valančiūną pikenrolo gynyboje ir laikyti jį po krepšiu?

– Jeigu kalbant apie antrą pusę, tai labai gerai veikė mūsų gynyba prieš tokią pikenrolinę komandą. Labai gerai veikė ir gynyba su Jonu, ir su Donatu, kuri yra šiek tiek agresyvesnė. Kai gynėmės su tokia energija, veikė visos gynybos. O kai graikai turėjo Antetokounmpo ir Papagiannį, bandėme sukeisti besiginančius žaidėjus.

– Atėjote su šypsena, socialiniuose tinkluose matyti vaizdai iš rūbinės. Kokios emocijos komandos viduje?

– Geros – seniai nebuvę tokių emocijų. Jau yra aštuonetas, smagu būtų ir aštuonete toliau nueiti. Smagu girdėti „Tris milijonus“, smagu dėl gerų emocijų rūbinėje – seniai to nebuvo.

– Pirmą kartą į pertrauką šiame čempionate išėjote atsilikdami. Ar reikėjo griežtesnės kalbos rūbinėje?

– Ne, darėme reguliariai tai, ką darome. Grįžome prie savo šaknų, pasirengėme antrai rungtynių pusei, padarėme nedideles korekcijas. Paprasčiausiai geriau viską išpildėme ir labiau mušėmės bei kovėmės.

– Susidaro įspūdis, kad šiame čempionate Igno Brazdeikio nebekamuoja sprendimų priėmimo problema.

– Po keleto rungtynių jis netgi lyderiavo mūsų komandoje pagal perdavimus. Šiandien turėjo idealias rungtynes, viską susimetė. Kažkiek jis priprato, metai laiko Europoje turbūt duoda savo.

– Rokas Jokubaitis trečiose rungtynėse iš eilės išrinktas naudingiausiu žaidėju. Kaip jam sekasi ir kiek buvo neramu, ar jis atlaikys dvikovą su Th.Walkupu?

– Reikia pagirti mūsų abu įžaidėjus – ir Roką, ir Vaidą. Jie abu padarė, berods, po vieną klaidą nepaisant graikų agresyvios gynybos. Rokas pirmoje pusėje, kaip ir visa komanda, kažkiek buvo išmuštas iš žaidimo, bet antroje pusėje žaidė beveik idealiai. Smagu matyti tokį Roką.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Pernai Europos čempionate buvo opi teisėjavimo tema. Kaip jums teisėjavimas šiame turnyre?

– Nekrenta taip į akis kaip pernai. Manau, kad ir šiandien mes patys per daug emocijų skyrėme teisėjavimui, ką kalbėjome ir rūbinėje.

– Šiandien išnaudota daug jėgų. Rytoj treniruositės ar ilsėsitės?

– Turėsime atsistatymo treniruotę, tačiau be teipų, be bėgimų. Bus atstatymo treniruotė ir ruošimės kitoms rungtynėms.

– JAV rinktinės treneris Steve'as Kerras buvo paklaustas, kaip motyvuoti žaidėjus, kai pirmauji dideliu skirtumu. Jis atsakė, kad svarbiausia dar prieš čempionatą pasirinkti teisingai. Ar jūs pasirinkote teisingiausią dvyliktuką?

– Manau, kad taip. Visi duoda savo indėlį, net ir tie, kurie mažiau žaidžia. Kol kas mūsų modelis veikia ir tikimės, kad veiks ir toliau.

– Prieš šias rungtynes Jono Valančiūno +/ – rodiklis buvo blogiausias komandoje, bet šiandien +24. Kuo skyrėsi Jono žaidimas nuo ankstesnių rungtynių?

– Jonas turbūt įėjo į formą. Šiandien gavo daugiau minučių ir tas minutes atidirbo, o ne atvaikščiojo. Smagu matyti Joną tokiame gerame ritme. Šiandien antroje pusėje labai gerai sureagavo į dvigubinimą, padarė nebūtinai rezultatyvių perdavimų, bet vadinamų ledo ritulio perdavimų. Smagu matyti Joną. Artėja lemiamos kovos – tikiuosi, kad Jonas taip žais ir toliau.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Ar jau dairotės į tą grupę, prieš kurios komandą reiks žaisti ketvirtfinalyje?

– Žiūrime kažkiek. Ten labai įdomu – visi turi po lygiai pergalių. Viena akimi stebime, bet kai nežinome varžovų, negalime ruoštis ar kažką daryti.

– Jonas Valančiūnas užsiminė, kad ketvirtfinalis nėra finišas. Ką jūs pats galvojate apie šansus eiti tolyn?

– Aš jau ne kartą esu kartojęs – nereikia žiūrėti į tolimus tikslus, nes tada neįvykdysi tų tikslų, kuriuos turi dabar įvykdyti. Eisime iš rungtynių į rungtynes. Be abejo, rungtynės su JAV abiem komandoms nieko nereiškia, galbūt tik sąlyginai lengvesnį varžovą. Svarbiausios bus atkrintamosios rungtynės. Svarbu, kad komanda būtų pasiruošusi artimiausioms atkrintamosioms rungtynėms, kurios nulems patekimą į ketvertą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas