Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 27 /17:23

Meksika vargo nesukėlė: dominavę lietuviai užsitikrino vietą kitame etape

Meksikietiškas kaktusas smarkiai nebadė. Lietuvos rinktinė dominavo nuo pirmųjų minučių ir antrą žingsnį pasaulio krepšinio čempionate žengė užtikrintai – 96:66 (32:17, 21:17, 23:17, 20:15) rezultatu nugalėjo Meksikos krepšininkus.

Taip lietuviai užsitikrino vietą kitame etape, o dėl pirmos vietos grupėje antradienį susikaus su Juodkalnija.

Pergalė taip pat užtikrino Lietuvos rinktinei vietą olimpiniame atrankos turnyre, jei tiesioginio kelialapio čempionate nepavyktų iškovoti.

Dar pirmajame kėlinyje įgyta dviženklė persvara leido Kaziui Maksvyčiui drąsiai rotuoti žaidėjais, ir kone visi įnešė savo indėlį į pergalę.

Meksikiečiai bandė laikytis įpėdin švaistydami tritaškius, bet lietuviai pamažu tolo, rungtynes paversdami formalumu.

Jonas Valančiūnas vėl pasižymėjo dvigubu dubliu. Kapitonas pelnė 15 taškų (6/7 dvit., 3/4 baud.) ir atkovojo 12 kamuolių.

Rokas Jokubaitis taip pat pelnė 15 taškų (2/6 dvit., 3/4 trit., 2/2 baud.) bei atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

Mindaugas Kuzminskas surinko 14 taškų (2/5 dvit., 3/4 trit., 1/1 baud.), atkovojo 8 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Lietuviai dažniau klydo (14 klaidų, Meksika – 11), bet atakavo pavyzdiniu taiklumu: 65 proc. dvitaškių (28/43, Meksika – 19/49, 39 proc.) ir 43 proc. tritaškių (10/23, Meksika – 7/24, 29 proc.)

Meksikos rinktinei tai antras pralaimėjimas – ji pirmame ture rezultatu 71:91 nusileido Juodkalnijai. Savo pirmąją pergalę D grupėje žaidžiantys lietuviai taip pat išplėšė nesunkiai – 93:67 įveikė Egiptą.

Meksikai tai vos antrasis pasaulio krepšinio čempionatas nuo 1974 metų. Lietuvai tai šeštas pasaulio čempionatas.

Lietuvos ir Meksikos rinktinės buvo susitikusios 2014 metų pasaulio čempionate. Tuomet pergalę 87:74 šventė Lietuva.

VIDEO: Suspindęs R.Jokubaitis: „Negalime užsiliūliuoti – antradienį pasimatys, ko esame verti“
VIDEO: Po pergalės prieš Meksiką – J.Valančiūno sveikinimas Ukrainos bokso žvaigždei
VIDEO: Kazys Maksvytis: „Kuo gilyn į mišką, tuo daugiau medžių“

Lietuva: Rokas Jokubaitis (7 rez. perd.) ir Jonas Valančiūnas (12 atk. kam.) po 15, Mindaugas Kuzminskas 14 (8 atk. kam., 4 rez. perd.), Ignas Brazdeikis (5 atk. kam.) ir Donatas Motiejūnas po 10, Tadas Sedekerskis , Eimantas Bendžius ir Tomas Dimša po 7.

Meksika: Gabrielis Giroas 13, Francisco Cruzas, Israelis Gutierrezas ir Orlando Mendezas po 10, Joshua Ibarra 9.

RUNGTYNIŲ EIGA:

40 min. M.Kuzminskas smeigė trečią savo tritaškį ir uždarė Lietuvos taškų sąskaitą šiose rungtynėse – 96:66.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Dvigubą dublį užfiksavęs JV kišenėje turės ne tik pergalę, bet ir malonų asmeninį pasiekimą. Tai trečias pasaulio čempionatas, kai J.Valančiūnas dvigubą dublį surinko ne viename mače, o tokiu pasiekimu per pastaruosius 30 metų gali pasigirti tik Puerto Riko kapitonas Christopheris Ortizas.
Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Panevėžio „Lietkabelio“ duetas Maniloje – juvelyrinį Deivido Sirvydžio perdavimą Gabrielius Maldūnas užbaigia „printezišku“ metimu.

37 min. D.Sirvydis ir G.Maldūnas sužaidė „du prieš du“. Prie dviejų taškų G.Maldūnas netrukus pridėjo ir bloką gynyboje – 88:64.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Neįprastas vaizdelis „Mall of Asia“ arenoje. Nors Meksikos rinktinė neturi jokių variantų prieš Lietuvą, tačiau lotynų sirgaliai užkuria bangą, prie kurios, žinoma, prisijungia ir lietuviai.

34 min. R.Jokubaitis pataikė iš toli – 86:57.

33 min. D.Motiejūno verpstė baudos aikštelėje ir dar du firminiai D-Mo taškai. Bet ir Meksika surengė kelias sėkmingas atakas iš eilės – 81:57.

32 min. Deividas Sirvydis pasinaudojo suteikta laisve perimetre ir smeigė tritaškį – 79:51.

30 min. V.Kariniausko taškai ir po trijų kėlinių – 76:51.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Mažytė audrelė suvaldyta – lietuviai pelno 10 taškų iš eilės ir susigrąžina 23 taškų persvarą, o varžovų sirgaliai su meksikietiškų imtynių kaukėmis vėl priversti nurimti.

27 min. Vaido Kariniausko drąsus reidas baigėsi taškais, iš toli pataikė ir I.Brazdeikis – 70:47.

26 min. D-Mo ir T.Sedekerskio taškai – 65:47. T.Sedekerskiui metant baudą, kamuolys atšoko nuo lanko – varžovas pabandė jį numušti, bet kamuolys įkrito į krepšį ir buvo įskaityti du taškai.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Ilgoji pertrauka padėjo nurimti Meksikos centrui Joshua Ibarrai. Per pirmąją pusę centras prametė visus 8 metimus, iš kurių pusę – būdamas visiškai laisvas po krepšiu. Per pirmąsias 5 trečio kėlinio minutes J.Ibarra lietuviams atskaičiavo 9 iš 13 Meksikos taškų. Varžovų vidurio puolėjas buvo toks užsivedęs, kad įmušė du taškus ir į savo krepšį.

25 min. J.Ibarra tapo rimtu galvos skausmu, du taškus pridėjo G.Gironas – 60:47.

23 min. Keturiais taškais iš eilės Meksiką patempė aukštaūgis Joshua Ibarra – 57:40.

21 min. J.Valančiūnas dviejose atakose pataisė neteikslius komandos draugų metimus – 57:34.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
50 taškų per pirmąją mačo dalį nėra toks jau dažnas įvykis Lietuvai pasaulio čempionate. Pastarąjį sykį tai nutiko 2006 metais, kai į Kataro krepšį mūsiškiai primetė net 60 per 20 minučių. Šį kartą turime jau 53.

20 min. Apsigynęs JV nubėgo su kamuoliu iki vidurio linijos, o greitą ataką užbaigė E.Bendžiaus tritaškis – 53:34.

18 min. J.Valančiūno klaidą meksikiečiai pavertė greitos atakos taškais, bet JV atsakė metimu iš vidutinio nuotolio – 48:32.

16 min. M.Kuzminsko tritaškis – 44:28.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Meilės ant parketo nedaug, bet tribūnose netrūksta – minutės pertraukėlės metu Maniloje ovacijų sulaukė per ekraną parodytas aistringas lietuvio ir meksikietės bučinys.
Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Įspūdingi Meksikos pataikymų kontrastai nuo dviejų ir trijų taškų zonos. Daugybę lengvų metimų iš po krepšio prametę Centrinės Amerikos atstovai realizavo vos 3 dvitaškius iš 16, o gyvybę palaiko 6 iš 9 pataikytų tolimų metimų.

14 min. Orlando Mendezas tritaškiu nutraukė Meksikos taškų badą – 39:21. Meksikiečiai pataikė 6/9 tritaškių.

13 min. Į priekį pabėgęs E.Bendžius sulaukė perdavimo per visą aikštę ir sutvarkė formalumus – 39:21.

12 min. D-Mo ir M.Kuzminsko taškais lietuviai didino skirtumą – 37:21.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Lietuvos rinktinė tik sykį pasaulio čempionatuose buvo įmetusi daugiau taškų per pirmą kėlinį – 2006-aisiais brazilams jie išrašė 35 taškų pamoką. Įspūdingą atakų uraganą pademonstravę mūsiškiai susikrovė tvirtus pergalės pamatus.
Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Gal komandos vis dar žaidžia tuo pačiu kamuoliu, kurį vakar losjonu ištepė amerikietis Anthony Edwardsas? Meksikiečiai prametė jau šešis kartus iš po krepšio, tuo tarpu Lietuva demonstruoja nepriekaištingą puolimą – 32 taškai ir 13 taiklių metimų iš 15.
Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Pirmose rungtynėse žaidęs puikiai, bet „šiukšlių“ minutes mačo pabaigoje, šįkart Gabrielius Maldūnas pirmojo šanso sulaukė jau pirmojo ketvirčio pabaigoje. Ar ir meksikiečiai kentės nuo panevėžiečio „printeziškų“ metimų?

10 min. Donatas Motiejūnas prisistatė firminiu puskabliu – 31:17. Meksikos rinktinės žaidime pasipylė klaidos, kuriomis lietuviai naudojosi. Po pirmojo kėlinio – 32:17.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Meksiskai prireikė mažiau nei 7 minučių, kad įmestų 4 tritaškius ir pakartotų praėjusių rungtynių visos Egipto komandos rezultatą (4 iš 15). Nesnaudžia ir Kazio Maksvyčio auklėtiniai, realizavę pirmus tris tolimus metimus. Pirmajame pasaulio čempionate mače lietuviai vien iki ilgosios pertraukos įmetė vos 2 tritaškius iš 14.

9 min. Tomo Dimšos du taškai su pražanga!

8 min. R.Jokubaitis užsivedęs! Dar du jo taškai, bet nesulaikomas ir G.Gironas – pašokdino varžovą ir smeigė trečią savo tritaškį (23:17).

7 min. Užsikūrė tikra tritaškių fiesta: pataikė G.Gironas, pataikė ir I.Brazdeikis su R.Jokubaičiu – 21:14.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Pirmi Roko Jokubaičio taiklūs metimai iš žaidimo šiame čempionate – visus šešis kartus penktadienį prametęs Rokas šauna tiksliai pirmaisiais dviem mėginimais šiandien. Gal tai nuims naštą nuo mažeikiškio pečių.

5 min. P.Cruzas ir Gabrielis Gironas paleido dvi tolimas bombas į Lietuvos krepšį – 13:11.

4 min. Du meksikiečių taškai greitoje atakoje, į kuriuos R.Jokubaitis atsakė tritaškiu – 11:5.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Ignas Brazdeikis vėl spindi mačo pradžioje. Akistatoje su Egiptu Iggy pelnė šešis greitus taškus, o šį kartą naudojasi Meksikos gynybos spragomis ir veržiasi tiek į kairę, tiek į dešinę. Kanados lietuvio sąskaitoje jau 4 taškai.

3 min. JV ir Tado Sedekerskio taškai privertė meksikiečius prašyti minutės pertraukėlės – 8:0. Po jos – Pako Cruzo tritaškis.

1 min. Ignas Brazdeikis lengvais taškais po prasiveržimų įžiebia rungtynių švieslentę – 4:0.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Maniloje
Vienintelis pokytis Lietuvos rinktinės startiniame penkete – Tomą Dimšą išstūmęs pirmųjų rungtynių MVP tapęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Margiris Normantas. Tikėkimės, kad Egiptą baudęs Margo toks pat karštas bus ir rungtynėse su Meksika.

Lietuviai rungtynes pradėjo tokiu starto penketu: Rokas Jokubaitis, Margiris Normantas, Ignas Brazdeikis, Tadas Sedekerskis, Jonas Valančiūnas.

Marius Milašius Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Maniloje
Kartu su kolega Roku Pakėnu sveikinamės iš Manilos! Čia Lietuvos rinktinė stoja į antrąją kovą istorijoje prieš Meksikos rinktinę. 2014 metais J.Valančiūno, D.Motiejūno ir M.Kuzminsko atstovauta komanda nugalėjo meksikiečius 87:74, viliamės, kad panašus rezultatas bus ir po šios dienos mačo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas