Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 06

Nerimas Amerikoje: Rusijoje sulaikyta krepšininkė gali tapti įkaite

Šeštadienį „The New York Times“ pranešė, kad Rusijoje už narkotinių medžiagų gabenimą sulaikyta viena geriausių JAV krepšininkių Brittney Griner. Amerikietei gresia nuo 5 iki 10 metų kalėjimo, o už Atlanto jau nuogąstaujama, kad žaidėja gali tapti Rusijos įkaite konflikte su Jungtinėmis Valstijomis.
Brittney Griner
Brittney Griner / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija WNBA

Septyniskart WNBA „All-Star“ rungtynių dalyvė Šeremetjevo oro uoste netoli Maskvos buvo sulaikyta vasarį, kai jos bagaže rasta hašišo aliejaus.

Rusijos muitinės tarnyba praneša, kad prieš B.Griner bus pradėta byla dėl „didelio kiekio narkotikų gabenimo“. Rusijoje už tokį nusikaltimą gresia 5-10 metų įkalinimo bausmė.

Tiek 31-erių 206 cm ūgio žaidėjos klubas „Phoenix Mercury“, tiek WNBA lyga išplatino pranešimus, kuriuose teigė, kad vienas didžiausių prioritetų yra sugrąžinti B.Griner į JAV. Bet tai padaryti gali nebūti taip paprasta.

Buvęs Pentagono darbuotojas Evelynas Farkas „Yahoo Sports“ atskleidė, kad Rusija gali pasilikti B.Griner kaip vertingą įkaitę, kuri praverstų tuo atveju, jei tektų derėtis su JAV kitais klausimais, pavyzdžiui, dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje.

„Jei norime, kad ją paleistų iš kalėjimo, Rusija taip pat turės savo sąlygų, – sakė JAV gynybos sekretoriaus asistento pareigas Rusijos ir Ukrainos klausimais 2012-2015 m. ėjęs amerikietis. – Gali būti, kad ji bus panaudota kalinių mainams. Jie taip pat gali išnaudoti ją grasinimams ar šantažui. Bet kuriuo atveju, ji jiems yra naudinga.“

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Brittney Griner
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Brittney Griner

B.Griner Rusijoje, kur ji nuo 2015-ųjų žaidžia WNBA tarpsezonio metu, buvo sulaikyta dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, tačiau Vladimiro Putino pradėtas karas jai dabar kelia papildomą pavojų, „Yahoo Sports“ teigė Melburno teisės mokyklos profesorius ir Rusijos politikos ekspertas Williamas Partlettas.

„Tokios situacijos dažnai yra sprendžiamos derybomis, tačiau šiuo metu Rusijoje yra žymiai mažiau konsulinių įstaigų, galinčių padėti išspręsti Brittney bylą“, – sakė teisės ekspertas.

Jis pridūrė, kad B.Griner negali būti tikra ir dėl sąžiningo teismo proceso.

Jie gali išnaudoti ją grasinimams ar šantažui.

„Tikėtina, kad teisėjas ir tyrėjai lauks instrukcijų iš aukščiau bei išnaudos ją kaip brangų mainų objektą“, – teigė W.Partlettas.

Tiesa, jis įsitikinęs, kad dėl B.Griner sankcijos, pritaikytos Rusijai po Ukrainos užpuolimo, nebus sumenkintos.

„Galbūt JAV laiko kažką įkalintą, ką galėtų iškeisti į Brittney? Kadangi sankcijos Rusijai ir pagalba Ukrainai dėl jos tikrai nebus sumažintos“, – teigė profesorius.

B.Griner, kaip ir daugelis kitų JAV moterų krepšinio žvaigždžių, į Rusiją ar kitas Europos šalis per WNBA tarpsezonį vyksta dėl kur kas didesnio uždarbio. Geriausios žaidėjos Rusijoje ar Turkijoje gali uždirbti po daugiau nei milijoną dolerių, kai maksimalūs atlyginimai WNBA lygoje yra kone penkiskart mažesni, teigia „Yahoo Sports“.

Tą patvirtino ir ilgametis moterų krepšinio agentas Mike'as Coundas. Jo teigimu, B.Griner atstovaujama komanda – Jekaterinburgo UMMC – moka jai tokią mėnesinę algą, kuriai negalėtų prilygti jokia kita moterų krepšinio komanda. Šioje ekipoje praeityje žaidė ir tokios žvaigždės kaip Diana Taurasi bei Sue Bird.

„Scanpix“ nuotr./Krepšininkė Sue Bird
„Scanpix“ nuotr./Krepšininkė Sue Bird

Vis dėlto Rusijai rengiant kariuomenę prie Ukrainos sienų, agentai nepatarė žaidėjoms išvykti iš Rusijos, priešingai nei iš Ukrainos.

„Niekas nepuls Rusijos. Ukraina neketina įsiveržti į Rusiją“, – agentas vasarį sakė vienam į jį besikreipusiam susirūpinusiam žaidėjos tėvui.

Visgi situacija pasikeitė pastarosiomis savaitėmis. JAV, Europos Sąjungai ir kitam demokratiškam pasauliui pritaikius sankcijas Rusijai, šios šalies klubai greičiausiai nebeišgalės sumokėti kosminių algų žaidėjoms, o užsidariusi oro erdvė Rusijos lėktuvams nebeleis joms saugiai sugrįžti namo. Be to, nė viena jų nebus apsaugota nuo išpuolių Rusijoje, kur įtampa dėl stipriai suprastėjusios ekonominės situacijos tik auga.

„Yahoo Sports“ teigimu, nėra aišku, kiek tiksliai laiko B.Griner jau yra įkalinta Rusijoje. Paskutines rungtynes už Rusijos klubą ji sužaidė sausio 29 dieną, o tuomet išvyko iš šalies dėl rinktinių lango. Pastarąjį kartą socialiniuose tinkluose jos įrašas užfiksuotas vasario 5 dieną.

Iš Teksaso kilusi vidurio puolėja 2013 m. buvo pakviesta pirmuoju šaukimu naujokų biržoje. Ji jau pirmajame sezone tapo WNBA čempione, septynis sykius žaidė „All-Star“ rungtynėse, dukart buvo rezultatyviausia WNBA sezono krepšininkė, o 2016 ir 2021 m. laimėjo olimpinius aukso medalius su JAV rinktine Rio de Žaneire ir Tokijuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas