Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 01

Pasaulio čempionus į savo laimikių sąrašą įtraukę slovėnai: „Nenorime pabusti“

16-0. Tokį pergalių ir pralaimėjimų balansą išlaiko Slovėnijos krepšinio rinktinė, kai jos gretose žaidžia Luka Dončičius. Sekmadienį po Europos čempionų kojomis krito ir 2019 m. planetos čempionai ispanai, o įspūdingą kelionę pirmosiose šios šalies krepšiniui olimpinėse žaidynėse pratęsę slovėnai po pergalės švytėjo iš laimės.
Klemenas Prepeličius ir Mike'as Tobey
Klemenas Prepeličius ir Mike'as Tobey / „Scanpix“ nuotr.

„Mane labiausiai jaudina ne skaičiai, bet jausmas, jog ši komanda – neįveikiama ir atrodo nesustabdomai“, – prieš akistatą su Slovėnija sakė Ispanijos rinktinės treneris Sergio Scariolo.

Italas pasistengė, kad Tokijuje iki šiol 117 taškų per susitikimą rinkę slovėnai atrodytų pažeidžiami trečiajame grupės mače, bet pergalę galiausiai vis tiek nugvelbė Europos, o ne pasaulio čempionai.

Po devynių pergalių iš eilės 2017 m. Europos pirmenybėse ir keturių laimėjimų Kaune vykusioje atrankoje, slovėnai jau trečią sykį iš eilės laimėjo Tokijuje ir su L.Dončičiumi išlieka nenugalimi.

O šįkart laimėti jiems nesutrukdė ir tai, jog Luka sužaidė nerezultatyviausias rungtynes šią vasarą – pelnė tik 12 taškų.

„Esame savimi pasitikinti komanda. Komandinė atmosfera čia tokia, kokios nesu matęs kitose ekipose, – 15min po mačo kalbėjo natūralizuotas slovėnų amerikietis Mike'as Tobey. – Turime puikią komandą, kurioje kiekvienas siekia to paties tikslo. Niekas nesiekia naudos sau. Žinoma, Luka yra mūsų lyderis ir labai svarbu, kaip jis žaidžia, bet visi kiti žaidžia taip kietai, kaip tik gali, ir bando padėti komandai laimėti.“

Komandinė atmosfera čia tokia, kokios nesu matęs kitose ekipose.

Tik prieš kiek daugiau nei mėnesį Slovėnijos pasą gavęs „Valencia“ aukštaūgis buvo kertinis veiksnys „nulaužiant“ rungtynes ketvirtajame kėlinyje, kai naudojosi veterano Pau Gasolio greičio stygiumi ir pelnė 10 taškų.

„Scanpix“ nuotr./Mike'as Tobey
„Scanpix“ nuotr./Mike'as Tobey

Tiesa, jų galėjo būti ir daugiau, jei M.Tobey būtų pataikęs metimą greitoje atakoje po Lukos Dončičiaus perdavimo. Prametęs Slovėnijos amerikietis neleido Lukai tapti istorinio – tik trečiojo olimpinėse žaidynėse – trigubo dublio autoriumi, o po laimėtų rungtynių smagiai iš to pasijuokė.

„Sugadinau jam trigubą dublį pramesdamas greitoje atakoje. Mano kojos jau buvo mirusios, – kvatojo krepšininkas. – Žaisti su juo yra nuostabu. Jis toks talentingas, ypač tokiame krepšinyje, kokį mes žaidžiame – manau, kad jis geriausias pasaulyje. Žinoma, ir mes turime sugauti kamuolį ir užbaigti atakas, tačiau jis neįtikėtinai talentingas – ypač įvertinus, kad jam 22-eji.“

„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius ir Klemenas Prepeličius
„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius ir Klemenas Prepeličius

Slovėnija olimpinėse žaidynėse žaidžia pirmąsyk, o M.Tobey – taip pat.

Po trečiosios pergalės Tokijuje 26-erių amerikietis teigė išgyvenantis svajonę, apie kurią prieš kurį laiką nė nesvajojo.

„Net nežinojau, kur yra Slovėnija. Pastarieji keli mėnesiai buvo beprotiški. Bet dabar galima sakyti, kad išpildžiau svajonę, apie kurią net nesvajojau. Pildosi tai, apie ką net negalvojau – nenoriu pabusti“, – smagiu tonu kalbėjo amerikietis.

Galima sakyti, kad išpildžiau svajonę, apie kurią net nesvajojau.

Jei M.Tobey Slovėnijos rinktinei atstovauja pirmą vasarą, tai Zoranas Dragičius yra jos senbuvis.

32-ejų gynėjas nacionalinėje komandoje debiutavo prieš dešimtmetį, bet per daugybę bandymų dar nėra laimėjęs medalio su rinktine.

Tą vienintelį sykį, kai slovėnai triumfavo Europos pirmenybėse prieš ketverius metus, jaunesnio Gorano Dragičiaus brolio komandoje nebuvo dėl traumos.

„Scanpix“ nuotr./Zoranas Dragičius
„Scanpix“ nuotr./Zoranas Dragičius

Tokijuje Zoranas nori šią klaidą ištaisyti.

„Kiekvienais metais žaisdavau rinktinėje. Būdavome arti, bet medalio taip ir nelaimėdavome. O tais vienais metais, kai manęs nebuvo, jie laimėjo aukso medalį, – juokėsi Z.Dragičus. – Buvo šiek tiek gaila, bet buvau labai laimingas dėl jų, palaikiau juos finale būdamas arenoje. Mes esame kaip šeima ir kvėpuojame išvien. Komandoje turime tikrų šunų. Šiandien mes parodėme, kad net būdami tokia maža šalimi, turime puikių žaidėjų.“

Tais vienais metais, kai manęs nebuvo, jie laimėjo aukso medalį.

Iki medalių slovėnams dabar jau trūksta tik dviejų žingsnių.

Pirmąjį iš jų mažiausios vyrų krepšinio turnyro šalies atstovai mėgins žengti antradienį, kai stos į ketvirtfinalio kovą su Vokietija.

FIBA nuotr./Vokietijos triumfas
FIBA nuotr./Vokietijos triumfas

Tai paaiškėjo per burtų ceremoniją, kurioje slovėnų galimais varžovais be vokiečių buvo ir italai.

„Tai puikios komandos, – dar nežinodamas, prieš kurią tiksliai komandą teks žaisti, kalbėjo Z.Dragičius. – Lengvų oponentų nebus – tai ketvirtfinalis, pradėsime rungtynes nuo 0:0. Bus sunkios rungtynės. Nežinome, prieš ką žaisime, bet bet kuriuo atveju pasiruošime šimtu procentų ir bandysime laimėti rungtynes.“

Prieš turnyrą Zoraną ir kitus slovėnus daugelis laikė „underdogais“ – išvertus iš anglų kalbos tai reikštų komandą, galinčią iššauti, bet nepriskiriamą prie favoričių.

Bet grupių etape neklydę slovėnai pamažu užsitarnauja kitų komandų pagarbą ir kai kurių net yra priskiriami prie favoritų.

Nepaisant to, mažos Balkanų šalies atstovams patinka pradinis jų statusas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius, Klemenas Prepeličius ir Mike'as Tobey
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luka Dončičius, Klemenas Prepeličius ir Mike'as Tobey

„Norime išlikti alkanais šunimis“, – juokėsi Z.Dragičius po pergalės prieš Ispaniją.

Slovėnija į ketvirtfinalio sceną antradienį žengs pirmoji – jos akistata su Vokietija prasidės 4 val. Lietuvos laiku.

Kituose ketvirtfinaliuose Ispanija mėgins mesti iššūkį JAV (7.40 val.), Italija kausis su Prancūzija (11.20 val.), o Australija grumsis su Argentina (15 val.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas