Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 02

Pirmųjų rungtynių prieš JAV šoką prisiminęs J.Valančiūnas: „Visiems bus „vau“

Nors Jonas Valančiūnas jau trečią kartą susikaus su iš NBA žvaigždžių sudaryta JAV komanda, tačiau sukaupta Lietuvos rinktinės kapitono ir lyderio patirtis entuziazmo žaisti prieš stipriausią planetos rinktinę nemažina.

Jonas Valančiūnas – vienintelis Lietuvos rinktinės žaidėjas, kuriam prieš JAV žvaigždžių komandą yra tekę žaisti du kartus – 2012-aisiais ir 2014-aisiais, tuo metu Mindaugas Kuzminskas ir Donatas Motiejūnas tokia patirtimi yra pasižymėję po kartą (abu – 2014 m.).

Londono olimpinėse žaidynėse vos 20-ies metų vidurio puolėjas iš Utenos per kiek daugiau nei 8 minutes prieš amerikiečius pasižymėjo 4 taškais, tačiau jau po dvejų metų Barselonoje vykusiame pasaulio taurės susitikime NBA patirties užkaupęs JV blykstelėjo 15 taškų ir 7 atkovotų kamuolių pasirodymu per beveik 28 minutes.

Pirmąjį mačą Lietuva pralaimėjo 94:99, antrąjį – 68:96.

„Tuomet buvo „vau, kas čia vyksta“. Tikrai buvo šokas. Aš manau, kad visi laukia rungtynių prieš JAV – ar tai būtų olimpinės žaidynės, ar pasaulio čempionatai. Pasikalbame su chebryte, jog žaisti prieš JAV yra „vau“. Taip pat yra ir man“, – prisiminimais mačo su Amerika išvakarėse dalijosi J.Valančiūnas.

VIDEO: Jono Valančiūno mintys apie rungtynes su amerikiečiais

Nuo pastarojo susitikimo su JAV praėjo devyneri metai ir J.Valančiūnas vėl testuos stipriausią planetos komandą, kurioje šįkart žaidžia trys esami ar buvę jo komandos draugai – Brandonas Ingramas, Jarenas Jacksonas ir Joshas Hartas.

Kaip ir lietuviai, amerikiečiai pasaulio pirmenybėse laimėjo visus keturis susitikimus ir jau yra užsitikrinę bilietą į ketvirtfinalį.

„JAV – jauna, ambicinga ir gerai žaidžianti komanda. Jie tai parodė ir pasiruošimo etape, ir per ketverias rungtynes pasaulio čempionate. JAV tikrai gerai žaidžia. Labai stiprus varžovas, kuriam turime būti pasiruošę, susikoncentravę ir viskas bus gerai“, – sakė J.Valančiūnas, pasaulio taurėje fiksuojantis po 14 taškų, 9,8 atkovoto kamuolio ir 18,3 naudingumo balo.

Pagal visus šiuos tris rodiklius rinktinės kapitonas pirmauja komandoje.

– Ką vakarykštėse rungtynėse teisingai darė juodkalniečiai, kad su JAV ilgai laikėsi intriga?

– Tiesą sakant, dar šių rungtynių nemačiau, nes buvo pietų miegas. Stebėjau tik paskutines minutes. Jie tampėsi iki pat pabaigos, buvo gera kova. Juodkalnija parodė, kad prieš JAV galima žaisti. Mačą jie paleido ketvirtajame kėlinyje, bet iki tol žaidė gerai. Reikia sekti rungtynių planą, būti susikoncentravusiems. Mes negalime pamesti fokuso, nes JAV – tikrai gera komanda. Jei leisime jiems lengvai jaustis puolime, bus sunku. Jie tikrai stiprūs puolime.

– Kai bilietas į ketvirtfinalį jau yra kišenėje, o mačai turnyre vyksta kas dvi dienas, kiek nusiteikę plėšytis dėl pirmos vietos grupėje su JAV?

– Kiekvienas mačas mums yra svarbus ir kiekvieną mačą žaidžiame iš visų jėgų. Plėšytis ar nesiplėšyti... Esame jauna komanda. Formatas yra toks, kai žaidžiame ne kiekvieną dieną. Kai žaidžiama kasdien, tuomet galima kažkiek pasitaupyti. Dabar turime dieną poilsio, tad jėgos neapleis.

– Tai bus trečias jūsų mačas prieš JAV rinktinę. Ar dvikova prieš geriausią pasaulio komandą jums dar yra kažkuo ypatinga?

– Man kiekvienos rungtynės yra laukiamos ir kažkuo svarbios, ypač prieš Ameriką. Tikrai bus smagu pasitikrinti jėgas.

– Jūsų komandos draugas „New Orleans Pelicans“ klube Brandonas Ingramas dar ieško savęs rinktinėje. Kur jis gali pagerinti savo žaidimą ir ką gali duoti JAV komandai?

– Jis yra labai talentingas žaidėjas, individualiai stiprus krepšininkas, kuris dar gali žaidimą pasiimti „ant savęs“. Jei kažko neįmetė, yra antrame plane, mes negalime jo nuvertinti. Brandonas yra pajėgus žaidėjas, žiauriai stiprus ties „fade-away“ ar vidutiniais metimais. Turi ilgas rankas gynyboje, gerai blokuoja metimus ir eina į pagalbas komandos draugams. Mes negalime jo nuvertinti.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Brandonas Ingramas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Brandonas Ingramas

– Laukia tiesioginis susitikimas su Jarenu Jacksonu. Kas šioje mikrodvikovoje bus svarbiausia?

– Laimėti ją (juokiasi). Svarbiausia bus nenusileisti. Reikia žaisti susikoncentravus, reikia gerai išanalizuoti priešininką. Mes viską galime padaryti.

– Ar J.Jacksonas prie FIBA taisyklių yra dar pavojingesnis gynyboje, kai nėra trijų sekundžių taisyklės?

– Trys sekundės gynyboje tikrai faktorius. Kai jų nėra, galima labiau kontroliuoti baudos aikštelę, lengviau eiti į pagalbas. Manau, kad tai jam yra pliusas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jarenas Jacksonas ir Jonas Valančiūnas gynyboje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jarenas Jacksonas ir Jonas Valančiūnas gynyboje

– Kokie prisiminimai apie Joshą Hartą iš jūsų laiko „Pelicans“ klube? Įspūdinga, kai 193 cm ūgio žaidėjas pirmauja komandoje pagal atkovotus kamuolius (vid. 7,3).

– Jis žaidžia su motoriuku. Joshas aikštelėje matomas visur. Jis stipriai žaidžia gynyboje, o gynybą pabaigti reikia su atkovotu kamuoliu. Būtent tai Joshas ir daro. Labai aktyvus žaidėjas, prieš kurį sunku žaisti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Kaip paaiškintumėte Austino Reaveso fenomeną Filipinuose, kuriuose jis laikomas didžiausia žvaigžde?

– Tikrai susikaupęs žaidėjas, kuris išnaudoja savo stipriąsias puses. Austinas duoda daug komandai, kurioje yra vienas pagrindinių žaidėjų. Negalime jo nuvertinti. Jis turi gerą metimą iš toli, išplečia aikštelę. Bus nelengva.

Bet aš kalbu iš krepšinio pusės, ką mes matome. Galbūt sirgaliams jis šiaip labai patinka.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Ar sutinkate, kad JAV yra pažeidžiamiausia per daug metų, nors ir yra šio turnyro favoritai?

– Nežinau, nenoriu sakyti, kad pažeidžiamiausia ar kažkaip kitaip nuvertinti. Jie tikrai labai stiprūs. Juk ne veltui prieš visus priešininkus laimėjo daugiau nei 20 taškų (prieš Juodkalniją laimėjo 85:73 – aut. past.). Jei visus nuneša, tikrai pajėgi komanda ir pajėgūs žaidėjai. Nenuvertinkime, nes laukia tikrai sunkios rungtynės, bet bandysime viską, kad laimėtume.

– Jonai, užvirė plati diskusija, ar NBA čempionai yra pasaulio čempionai. Ką manote jūs?

– Mačiau, kad žiniasklaidoje ir visur kitur labai daug apie tai kalbama (šypteli). Kai tapsime NBA čempionais, patys save laikysime ir pasaulio čempionais, bet dabar iki to dar yra tolimas kelias. Jie jau buvę NBA čempionais, o mums dar tik pradžia.

– Šiame turnyre netrūksta staigmenų. O kas jus patį nustebino labiausiai?

– Turbūt, kad broliukai, kurie žaidžia tikrai gerą krepšinį. Jie labai pasitiki savimi ir laimi prieš tokius varžovus, kaip Prancūzija ir Ispanija. Tikrai parodė aukšto lygio krepšinį.

VIDEO: Kazio Maksvyčio komentarai apie artėjančią dvikovą su amerikiečiais
VIDEO: „Krepšinio karštis“: L.Kleiza ir M.Gecevičius apie pergalę prieš Graikiją ir prognozė mačui su JAV

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas