Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po triumfo prieš Lietuvą – puertorikiečių šokiai, ašaros ir purslai

Puerto Rikas to laukė 20 metų. O sulaukęs, atšventė kaip reikiant.

Krepšinis yra populiariausia sporto šaka Puerto Rike, o šios salos atstovai olimpinėse žaidynėse iki šiol buvo žaidę net devynis sykius.

Bet po paties skambiausio pasirodymo, kai 2004 metais parklupdė iš NBA žvaigždžių sudarytą JAV rinktinę su Allenu Iversonu, Timu Duncanu, LeBronu Jamesu ir kitais, puertorikiečiai net 20 metų buvo užmiršę olimpinį skonį.

Jį jie galės prisiminti po kelių savaičių.

Keturias užtikrintas pergales olimpiniame atrankos turnyre San Chuane iškovojusi 3,2 mln. gyventojų sala sugrįš į olimpines žaidynes Paryžiuje ir Lilyje bei ten vėl pabandys sukurti didžiulę sensaciją, nes jau grupių etape žais prieš amerikiečius.

FIBA/Puerto Riko krepšinio rinktinė
FIBA/Puerto Riko krepšinio rinktinė

„Negaliu paaiškinti, man vis dar reikia viską suvirškinti. Neturiu žodžių, – po pergalės 79:68 prieš Lietuvą atrankos finale sunkiai žodžius rinko vienas pagrindinių tos pergalės kalvių, 18 taškų pelnęs Tremontas Watersas. – Tai nuostabus, beprotiškas jausmas. Džiaugiamės dėl šios pergalės ir galimybės, kurią iškovojome. Dažniausiai esu žmogus, galintis apibūdinti savo emocijas, bet dabar nerandu žodžių.“

Vos 180 cm ūgio gynėjas kartu su komandos draugais gal ir neprilygsta lietuviams savo statusu ir pasiekimais, bet sekmadienio vakarą „José Miguel Agrelot Coliseo“ arenoje jie nepaliko abejonių dėl to, kas yra stipresnė komanda.

„Visi žaidėme išvien. Daug aukojomės. Sunkiai kovėmės dėl kamuolių, – vardijo vienas Puerto Riko rinktinės lyderių. – Žinojome, kad turime pastumti į šalį savo įprastus vaidmenis ir padaryti tai, ko reikia komandai.“

Jo komanda leido lietuviams pelnyti viso labo 68 taškus. Prieš tai mūsiškiai San Chuane rinko net po 93,7.

„Norėčiau atiduoti didžiulę pagarbą Chrisui Ortizui, Ismaeliui Romero, George'ui Condittui. Jie padarė nuostabų darbą gynyboje su Saboniu ir Motiejūnu. Jie labai padėjo mums iškovoti pergalę šįvakar“, – laurus perdavė T.Watersas.

Jis dėkojo ir sklidinai areną užpildžiusiems ir įspūdingą triukšmą kėlusiems sirgaliams.

„Sirgaliai buvo neįtikėtini nuo pat pirmų rungtynių. Jie suteikdavo mums postūmį, kurio mums reikėjo. Tai, kad sugebėjome jiems atsidėkoti pergale, yra neįtikėtina – negaliu to apibūdinti žodžiais“, – sakė gynėjas.

Dar emocingesnis buvo Puerto Riko aukštaūgis George'as Condittas. 6 taškus, 5 atkovotus kamuolius ir 4 rezultatyvius perdavimus surinkęs žaidėjas visą širdį atidavė ne tik per rungtynes, bet ir po jų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Olimpinis atrankos finalas: Puerto Rikas - Lietuva
AFP/„Scanpix“ nuotr./Olimpinis atrankos finalas: Puerto Rikas - Lietuva

„Kai praėjusiais metais žaidėme pasaulio čempionate, matėme įrašus, kaip vaikai žiūri į mus žaidžiančius klasėse ir palaiko. Jau tada buvo neįtikėtina. O dabar išeiti iš aikštės padarius tai... Tai yra nerealu. Aš olimpietis! Ir turėjau šansą tą pasiekti savo šalyje. Tai neapibūdinama“, – emocijomis dalinosi G.Condittas.

O netrukus jis prapliupo ir ašaromis.

„Norėčiau dedikuoti šį momentą daugybei žmonių: mamai, močiutei, tėčiui. O iš krepšinio pasaulio... – tarė vidurio puolėjas ir apsiašarojo. – Mano buvęs treneris mirė 2020 metais. Kai man buvo 17-ka, atvykau į šią salą ir gyvenau su juo, o jis buvo mano treneris. Tai buvo pirmas žmogus, kuris pasakė, kad aš būsiu geras krepšininkas.“

VIDEO: Puertorikietis George’as Condittas triumfuodamas nepaslėpė ašarų

„Neapibūdinama... Tai vienas geriausių jausmų, kuriuos esu patyręs“, – apie žaidimą prieš maždaug 13,5 tūkst. sirgalių sakė puertorikietis.

Bet greitai emocijas jis ir jo komandos draugai pastūmė į šalį.

Puerto Riko komandos treneriui Nelsonui Colonui ir naudingiausiam turnyro žaidėjui Jose Alvarado dalinantis mintimis apie pergalę spaudos konferencijoje, ją šturmavo puertorikiečiai žaidėjai ir šampano buteliu nešinas šalies krepšinio legenda Carlosas Arroyo, dabar dirbantis rinktinės vadovu.

VIDEO: Puertorikiečių šėlsmas po pergalės prieš Lietuvą

Jau netrukus prie atskuodusių komandos draugų prisijungė ir pats J.Alvarado, parodęs ir šokio judesių.

Pergalę šventė ir visa Puerto Riko sostinė, bet jau po kelių savaičių jų komanda kils į naują iššūkį.

Paryžiaus olimpinių žaidynių grupių etape Puerto Rikas susidurs su JAV, Serbija ir Pietų Sudanu. Gal staigmenų jie sugebės pateikti ir ten?

VIDEO: Kazys Maksvytis: „Olimpinės žaidynės be krepšinio – nepilnavertės“
VIDEO: M.Grigonis po pralaimėjimo mįslingai prabilo apie savo ateitį rinktinėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito