Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10:00

S.Husseino rūmų pašonėje Irake krepšinį žaidžiantis lietuvis: „Artimieji žiūrėjo skeptiškai“

Antanas Udras – tikras Lietuvos krepšinio piligrimas, kurio karjeros kelias vinguriuoja per egzotiškas šios sporto šakos šalis. Prieš dvejus metus jis oranžinį kamuolį gainiojo Irane, kuris dabar veliasi į karinį konfliktą su Izraeliu, o dabar Antanas komfortą susikūrė kaimyniniame Irake, tapęs pirmuoju lietuviu šios Vakarų Azijos šalies krepšinio istorijoje. „Pradžioje artimieji žiūrėjo skeptiškai“, – 15min sakė A.Udras, papasakojęs apie gyvenimą buvusio diktatoriaus Saddamo Husseino rūmų pašonėje ir po truputį augantį bei keistomis taisyklės apipintą vietinį krepšinį.
Antanas Udras – pirmasis lietuvis krepšininkas Irako krepšinio istorijoje
Antanas Udras / Scanpix, 15min ir asm. arch. nuotr.

2022-ųjų metų vasarį, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Antanas Udras žaidė Zaporižios „Zaporizhye-ZOG“ klube, vėliau 15min papasakojęs apie itin sudėtingą kelią namo iš rusų bombarduojamos šalies.

Sugrįžęs į Vilnių jis ilgai be darbo nesėdėjo, jau kitą mėnesį sudarė sutartį su Gorgano „Shahrdari“ klubu ir išvyko į Iraną. Antanas abu sezonus tapo Irano čempionu bei tokiu būdu atrodo komforto zoną lietuviams krepšininkams menkai žinomoje Vidurio Rytų krepšinio rinkoje.

Traumos kamuotas A.Udras praėjusio sezono antrąją dalį praleido jam puikiai pažįstamoje Marijampolės „Sūduvos-Mantingos“ ekipoje, o vasaros pabaigoje jis vėl pakėlė sparnus link Vidurio Rytų, tik šįkart – į Irako krepšinio lygą.

„Kiek žinau, esu pirmasis lietuvis Irako krepšinyje. Turbūt būtų buvę keista, jei kas nors čia būtų žaidęs anksčiau, – 15min sakė 32-ejų metų vilnietis A.Udras. – Vos keleri metai, kai Irakas po visko pradėjo atsigauti – ne tik krepšinio, bet ir gyvenimo prasme. Gyvenimas čia pasidarė saugesnis, automatiškai atsirado šiek tiek turistų, tad ir legionieriai nebebijo čia žaisti.“

asm. arch. nuotr./Antanas Udras
asm. arch. nuotr./Antanas Udras

Antanas sudarė kontraktą su istorinio Babilono regiono sostinės Hilos, kuri per 100 kilometrų nuo šalies sostinės Bagdado, komanda „Al-Hilla“.

„Agentas dirbo savo darbą – išsiuntė mano pavardę, o treneris žinojo mane iš Gorgano komandos laikų, kai tapome Irano čempionais. Tai – žinoma komanda visuose Vidurio Rytuose. Jie pamatė, kad esu laisvas agentas ir pasiūlė kontraktą, – apie tai, kaip atsidūrė Irako klube, pasakojo A.Udras. – Tai nėra kažkoks netradicinis variantas. Esu girdėjęs, kad ir daugiau lietuvių yra gavę pasiūlymų žaisti Irake. Aš su Irako krepšiniu jau buvau susidūręs prieš porą metų, kai su Irano komanda žaidėme Azijos čempionato rungtynėse. Tuomet pamačiau, kad Irako krepšinyje yra neblogų legionierių. Pasikalbėjau su Irako lygoje žaidžiančiais krepšininkais, jie papasakojo, kad Irako krepšinis sparčiai kyla. Irakas pradėjo mokėti neblogus pinigus, investuoti į krepšinį, o kai turi pinigų, tuomet gali pasikviesti neblogų žaidėjų. Viskas paprasta. Augimas tęsiasi.“

Kapitono raiščio Hilos komandoje sulaukęs A.Udras – vienas iš trijų šio Irako klubų legionierių, taikosi į ganėtinai neįprastą tikslą – patekimą į pirmąjį turnyrinės lentelės aštuonetą, kai lygoje iš viso varžosi vos vienuolika klubų.

„Aš turiu svarų žodį. Treneris man netgi leido rėkti taip, kaip jis rėkia ant kitų, – juokdamasis 15min pasakojo A.Udras. – Viskas normaliai. Komanda yra jauna, tad žaidėjams reikia duoti patarimų. Net ir legionieriai yra jauni, tad ir jiems stengiuosi padėti. Aš esu ir žaidėjas, ir mentorius, pavyzdys kitiems. Viskas kol kas yra neblogai. Sužaidėme jau ketverias rungtynes – dvejas laimėjome, dvejas pralaimėjome, bet žaidėme prieš stiprias komandas, kurios patenka tarp penkių stipriausių čempionate. Toks rezultatas yra neblogas, treneris ir vadovybė yra patenkinti. Ganėtinai keista buvo, kai pasirašiau kontraktą ir jie pasakė, kad tikslas yra būti pirmajame aštuonete, nors lygoje iš viso yra vienuolika komandų. Pasidomėjau ir supratau, jog ši komanda – Irako krepšinio Meka, išauginusi daugybę rinktinės žaidėjų. Jiems svarbiausia yra jaunimo piramidė, palaikyti šį kursą ir duoti jauniems žaidėjams žaisti, bei nelikti paskutinėje vietoje. Tai – stabili organizacija, kuri neturi daug pinigų, bet nori būti konkurencinga.“

asm. arch. nuotr./Antanas Udras
asm. arch. nuotr./Antanas Udras

15min portale – pokalbis su A.Udru apie gyvenimą buvusio diktatoriaus S.Husseino rūmų pašonėje, krepšinį, pinigus ir malonias premijas Irake, saugumo klausimą bei įtampą Vidurio Rytuose.

„Irake aš neradau komforto, aš jį pats čia susikūriau, – 15min sakė A.Udras. – Komforto zonoje sėdi dauguma mūsų lietuvių krepšininkų, kurie keičia klubus kaimuose ir įsivaizduoja, kad jie yra geri krepšininkai. Tu nebijok išvažiuoti į užsienį ir parodyti, koks esi krepšininkas. Mes turime daug krepšininkų, kurie nepalieka komforto. Aš tik savo pastangomis Irane ir Irake susikūriau komfortą. Man niekas nieko už dyką nepadavė. Komfortas atsiranda, kai darai rezultatą. Man treneris sakė, kad galiu nesitreniruoti ir daryti, ką noriu. Svarbiausia – ateiti į rungtynes ir daryti rezultatą. Jei malsi šūdą, tave iškart atleis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito