Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaro globon patekęs italas tikisi, kad Lietuvos šešto karto neišvys

Labai patyrusią komandą į Puerto Riką atsivežę italai viliasi, kad šeštadienį nutrauks jau 20 metų trunkantį pergalių prieš pagrindinę Lietuvos nacionalinę komandą badą.

Italai 2004 metais išrašė Lietuvai vieną skaudžiausių pralaimėjimų mūsų šalies krepšinio istorijoje, kai eliminavo mūsiškius Atėnų olimpinių žaidynių pusfinalyje.

Bet nuo tada jie pergalės rakto prieš Lietuvą neberanda.

Lietuviai atsirevanšavo italams 2006 m. pasaulio čempionato aštuntfinalyje, pranoko juos 2007 m. Europos pirmenybių antrame etape, nugalėjo italus ir 2013 bei 2015 m. žemyno čempionatų ketvirtfinaliuose, o pastarąją pergalę pasiekė 2017 m. Europos čempionato grupėje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Vėliau komandos dar pasidalino po pergalę pasaulio čempionato kvalifikacinėse kovose, bet tuomet abiejų komandų marškinėlių nevilkėjo ryškiausios žvaigždės – rungtynės vyko per atrankos langus.

Tad nesėkmingą seriją prieš Lietuvą italai mėgins nutraukti šeštadienį, kai bandys užbaigti mūsiškių olimpinę svajonę atrankos turnyro pusfinalyje San Chuane.

Prieš Lietuvą Apeninų pusiasalio atstovai išstatys dvyliktuką, kuriame – net aštuoni 30-ties ir vyresni žaidėjai.

FIBA/Italijos rinktinė
FIBA/Italijos rinktinė

Vienas labiausiai patyrusių tarp jų – 33-ejų Nicolo Melli, 2013, 2015 ir 2017 metais jau iškentęs pralaimėjimus prieš Lietuvą.

Ateinančiame sezone jis gins Stambulo „Fenerbahče“, kurią treniruoja Šarūnas Jasikevičius garbę, o prieš rytojaus susitikimą pasikalbėjo su Lietuvos žiniasklaida.

„Lietuva yra didžiausia šios atrankos komanda. Mūsų laukia labai sunkios rungtynės. Tokiose rungtynėse gali nutikti bet kas. Bandysime sužaisti kuo geriau“, – teigė patyręs italas, dvejus metus praleidęs ir NBA lygoje.

– Lietuva kiek strigo per pirmąsias dvejas rungtynes. Kokį jums įspūdį paliko ši komanda?

– Kai žaidi su spaudimu ir žinai, kad privalai laimėti, žaisti visada yra sunku. Tuo tarpu kitos komandos prieš juos žaidžia lengvai, be spaudimo. Tokiam turnyrui laiko pasiruošti nebuvo daug, tad žaidimas dar nevyksta sklandžiai. Abejose rungtynėse lietuviai buvo solidūs, sugebėjo laimėti abu kartus, o tai yra vienintelis svarbus dalykas šiuo metu.

– Lietuva prieš pusfinalį turi dvi laisvas dienas, jūs – tik vieną. Ar tai gali būti lietuvių pranašumas?

– Nežinau. Pamatysime rytoj, ar tai pranašumas, ar ne.

FIBA/Italijos vyrų krepšinio rinktinė
FIBA/Italijos vyrų krepšinio rinktinė

– Domantas Sabonis yra svarbiausia Lietuvos rinktinės figūra. Kokį įspūdį jums paliko šis žaidėjas?

– Jis – neįtikėtinas žaidėjas, NBA „All-Star“ lygio krepšininkas. Net sunku apsakyti tai, kokio gerumo tai yra žaidėjas. Bus labai sudėtinga kautis prieš jį. Visi turėsime atlikti papildomo darbo, kad jį sulaikytume. Bet tai nėra tik Sabonio komanda – jie turi labai gerą sistemą, gerą trenerį. Ji žaidžia komandinį krepšinį.

– Pats esate žaidęs prieš Lietuvą tris kartus didžiuosiuose turnyruose. Ką prisimenate iš tų kartų?

– Lietuva visada yra labai kietas oponentas. Tai komanda, žinanti, kaip žaisti krepšinį. Jie labai aukšti, atletiški. Visada sunku žaisti prieš Lietuvą, bet tuo pačiu ir labai smagu tą daryti. Laukiu šių rungtynių.

Tomo Tumalovičiaus nuotr./Jonas Valančiūnas ir Nicolò Melli
Tomo Tumalovičiaus nuotr./Jonas Valančiūnas ir Nicolò Melli

– Nuo 2004 m. olimpinių žaidynių Italija nusileido Lietuvai penkis kartus iš eilės didžiuosiuose turnyruose. Ar galima sakyti, kad Lietuva – neparanki Italijai?

– Žinoma. Bet nenorime, kad ši serija prasitęstų iki šešių (šypsosi).

– Ar jums lengviau dėl to, jog Lietuva neturi Jono Valančiūno?

– Taip, bet mes irgi neturime Simone Fontecchio. Tai – tokių turnyrų, vykstančių vasarą, dalis. Kai kurie žaidėjai gali žaisti, kai kurie – ne. Jūs turite netekčių, mes taip pat. Bet turime laimėti rungtynes nepaisant to, kas žaidžia, o kas – ne.

FIBA nuotr./Danilo Gallinari
FIBA nuotr./Danilo Gallinari

– Labai jautriai priėmėte praėjusių metų pralaimėjimą ketvirtfinalyje prieš JAV, kai akistatą su amerikiečiais jums lėmė Lietuvos pergalė prieš JAV. Gal dar kažkiek pykstate ant lietuvių dėl to?

– Ne, nepykstame ant Lietuvos, nes ji padarė savo darbą, sužaidė įspūdingas rungtynes. Negalime pykti ant Lietuvos. Jie buvo neįtikėti ir nusipelnė laimėti prieš JAV. Sveikinimai jiems už tai, kaip jie žaidė praėjusiais metais.

– Ar jau sulaukėte žinutės iš savo būsimo trenerio Šarūno Jasikevičiaus?

– Ne, negavau. Ir nemanau, kad gausiu (šypsosi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito