Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 06

Slovėnų kirčiai teisėjams: „Visi Filipinai mus palaikė, išskyrus tris vyrukus“

Slovėnijos rinktinė itin fizišku žaidimu, emocijų pliūpsniais ir dviem išvarytais žaidėjais pažymėtame mače nusileido Kanados komandai, iškrito iš kovos dėl medalių ir jau rytoj kovoje dėl 5-8 vietų susikaus su Lietuva. Po skaudžios nesėkmės ketvirtfinalyje – slovėnų įtūžis teisėjų atžvilgiu, kurie ketvirtajame kėlinyje į rūbinę išsiuntė rezultatyviausią turnyro žaidėją Luką Dončičių.

„Luka, Luka!“, – skambėjo 15 tūkstančių talpinančios „Mall of Asia“ arenos tribūnos pirmajame rungtynių su Kanada kėlinyje, kurias užkūrė vos septynių Slovėnijos sirgalių grupelė.

Jau nuo mačo starto žiūrovų akys krypo į du žaidėjus aikštelėje – slovėnų vunderkindą Luką Dončičių bei Kanados blogiuką Dilloną Brooksą, NBA lygoje garsėjantį savo provokacijomis, skambiais pasisakymais ir grubiu žaidimu.

Kai kamuolys pasiekdavo L.Dončičių – tribūnos ūždavo iš džiaugsmo, jei šį žaidimo įrankį paliesdavo D.Brooksas – arenoje skambėdavo kurtinantis švilpimas.

Būtent tarp šių dviejų Slovėnijos ir Kanados žaidėjų aikštelėje virė aršiausia mikrodvikova, pažymėta grubiu žaidimu, žvilgsniais vienas į kitą ir nuolatinėmis šnekomis su varžovu bei rungtynėse dirbusiais arbitrais.

Abu šie vyrai pasaulio čempionato ketvirtfinalio susitikimą dėl techninių ir nesportinių pražangų baigė anksčiau laiko, bet nugalėtoju išeis Kanados atstovas, kurio atstovaujama komanda Slovėniją įveikė 100:89.

Pirmąjį 33-ąją minutę išvarė „Dallas Mavericks“ žvaigždę L.Dončičių, o 38-ąją minutę į rūbinę nukulniavo ir D.Brooksas.

„Atmosfera arenoje buvo nuostabi. Jautėme, kad visa arena ir visi Filipinai mus palaiko, išskyrus tris vyrukus, kurie mūsų nemėgsta, – 15min portalui ant teisėjų tulžį po rungtynių liejo Slovėnijos vairininkas Aleksandras Sekuličius. – Jūs viską matėte patys. Jis gavo dvi technines pražangas, o apie tai turėtumėte klausti teisėjų.“

VIDEO: Slovėnijos treneris: „Visi Filipinai mus palaikė, išskyrus kelis vyrukus“

Treneriui pritarė ir natūralizuotas Slovėnijos amerikietis Mike'as Tobey, kuris nesėkme pažymėtame mače pelnė 8 taškus ir atkovojo 6 kamuolius.

„Manau, kad arbitrų darbas kalba pats už save. Tai buvo akivaizdūs dalykai, – 15min sakė M.Tobey. – Stengėmės, bet buvo sunku atstovėti varžovų fiziškumą. Žinojome, kad Kanada yra fiziška komanda, žinojome, kaip jie ketina žaisti, ir žinojome Dilloną Brooksą, kuris gynė Luką Dončičių. Jie žaidė kietai, viskas gerai, bet tuomet leiskite ir mums žaisti kietai savoje aikštelės pusėje. Šiandien negalėjome to daryti. Nesakau, kad tai buvo pagrindinė pralaimėjimo priežastis. Dabar turime pasiilsėti ir atlikti geresnį darbą kitose rungtynėse. Jaučiuosi susierzinęs. Tokie yra mano jausmai po šių rungtynių.“

VIDEO: Mike Tobey apie Slovėnijos pralaimėjimą Kanadai

Mačo pradžioje – D.Brookso alkūnė buvusiam žalgiriečiai Zoranui Dragičiui į veidą.

A.Sekuličiaus auklėtiniai per pirmąsias 7 minutes įsmeigė 5 tolimus metimus iš 6, tačiau po pirmojo ketvirčio vis tiek buvo atsiliekančiųjų vaidmenyje 24:26.

Antrajame ketvirtyje Slovėnijos vunderkindas L.Dončičius sulaukė techninės pražangos, kai apeliavo į kelias atakas tylėjusius arbitrų švilpukus po gan grubių Kanados krepšininkų bandymų jį stabdyti.

„Jie žaidė labai fiziškai prieš Luką, – pasakojo M.Tobey. – Neatrodė, jog arbitrai vienodai traktuoja epizodus skirtingose aikštelės pusėse. Žinojome, kad komandos jį medžios, nes Luka yra geriausias žaidėjas pasaulyje. Kanados gynybos planas buvo užmesti Dilloną Brooksą ir Lu Dortą ant L.Dončičiaus. Manau, kad turime atlikti geresnį darbą saugodami savo lyderį. Kažkas turi įvykti, nes atrodo, kad Luka kiekvienoje atakoje sulaukia smūgio.“

„Dallas Mavericks“ superžvaigždė iki ilgosios pertraukos surinko 17 taškų, visa Slovėnijos komanda realizavo 10 tritaškių iš 17, o švieslentėje po dviejų ketvirčių degė lygybė – 50:50.

Slovėnai iki mačo su Kanada niekada nebuvo pralaimėję rungtynių pasaulio čempionatų istorijoje, kai pataikydavo bent 10 tritaškių.

Iš viso 2017-ųjų metų Europos čempionai šioje dvikovoje įmetė 15 tritaškių iš 31 (48 proc.), kanadiečiai – 11 iš 30 (37 proc.).

Įspūdingą fiziškumą pasiūliusi Kanada trečiajame ketvirtyje savo rankose turėjo 16 taškų pranašumą, o į VIP tribūnoje sėdintį FIBA generalinį sekretorių Andreas Zagklį atsisukęs L.Dončičius parodė pinigų gestą.

„Sunku pasakyti priežastį, kodėl taip pradėjome antrą mačo pusę, – sakė A.Sekuličius. – Mes truputį praradome koncentraciją. Varžovai sumetė sunkius metimus, o mes nepataikėme laisvų. Manau, kad visas rungtynes vertėme Kanadą mesti nepatogius metimus, bet jie juos pataikė. Žinoma, didelė pagarba Kanadai, bet mes praradome didžiulę jėgą (L.Dončičių). Mano akyse, kova nebuvo sąžininga.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Dažnai itin grubiai stabdytas rezultatyviausias pasaulio taurės žaidėjas 33-ąją minutę už nuolatinius skundus teisėjams sulaukė antros techninės pražangos ir tiesioginio bilieto į rūbinę.

38-ąją dvikovos minutę išvarytas buvo ir Kanados pitbulis D.Brooksas, po sėkmingo epizodo rėkęs Slovėnijos krepšininkui į veidą bei gavęs techninę pražangą.

Mačo pabaigoje 17 taškų deficitą slovėnams pavyko primažinti iki 9 taškų, tačiau stebuklo jie nesukūrė.

„Norėjome tai paversti pranašumu, gynyboje turėti daugiau energijos, parodyti didesnę kovą. Deja, bet tai nepakako“, – sakė A.Sekuličius.

„Praradę Luką, mes parodėme charakterį. Bandėme sugrįžti į rungtynes, bet Kanada irgi siekė pergalės ir neleido mums to padaryti, – kalbėjo M.Tobey. – Sakiau vyrukams, kad niekas netiki, jog mes laimėsime šį mačą, tad kovokime iki pabaigos ir pasistenkime nustebinti žmones. Manau, kad kovingumo prasme atlikome puikų darbą. Nepasidavėme, todėl didžiuojuosi šia komanda. Visgi skaudu pralaimėti rungtynes.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Jei A.Sekuličius nusiteikęs kautis dėl 5 vietos turnyre, tai M.Tobey nežinojo, jog jau rytoj Slovėnijos laukia Lietuvos rinktinės egzaminas, kuri antradienio popietę Maniloje po penkių pergalių iš eilės patyrė skaudų Serbijos smūgį.

„Taip, mums rūpi ir penkta vieta. Lietuva – puiki komanda. Jei neklystu, rytoj žaisime rungtynes, todėl jie turės pranašumą“, – sakė Slovėnijos treneris.

„Nežinojau, kad rytoj žaisime, todėl apie tai negalvojau. Man tik pasakė, kad mūsų laukia dar dvejos rungtynės“, – pečiais gūžčiojo Slovėnijos amerikietis.

VIDEO: „Krepšinio karštis“: L.Kleiza ir M.Gecevičius – apie pralaimėtą mūšį serbams ir Lietuvos krepšinio žaizdas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas