Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 04

Ypatingą ryšį su Taivanu puoselėjančiai Lietuvai tarpusavio santykius padeda auginti ir krepšinis

Lietuvą ir Taivaną jau kuris laikas sieja itin draugiškas ryšys. Viena iš tų gijų – mūsų šalyje kultinė sporto šaka – krepšinis, kuriam neabejingi ir taivaniečiai. Taivane jau antrus metus žaidžia krepšininkas Mindaugas Kupšas, o rugpjūčio pabaigoje čia vyks draugiškas turnyras tarp Lietuvos, Latvijos ir Puerto Riko rinktinių.
Krepšininkas Mindaugas Kupšas
Krepšininkas Mindaugas Kupšas / Asmeninio arch. nuotr.

Pasak LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, Lietuva ir krepšinis Taivane yra labai mylimi. Tai galbūt yra pirmas didelis žingsnis krepšinio srityje, tačiau reiktų kalbėti ne tik apie sportinę turnyro naudą, bet ir užmegztų ryšių svarbą, ilgalaikį bendradarbiavimą, apie pagalbą Taivano krepšiniui.

„Sakyčiau, tai yra puikus žingsnis Lietuvos krepšinio komercializavime ir globalizavime, tai yra puiki vieta vystyti mūsų veiklas. Manau, jog pasirengimas Pasaulio čempionatui Naujajame Taipėjuje vyks geriausiomis įmanomomis sąlygomis“, – kalbėjo M. Balčiūnas.

LKF nuotr./LKF pristatė draugišką turnyrą Taivane
LKF nuotr./LKF pristatė draugišką turnyrą Taivane

Sulaukė ypatingo žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio

Rugpjūčio 19-22 dienomis vyksiantis draugiškas turnyras tarp Lietuvos, Latvijos ir Puerto Riko rinktinių buvo pristatytas birželio 28 d. didžiausiame Taivano mieste Naujajame Taipėjuje specialioje spaudos konferencijoje.

Tai yra puikus žingsnis Lietuvos krepšinio komercializavime ir globalizavime.

„Priėmimas aukščiausio lygio, susidomėjimas milžiniškas – šiandien spaudos konferencijoje buvo apie 20 televizijos kamerų, arti 50 žurnalistų. Taip pat dalyvavo Naujojo Taipėjaus meras, šalies krepšinio lygos vadovai, klubų vadovai, politikos žmonės“, – mintimis dalijosi Taivane viešintis Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius M.Balčiūnas. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė savo ruožtu rugpjūčio 18 d. susitiks su Puerto Riku, o rugpjūčio 22 d. susikaus su Latvija. Mačas tarp Puerto Riko ir Latvijos vyks rugpjūčio 20 d.

„Rugpjūčio 21 d. yra derinamos papildomos rungtynės tarp Lietuvos ir Taivano. Šis mačas būtų daugiau treniruočių, parodomojo pobūdžio, tačiau tuo pačiu metu sportiniu ir politiniu kontekstu tai bus labai gražus renginys“, – situaciją komentavo M. Balčiūnas.


Krepšinis Taivane – labai mylimas

Pasak Taivane antrus metus žaidžiančio krepšininko Mindaugo Kupšo, šioje šalyje krepšinis dar kyla į viršų, tad susidomėjimo iš taivaniečių tikrai sulauks. Juolab, kad Lietuvos rinktinė Taivane dar buvusi nėra – tai pirmas kartas, kai šioje šalyje lankysis tokio aukšto lygio komanda. Taivaniečiams tai svarbus ir reikšmingas įvykis, jaučiamas jų susidomėjimas profesionalia rinktine.

Jie labai greiti, atrodo, kad bėgioja kaip „prisukti“, jų jėgos niekada nesibaigia, bet visiems tai patinka.

Kadangi pasaulio krepšinio čempionatas vyksta Azijoje, o Taivano vieta labai patogi – tai pusiaukelė tarp Japonijos ir Filipinų, pašnekovas įžvelgia pliusą mūsų rinktinei: „Mūsų krepšininkams adaptacija bus lengvesnė nei atskridus iš kitos pasaulio dalies – lengviau seksis adaptuotis prie vietinio klimato, sąlygų, pakitusios laiko juostos. Belieka laukti smagaus žaidimo“.

Asmeninio arch. nuotr./Krepšininkas Mindaugas Kupšas
Asmeninio arch. nuotr./Krepšininkas Mindaugas Kupšas

Anot M.Kupšo, labiausiai taivaniečiai susidomėję beisbolu, taip pat mėgsta žiūrėti ir žaisti futbolą, tačiau krepšinis, pasak lietuvio, sulaukia tikrai nemažai dėmesio.

„Krepšinis čia yra populiarus, ateina tikrai nemažai žmonių, yra buvę varžybų, kai susirinkdavo pilnos arenos – apie 10 000. Atsimenu, kartą į varžybas atėjo net 14 000 žiūrovų. Taigi žmonės domisi, po varžybų laukia žaidėjų, prašo autografų ir nusifotografuoti, būna, atneša kažkokių dovanėlių, kokią smulkmeną – saldainį ar įdomesnį pakabuką. Jie tiesiog malonūs žmonės ir labai stengiasi dėl kitų“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak sportininko, įdomu tai, kaip skiriasi taivaniečių žaidimo stilius: „Jie labai greiti, atrodo, kad bėgioja kaip „prisukti“, jų jėgos niekada nesibaigia, bet visiems tai patinka. Žiūrovai mėgsta, kai komandos įmeta daug taškų, kai kuriose komandose atrodo, kad gynyba mažiau egzistuoja.“

Nustebino didžiulis gyvenimo tempas ir išskirtinis geranoriškumas

Pasak antrus metus Taivane gyvenančio Mindaugo, vienas ryškiausių skirtumų šioje šalyje – didžiulis gyvenimo tempas. Nors pats krepšininkas gyvena ne sostinėje, didesnį taivaniečių gyvenimo ritmą jis pastebi visur, gyvenimas čia verda kone visą parą.

„Veiksmas čia vyksta nuo ryto iki ryto, o sostinėje – Taipėjuje – iš viso žmonės nuolat lekia ir skuba. Aišku, visokių žmonių yra ir Lietuvoje, tačiau pas mus gyvenimas daug lėtesnis, mes mėgstame labiau pasimėgauti, lėčiau gyventi. Aš lyginu tiesiog pagal save, kaip pats gyvenu čia ir Lietuvoje, tai Taivane kur kas daugiau skubu“, – pastebėjimais dalijosi pašnekovas.

Žmonės čia labai pozityvūs, išskirtinai draugiški ir visada pasirengę padėti.

Mindaugas atviravo, kad nors prieš tai teko kelerius metus dirbti Kinijoje ir atrodė, kad šiek tiek pažįsta Azijos šalis, Taivane patirtis kitokia. Nustebino žmonės, kurie čia labai pozityvūs, išskirtinai draugiški ir visada pasirengę padėti.

„Pamenu, kai buvau atvykęs vos kelias dienas – vis kvietė kur nors nuvažiuoti kartu, praleisti laiką, apžiūrėti vietas, susipažinti. Jie linkę bendrauti, noriai domisi kitataučiais, jų kultūromis“, – įspūdžiais dalinosi krepšininkas. Mindaugas pridūrė, kad atvykusiems čia bet kokiais tikslais pirmiausia įspūdį padarytų žmonės – mielai priimantys klausimus, pasiteiravimus, čia niekada nesulauksi grubaus atsakymo.

Asmeninio arch. nuotr./Krepšininkas Mindaugas Kupšas
Asmeninio arch. nuotr./Krepšininkas Mindaugas Kupšas

Krepšininkas juokauja, kad čia įprasta mojuoti, sveikintis net su nepažįstamais žmonėmis, o ką jau kalbėti, kai susipažįsti: „Į treniruotę paprastai einu tuo pačiu maršrutu, jau antri metai. Kelių parduotuvių savininkai jau atpažįsta ir mojuoja iš tolo, siūlo vandens, užkandžių. Sako – imk, imk, pasiteirauja, kaip sekasi, ar viskas gerai?“. Aišku, Mindaugas priduria, kad Taivane, kaip ir visur, rastume ir ne tokių atvirų, geraširdžių žmonių, tačiau dauguma – itin šilti, iš jų retai sulauksi atsakymo „ne“.

Atviresni už lietuvius

Taivane gyvenantis lietuvis atkreipė dėmesį, kad taivaniečiai atviresni už lietuvius, be to, jiems labai svarbu pagarba žmogui. „Tai kone svarbiausias dalykas jiems – nesvarbu, ką žmogus padarė ar pasakė, turi jį gerbti“, – tikino Mindaugas.

Tiek darbo, tiek asmeniniuose santykiuose, taivaniečiai laikosi žodžio ir yra labai punktualūs.

Pašnekovas taip pat atkreipė dėmesį, kad tiek darbo, tiek asmeniniuose santykiuose, taivaniečiai laikosi žodžio ir yra labai punktualūs: „Kitose šalyse, pavyzdžiui, įprasta, kad sutarei ką nors ir gali sakyt, padarysim rytoj, tada vėl rytoj, o čia jie stengiasi laikytis žodžio, nemėgsta atidėlioti.“

Pasak krepšininko, kelerių metų apsipratimui Taivane jam užteko. Nors ilgisi draugų, artimųjų, Taivanas jam tapo antrais namais: „Šypseną man kasdien kelia patys žmonės, jų šiluma, artumas. Neįsivaizduoju, kad Lietuvoje nepažįstamas žmogus taip natūraliai pribėgtų iš nugaros ir klaustų – kaip laikais, kaip tau sekasi?“

Asmeninio arch. nuotr./Krepšininkas Mindaugas Kupšas
Asmeninio arch. nuotr./Krepšininkas Mindaugas Kupšas

Ką verta žinoti, norint keliauti?

Galvojantiems apie kelionę į Taivaną, M.Kupšas neabejodamas įvardijo kelis labai svarbius dalykus. Nors miestai čia yra labai modernūs ir įspūdingi, didžiausią įspūdį egzotinėje šalyje daro gamta.

„Taivane yra ir kalnai, ir vandenynas. Tačiau vienas iš didžiausių skirtumų – klimatas, čia nuolat šilta ir malonu. Nėra tokių žiemų, kokias turime Lietuvoje, tad klimatas keliauti – labai palankus. Tiesa, reiktų prisiminti, kad vasarą čia labai karšta, liepos mėnesį – apie 40 laipsnių karščio. Žiemos metu čia 16-18 laipsnių šilumos. Beje, labai daug žmonių tokiu oru jau vaikšto su striukėmis, nes jiems jau šalta“, – šypsojosi krepšininkas.

Paklaustas, su kokiais iššūkiais susidūrė, būdamas ne vietinis, Mindaugas prisipažįsta, kad neįprasta buvo tai, kad bet kur einant reikia rezervuoti laiką – ar eitum pavalgyti, ar kur kitur. „Atėjęs tiek į parduotuvę, tiek restoraną, visada prieš save pamatysi mažiausiai 10-ies žmonių eilę, bet tai natūralu – juk jų labai daug. Tiesiog mums, įpratusiems gyventi kitaip – tai nauja. Tačiau nepaisant to, kad į Taivaną atvykęs kone kiekvienas europietis pasijus kaip kitame pasaulyje, pasiryžti į tai pasinerti – tikrai verta“,– tikina M.Kupšas.

Asmeninio arch. nuotr./Krepšininkas Mindaugas Kupšas
Asmeninio arch. nuotr./Krepšininkas Mindaugas Kupšas

Mindaugas tikina, kad čia verta atvykti vien dėl nuostabios gamtos. Pasidomėjus, ko krepšininkas labiausiai ilgėsis iš Taivano etapo, jis mini 28 saulėtas dienas per mėnesį, vandenyno kvapą, vietinių paprastumą ir draugiškumą bei čia atrastą šaltą žalią arbatą.

„Nemėgau jos iki Taivano, o dabar dienos be šios arbatos nebeįsivaizduoju, manau, ir grįžęs namo įtrauksiu ją į savo racioną“, – žadėjo kavos negeriantis pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas