Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 25

Europos taurėje žaibuojantis A.Hamiltonas: „Utenoje patyriau kultūrinį šoką“

Utenos „Juventus“ ekipoje praėjusį sezoną pradėjęs, bet po trijų mėnesių Lietuvą palikęs Alexas Hamiltonas yra tarp ryškiausių 2019–2020 metų Europos taurės sezono žvaigždžių. Įspūdingus skaičius renkantis amerikietis yra naudingiausias turnyro žaidėjas, o legionieriaus kelią jis pradėjo mažame Lietuvos mieste, kuriame patyrė ir kultūrinį šoką, ir įgavo naudingos bei pamatu karjerai Europoje virtusios krepšinio patirties.
Alexas Hamiltonas
Alexas Hamiltonas / Euroleague.net nuotr.

Lietuva krepšininko radare atsidūrė po jo nesėkmingų bandymų pasiekti NBA svajonę. 2016-aisiais ir 2017-aisiais „Los Angeles Clippers“ bei „Golden State Warriors“ komandoms Vasaros lygoje atstovavęs gynėjas sulaukė tik NBA čempionės pasiūlyto laikino treniruočių kontrakto, tad pasportavęs su lygos žvaigždėmis jis susikrovė lagaminus ir patraukė į Šiaurės Europą.

26-erių įžaidėjas „Juventus“ komandą paliko praėjus vos trims mėnesiams, dar gruodį, nors turėjo dvejų metų sutartį. Lietuvoje žibėjusiu amerikiečiu susidomėjo ir kontraktą išpirko Rišon Leziono „Maccabi“ klubas, kuris krepšininkui įteikė triskart didesnį atlyginimą. LKL per 11 rungtynių A.Hamiltonas rinko po 13,5 taško (6 vieta lygoje), 4 atkovotus kamuolius ir 3,6 rezultatyvaus perdavimo, 2,3 perimto kamuolio (1 vieta) bei 15,4 naudingumo balo (5 vieta).

„Lietuvos krepšinio lyga yra stipri, ten žaidžiamas geras krepšinis. Stiprūs tiek užsieniečiai, tiek vietiniai žaidėjai. Aš norėjau save išmėginti Europoje, tą ir padariau, o „Juventus“ davė gerą pamatą karjerai čia. Tai mane pripratino prie europietiško krepšinio, supratau, kaip jis žaidžiamas“, – Eurolyga.lt sakė 22,9 naudingumo balo Europos taurėje fiksuojantis A.Hamiltonas.

Skaičiai protokole buvo solidūs, tačiau už aikštės ribų amerikiečiui pirmoji duona Europoje kramtėsi sunkiai. „Juventus“ legionierius kilęs iš dar mažesnio miestelio nei Utena, iš 7 tūkstančius gyventojų turinčio Mariannos miestelio Floridoje, tačiau ne skaičiuose šįkart buvo esmė.

„Scanpix“ nuotr./Alexas Hamiltonas
„Scanpix“ nuotr./Alexas Hamiltonas

„Mažas miestelis Lietuvoje ir mažas miestelis JAV yra absoliučiai skirtingi dalykai, – mintimis dalijosi A.Hamiltonas. – Utenoje viskas užsidarydavo labai anksti. Jei nespėjai kažko įsigyti iki tam tikro laiko, tai jau per vėlu, niekas nebedirba. Mano gimtajame mieste buvo visą parą dirbančių parduotuvių, restoranų ar degalinių, jei tau tik ko nors prireikia.

Keisčiausias dalykas, kurį patyriau Utenoje, tai centrinis šildymas, kai šiluma namuose įjungiama tik prie tam tikros minusinės temperatūros lauke. Kad nesušalčiau, buvau įsigijęs kelis elektrinius šildytuvus. Aš kilęs iš Floridos, nebuvau pratęs prie tokio šalčio. Tai buvo stiprus kultūrinis šokas.

Buvo sunku prie viso to įprasti, bet stengiausi iš situacijos išspausti kuo įmanoma daugiau.“

Izraelyje A.Hamiltonas pritapo puikiai, o fejerverkais sprogo ir pajėgaus įžaidėjo statistika. Atletas šį sezoną Europos taurėje pelno po 17,3 taško (4 vieta turnyre), atkovoja 4,1 ir perima 2 kamuolius (4 vieta), atlieka po 5,4 rezultatyvaus perdavimo (11 vieta), klysta po 3,8 karto (1 vieta), blokuoja po metimą (12 vieta) ir išprovokuoja po 6 pražangas (5 vieta). 22,9 amerikiečio renkamo naudingumo balo yra geriausias rezultatas turnyre.

Nors įžaidėjo pilna aikštė, tačiau pergalių skinti tai nepadeda. „Maccabi“ yra viena iš dviejų Europos taurės ekipų savo sąskaitoje turinčių vos pergalę.

Sunkiai debiutinį sezoną Europos taurėje pradėjusi Rišon Leziono ekipa pastaruosius du susitikimus Bolonijos „Segafredo Virtus“ ir „Monaco“ krepšininkams pralaimėjo bendru 8 taškų skirtumu.

Vienintelę pergalę žydai iškovojo trečiajame ture prieš „Monaco“. Šios rungtynės pažeklintos A.Hamiltono MVP pasirodymu.

VIDEO: 7DAYS EuroCup Regular Season Round 3 MVP: Alex Hamilton, Maccabi Rishon Lezion

Jis per 35 minutes pelnė 22 taškus, atkovojo 5 ir perėmė 2 kamuolius, atliko 8 rezultatyvius perdavimus, blokavo 3 metimus, 6 kartus suklydo, išprovokavo 10 pražangų bei surinko 38 naudingumo balus.

Tai yra antras rezultatas šiame Europos taurės sezone, nusileidžiantis tik Kazanės UNIKS gynėjui Errickui McCollumui, per rungtynes sugebėjusiam užfiksuoti 41 naudingumo balą.

„Esame šešti grupėje, nes nemokame gerai užbaigti rungtynių. Keliuose mačuose turėjome susikrovę dideles persvaras, bet leidome varžovams grįžti ir mus įveikti. Turime būti susikoncentravę iki pabaigos“, – sakė buvęs „Juventus“ žaidėjas.

Euroleague.net nuotr./Alexas Hamiltonas
Euroleague.net nuotr./Alexas Hamiltonas

Krepšininkas fiksuoja puikią statistiką ir vietiniuose frontuose. Izraelio pirmenybėse jis pelno po 16,8 taško, 4,9 atkovoto ir 1,3 perimto kamuolio, 4 rezultatyvius perdavimus, 1,5 blokuoto metimo ir 21 naudingumo balą.

Būtent į vietinius frontus krypsta ir A.Hamiltono žvilgsnis. Statistikos neakcentuojantis žaidėjas pabrėžia, kad Izraelyje dar turi neužbaigtų reikalų.

Praėjusį sezoną Rišon Leziono krepšininkai buvo per žingsnį nuo dviejų titulų, o tai jiems garantavo istorinį bilietą į Europos taurę.

Nors sezonas buvo solidus, tačiau kartėlį krepšininkui paliko nesėkmės finaluose. Lygos trofėjų 75:89 jie atidavė Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkams, o taurės finale 67:82 krito prieš Jeruzalės „Hapoel“ ekipą.

A.Hamiltonas buvo pastebimas ir abiejuose pralaimėtuose finaluose. Prieš „Maccabi“ jis surinko 18 taškų, prieš „Hapoel“ – 16.

„Norime sugrįžti į finalus ir užbaigti nepabaigtus darbus. Noriu tapti čempionu, – sakė įžaidėjas. – Mūsų ekipa sau kelia aukščiausius tikslus. Jei norime būti gera komanda, turime galvoti tik apie titulą. Kelias bus sunkus, bet turime pasiekti finalą ir jame triumfuoti.

Kalbant apie ilgalaikę perspektyvą, tiesiog kasdien noriu tapti geresniu žaidėju bei pasiekti kuo įmanoma aukštesnį lygį.“

View this post on Instagram

????

A post shared by Alex Hamilton (@a_hami1ton) on

Lietuvoje įgyta patirtimi besidžiaugęs amerikietis didelio emocinio ryšio su ja neužmezgė. Nors po lyderio išvykimo „Juventus“ džiaugėsi pagerėjusiu mikroklimatu, visgi krepšininkas ten susirado ir porą bičiulių, per socialinius tinklus jis palaiko kontaktą su Doviu Bičkauskiu ir Kenny Gainesu, o klubui linki sėkmės.

„Neseku „Juventus“ rezultatų, nieko neturiu prieš klubą, žaidėjus ar žmones, džiaugiuosi, kaip jie mane priėmė, tiesiog koncentruojuosi ties kitais dalykais, – sakė A.Hamiltonas. – Tenka pabendrauti su Doviu, žinau, kad jis žaidžia „Ryte“. Jam linkiu visko ko geriausio. Dar bendrauju su Kenny Gainesu, jis man lyg brolis, bendraujame kiekvieną dieną ar savaitę. Jis žaidžia Italijoje, jam gerai sekasi.

Visi esame suaugę, turime savo gyvenimus, užsiimame savais dalykais. Sudėtinga visus susekti ir pabendrauti, tikiuosi, kad mano buvusiems komandoms draugams ir „Juventus“ komandai sekasi puikiai. Jiems linkiu tik geriausio.“

Europos taurės debiutantei tarptautinis sezonas baigsis po dvejų rungtynių, nes „Maccabi“ nebeturi nė teorinių galimybių žengti į „Top 16“ etapą.

Utenoje didesnio pėdsako nespėjęs palikti A.Hamiltonas dabar svajoja užkariauti Izraelio krepšinį. Šiuo metu Rišon Leziono ekipa su Jeruzalės „Hapoel“ dalijasi antrąją vietą (4 pergalės ir 1 pralaimėjimas), o pirmoji žengia Ioannio Sfairopouloso diriguojama Tel Avivo „Maccabi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas